testicole necoborate,mare atentie,mamici

testicole necoborate,mare atentie,mamici | Autor: ANISO

Link direct la acest mesaj

M-am decis sa povestesc ce ni s-a intamplat pentru a ajuta alte persoane cu ac. prob. ca a noastra .Baiatul meu cel mic 2,7luni s-a nascut cu un testicol necoborat.Cand l-am nascut m-am uitat sa vad daca le are in scrot ,pt.ca citisem de asta si stiam ca la putin timp de la nastere urca daca sunt ectopice.Era doar stangul.Am crezut ca celalalt este pe canal si va cobora pana la 2 ani.Nu s-a intamplat asta,asa ca dupa indelungi decizii si razgandiri ,sfatuiri cu 5 medici ,cunostinte sau prieteni ,ne-am decis sa mergem la Marie-Curie la dr.Ionut Secheli.Precizez ca aici nu am mai facut nici macar o ecografie (proasta decizie),pt.toti cei 5 medici spuneau ca-i vor face la Buc.si ca nu are rost sa chinui copilul.Ca-i vor face chiar RMN abdominal dupa cel anesteziaza,inainte de operatie.Am crezut ca asta e procedura si nu am mai cerut detali la dr. in cele 2 min. in care am vorbit.Nu stiu ...cred ca din cauza stresului si gandului ca ar putea muri sub anestezie ,parca eram drogata ,nu am mai judecat...am avut deplina incredere ca stie dr. ce face ,mai ales ca am mers cu recomandare...asa ca nu l-am sacait cu zecile de intrebari care le aveam.Ce asteptare ingrozitoarecredeam ca raman fara copil .In fine ,iese dr.si imi spune victorios ca..nu era nici un testicol ca e f.f.f.bine ,ca gata cu grijile ,ca nu va fi nici o problema,ca va putea sa faca copii si cu un testicol,ca asa s-a nascut

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ANISO spune:

Vorbea cu mare convingere,era dr. asa ca nu am pus la indoiala.Ne linistiseram.Cu un gust amar ne-am intors acasa si am mintit frumos pe toata lumea ca i-a coborat testicolul si ca e super.Ne gandeam la viitor,sa nu vorbeasca lumea...Ar fi bine macar sa fi cobit pt.viitor.Am mers aici ,la unul din cei 5 medici,sa-i scoata atele.Un chirurg de 35 de ani,si cand i-am zis povestea ,a avut un soc.Cum adica sa nu existe???Nu se poate asa ceva ,oameni se nasc cu 2,a ramas undeva in abdomen pe traiectul de coborare, ne-a spus si ca e cea mai rea varianta care ni se putea intampla.Dar de ce nu i-a facut macar o ecografie dr.Secheli,tot era anesteziat- un RMN abdominal?Pentru ca nu stia...ca nu te nasti doar cu unul.Si operase multi copii de asa ceva.Poate mamicile stau linistite si nu stiu ca puiul lor poate muri de cancer testicular pana la 30 de ani.M-am documentat pe internet,sunt sute de articole pe tema asta, dar in septembrie cand a facut operatia nu aveam net, ca as fi citit si luam in calcul si varianta ca nu e pe canal si a ramas in abdomen.Mergeam la un chirurg urolog ,nu la unu pediatru .Am crezut ca e o operatie de coborare,ceva usor ,asa mi se spusese de catre dr.I.Secheli .Deci ne-am operat DEGEABA,ce a aflat ,ca nu e testicolul pe canal,vedea cu un ecograf.Nu ar trebui obligati sa faca asta?Niste investigatii inainte de operatie asupra subiectului operat?Doar sange ,atat.Si ala degeaba ca tot nu afla din el daca copilul poate muri in urma anesteziei,altfel ma gandesc ,ca nu ma puneau sa semnez ca inteleg si accept riscurile operatiei.Deci copilul meu a fost in pericol degeaba.MULTULESC dl. DOCTOR.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Cam urata experienta! Si acum ce faci ? Ai reluat investigatiile sa vedeti unde este testicolul? Banuiesc ca mai trebuie o operatie?
Nu stiu unde se gandesc unii medici cand pun bisturiul pe un om, pe aun copil ? Nu isi fac o analiza daca inaintea inceperii operatiei au parcurs toti pasii pe care trebuiau facuti ? Se vede treaba ca nu. In cazul tau Aniso, ai cam nimerit la pomul laudat cu sacul !
Sanatate multa micutului in continuare si succes !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

http://www.medicultau.com/endocrinologie-si-metabolism/anomaliile-sexului-gonadic/sindromul-testiculelor-absente-anorhidie-regresie-testiculara-agenezie-gonadica-agonadism.php


Criptorhidia ( testicululul necoborāt) este o anomalie de migrare īn care testiculul se opre#351;te īn timpul coborārii pe traiectul s#259;u normal de migrare (lombar; iliac; inghinal).

Ectopia testicular#259; - abaterea testiculului de la traiectul normal īn cursul coborārii spre bursa scrotal#259;.

-ectopie inghinal#259; , ectopie prepubian#259;, ectopie femural#259;, ectopie perineal#259;.

Semne clinice. - absen#355;a testiculului din burse + atrofia bursei homolaterale.

-ecografia abdominal#259;, tomografia computerizat#259;, rezonan#355;a magnetic#259; nuclear#259; #351;i/sau laparoscopia.

Diagnosticul diferen#355;ial se face cu agenezia testicular#259;, testiculul retractil.

Criptorhidia #351;i ectopia testicular#259; - risc de malignizare mai mare decāt cel normal.

***Fur is for petting**

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/

www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elsels spune:

Doamne, ce experienta urata. Ce o fi in capul unor astfel de medici? Gandim ca daca mergem la un specialist renumit suntem in siguranta si uite peste ce putem da.
Aniso, iti doresc in continuare mult succes si multa sanatate micutului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

hai sa clarificam cateva aspecte:
- un copil se poate naste cu un singur testicul. exista varianta ca pur si simplu sa nu se formeaza acel testicul. o alta varianta este ca acel testicul a existat dar a involuat in viata intrauterina ( dispare fara urma). asta se poate intampla spre exemplu daca cat este baietelul in uter testiculul se rasuceste in jurul funiculului spermatic care contine si vasele sale, in felul asta nu mai primeste sange si se necrozeaza, fiind apoi reabsorbit de organism. deci exista mai multe variante in care copilul se naste fara un testicul.
- in viata uterina testiculul se formeaza in abdomen, apoi coboara in scrot. la ecografie nu se prea poate vizualiza un testicul aflat in abdomen, deoarece intre testicul si sonda ecografului sunt intestinele pline de aer, iar ecograful "nu vede" bine prin aer. deci chiar daca ar fi in abdomen sansele sunt sa nu se vada clar la ecograf, mai ales daca este si mai mic (ceea ce este extrem de probabil. un testicul ramas in abdomen nu mai creste in ritm normal)
- rmn-ul necesita anestezie pt un copil asa mic, dar nu este posibil sa iei un copil de pe masa de operatie si sa-l duci la rmn, in timpul aceleiasi anestezii. ar necesita inca o anestezie generala. dar.... nici la rmn nu sunt 100% sanse sa se vada exact. structura testiculului din punct de vedere al rmn-ului este foarte asemanatoare cu alte structuri din retroperitoneu (acolo unde ar putea fi) si sansele sa nu se poate evidentia clar de acele structuri sunt destul de mari (inca o data, mai ales daca este micut).
tratatele americane de chirurgie pediatrica recomanda ca metoda de diagnostic doar consultul chirurgical, subliniind ca nici ecografia, nici tomografia , nici rmn nu sunt mai bune decat experienta chirugului. asa ca nu, nu era nevoie sa faca alte investigatii.
este foarte important de aflat ce anume a gasit in timpul operatie. daca a gasit funicul spermatic cu elementele sale iar la capatul lui nu se alfa nici un testicul, atunci cu siguranta acel testicul nu exista.
daca nu a gasit funicul atunci ar putea exista testicul in abdomen. in situatia asta sunt doua cai de abordat: 1. tratament cu pregnyl in speranta ca daca acel testicul exista sa-l stimuleze sa coboare (nu da rezultat mereu). 2. o interventie chirurgicala (ideal ar fi laparoscopica)la care sa se intre in abdomen si sa caute testiculul pe posibilul traseu.
o varianta extrem de rara este ca testicul sa fi coborat gresit in partea opusa a scrotului ( se numeste ectopie incrucisata si sunt cunoscute cam 20-30 de cazuri in literatura de specialitate)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Aniso, imi pare rau ca ati trecut prin ce ati trecut .

Ti-am raspuns pentru ca am trecut, oarecum, prin ceva similar. Si baietelul meu a avut un testicul flotant, testicul care, la un moment dat, a urcat si nu a mai vrut sa coboare. Initial si noua ni s-a spus ca nu exista cel de-al doilea testicul (nu vroiau sa creada ca a fost flotant, ca l-am vazut) nu s-a vazut nici la echografie. Si, tot asa ni s-a spus, ca daca celalalt este functinal, nu e nici o problema, sa facem niste dozari hormonale cand incep hormonii sa-si faca treaba. Stiu ca am fost putini bulversati (barbata-miu era socat de-a binelea!). Apoi mi-am zis ca asta e, viata merge mai departe si m-am gandit la chirurgia estetica, un implant de biluta cand mai creste copilul, ca sa nu aiba complexe. M-am gandit ca nici nu e nevoie sa stie cineva. Am avut noroc cu un medic care a avut rabdare sa-i caute (la echografie) testiculul si pana la urma l-a gasit. Inainte insa de a-l opera, am facut nu stiu cate echografii si am mers si la endocrinolog. Endogrinologul ne-a trimis la radiografie la manuta, ca sa vada doza tratamentului hormonal. Ne-a dat-o minima, desi a zis ca ar fi putut sa-i dea si mai mult, dar nu vroia sa riste. Si ne-a mai avertizat ca o sa ajungem la operatie, ca degeaba facem tratamentul. Pediatrul ne-a spus ca vreo doi ani de zile nu va mai creste in inaltime, dar va recupera apoi. Si au avut dreptate. Pana la urma am ajuns la operatie. Din recomandari, aveam doua optiuni, una era Ionut Secheli. Noi am optat pentru celalalt medic. Inainte de operatie am facut echografie si am impresia ca si pe masa de operatie, inainte de a-l opera, i s-a mai facut una, ca sa localizeze exact testiculul, sa vada daca s-a miscat sau nu. Chirurgul mi-a zis ca era foarte ascuns si l-a coborat destul de greu. Din fericire, totul a decurs bine, mai trebuie doar sa facem dozarile hormonale ca sa ne asiguram ca functioneaza in parametrii normali.

Acum, ce vreau sa-ti spun. Nu stiu care sunt procedurile inainte de operatie (se face echografie sau nu). Insa ar fi trebuit sa faceti inainte de a discuta cu chirurgul echografiile. La o echografie copilul nu este chinuit deloc, puteati sa o faceti fara probleme. Vina este oarecum impartita. Intamplarea face sa-l cunosc si pe Ionut Secheli. Am ajuns la el la urgente, cu fractura dubla (radius si cubitus) din cauza rolelor. Chirurgul care ii coborase testiculul iesise din garda de cateva ore si ni-l recomandase pe Secheli. Din punct de vedere profesional, nu am ce sa-i reprosez, ne-a scapat de o operatie urata (tija, surub etc). Ne-a avertizat inainte de anestezie, ca va face tot posibilul, dar nu garanteaza. Din fericire am scapat de tija. Ca om, comunicare etc, este alta poveste, nu mi-a placut absolut deloc(cand aveam de mers la el, sa schimbam ghipsul si sa facem radiografia, ma inarmam cu munti de rabdare!!!! pana si copilul, care avea 7 ani atunci, mi-a zis: "mami, eu am impresia ca doctorul acesta nu ne place deloc!". ma rog, mi-am zis ca probabil nu ne simpatizeaza, ca nu toti oamenii iti sunt simpatici si asta e!). Dar am auzit oameni din spital care vorbeau frumos despre el, ca medic, ca le-ar fi salvat copiii.
De ce ti-am scris toate acestea? Ca sa vezi ca vina e oarecum impartita. Acum, nu-ti mai face mustrari de constiinta. Mergi la echografie cu copilul si cauta sa vezi daca acel testicul exista sau nu. Daca e gasit, poza si va trebui sa mai treceti inca o data prin operatie. Daca nu e gasit, nu te descuraja, mergi la mai multi medici, faceti mai multe echografii, lamuriti-va ca nu exista intr-adevar. Daca nu exista, in adolescenta, un implant cu o biluta de silicon rezolva complexele. Si, neaparat, niste investigatii trebuiesc facute atunci cand hormonii incep sa-si faca treaba.
Va doresc multa bafta si sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Zmotocel, , acum am vazut postarea ta . Esti medic?

Ce am uitat sa spun. Prima oara cand i-a fost vazut testiculul, la echografie... Medicul respectiv i-a facut echografia si nimic, apoi stiu ca l-a tot palpat si apoi l-a presat in nu stiu ce puncte si, in sfarsit, s-a vazut testiculul la echografie.

Aniso, am citit ce a scris Zmotocel si... imi dai voie sa te intreb ceva? Pe foaia de externare ce scrie? Si da, ar trebui sa discuti cu medicul, sa-l intrebi daca a gasit acolo ceva (funiculul) sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Zmoto

CE ma frapeaza pe mine este ca apare o pers. care acuza un medic si alte 2 care o sustin si il fac incompetent nestiind despre ce este vorba , cine e medicul , daca are sau nu dreptate samd.
Super
Aniso , cred ca tu si chirurgul de 35 de ani nu stiati , bietul dr care l-a operat stia . ;)

***Fur is for petting**

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/

www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANISO spune:

Zmotocel iti multumesc foarte mult .Poate nu va vine sa credeti ,dar pe foaie nu scrie decat ca nu sa gasit nimic pe canal.Oare ar putea scrie mai mult in foaia de la spital,ma gandesc ca se arhiveaza.Vai,acum ma simt mai vinovata, nu am stiut nimic de funiculul spermatic.Ce informatie utila era...cum sa aflu eu acum ?Deci e posibil ca sa-l operez iar degeaba?Daca l-as fi intrebat poate mi-ar fi spus ,dar nu am stiut.Nu stiu ce sa zic,poate nu stia nici el de legatura asta,sau poate stia ...Te rog ai putea sa-mi dai niste siteuri unde sa ma documentez,pe gogle am introdus testicole necoborate si am 20 de pagini cu siteuri,din care am parcurs 12,citind articolele rand cu rand ,treptat o sa le citesc pe toate,dar nu am gasit decat o parte din ce imi spui tu.Stii, eu ma refeream sa-i fi facut ecografie,la canal ,nu se vedea ?ca la cate uni se simte la palpare.Am inteles ca se face RMN abdominal in astfel de cazuri,pt. a evita o noua anestezie.As vrea sa te intreb daca sti cumva de ce si-a revenit atat de greu din anestezie,cam 5-6 ore.Se poate sa fi fost ceva probleme si sa fi ascuns ei?Ma ingrozeste gandul la o alta anestezie...E justificat?.Vreau sa-ti spun ca e perfect sanatos nici macar nu a racit vreodata serios.Poate l-a ajutat si ca l-am alaptat pana acum 2 luni.Ma poti sfatui te rog frumos ce sa fac in continuare?unde sa merg?Si mai ales la cine?Nu vreau sa jignesc ,dar mai multe informatii primeam de la veterinar cand duceam pisicile la castrat .Nu cred ca mai tinea minte nici daca il intrebam peste o saptamana despre funicul,dar acum dupa 7 luni.E normal.Pentru el era doar o alta operatie.Va multumesc din suflet pentru implicare .Eu cred ca este un dr.bun ,cu experienta,iar superficialitatea asta e generala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANISO spune:

Doamne Xio, nu l-am facut incompetent...altfel nici nu l-as fi ales,am sustinut doar ca a fost extrem de evaziv .Copilul tau sa fi operat si dupa ce ai asteptat 2 ore sa vina sa-ti spuna 3 fraze si alea din mers...Acum sunt mai suparata de asta dovada ca din ac. cauza vom suferi in continuare,daca ai citit cu atentie ce a scris Zmotocel .El mi-a creat impresia ca gata sa terminat cu problemele.Sti ce ,studiaza putin problema si nu mai fi asa rautacioasa.Nu e posibil sa te nasti cu un singur testicol.Celalalt e acolo in abdomen,functional,producand testosteron,dar in cantitate mica si in pericol de a afecta si testicolul coborat,declansand chiar in procent destul de mare cancer testicular.Daca nu era dr. chiurg care i-a scos atele sa-mi deschida mintea ma puteam trezi cu el ca-mi moare ,posibil si adolescent ,de cancer testicular.Am zis de ac. dr. ca are 35 de ani si desi tanar ,fara ex. celuilalt,era mai documentat.Plus ca eu am o stima pt. medici tineri ,ei inca vorbesc cu pacientulCe e mai grav din ce am citit,ca riscul tot ramane ,chiar sa il aduca in scrot prin autotransplant de unde e... Nu inteleg ce-i cu atitudinea ta...Din ce am citit in raspunsurile tale la alte subiecte,nu ma gandeam sa zici asa ceva.Ce-i cu sticla aia???Nici mirosul de bautura nu-l suport...M-ai intristat ,sa sti...Eu doar am vrut sa ajut alte mamici,sfatuindu-le sa se implice mai mult sa nu se bazeze numai pe dr.Cu ce am gresit???Si asa sunt suparata ca am fost prea resemnata,deci tu crezi ca trebuia mai multa umilinta???Adica el e Dumnezeu si face totul perfect?Sa nu-mi pun intrebari?Tu asa ai face?

Mergi la inceput