Semne ale autismului

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Diuna, NPI-asta a fost o doamna de n-as mai vedea-o deloc (dr Butnariu). Am fost trimisa la ORL (ca nu aude Dragos), dar aude si de asta m-am convins la cealalta dr. (neuroloaga Laura Popescu) si am mai fost trimisa si la logoped (singura din Brasov din cate am inteles eu, d-na Dandu). Inca nu am ajuns la ea, mi s-a mai spus ca am inca copil mic, ca sa mai astept. NPI mi-a spus din start ca sunt probleme "grave" (sotul are un frate dg cu retard psihic, posibil schizofrenie inca din nastere). Intreband-o pe soacra ce si cum a vb cumnatul stupoare: a vb relativ repede, insa stalcit (de fapt si acum el vb stalcit, greu te obisnuiesti cu el). No, daca al ei copil dg cu retard psihic grav a vb repede, eu ce sa mai cred de al meu?
Nu am mai ajuns la ea pt tratament. Tratamentul de acum l-am primit de la neuroloaga care insa nu a mai considerat necesar sa ne trimita mai departe. Sincera sa fiu, habar nu aveam ca la noi se gaseste vreo asociatie de felul acesta. Si cat am intrebat in stanga si in dreapta dupa un psihopedagos/psihoterapeut de genul acesta, caci vreau musai o evaluare profesionista, nu ceea ce fac eu acasa.

Consultul la neuroloaga a durat cam 45 de minute, chiar pe 1 decembrie. Copil dezbracat complet, reflexe neurologice bune. A dat drumul la o cutiuta muzicala brusc si Dragos a si intors rapid capul spre ea. L-a pus sa puna 4 cubulete unul peste altul. A stat ce-a stat si s-a uitat copilul la ele, le-a studiat si in 2 minute le-a si aranjat cm trebuie. Aveam cu noi si catelul vorbitor (ne-m gandit noi ca astfel de jucarii l-ar ajuta la vorbire). L-a intrebat pe copil sa-i arate diverse (nas, ureche), dar copilul nu stia si aici este greseala noastra. Am crezut ca va prinde din zbor, fara sa ne ocupam intens de asta. La sfarsit zambea doctoritei si ii facea pa-pa cu mana. Dupa 4 zile in care ne-am ocupat intens cu "lectii" copilul stie sa arate fara gres toate partile corpului. Insa nu le vocalizeaza. Am inceput sa-l invatam animalele si pasarile si aici ne-am blocat! Nu vrea si pace, cu tot ca avem set complet de animalute, doua jocuri ferma animalelor, in care animalele vocifereaza. Le arata aiurea, nici macar "muuu" nu spune! Stie sa arate doar catelul, ursul si maimuta. Dar nu face ca si ele.
Asta seara era dupa ta-su "tata papa" (sotul manca). Si o multime de "mama" fara sens pentru mine (ma stie ca sunt mama, insa nu-mi spune asa cand ma vede).
Asta-i punctul in care am ajuns acum. Mai departe simt ca am nevoie de ceva sprijin, asa ca daca ai ceva informatii in plus care m-ar ajuta...

Nu-s de admirat! Sotul crede ca sunt eu dusa, ca el are copil ok, insa lenes la vorba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

Delia,un lucru as vrea sa mai spun,referitor la ce a afirmat Diuna...ca nici un doctor nu ti-a zis nimic concret de autism....la noi(vb din experienta noastra si n-am fost la unul,am fost a 5-6 doctori),se feresc sa puna diagnostice,nu ma intreba de ce,c anu stiu...si mie mi-au zis,n-are autism,desi la noi semnele erau mult mai evidente...prima data mi-au zis regres pe limbaj si comportament,apoi mi-au zis PDD(tulburare pervaziva de dezvoltare),la vremea aceea nu stiam,nu eram destul de informata,dar sub o denumire sau alta,tot autism era....
si nu vreau sa fiu insistenta si tot ceea ce spun ,spun pt puiul tau(as fi vrut sa fi avut si eu pe cineva si sa-mi spuna asa,la inceputuri),nu sta....apuca-te de lucru cu el...lucreaza cu el pe ariile care simti tu ca nu merge....vorbire cum spui tu,ca zice pa-pa,ta-ta...trebuie sa fie cu sens,,,,cand zice tata sa se duca/arate tata....
am inteles ca esti medic,ai posibilitatea sa te informezi mult mai mult,decat am facut-o eu acum 4 ani....
autismul,este o boala foarte parsiva.....
te rog sa ma ierti daca am fost prea insistenta,am sa ma opresc aici!toate bune !

MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Vreau Sa Nu Mai Fiu DIFERIT
A&M


Viata...





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maili spune:


Blackgirl, terapia logopedica incepe la 2 ani daca micutul nu formuleaza propozitii simple gen " vleau apa, vleau papa, vleau ..." - asa mi-a spus dna logoped cu care a lucrat copilul meu. Si mie mi s-a spus sa nu merg la logoped la 2 ani si jumatate ca e prea mic.Am ajuns cu el la logoped la 4 ani iar primul lucru care l-a spus dna prof. logoped a fost : "de ce nu ati venit la doi ani?" Am avut noroc de un specialist exceptional in persoana dnei prof logoped si pot sa spun ca acum e totul ok (baiatul meu are acum 9 ani iar in seara asta mi-a spus ca vrea sa invete engleza si sa gasim o dna profesoara care sa-l invete sa vorbeasca engleza cum l-a invatat sa vorbeasca dna logoped ...). Daca ai sesizat ca micutul tau are o problema mergi si la logoped sa mai asculti o parere . Logopezi, psihopedagogi gasesti si la fundatiile care sunt pentru copiii cu diferite probleme sau vezi un psihopedagog sau un profesor de sprijin de la o scoala . Trebuie sa fii optimista si sa ai incredere in micutul tau ca sigur va fi bine.

Maili



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diuna spune:

@blackgirl0, ai nimerit la cea mai panicoasa si panicarda dr. de pe fata Brasovului...Vai, ce-o fi fost in sufletul tau cand ai iesit de-acolo...Sunt sigura ca dupa al doilea consult ai fost mai linistita.
Logopezi sunt mai multi, functioneaza pe langa fundatii care au ca scop, in general, integrarea copiilor cu deficiente. Te poti adresa Protectiei Copilului, ei au o evidenta mai clara. N-ar fi rau sa duci copilul la unul din ei. Poti, de asemenea, sa-l duci la Mures, ori la Cluj pentru examene NPI mai complexe, la Bucuresti...Hotaraste-te doar, ca noi aici suntem! In Brasov te pot ajuta eu cu informatii, da PM, noi umblam pe Bucuresti, mai stiu si acolo cate unul, altul...Fetele care au copii diagnosticati cu autism sau afectiuni inrudite cunosc muuult mai bine specialistii, iti pot impartasi din experientele lor. Sa nu stai asa...nelamurita...speriata...Of! Bafta!

Daca iubesti viata, si viata te va iubi pe tine. – Arthur Rubinstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ermmina spune:

La varsta de 2-3 ani, copilul t#259;u:
- Iti impartaseste interesele sale, aratandu-ti cu degetul un obiect dorit?
- Dispune de capacitatea de a-si orienta privirea catre un punct pe care i-l arati cu degetul?
- Creaza uneori impresia inexistentei altor persoane in jur sau a transparentei acestora?
- Se concentreaz#259; timp indelungat in activitati ritmice sau de balansare?
- Dispune de capacitatea de a imita alte persoane?

Pentru a afla mai multe informatii despre tulburarile de spectru autist accesati site-ul www.autisminfantil.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Ermmina, raspund pe rand:

Iti impartaseste interesele sale, aratandu-ti cu degetul un obiect dorit? DA! Si daca stiu ca obiectul dorit de copil este potential periculos (sticlele de medicamente ) si nu-i dau, trage de mine, ma impinge, vocifereaza.

Dispune de capacitatea de a-si orienta privirea catre un punct pe care i-l arati cu degetul? DA!

Creaza uneori impresia inexistentei altor persoane in jur sau a transparentei acestora? Depinde in ce momente il strig. Daca este atent la reclamele/desenele animate de la tv, nu ma "aude"/nu ma vede. Altfel, este foarte constient de persoanele din jur. Sta printre picioarele mele daca este vb de cineva necunoscut sau din contra este deja in bratele persoanei cunoscute (verisori, bunica).

Se concentreaza timp indelungat in activitati ritmice sau de balansare? Nu pot evalua "timp indelungat". Insa ii place de exemplu sa inchida si sa deschida usi cu tot ce presupune (luat cheie, invartit in broasca, scos din dulap, bagat in dulap, inchis usa) sau ii place sa stranga si sa scoata din cutii diversele jucarii (set de tren cu vagoane si sine: le scoate, le aranjeaza, se joaca nitel, dupa care incepe sa la stranga frumos la locul lor, dupa care iar le intinde si tot asa). Cu ocazia asta a invatat sa spuna "tuuu-tuuu" si mai nou "buuuf" (arunca jucarii pe jos si razand spune "buuf!").

Dispune de capacitatea de a imita alte persoane? Si inca ce ne mai imita! Se da cu creme pe fata ca m-a vazut pe mine, mestereste cu uneltele lui din dotare ca l-a vazut pe ta'su, pune mana la gura cand tuseste, se sterge mereu cu servetelul la gura cand mananca, incearca sa si gateasca.










Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackgirl0

Diuna, multumesc de informatia cu AITA. Macar am un punct de pornire. (cred ca ii pot contacta pe net, nu?). Si nu, nu este mai mult de atat sau poate o fi dar nu am vazut eu. De exemplu ii place sa inchida si sa deschida usi, sa aprinda si sa stinga lumina, sa dea drumul la apa), mananca inca pasat complet, chit ca are ceva dinti in gura, nu mananca nimic nou in alimentatie, doar cateva feluri si alea rotite, refuza cu desavarsire orice mancare lichida sau prea solida (le combin cu cereale sau iaurt simplu dupa caz). Se joaca si singurel, insa de multe ori vrea companie si se joaca cu noi. Intelege in mare cam orice ii spunem, ne duce unde vrea el, ne trage de pantaloni, ne arata cu degetul, cumva-cumva ne intelegem. Dar parca este prea putin pentru varsta lui, nu?

Si-a tinut capul repede, a stat in fundulet spre 6 luni, a mers de la 10 luni singurel. Insa nici ca bebe nu prea spunea multe, in afara de gangurit. Si uite ca am ajuns aici...

P.S. Si eu credeam ca pot vb aici, ca doar vb de semnele autismului. I-am facut si testul CHART si Dragos nu are joc simbolic. De e
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!


Buna seara!
Probabil daca nu mi-as fi pus niciodata anumite semne de intrebare legate de copilul meu nu as fi citit pe aici.
Eu am un baietel care are 2 ani si 4 luni. Privit din afara pare a fi un copil obisnuit. Insa , eu, ca mama , simt ca ceva nu este chiar cum ar trebui sa fie. El vorbeste , stie f multe cuvinte, si are o memorie foarte buna. Insa modul in care se exprima este oarecum ciudat. De exemplu, nu spune "vreau ceai" ci " vrei ceai?" eu, in incercarea de a-l corecta ii spun sa zica corect si atunci spune "vreau ceai" sau mai des "da", sau daca il intreb eu " vrei ceai " el raspunde " vrei ceai?" , dar cred ca face acest lucru doar datorita insistentei mele, cred ca este ceva mecanic pentru el. Alta problema a fost(deoarece s-a rezolvat partial) inversiunea pronomiala: spunea "tu" in loc de "eu". Cand am inceput sa-l corectez si sa-i spun sa zica corect"eu", fiind oarecum bulversat spunea " tu, eu" le folosea pe amandoua ca sa se asigure ca foloseste forma corecta. Deci tot mecanic. Acum spune doar eu.
Am subliniat anumite parti din citatul lui blackgirl, deoarece cam asa s-a comportat si inca se mai comporta copilul meu :" are o placere ciudata de a aprinde si stinge lumina( ar face asta mult timp in continuu), la fel cand era mai mic( un an si jumatate) deschdea si inchidea usi, sertare, ii place sa dea drumu la apa , el trebuie intotdeauna sa apese pe butonul de la masina de spalat , sa traga apa la baie, este preocupat f tare de tot ce inseamna tehnica. Din afara , cred ca nu s-ar vedea nimik ciudat , insa eu simt ca ceva nu este chiar ok, asa cum blackgirl isi face probleme ca nu vorbeste , desi sunt f multi copii care nu vorbesc la varsta copilul ei, probail simte ca mai este ceva pe laga aceasta lipsa a vorbirii , asa simt si eu ca anumte lucruri le invata mecanic. Nici eu nu pot sa vorbesc deschis cu sotul meu pe aceasta tema , se enerveaza si spune ca-i caut hibe copilului, ca nu-l vad ca e destept , ca vorbeste , ce tot vreau de la el...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebeaca spune:

