Tarile Balcanice - Jurmal de calatorie

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Androix, sunt pitoresti aceste vacante dar nu si foarte odihnitoare pentru soferi. Sotul m-a cam boscorodit mai ales ca eu n-am condus deloc, dar per ansamblu i-a placut ce-a vazut.
Lavi02, multumim frumos.
----------

Ziua a-6-a
„Alo, sunt la bar!”
„Da? Ce faci acolo?”
„Ma plimb prin portul barului”
„Cum adica?”
Asa intrebau parintii, nedumeriti de mesajele mele.
BAR - e principalul port al Muntenegrului dar are si o faleza buna cu hoteluri si pensiuni. Este punctul de plecare spre toate statiunile din MNE pentru cei care ajung aici cu trenul.

Portul comercial nu e asa mare insa cel turistic e plin cu nave, iahturi, barci de toate felurile si marimile. De aici se pot lua curse ferryboat spre Bari Italia si spre Duress Albania.
Una dintre cele mai populare destinatii adiacente orasului Bar este Sutomore, la numai 6 km distanta de acesta.
Caldura insuportabila si frica de aglomeratie ne-a implusionat sa ne indreptam catre Budva, nu inainte de a face mai intai o oprire la faimosul Sveti (Sfantul) Stefan.

Sveti Stefan este o insula mica in Adriatica unita de tarm printr-un soi de ponton de piatra. Pe ea este un hotel foarte vechi cu acelasi nume, gen fortareata si care era in renovare cand am ajus noi. Din acest motiv pe insula nu se putea intra. Am cautat cazare dar singurele camere libere costau 50 euro. Am zis pass si am continuat catre Budva, oprind si in Becici, un satuc cu plaja la mare in care am cautat iar vreo 2 ore cazare, insa tot fara noroc.

Dupa amiaza am ajuns la Budva –destul de indragita de romanii din vestul tarii- este considerata Perla Muntenegrului, fiind o statiune foarte populara mai ales pentru tineri.

Ziua, plaja este plina, chiar daca preponderant este acoperita cu piatra. Din cauza reliefului care nu permite plaje mari cu nisip, unele aveau nisip pus artificial, intrarea fiind insa contra-cost (Mogren I si II). Se pot face tot felul de sporturi acvatice: scuba diving, parasailing (30 de euro pentru 10 minute de zburat prin aer cu parasuta).
Ce Nu mi-a placut: plaja publica era traversata de canale prin care se scurgea un soi de apa murdara, gen menajera. Nu mi s-a parut ok sa inoti in acest mediu, chiar daca marea parea in ansamblu curata. Din pacate am reusit sa si gust din mare si curios, dar apa era mult mai sarata ca cea din Marea Neagra.
In plus parcarea e o mare problema, mai ales in perioada varfului de sezon, noi am platit 1 eu/ora cat ne-am invartit prin orasul vechi. Ni s-a parut mult, dar in Dubrovnik pentru aceeasi parcare de negasit am platit 2eu/ora!

Cetatea veche a orasului (Stari Grad) este foarte frumoasa si pitoreasca. Destul de mica daca e s-o compari cu cea din Kotor, totusi plimbarea pe stradutele ei inguste nu poate fi altfel decat o placere cu iz romantic. Poti casca ochii la multele magazine sau te poti opri si servi ceva la una din terase, sa asculti muzica buna. La iesirea din Stari Gradul care e chiar la malul marii iti poti clati ochii cu vasele de croaziera private, care mai de care mai luxoasa si mai atractiva.

Acum cativa ani unele zone din Budva aveau probleme cu debitul de apa la orele de varf, adica dupa ora 17. 00, apa la dus si robinete curge doar sub forma de picaturi. Acum insa multi si-au facut puturi si au rezolvat aceasta problema, totusi e bine sa intrebati gazda cand ajungeti acolo.

Preturile in Budva mi s-au parut in general mari, 1,5 E felia de pizza, 2 eu burekul (asta e un soi de merdenea cu branza), 3 euro Giros (e pe jumatate din shaorma de la noi), berea locala in jur de 1 eu in magazine iar pe terasele din cetatea veche in jurul a 3-4 euro. Sotul a vrut sa se rasfete cu o portie de scoici pentru care a platit 10 euro. (V-ati prins, aici totul se plateste lejer in euro.)

Seara faleza este foarte animata: la restaurante luxoase cu tinere ce-ti prezinta prietenos meniul, la terase cu muzica, discotecile sunt multe cu animatoare in fata intrarii, care mai de care mai apetisanta si mai provocatoare. La Clubul Trocadero atmosfera este de-a dreptul electrizanta:
“Hai draga, ce faci, te uiti la fete?”
Da, m-am uitat caci nu am mai vazut asa dresura – miscarea fetelor era monitorizata si eventual corectata de specialistii clubului, nu cumva sa iasa din parametrii de marketing.
Daca vreti sa va convingeti despre cele scrise, puneti toate panzele sus spre Budva!


Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arcadia spune:

Foarte frumos e minunat tipul asta de vacanta!
Astept si continuarea

ps: dar de ce n-ai condus si tu?

Mami de Calin Gabriel si Ioana Carolina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Foarte frumos,astept continuarea.Si noua ne plac vacantele cu masina,mai ales mie,care nu conduc,doar admir peisajul din dreaptaNoroc ca sotul e fan condus.

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Complimente Liviana pentru acest minunat reportaj, frunos scris si interesant!
Sigur va fi de folos si altora, sper sa ne fie si noua .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teolinda spune:

F. frumos traseu, f. frumos povestesti... citesc pe nerasuflate .Totusi n-as rezista atatea mii de km in masina....Am oroare de mers cu masina personala, prefer un autocar. Cat despre condus... m-as bate cu sotzul pe volan. Nu ca ar fi facut vreodata vreun accident, Doamne Fereste, da' eu nu ma simt in siguranta cand conduce el. Sunt f. linistita cand conduc eu.
Tu de ce nu ai condus pana la urma?

LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)

www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE


"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

superb!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alynta27 spune:

Liv felicitari pentru vacanta reusita si pentru scrierea detaliata si frumos intocmita! Am ajuns la partea a-2-a!

Alina-Mirela 37+Maria si mami de DAVID (27.06.2007)siMATEI (15.05.2009)

POZE

www.totsites.com/tot/davidipate" target="_blank">pagina lui David
Cum a aparut Printul!
Un ingeras in viata noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mica0307 spune:

Astept cu nerabdare episodul Croatia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Multumesc fetele, o sa continui cu ultimele zile, insa trebuie sa gasesc o fereasta de timp pt asta.
Distanta parcursa a fost mare, dar nu am simtit-o ca pe o greutate, dimpotriva, era o placere sa descoperim locuri si privelisti noi.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Am gasit-o, asa ca mai avansez povestirea cu o zi. Mica, sper sa fii multumita. Te incurajez sa ne descrii frumusetile Croatiei pe care le-ai admirat din barca!
---

Sfatuiti de o localnica, de la plaja Slovenska din Budva am urmarit indicatorul catre manastirea Podmain, zona mai putin "calcata" de turisti si am inceput sa cautam cazare. Dezamagire totala! Camere libere erau, insa nimeni nu dorea sa inchirieze pt mai putin de 7 nopti, in timp ce noi vroiam doar 3. Pretul normal pt o camera dubla in Budva este de 20 eu, insa chiar si cu 30-35 euroi tot nu vroiau sa ne primeasca. Ulterior o proprietareasa (care ne-a cerut 50 eu pe noapte!) ne-a explicat motivul refuzului: sezonul adevarat dureaza in Budva doar o luna, 20 iulie-20 august si nu vor sa-i rateze pe clientii care vor sa petreaca un sejur si deci sa plateasca mai mult ca noi.
Epuizati de oboseala caldurii si de lungile cautari am acceptat sa dormim in casa unor batrani intr-o camera f. modesta, dar ca oameni au fost primitori si placuti.

Ziua a-7-a

Imi doream de multa vreme sa ajung in Croatia si speram sa putem sta 1-2 zile in Dubrovnik. Dezarmati insa de greutatea cu care am gasit cazare in Budva, am horatat sa nu mai dormim la Dubrovnik ci sa facem o excursie de o zi pana acolo, mai ales ca ne desparteau doar 150 km. Distanta era mica, numai ca la vama am prins o coada mare de masini si am pierdut cca 2 ore.

Dubrovnik - Cetatea Sfantului Vlaho


Cunoscut ca “perla Adriaticii”, Dubrovnikul este unul din locurile unde se pot intalni oameni din toate colturile lumii. Orasul iti da niste senzatii cu adevarat frumoase, atat in interiorul cetatii, pe ziduri cat si pe mare. Orasul Dubrovnik se intinde pe toata culmea care inconjoara cetatea: fermecator, nu intamplator cea mai atragatoare destinatie turistica de la Marea Adriatica dupa Venetia.
Undeva la cativa kilometri de localitate, cocotati pe un munte,admiram peisajul localitatii cu adevarat unic – ti se taie respiratia de atata frumusete. Ne-am oprit de cateva ori sa facem poze, pana sa intram in Dubrovnik.

Strans incorsetate de ziduri impresionante, o aglomerare de cladiri din piatra ocru cu acoperisuri de tigla rosiatica, este inprejmuita din trei laturi de albastrul Adriaticei in care lenese se rasfata in soare cateva ambarcatiuni cu panze! Este o priveliste de nota 10 la superlativ!
Dupa ce am parcat masina (2 euro/ora) am pornit la pas, pentru a explora orasul vechi. In drum spre acesta un lucru vreau sa mentionez, nu am vazut nicaieri atatea hoteluri de 5 stele cate am intalnit pe 800 metri in Dubrovnik, primul dintre acestea fiind Hilton Imperial!
Dubrovnik a fost fondat prin unirea a doua mici orasele: Ragusa, initial Laus (numele vine de la cuvantul latin pentru Stanca) care era o mica insula inatacabila ce oferea adapost pentru refugiaii italieni; si Dubrava (denumit dupa cuvantul slavic dub care inseamna Stejar). In prezent are cca 45.000 locuitori dar, desi este un oras mic, a dat culturii croate cativa poeti si scriitori renumiti pe plan national. Numele lor, fireste nu l-am retinut.
Orasul vechi este deosebit. In spatiul Adriaticei dupa Venetia cu siguranta este cel mai demn obiectiv de vizitat. Din pacate in dupa un cutremur devastator in care au pierit 5000 de suflete, infatisarea orasului-republica s-a schimbat, in sensul ca in locul caselor cu ornamente in stil gotic s-au construit in general cladiri in stil baroc, toate semanand una cu alta, mult mai sobre si simple. Totusi impresia generala este deosebita, un oras din piatra, pigmentat ici colo cu elemente de arhitectura pur gotice de o frumusete aparte si elemente baroce si neoclasice, cu stradute inguste si piete amintind de Italia. Orasul a inflorit si s-a dezvoltat tocmai pentru ca era predominant italienesc, insa localnicii nu ar recunoaste acest lucru.
Gasim mentionat pe placute ca in timpul razboiului civil din fosta Yugoslavie, muntenegristii si sarbii au bombardat cetatea distrugand multe din acoperisurile cladirilor, ulterior re-construite. Ulterior l-am intrebat pe amicul nostru sarb De CE, iar el a dat din umeri zicand ca a fost o decizie politica care nu a avut legatura cu dorinta co-cetatenilor lui.
In loc sa platim 10 euro cat costa o plimbare pe zidurile fortaretei, cu aceasta suma am vizitat Muzeul Marinei care pune pe scena o istorie a marinei din Dubrovnik si pe cel al rectorului, un soi de Muzeu al culturii in care am admirat mobilier din secolele 17-19, uniformele purtate de duci si membri ai Consiliului, articole de imbracaminte purtat de aristocratii vremii. Mai vizitam cea mai veche farmacie privata din Europa, care arata ca o farmacie normala, numai ca functioneaza in curtea interioara a unei cladiri vechi, vis-a-vis de biblioteca la fel de veche. Ne racorim in apele fantinilor de la intrarile in cetate, intram in diverse magazine, inclusiv de haine, dar preturile sunt in medie de 1, 5-2 ori mai mari decat in Bucuresti.
Mi-a placut acea zi in Dubrovnik, va ramane in memoria mea ca o zi speciala, aparte, dar cu toata frumusetea si farmecul acestui loc nu cred ca voi mai reveni aici chiar daca nu l-am vizitat in intregime. O data a fost de ajuns!



Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput