Tutuiala - unde e limita?

Tutuiala - unde e limita? | Autor: makydenis

Link direct la acest mesaj

Salutare!
De cand nu mai traiesc in Romania, parca m-am dezobisnuit de tutuiala generalizata si de fiecare data cand ma intorc parca imi scartie urechile cand aud exprimarile la "pertu", mai ales din partea invatatilor, a oamenilor publici; fara permisiune. Mai rarut cate un "matale" aruncat in vant si atat.
Nu mi se mai pare normal, si din moment ce eu incep cu "dumneavoastra", nu-mi cade bine "tu"-ul intors.
Care sunt experientele voastre in legatura cu tutuiala? Unde s-ar impune limita?
Multumiri si

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Citat:
citat din mesajul lui makydenis

Salutare!
De cand nu mai traiesc in Romania, parca m-am dezobisnuit de tutuiala generalizata si de fiecare data cand ma intorc parca imi scartie urechile cand aud exprimarile la "pertu", mai ales din partea invatatilor, a oamenilor publici; fara permisiune. Mai rarut cate un "matale" aruncat in vant si atat.
Nu mi se mai pare normal, si din moment ce eu incep cu "dumneavoastra", nu-mi cade bine "tu"-ul intors.
Care sunt experientele voastre in legatura cu tutuiala? Unde s-ar impune limita?
Multumiri si


Uite d-aia imi place mie sa traiesc in tara anglofona, "you" inseamna ce vrei tu, politete sau tutuiala. Eu m-am dezobisnuit si mi-e tare bine de "matale", "dumneavoastra", am chiar senzatia ca exprima raceala, in loc de respect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Tutuiala intre adulti fara consimtamantul amandurora este cea mai crasa lipsa de respect.
Televiziunea si reclama sunt principalii promotori ai tutuielii. Normal, intr-o tara in care televiziunea este focar de necivilizatie iar reclamele se adreseaza in general fraierilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kay spune:

asa patesc eu la magazine, la benzinarie.eu le vb la pers. a2-a si ei ma iau cu tu... pai... si... de ce??? nu atrag atentia, ca nu imi vine.. dar deh, nu mi se pare normal.

************************************************************************************

MIHAITA VREA SA NU MAI FIE DIFERIT !


oana de SOSONICA (6.06.2007)


asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an


S


www.alexandruconovaru.ro , www.helpsonia.com

"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and (shout=www.dictionarenglezroman.ro/dictionar/shout" target="_blank">chiot, strigat, tipat, aclamatie) ."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu prefer tutuiala, pronumele de politete mi s-au parut intotdeauna distante si reci. Imi place ca aici poti sa spui pe numele mic oricui, batranilor, sefilor, etc, nu se considera lipsa de politete. Copiii mei nu stiu sa foloseasca pronumele de politete pentru ca in familia noastra nu le-am folosit cu parintii, bunicii, matusile iar prietenilor romani pe care ii avem li se adreseaza cu numele mic.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

-daca la magazin e cineva tanar tutuiesc
-la facultate si spital daca e cadru de predare sau trebuie sa abordez cu o intrebare nu tutuiesc decat daca mi se pune ca e ok sau daca e tanara pers. si mi se adreseaza cu "tu"

Unei pers. de varsta mea sau mai mica evident ca ma voi adresa cu persoana a doua , pronumele de politete ar fi mult prea tras de urechi

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://accesoriisihaine.blogspot.com/


http://www.4animals.ro/ajuta.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Acest "you" salvator din lb. engleza este tare comod, de aceea copii mei nu stiu sa foloseasca "Dvs.-ul" . Eu am avertizat toata familia si toti cunoscutii din Ro. ca ai mei copii nu stiu sa vorbeasca cu pronumele de politete romanesc si deocamdata toti au inteles si nimeni (indiferent de varsta) nu s-a suparat. DAca v-a fi absolut necesar o sa invete si chestia asta, deocamdata ne dam silinta sa invatam sa vorbim corect romaneste !



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gecko spune:

Cred ca limba engleza usor fenteaza la prezenta/absenta pronumelui de politete. Este adevarat ca el nu exista (teoretic) dar prezenta aceleiasi forme pentru persoana a doua singular si plural si aceleiasi forme pentru conjugarea verbului a fi face ca, aproape involuntar, sa folosesti o forma de politete. You are poate fi la fel de bine tu esti (discutie intre amici, cunoscuti, persoane apropiate) dar si dumneavoastra sunteti (discutie cu o persoana mai mare in rang, in varsta sau necunoscuta). De asemenea, folosirea foarte frecventa a "have a nice day" de exemplu este aproape echivalenta cu o forma de politete.
In Romania foloseam cu placere pronumele de politete, indiferent ca eram la magazin si conversam cu vanzatoarea sau la servici si diacutam cu seful sau cu pacientii. Ca o regula in relatia cu pacientii foloseam pronumele de politete la toti cei trecuti de varsta majoratului. Renuntam la pronumele de politete doar daca persoana in cauza mi-o cerea.
Si acum tin minte o ginecoloaga din Cluj care intr-una din garzile studentiei mele m-a sfatuit ca, cel putin in cazul pacientelor din sfera gineco, sa folosesc pronumele de politete. Mi-a spus atunci, si i-am dat dreptate, ca nasterea/consultul ginecologic sunt momente sensibile in viata unei femei, cand mai degraba se simte un animal (pozitie, dureri etc) si ca ar trebui ca noi sa ii redam baremi putin din demnitate.
Bine-nteles, ca si-ntr-o limba si-n cealalta, tonul face muzica. Degeaba folosesti pronumele de politete sau Sir sau Madam daca atitudinea ta nu arata acest respect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Si pe mine ma cam scoate din sarite tutuiala asta exagerata. Mai ales daca eu vorbesc cu "dvs". sa mi se raspunda cu "tu". In general eu ma dresez mereu cu pronumele de politete, asa mi se pare normal, la orice magazin, chiar daca persoana respectiva e mai tanara ca mine. Ma enerveaza aerul se superioritate al celor care se adreseaza vanzatorilor sau chelnerilor la persoana I.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gecko spune:

ha, si uite ca mi-am amintit o situatie din vremea stagiaturii mele.
Avem o asistenta cam de-o varsta cu mine (daca nu mai tanara) care din prima zi m-a luat in primire pe numele mic. Nu ar fi fost asta o problema daca nu ar fi avut si atitudinea necorespunzatoare (cu neindeplinit de sarcini, comentat ca la usa cortului decizii medicale). Si tot atunci aveam si o asistenta mai in varsta, de-o seama cu mama, careia i-am spus ca poate sa ma apeleze pe numele mic, sa renunte la Dna Dr si care a refuzat spunand ca intre noi doua exista o distanta de cateva vagoane de carti...si pana cand ea nu va parcurge acea distanta nu va renunta la pronumele de politete. Bine-nteles ca avea si atitudinea corespunzatoare, facea ceea ce ii ceream si daca avea nelamuriri asupra vreunei decizii de-ale mele venea frumos si discutam, isi expunea civilizat punctul de vedere, ii ofeream explicatiile mele si luam o decizie impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui petra

Acest "you" salvator din lb. engleza este tare comod, de aceea DAca v-a fi absolut necesar o sa invete si chestia asta, deocamdata ne dam silinta sa invatam sa vorbim corect romaneste !



in cazul asta, te rog invata-i ca viitorul n-are cratima. "daca va fi absolut necesar..."

on topic: nici mie nu-mi place renuntarea prea rapida la pronumele de politete, si cand e cazul nu ma sfiesc sa atrag atentia. am colegi care au trecut la pertu cu unii din medicii cu care colaboreaza, mie nu mi-a reusit si nici nu cred ca-mi va reusi prea curand.

Mergi la inceput