liliana....imi pare rau dar...nu te inseli,cel putin elemente din autism si tot are.N-am retinut de unde esti,dar te sfatuiesc sa consulti de urgenta un medic.Lasa sotul sa bombane,tu fa ce trebuie caci timpul trece si pentru autisti e dezastruos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Sa inteleg ca nu exista copii normali, obisnuiti , care sa raspunda folosind intrebarea care le-a fost adresata sau care sa inverseze pronumeme? Astea sunt lucrurile care m-au pus pe ganduri. El inca este destul de micut, ii vad evolutia zilnic, el nu se izoleaza, dimpotriva, vrea sa fie in permanenta cu cineva,este sociabil , isi exprima afectiunea ( vine des la mine si ma strage tare in brate si spune " besc mama eu" sau ma pupa pe unde apuca , pe mama, picior si spune " pupat mama"), intelege siferinta celorlalti,mananca cate putin din toate alimentele, face la olita de la varsta de un an si 9 luni din dorinta lui( a venit cu olita la mine si-a zis " mama caca"), deci in mare chiar este un copil obisnuit. Insa inafara de cele pe care le-am mentionat mai sus( raspunsul printr-o intrebare si inversiunea pronomiala), Codrin nu vorbeste inca despre el, desi ma gandesc ca este inca mic. Raspunde " bine" cand este intrebbat ce face, dar si acest lucru cred ca-i invatat mecanic. Avand in vedere evolutia lui destul de buna de pana acum m-am gandit sa-l mai las asa inca vreo 2 luni , pana pe la 2 ani si jumatate, si-atunci daca tot voi mai avea dubii in privinta lui voi consulta un specialist. Ma gandesc ca daca are intr-adevar ceva , este o forma destul de usoara a autismului , probabil sunt doar elemente de autism , asa cum ai zis bebeaca.
Mi-am amintit ca azi am fost la servici la o prietena la care n-am mai fost de vreo 3 luni . Cum am ajuns in fata cladirii a zis " la Ana"? M-a surprins faptul ca si dupa atata timp el a tinut minte ca acolo lucreaza prietena mea.Are intradevar o memorie f buna, retine usor nume si locuri.
Editez sa spun ca este obsedat de curatenie, nu suporta sa fie ud ,murdar pe maini, daca vede o pata pe gresie , spune" valeu", foooarte grav, si fuge repede sa ia un servetel si sa stearga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebeaca spune:

liliana,eu nu sunt expert,sunt doar parinte de copil autist.Luate separat,aceste mici greseli sa le zicem apar si la copii normali.Fetita mea de patru ani de exemplu,intr-o...criza de nervi,ca sa ma exprim asa,s-a dat cu capul de podea,dar a fost doar atunci.Si ei ii place inca sa stinga/aprinda lumina,are un sertar la bufet unde isi ascunde cele mai banale lucruri(jucarii diverse sau cheile de la casa).Fetita mea este normala,tipica.La autisti aceste ..greseli(cum m-am exprimat mai sus)tind sa devina stereotipii,adica fac acelasi lucru in mod repetat.Inchid/deschid usi/lumina minute in sir,faptul ca inverseaza pronumele asa cum face baiatul tau,unii nu inteleg unde au gresit cand spune tu in loc de eu.Autistii in general au memorie ff buna,iti pot recita o poezie extrem de lunga si complicata(luceafarul sa zicem)fara pic de greseala si asta poate dupa ce au auzit-o numai odata.Totodata si copii normali au memorie buna,cam 6-8 luni tin minte fete,locuri la varsta asta.Faptul ca te ia in brate,ca te iubeste e normal in ambele cazuri.
Ma repet:pot fi doar elemente,poate sa nu fie nimic.Poate fi Asperger.Ca sa scapi de indoiala mergi la un consult de specialitate.La un medic bun,cu experienta.

Mergi la inceput