convulsiile febrile

convulsiile febrile | Autor: tedita

Link direct la acest mesaj

fetelor, spuneti-mi si mie care dintre voi stiti cum se manifesta aceste convulsii febrile la un copil de doi ani si 7 luni; fetita mea a "luat" o viroza si in prima zi a facut febra si la un moment dat " se scutura" si spunea ca ii este frig, degetele de la picioruse si de la maini erau "vinetii" si manutele si piciorusele reci ca gheata; cu toate astea ea avea febra; nu avea alte simptome, nu ii era rau, nu a lesinat, decat ca adormea....oare acestea sa fi fost convulsii febrile?? ma framanta gandul asta...multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Eu cred ca au fost frisoane nu convulsii. Din cate stiu eu in timpul convulsiilor copilul isi pierde cunostinta, unele parti ale corpului se inclesteaza.
La febra mare, intr-adevar mainile si picioarele sunt reci . Si eu m-am speriat odata (baietelul meu avea 10 luni atunci) si ca reactie la vaccinul antirujeolic a facut febra mare, tipa si tremura. M-am gandit la convulsii si am chemat Salvarea, ne-am internat si descriindu-i medicului simptomele a spus ca au fost frisoane nu convulsii.
Si acum (are 3 ani si 9 luni) cand face febra mai mare, face si frisoane. Cand era mai micut pediatrul lui imi recomanda, pentru siguranta, la febra mare Desitine intrarectal (diazepam) pentru a nu evita problemele cu convulsiile ( o singura data i-am administrat aceste supozitoare, pentru ca avea febra mare).
Oricum daca ai dubii, decat sa-ti faci griji mai bine descrie exact simptomele pediatrului si el te va lamuri.
Sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Buna

Subscriu ideii de frisoane.

Copilul meu a trecut prin convulsii, am fost internati in aprilie la urgenta. Intrucat aproape tot corpul i s-a inclestat si era semiconstient (rigid, nu mai pute vorbi- gura inclestata, privire fixa, a muscat cureaua gentii mele-semn ca isi scapa limba pe gat). Nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva. se pare ca se mosteneste.

Ce am invatat dupa aceasta experienta:

- atentia mare la febra brusca si valoare ridicata
- multi copii, inclusiv Tudor, nu dau nici un semn prevestitor (daca nu s-ar fi intamplat intr-o duminica cu mine de fata cred ca as fi acuzat-o pe bona gratuit)
- la febra brusca si mare (38) merge cu algocalmin supozitor. Si eu am folosit pana am ajuns la spital - nu stiu cat a avut acasa atunci, insa juma de ora dupa, la Gr Alexandrescu avea 38.8 -39. I s-a adminisrat diazepam (injectie)
- la febra brusca si foarte mare 39 - direct diazepam desitin - rectal
- preventiv (aici am consultat multi medici, vreo 5, inclusiv Dr Culcer) fenobarbital seara. Convulsiile afecteaza creierul si atunci la copiii cu predispozitie se poate da o perioada. Eu recunosc am avut rezerve (pt ca medicii s-au contrazis) si nu i-am dat atunci.

De atunci a mai avut un episod febril - insa numai frisoane- exact ce descrii tu - in luna septembrie. Din pacate eram in Neptun la hotel si spre rusinea mea fara nici un medicament (mea culpa). Pentru ca a durat ceva pana am alergat la o farmacie non-stop dupa un algocalmin supozitor - si Tudor avea frisoane puternice m-am speriat si am acceptat solutia bunicii (aproape 80 ani): frectie cu tuica tare (da, tuica aveam in camera!). Peste o ora eram la urgenta in Mangalia, Tudor nu mai avea aproape nimic. Am avut noroc de o doctorita buna care l-a consultat temeinic si mia- spus ca am fost la un pas de convulsii (avea rosul ochilor foarte rosu). In septembrie i-am dat fenobarbital.

Am detaliat pentru a fi de ajutor si pentru alte mamici, cu multumiri tuturor celor care isi fac timp sa posteze pentru ca de nenumarate ori m-am ajutat de informatiile de pe forum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tedita spune:

va multumesc tare mult pentru pentru raspuns...eu ma intrebam, credeti ca putea sa le faca in timp ce dormea??? ( pentru ca ea adormea)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Convulsiile febrile

Convulsiile febrile sint convulsiile cauzate de febra in sugari si copiii mici. In timpul convulsiilor, copilul isi pierde deseori cunostiinta si tremura, miscindu-si minile si picioarele. Mai putin intilnit, copilul devine rigid sau isi va misca numai un brat sau un picior sau numai intr-o anumita parte a corpului, dreapta sau stinga.

Majoritatea copiilor care fac convulsii vor avea o temperatura bazala de cel putin 38.8 grade Celsius (102 grade Fahrenheit). Majoritatea convulsiilor apar in prima zi de febra.


Copii predispusi la convulsii nu sint considerati epileptici, deoarece epilepsia este o boala caracterizata de convulsii repetate care nu sint declansate de febra.


Cit de dese sint Convulsiile?


Aproximativ unul in 25 de copii vor avea cel putin un episod de convulsii febrile, iar mai mult de o treime din acestia vor mai avea convulsii pina cind tendinta de a le mai avea este depasita. Convulsiile apar la copii intre virstele de 6 luni pina la 5 ani dar sint cele mai dese intre 2 si 3 ani. Foarte rar copii vor avea prima oara convulsii inainte de 6 luni sau dupa 3 ani. Cu cit copilul este mai avansat in virsta cind a avut primul episod de convulsii cu atit sansele de a avea alt episod sint mai scazute..



Ce face ca un copil sa fie “predispus” la Convulsii

Citiva factori par a creste sansele ca un copil sa dezvolte convulsii recurente si acestia includ: virsta frageda a copilului la primul episod de convulsii (mai putin de 15 luni), episoade de febra frecvente sau un membru imediat al familiei cu o istorie de convulsii febrile. Daca convulsiile au inceput curind dupa ce febra s-a instalat, riscul recurentei este iarasi mare. Durata primului episod de convulsii nu pare a influenta riscul dezvotarii ulterioare a mai multo episoade de convulsii febrile.


Sint Convulsiile febrile daunatoare sanatatii?

Desi pot fi infricosatoare pentru parinti, marea majoritate a convulsiilor febrile sint inofensive. In timpul convulsiilor, exista un mic risc de lovire prin cadere, or copilul se poate ineca cu mincare sau saliva. Folosirea primului ajutor in caz de convulsii ajuta la evitarea acestui tip de risc.

Nu exista nici o evidenta care sa ateste faptul ca un episod sau mai multe de convulsii febrile pot afecta creierul. Studii importante au aratat ca totii copi care au avut convulsii in copilarie vor avea o viata intelectuala si activitate scolara normale. Chiar si in extrem de rarele situatii cind convulsiile au durat mai mult de o ora majoritatea copiilor se refac complet.


Intre 95-98 % dintre copiii care avut convulsii in copilarie nu vor dezvolata epilepsie mai tirziu in viata. Cu toate acestea, desi riscul ramine foarte mic, anumiti copii care avut convulsii pot avea un risc mai mare de a dezvolta epilepsie. In acest grup sint inclusi cei care au avut convulsii febrile lungi, care au afectat numai o parte din corp, sau care s-au repetat in decurs de 24 de ore, sau alti copii cu probleme neurologicale, sau de dezvoltare tirzie. Numai unul in 100 dintre copii care nu fac parte din aceasta categorie de risc si au avut convulsii febrile vor face epilepsie




Ce se poate face atunci cind copilul are convulsii?

Parintii trebuie sa ramina calmi si sa observe copilul cu atentie. Pentru prevenirea lovirii accidentale, copilul va trebui plasat pe o suprafata protejata, de ex pe podea. Copilul nu trebuie tinut sau retinut in timpul convulsiilor. Pentru prevenirea inecarii, copilul trebuie pus pe o parte sau pe burta. Cind e posibil, parintele va da cu grija la o parte orice eventuale obiecte din gura copilului. Parintele nu va pune ABSOLUT NIMIC in gura copilului in timpul convulsiilor (exista pericolul sufocarii). Daca convulsiile dureaza mai mult de 10 minute copilul va trebui transportat de urgenta la spital. Cind convulsiile s-au terminat copilul va fi transportat la cabinetul medical pentru a fi cercetatata cauza febrei.. Aceasta va fi considerata o urgenta atunci cind gitul devine rigid, copilul devine letargic sau vomita abundent.



Cum pot fi convulsiile diagnosticate si tratate?


Inainte ca un spisod de convulsii sa fie diagnosticat la sugari sau copii medicii vor cerceta daca convulsiile au fost provocate de febra si numai de febra.. Daca, de exemplu, doctorul va suspecta meningita, teste specifice vor fi recomandate. Alta cauza ar putea fi deshidratarea (cauzata de diaree puternica sau vomitat). Analize la singe sau la urina mai pot fi recomandate de asemenea.

Un copil care a avut convulsii nu trebuie de obicei internat in spital. Daca insa convulsiile dureaza mult, sau daca infectia este puternica sau nu poate fi localizata, doctorul poate recomanda internarea pentru a putea tine copilul sub observatie.



Cum pot fi prevenite Convulsiile febrile?


Daca copilul are febra, parintii ii vor administra medicamente de reducere a febrei ca acetaminophen (paracetamol) sau ibuprofen, desi nici un studiu nu arata ca administrarea acestora va reduce riscul aparitiei convulsiilor. Una dintre metode ar fi reducerea numarului infectiilor la care este supus copilul, dar de cele mai multe ori asta nu este la indemina.

Folosirea indelungata a anticonvulsinantelor ca: Fenobarbital sau Valproate pentru a preveni convulsiile nu este de obicei recomandata datorita efectelor secundare, iar eficacitatea lor este pusa sub semnul intrebarii.
Copii predispusi la convulsii pot fi tratati cu diazepam (oral sau supozitoare) de cite ori au febra). Majoriatea copiilor care dezvolta convulsii nu au nevoie de medicamente pentru prevenirea lor, dar doctorul ocazional poate decide ca diazepamul sa fie administrat cind copilul are febra. Acest medicament poate reduce riscul aparitiei unui alt episod de convulsii. De obicei, copii il tolereaza foarte bine (foarte rar poate provoca toropeala, lipsa de coordinare, sau hiperactivitate). Medicamentul poate avea efecte secundare diferite de la caz la caz.



Informatie furnizata de Institutul National de Dereglari Neurologice si Institutul National de Sanatate din Statele Unite Ale Americii


Studii publicate recomandate: http://www.bmj.ro/numar/2000nr10/ed2.html


L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Absolut.

Nu stiu sa explic de ce - dar la mine in somn au aparut sau cand era aproape adormit.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tedita spune:

si cum s-au manifestat la bebeul tau in somn?????

Mergi la inceput