Reinnoirea juramintelor?

Reinnoirea juramintelor? | Autor: kristinutza

Link direct la acest mesaj

Eu sunt botezata ortodoxa, dar nu sunt practicanta. Am convingerea ca exista ceva deasupra noastra, ceva ce nu putem intelege pe deplin si pentru care, in consecinta, acordam semnificatii, punem in practica ritualuri care ne ajuta sa ne gasim un sens si sa facem o ordine in viata noastra. Cam asta ar fi "religia" mea si va rog nu ma invinovatiti pt asta. Intrebarea la care as dori raspunsuri si opinii este relativ pragmatica, iar introducerea e menita doar pt a stabili un cadru.
Anul asta implinesc 10 ani de la casatorie.
Simt nevoia sa merg din nou la biserica, impreuna cu sotul meu si cei f apropiati noua si sa primesc din nou binecuvantarea unui preot pentru unirea mea cu persoana iubita. Mi se pare o minune ca dupa atata timp ne leaga inca iubirea si vreau sa retraiesc momentul in care ne-am "legiferat" unirea destinelor. Vreau cumva sa simt ca ma cunun din nou, de data asta poate mult mai constient, mai matur.
Mai am un motiv din care a izvorat dorinta asta: verighetele cu care ne-am legat la momentul nuntii... sunt pierdute. Atat eu, cat si sotul, ne-am pierdut inelele la cateva luni de la cununia religioasa (am reusit cumva fiecare pe cont propriu sa facem isprava asta). Ne-am facut verighete noi, dar stim ca ele nu sunt cele pe care ni le-am pus pe deget in biserica.
Cu toate am vazut filme americane in care aparea la un moment dat ideea de "reinnoire a juramintelor". Sa zicem ca mi-as dori ceva relativ asemanator. Nu stiu insa daca in bisericile ortodoxe exista asa ceva.
Stiu ca se pot "sfinti verighetele", dar imi doresc ceva mai mult de atat.
Cununia religioasa de acum 10 ani a fost minunata, incredibil de frumoasa si incarcata de har si de spiritualitate (daca ma pot exprima asa), dar probabil se datora Parintelui Galeriu care a oficiat-o. Stiu ca nu voi mai avea parte de o asemenea binecuvantare incredibila, ma bucur ca am avut parte de ea la 21 de ani. Imi doresc totusi bucuria de a re-spune "da, inca ne iubim si chiar ne-am recasatori".
Voi intreba preotul de la Biserica Sf. Silvestru - nepotul Parintelui Galeriu ce as putea face pentru a-mi realiza dorinta, insa as vrea sa aflu si parerile voastre inainte.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Kristinutza, nu exista asa ceva in biserica noastra. Taina cununiei este - asa cum ii spune si numele: o taina, nu e ceva acolo de care te poti debarasa...
Faptul ca nu esti ortodoxa practicanta, dar insisti sa mergi sa iti citeasca preotul ortodox slujba de cununie, mie imi da cu virgula. Dar cu mine fetele de aici s-au invatat ca is cam sarita de pe fix so don't mind me.
Faptul ca vrei sa te cununi inca o data (ma rog.. reinnoirea juramintelor sau cum vrei sa o botezi), mie imi arata ca esti o fire romantica, ti-ai trait cununia cu mare bucurie si vrei sa te intorci in timp ..sa fii mireasa.
Sunt rugaciuni de binecuvantare a cununiei care se pot face insa. Daca vrei sa faci dintr-o rugaciune un alt ritual... nu stiu.. intreaba preotul ce parere are.
Hai, lasa, ai fost mireasa frumoasa o data, acum esti o nevasta frumoasa (si probabil mamica?). Nu te mai uita in trecut cu atata pofta, priveste spre viitor si accepta-te cum esti

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

kristinutza,eu iti spun ce scrie in Molitfelnic: cu ocazia asa-numitei "cununii de argint", ca si la cea "de aur" si la cea "de diamant", se savarseste Randuiala Slujbei de multumire pentru toata facerea de bine primita de la Dumnezeu, iar daca are loc si un schimb de verighete, preotul va spune formula :"Se binecuvinteaza robul lui Dumnezeu (N), cu roaba lui Dumnezeu (N), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin." (de trei ori)---asta cand se pun noile verighete pe degetele sotilor.
Slujba se incheie cu apolisul de la randuiala Cununiei.
Aceasta slujba nu face parte din Sfintele Taine, ca Taina Cununiei, dar e o slujba frumoasa si emotionanta.

Daca ati pierdut verighetele, puteti vorbi cu parintele, si la crererea voastra se poate face aceasta slujba si la 10 ani de casnicie. Daca voi va doriti sa fiti binecuvantati din nou de preot in biserica, vorbiti cu el, si nu cred ca o sa va refuze, chiar daca slujba respectiva e pentru 25, 50, 75 ani de casnicie, nu exista interdictie pt alta perioada.
Nu e vorba de "reinnoirea juramintelor", fiindca la noi, la ortodocsi nici nu se fac genul acela de juraminte ca in filme (dar alea le puteti face voi in particular).

Recomandarea mea personala este sa va pregatiti si sa va si impartasiti in acea zi, si veti vedea ca va fi ceva deosebit.
(si poate astfel veti incerca sa va tineti mai aproape de biserica)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kristinutza spune:

Multumesc mult pt raspunsuri. Ma asteptam "sa dea cu virgula" ideea mea, nu m-am ascuns si v-am povestit exact ce simt si ce imi doresc, tocmai pt a primi sfaturi realiste, folositoare si... bune .


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

noi am facut asa ceva pana acum de 2 ori:-)
La greco catolici - a fost frumos si impresionant


devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Foarte frumoasa ideea si foarte interesant ce a scris Mamabear !

Eu impartasesc cumva ceea ce a scris Kristinutza, am si eu aceleasi conceptii, sunt botezata ortodoxa si crescuta in spiritul acestei religii, dar nu sunt o persoana foarte religioasa ... N-are rost sa intru in detalii personale (si cu atat mai putin in discutii contradictorii), dar mi se pare emotionant si frumos sa existe o astfel de sarbatorire a momentului ... Noi anul asta implinim 8 ani, deci mai avem putin, dar sper sa putem face si noi ceva la 10 ani ...

Sa ne scrii si sa ne povestesti cum a fost !!!

Boghi

www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kristinutza spune:

multumesc, bogdanai, deocamdata sunt un pic descurajata...
va tin la curent.

deus, multumesc si tie pt raspuns .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Regretatul parinte Teofil Paraian:
"Un om care zice ca-i credincios, si sunt multi care spun asta in sensul ca nu tagaduiesc pe Dumnezeu cu cuvantul, dar care-L tagaduiesc cu fapta, unul care zice "Cred in Dumnezeu", dar care nu merge la Biserica, inseamna ca acela nu crede. Sau ca nu are atata credinta care sa-l duca in Biserica, sau sa-l tina in Biserica. Sunt atatia oameni care se duc si aprind o lumanare in Biserica, lasand-o acolo in locul lor, pe cand ea sta de fapt in locul ei. Ei se duc si isi vad de treaba, ca si cand si-au indeplinit o datorie. Pe cand asa ceva, pentru un om credincios, cu adevarat credincios, un om care Il are pe Dumnezeu si care nu poate sa-L neglijeze pe Dumnezeu, asa ceva nu se poate! Nu se poate sa crezi in Dumnezeu si sa nu te rogi lui Dumnezeu, nu se poate sa crezi in Dumnezeu si sa nu citesti cuvintele Lui din Sfanta Scriptura, nu se poate sa crezi in Dumnezeu si sa nu-ti pazesti mintea de ganduri rele, nu se poate sa crezi in Dumnezeu si sa nu postesti, nu se poate sa crezi in Dumnezeu si sa injuri, nu se poate sa crezi in Dumnezeu si sa faci pacate tineresti, sa traiesti cu o prietena si asa mai departe. Asa ceva nu se poate! Deci cine crede in Dumnezeu, are o viata dupa credinta. Masura credintei este masura vietii. Cum iti este viata, asa e si credinta. Nu exista o credinta in suflet si o viata in afara. Asa ca acestea sunt niste chestiuni care trebuie avute in vedere si numai acestea explica pana la urma asezarea ta. Numai pe acestea se poate baza viitorul, la fel cu credinta sau in afara de credinta, dupa cum este viata. Pentru ca omul creste in ce porneste, nu in ce nu porneste. Cineva care vrea sa progreseze in post trebuie mai intai sa posteasca, cineva care vrea sa ptogreseze in rugaciune trebuie sa se roage, cineva care trebuie sa progreseze in fapte bune trebuie sa faca fapte bune. Exista deci o angajare. O credinta neangajata nu-i credinta, nu-i mantuitoare"
Iertati-ma, nadajduiesc ca va veti folosi de ceea ce am citat.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Citat:
citat din mesajul lui kristinutza

multumesc, bogdanai, deocamdata sunt un pic descurajata...
va tin la curent.

deus, multumesc si tie pt raspuns .

Cristina, mama Radului (4 ani)


Sper ca nu din cauza mea esti descurajata, Kristinutza. Juraminte propriu-zis nu se fac, cum nu s-au facut nici la cununie, dar slujba e foarte frumoasa. Am intrebat , dupa postarea ta , doi parinti si mi-au spus ca se poate face si la 10 ani, daca asta va doriti, nu e nici un impediment.

si sa ne spui cum a fost!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Uite de-aia nu sunt eu foarte religioasa, din cauza unor mesaje ca cel al lui Iasmin08. Si mai multe nu spun, ca nu-si au locul aici (ca de altfel nici mesajul lui Iasmin), pentru ca nu dezbatem credinta fiecaruia si modul in care intelege sa si-o manifeste.

Kristinutza, de ce esti descurajata ? Ai vorbit cu un preot ? Poate incerci la biserica unde v-ati casatorit, ar fi si mai frumos ... Probabil ca o sa primesc rosiile de rigoare de la cuviosii credinciosi, dar eu tot o spun: la cat sunt preotii din ziua de azi de ahtiati dupa bani, m-as mira sa nu accepte o slujba care evident se va lasa cu dar ...

Boghi

www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

bogdanai, hai, lasa supararea, eu vin cu flori aici, nu cu rosii. Ceea ce nu ai inteles: sunteti libere sa credeti cum va da ghes inima, sunteti libere sa faceti ceea ce poftiti cu cei iubiti. Mi se pare o idee romantica, super frumoasa, o vad ca in ''Love story" cand cei doi s-au ''cununat" citind poezii (superbe de altfel). Daca tu ai inteles altceva, spun iarasi: iarta-ma. Am crezut ca am precizat destul in mesajul dinainte ca io is sarita de pe fix. Stii ca pe nebuni nu te poti supara, da?
Mie citatul (nu mesajul), citatul mi s-a parut la subiect pentru ca reprezinta modul in care vede un preot ortodox anumite lucruri. Nu dau cu rosii in nici un fel, si tonul meu nu era insotit de vreo bata sau ceva.
Deci: ma ierti?

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput