PFA concediu de maternitate si CIC

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

1. Se iau toate veniturile declarate si certificate prin acte. Sunt convins ca nu o sa ai interesul sa castigi mai putin in prenatal nedeclarand veniturile din PFA. Este media veniturilor obtinute in 6 luni impartit la 6 deci daca vei declara doar 3 luni e clar ca vei primi mai putini bani.
2. De legal este legal dar nu ar nici o legatura cu ITM pentru ca este un contract civil.

www.romleas.ro/semnatura/rules.gif" border="0">
Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela_lz spune:

@ina76: Medicii nu sunt PFA, sunt asa cum ai zis si tu profesie liberala. Regimul profesiilor liberale difera de regimul PFA.

Regimul PFA e reglementat de OUG 44/2008. Regimul profesiilor liberale e reglementat de legi specifice fiecarei profesii. Din punct de vedere fiscal, profesiile liberale nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente:

Art. 7. CF - Norme de metodologice.
1. O activitate poate fi reconsiderat#259;, potrivit criteriilor prev#259;zute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependent#259;, în cazul în care raportul juridic în baza c#259;ruia se desf#259;#537;oar#259; activitatea nu reflect#259; con#539;inutul economic al acestuia. Activit#259;#539;ile desf#259;#537;urate în mod independent, în condi#539;iile legii, care genereaz#259; venituri din profesii libere, precum #537;i drepturile de autor #537;i drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor #537;i drepturile conexe, cu modific#259;rile #537;i complet#259;rile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activit#259;#539;i dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 #537;i 2.2 din Codul fiscal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela_lz spune:

Art. 7.
1. O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, în cazul în care raportul juridic în baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate în mod independent, în condi#539;iile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina1976 spune:

Indemnizatia pt pre si potnatal in cazul PFA/profesiilor libere se calculeaza ca procent din venitul brut (facturat) sau din cel net (dupa ce se deduc diversele cheltuieli)?
Pt care se aplica 0,85% ca plata la FNUASS - pt brut sau net?
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arcadia spune:

Am si eu o intrebare, unde trebuie sa mearga un pfa ca sa isi suspende activitatea la intrarea in cic? Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirella76 spune:

Buna seara,

de cate ori ajung sa ma lovesc de institutiile statului regret amarnic ca m-am nascut in Romania....
Rog o lamurire sau o solutie pentru a o scoate la capat cu Casa de Sanatate si cu cei de acolo....
Deci lucrez cu contract de munca si am si venituri PFA la care am achitat incepand cu 1.03.2011 pe langa 5.5 si 0.85; de la 01.06.2011
sunt in medical si cei de la sanatate imi spun ca nu pot beneficia de medical si pe PFA datorita faptului ca sunt si angajata; si ca beneficiam de medical pe PFA doar daca nu eram angajata; mi-au aruncat in fata ordonanta 158/2005 din care eu nu reusesc sa inteleg asta; nicaieri nu vad ca nu poti beneficia pentru amandoua avand in vedere ca am cotizat pe amandoua; singura limitare o vad la 12 salarii ...
Aveti idee?? Mai sunt cazuri???
De ce nu mi-au spus asta in martie cand am avut aceeasi discutie si mi-au spus ca se poate si mi-au luat declaratia de concedii medicale si cotizatia 0.85????

Am vreo sansa de reusita sau mai bine apelez la instante ????


Multumesc de raspuns




MirelaAlbert Raul 1.09.2007
Miruna Alexia 12.08.2008
http://community.webshots.com/user/mirellacoc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

1. Ai OG 158/2005 la mine la semnatura pe pagina legislativa.
2. Nu exista asemenea aberatii pe care ti le-au spus - daca ei sustin nu au decat sa precizeze unde anume exact (in ce art.) scrie ceea ce sustin ei. Au aceasta obligatie
3. Pentru ca ai contribuit din doua locuri - ai dreptul la calculul concediului medical cumulat pe ambele venituri (fara a depasi acea limita maxima plafonata de care ai amintit si tu), deci vei incasa banii pe medical cu baza cumulata.
4. Procedural se face o adeverinta de venit de pe PFA si se duce unde ai contract ei acolo la salarizare vor cumula cele doua venituri (salariul + PFA) si vor face calculul CM pt ambele. Nu stiu cum ai veniturile la PFA - pe norma de venit sau pe venit declarat? Oricum eu as lua adeverinta de la finante mai degraba pt ca iti va trebui si pt dosar CIC si asa rezolvi si pt maternitate.

Cam asta ar fi.

PS
mai trebuie sa iti zica la serviciu ca nu se poate sa cumuleze veniturile si gata le ai pe toate


Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirella76 spune:

Problema e ca si la serviciu am probleme vizavi de plata concediului medical; si au perfecta dreptate ...
Eu sunt la al treilea copil si credeti-ma ultimii bani de la medicalul primului copil care face 4 ani pe 1 sept i-a obtinut angajatorul acum 2 luni...Deci clar are dreptate sa refuze sa-mi mai plateasca chiar medicalul aferent veniturilor din CIM si sa recupereze el banii peste 4 ani; si deci nu am nici o sansa sa-i pun in carca si veniturile dupa PFA care sunt net superioare salariului de la ei si cu care nu au nici cea mai mica legatura...Si oricum firma unde sunt angajata este si micuta si pe duca datorita crizei.

De aceea am incercat sa rezolv problema PFA-ului acolo unde am crezut ca-i este locul adica la CASMB...

Ei se leaga de art2 din oug 158/2005 si mai exact de acel nu :
art.2 spune: De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile la alin.1 dar sunt:....
CASMB interpreteaza acest "nu" ca si cand poti beneficia daca te incadrezi la art.2 dar sa nu fii incadrat la art.1; adica ori una ori alta.Mi se pare total aberant si abuziv in acelasi timp....
Eu nu vad nici o interdictie de a beneficia si la art.1 si art.2 in acelasi timp. Nu vad nicaieri ca nu poti beneficia decat daca ...
Sau mi s-ar parea corect daca ar fi asa sa poti alege unde sa beneficiezi; pentru ca pe PFA veniturile mele sunt net superioare contractului de munca.

Si totusi se cunosc cazuri care au luat indemnizatie pentru venituri cumulate dupa CIM + PFA??? Ca daca sunt merg cu ei pina in panzele albe; ii dau in judecata ...

Multumesc anticipat de raspuns, dar ma simt intr-o situatie nedreapta si disperata fara iesire...



MirelaAlbert Raul 1.09.2007
Miruna Alexia 12.08.2008
http://community.webshots.com/user/mirellacoc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Hmmm - nu zau - pai s vedem

Ceea ce lamureste arti. 1 si art. 2 din OG 158 este cine anume beneficiaza de asigurarile de sanatate.

La art. 1 se precizeaza ca beneficiaza cei angajati pe baza de contract de munca pe scurt salariatii. (nu detaliez restul beneficiarilor ma rezum a salariati) - deci ai contract de munca - Ok esto asigurat si beneficiezi de asig de sanatate cf art. 1

Daca nu esti salariat - deci nu ai contract de munca nicaieri dar desfasori activitate profesionala autorizata esti de asemenea asigurat cf art. 2 unde specifica faptul ca cei care nu au contract de munca nu sunt someri nu sunt in functii elective (primari de exemplu) dar sunt PFA de exemplu beneficiaza de asig de sanatate cf art. 2
Pe scurt art. 2 completeaza prevederile art.1 cu categoria de asigurati alta decat cea de la art. 1

Daca insa o persoana are atat contract de munca sau este somer sau este ales in functie electiva si in acelasi timp este si PFA se incadreaza in ambele prevederi atat la art. 1 cat si la art. 2 simultan - motiv pentru care si plateste asigurarile corespunzatoare - motiv pentru care si va beneficia de asigurare in raport cu contributiile efective din cele doua sau mai multe surse (salariu, venituri din PFA, indemnizatii de conducere electiva, asigurari de somaj dupa caz).

Deci acest art. se refera la completarea cazului de asigurare nu la excludere. Daca nu esti la art. 1 dar esti la art. 2 cf art. 2 esti asigurat si in acest caz.



De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:



Cat despre ceea ce ai spus tu cu plata concediilor medicale din nefericire asa este - sunt intarzieri - dar legal asta este. Nu stiu in ce masura ai putea sa inversezi adica sa depui CM de pe PFA sa-i sa ii scapi pe ei - insa in acest caz tu vei fi cea care va umbla dupa banii de concediu medical la CASMB atat aferenti PFA cat si salariului. Aici nu pot sa iti dau nici un sfat, sincer.

DA - categoric veniturile realizate in prenatal vor constitui baza de calcul pentru CIC - deci ar fi o eroare majora sa renunti la drepturile tale. Cei care au spus acea gogomanie NU au nici o sansa de nici o culoare.



Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirella76 spune:

Hello,
azi am fost la juridic CASMB in Floreasca fetele de acolo nu au zis nici ba nici da; m-au pus sa fac o cerere scrisa catre D-nul Presdinte CASMB si sa expun intreaga situatie; au fost chiar amabile si mi-au promis ca vor raspunde rapid avand in vedere ca mai am un pic si nasc; asa ca acum astept raspunsul....

Multumesc mult Marius; m-ai incurajat un pic ca ma cam pierdusem cu firea; cu astia mori cu dreptatea in mana ca sa zic asa; te mint in fata fara nici un pic de rusine...

MirelaAlbert Raul 1.09.2007
Miruna Alexia 12.08.2008
http://community.webshots.com/user/mirellacoc

Mergi la inceput