Persoana fizica independenta

Persoana fizica independenta | Autor: CristinaF

Link direct la acest mesaj

Buna ziua
Este cineva PFI?
Nu PFA cica este o diferenta.
Sotul meu este PFI, i-a venit impozitul pe anul trecut, s-a dus la adm financiara si vrea sa faca o rectificativa si sa bage niste cheltuieli deductibile.
Tipa de acolo ia spus ca PFI nu beneficiaza de ch deductibile.

Cand ia spus ca maj colegilor lui isi baga ch deduct i s-a raspuns ca este un lucru gresit si ca vor fi penalzati.

Oricum aveti idee care este dif intre PFA si PFI?

Sau e cineva din CTa care face contabilitate pt PFA pt ca prefer sa platesc un conta decat sa dau la stat.

Oricum acum e nebuia cu declaratiile de somaj asigurare si pensii.
S-a dus sotul meu azi sa depuna si cica azi, Vineri, nu e program cu publicul

Rusine sa le fie. La minister se spune ca aceste declaratii se depun pana la sf sapt, ca s-a prelungit programul ca sa depuna toti si ei nu lucreaza azi.

Of Doamne in ce tara traim!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cine poate desfasura activitate pe teritoriul Romaniei
In temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere #259;i al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.
Prin activitate economica se intelege activitatea agricola, industriala, comerciala, desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, in scopul obtinerii unui profit.
In baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328/2008, persoanele fizice pot desfasura activitati economice individual si independent, ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale.
Persoanele fizice care pot desfasura activitati economice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) au implinit varsta de 18 ani, in cazul persoanelor fizice care solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice
b) nu au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
c) au un sediu profesional declarat;
d) declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.
Prin intreprindere individuala se intelege intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica.
Intreprinderea individuala care desfasoara orice activitate economica permanent, ocazional sau temporar in Romania trebuie sa aiba un sediu profesional pe teritoriul Romaniei si trebuie sa fie inregistrata si autorizata in conditiile ordonantei de urgenta mentionata mai sus.

Inregistrarea si autorizarea functionarii
Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrului comertului.
Cererea de autorizare a functionarii va fi insotita de documentatia de sustinere care va cuprinde:
- carte de identitate sau pasaportul titularului intreprinderii individuale, fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul;
- document care sa ateste drepturile de folosinta asupra sediului profesional, precum: contract de inchiriere, de comodat, certificat de mostenitor, contract de vanzare-cumparare;
- declaratie de luare in spatiu sau orice alt act juridic care confera dreptul de folosinta etc., copie legalizata;
- declaratie pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii;
- fotocopii certificate olograf de pe documentele care atesta pregatirea profesionala daca aceasta este ceruta potrivit unor prevederi legale speciale;
- fotocopii certificate olograf de pe documentele care atesta experienta profesionala, daca este cazul.
Documentele care atesta pregatirea sau experienta profesionala pot fi: diploma, certificatul sau adeverinta prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant, certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala organizata in conditiile legii, in vigoare la data eliberarii acestuia, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesugar, carnetul de munca al solicitantului, declaratia de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale, atestatul de recunoastere si de echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate, atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate in afara sistemului de invatamant, orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.
Intreprinderea individuala nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.
Certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare, este documentul care atesta inregistrarea in registrul comertului autorizarea functionarii, precum si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta.

Obligatii declarative
Ulterior obtinerii certificatului de inregistrare, persoanele fizice au obligatia sa se prezinte la administratia finantelor publice unde sunt inregistrati, in termen de 15 zile, pentru declararea optiunii privind modul de impozitare (in sistem real sau la norma de venit) si pentru depunerea declaratiei referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza in anul respectiv. In cursul anului contribuabilii platesc 4 transe de impozit anticipat stabilit de organul fiscal, urmand ca pana pe data de 15 mai a anului urmator sa depuna declaratia cod 200 „Declaratie privind veniturile realizate” cu veniturile si cheltuielile efectiv realizate cu exceptia celor care sunt impusi la norma de venit si nu au inceput activitatea in luna decembrie a anului anterior. Persoanele care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real vor organiza contabilitatea in partida simpla conform Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.040/2004.

Alte precizari
Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica in calitate de angajator persoana fizica poate angaja terte persoane cu contract individual de munca inregistrat la inspectoratul teritorial de munca potrivit legii, si poate colabora cu alte persoane fizice autorizate, cu alti intreprinzatori persoane fizice-titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurari sociale de sanatate al asigurari pentru somaj.
Persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune daca acesta a fost constituit, si in completare, cu intreg patrimoniul, iar in caz de insolventa va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006, cu modificarile si ulterioare. Prin patrimoniul de afectatiune se intelege totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor titularului intreprinderii individuale afectate scopului exercitarii unei activitati economice.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale isi inceteaza activitatea si este radiat din registrul comertului prin deces, prin vointa acestuia sau ca urmare a unei inmatriculari sau a unei mentiuni la Oficiul Registrului Comertului care il prejudiciaza.
Cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.
*
Baza legala: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328/2008.


Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput