cum se procedeaza?

cum se procedeaza? | Autor: Tisina

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Nu de mult, tatal meu a fost diagnosticat cu Alzheimer, boala pe care o suspectam de mai mult timp, insa nu am reusit sa il ducem la medic (nu vroia). Este deja in stadiul mediu, ceea ce presupune ca are nevoie permanenta de insotitor. Am aflat ca mama, cea care e non-stop cu el, ar putea beneficia de un ajutor de insotitor (nu stiu exact cum se numeste), de la primaria orasului (ei sunt in provincie), suma nu foarte mare, insa deloc de lepadat. Problema e ca nu prea stim cui sa ne adresam si care sunt formalitatile in acest sens. As fi mai mult decat recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un sfat. Ati auzit de asta? Unde ar trebui sa incepem (functionarii de la primarie ridica din umeri si ne-au trimis de la unii la altii degeaba)?
Va multumesc anticipat!



edit: subiectul de actualitate este acum internarea intr-un centru de specialitate. Acesta este postat ceva mai jos. Va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Am dat o cautare pe net si iata ce am gasit, cu precizarea ca te duci la Directia de Asistenta Sociala a Persoanelor cu Dizabilitati din sectorul in care locuiesc parintii tai :

INDEMNIZATIE DE INSOTITOR ACORDATA PERSOANELOR CU HANDICAP GRAV CARE NU BENEFICIAZA DE ASISTENT PERSONAL
BENEFICIARI: Persoanele cu handicap grav care au dreptul la asistent personal, dar care nu beneficiaza de serviciile unui asistent personal.
Cui trebuie sa va adresati ? Directiei de Asistenta Sociala a Persoanelor cu Dizabilitati, cu sediul în B-dul Regina Elisabeta nr.29-31, Sector 5, Bucuresti (telefon: 021.310.17.31 sau 021.314.43.18 / int.172)
Ce trebuie sa faceti ? Depuneti cererea de acordare a indemnizatiei de însotitor (întocmita de persoana cu handicap sau reprezentantul sau legal) împreuna cu actele necesare:

copia actului de identitate
copia certificatului de încadrare în grad de handicap
daca persoana cu handicap este pensionara, va depune copia deciziei de pensionare si ultimul talon de pensie, în original
copia actului de identitate al reprezentantului legal (pentru minori sau pentru persoanele cu handicap grav puse sub interdictie, ertifica hotarârea judecatoreasca în copie)
In termen de 30 zile de la data înregistrarii cererii se efectueaza în mod obligatoriu ancheta sociala pentru verificarea îndeplinirii conditiilor de acordare a indemnizatiei de însotitor.
Dreptul la indemnizatia de însotitor se acorda începând cu luna urmatoare depunerii cererii.
Cum se efectueaza plata ?
Exista 2 modalitati de plata:

la domiciliu, prin ertifi postal;
prin casieria institutiei, (in cazul reordonantarilor) cu sediul in B-dul Regina Elisabeta nr.29-31, Sector 5, Bucuresti (telefon: 021.315.94.12 sau 021.314.43.18 / int.199)
IMPORTANT!
Persoana cu handicap, sau reprezentantul legal al acesteia au obligatia, conform legii, sa anunte Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 5, în termen de 48 de ore, cu privire la orice modificare survenita în situatia socio-economico-medicala (ex: schimbare acte identitate, schimbare ertificate de încadrare în grad de handicap, obtinerea altor venituri, etc.), de natura sa modifice acordarea acestor drepturi.


allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia1112 spune:

Buna, Tisina! In primul rand, imi pare rau ca trebuie sa treceti prin asta, atat tatal tau cat si restul familiei. Cee ce stiu este ca orice bolnav de Alzheimer beneficiaza de tratament gratuit (teoretic) si ca are dreptul la un insotitor personal (trebuie obtinut un certificat de incadrare in grad de handicap din partea Comisiei Medicale de Expertiza a persoanelor cu handicap din judetul tatalui tau). In plus, te poti adresa directiei generale de asistenta sociala din respectivul judet pentru mai multe indumari.


Informatii gasesti si pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap: www.anph.ro/" target="_blank">http://www.anph.ro/

Multa sanatate tatalui tau!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Va multumesc mult pentru informatii. Am un punct de plecare.
Daca mai aveti si alte informatii le astept cu recunostinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianad spune:

Primul pas este obtinerea certificatului de handicap-se merge la directia de protectie sociala din cadrul primariei, de acolo aflati ce acte trebuie pentru comisia de expertiza, le depuneti si primiti o programare. Vizita bolnavului la comisie e simpla: un medic se uita la acte si la bolnav apoi, daca e cazul, scrie un certificat de handicap. In functie de gradul de handicap obtinut, persoana respectiva beneficiaza de o indemnizatie si de un insotitor pentru cazurile grave. Daca insotitorul este pensionar, e posibil ca legile lui Boc sa interzica o cumulare a pensiei cu alte venituri de la stat si atunci sa ramana sigur in plata doar indemnizatia de handicap si la alegere pensia mamei-daca e cazul- cu indemnizatia de insotitor.E ceva de umblat, insa in cel mult 30 de zile se rezolva.DianaD & Alexandru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianad spune:

PS- ce "draguti" functionarii de la primarie... habar nu au de directia de protectie sociala a aceleiasi primarii in care lucreaza si eiDianaD & Alexandru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

citat din mesajul lui Tisina


Am mai scris la alt topic ca tatal meu sufera de Alzheimer. Din pacate starea lui se inrautateste vazand cu ochii. A ajuns sa nu o mai cunoasca nici pe mama, cu care sta tot timpul, decat uneori... iar azi a avut tendinta sa o loveasca (el care a fost tot timpul un tip anti-violenta de orice fel) . Cu greu il face sa isi ia medicamentele, ca o suspecteaza ca vrea sa ii faca rau (lui). Cei care s-au confruntat cu aceasta crunta boala stiu la ce ma refer.
Am ajuns la concluzia ca singura modalitate pentru a-i ajuta, atat pe el cat mai ales pe mama, ar fi sa il internam undeva, intr-un centru de specialitate unde sa primeasca ajutorul de care are nevoie.
Acum vin cu strigatul de ajutor pentru oricine are informatii din domeniu: cui sa ne adresam? Ce demersuri trebuie facute pentru acest lucru?
Ma doare sufletul numai cand ma gandesc la asta, dar ma tem pentru siguranta mamei. Ma tem sa nu ii faca rau (ea oricum, a ajuns o umbra de om de cand starea lui s-a agravat).
Va multumesc anticipat!


Tisina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Din ce stiam eu exista in Romania un Camin de batrani "Sfanta Elisabeta" din Gherogheni care primesc si ingrijesc persoane bolnave de Altzaimer. MAi multe informatii nu stiu dar poate si acest nume iti este de ajutor.
Dupa parerea mea solutia este numai un camin de batrani de asta privat, apartinand de o fundatie ceva de binefacere , nu prea cred ca exista asistenta de calitate acordata de catre stat in privinta asta. Citeam postari aici ca funtionarii de la primarie nici nu stiu unde este directia de protectie sociala!
Imi pare rau Tisina pentru situatia in care te aflii tu si parintii tai dar poate da D-zeu si rezolvati situatia asta spre binele tuturor.
Sanatate multa !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Multumesc, Petra! Noua ne e foarte departe Gheorghienii (ai mei sunt in Teleorman). Dar daca in alta parte nu s-o putea.... si eu m-am gandit la cele private, insa nu stiu nici de astea, si nici daca ar fi bine ingrijit acolo. Plus de asta, nu stiu de unde sa pornesc: de la medicul lui, oare? (care - acum nu e de gasit - cu zapezile astea...) Eu am vorbit si in seara asta cu mama, care mi-a parut chiar speriata. Sunt foarte ingrijorata si as porni formalitatile cat se poate de curand.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danamiha spune:

Tisina, imi pare tare rau de situatia prin care treci, dar cu ajutorul lui Dumnezeu se va rezolva.

Parintii mei au niste vecini. Vecinul este exact in situatia tatalui tau si copiii lui l-au internat la Arad. Stiu ca e f.departe de tine, ai mei locuiesc in Oradea. Cred ca azilul este privat.

Mama are o fosta colega care si-a internat mama intr-un azil la Salonta, in jud.Bihor, e exact in situatia tatalui tau.

Sa speram ca intra cineva care sa te indrume cat mai repede. Cred ca e asa greu pt mama ta si tu esti ingrijorata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

Am trecut prin aceeasi situatie, anul trecut , singura diferenta a fost diagnosticul. So... mergi la primarie unde se va face o ancheta sociala:intrebari de genul cate camere are apartamentul ce fel de incalzire...bla, bla, bla. De la medicul de familie obtii o adeverinta precum ca este /nu este transporatbil.DE LA MEDICUL SPECIALIST /CURANT iei o scrisoare medicala prin care scrie diagnosticul si tot ce tine de boala .La toate acestea faci copii in 3 exemplare, la care adaugi toate biletele de iesire din spital , cupon de pensie, decizia de pensionare de drept si CU TOATE mergi la PROTECTIA COPILULUI . Vei fi programata ptr comisia de handicap.Tatal tau va beneficia de asistenta la domiciliu, pensie de la Primarie in valoare de 480 lei (de cand cu criza ), pensie de 293 lei de la Casa de Sanatate, bilete gratuite de transport ptr el si insotitor.
Daca te mai pot ajuta cu ceva, intreaba-ma. Sper ca n-am omis prea multe.
Sanatate si numai bine !


Gabriela


"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"

Mergi la inceput