Ce se invata in clasa I ?

Ce se invata in clasa I ? | Autor: Marox

Link direct la acest mesaj

Fi'miu a intrat in CP (cours préparatoire), echivalentul clasei I in România. Ieri am primit manualele, franceza si mate. Le-am rasfoit si...m-am ingrozit!!! La matematica, pe la sfirsitul anului ajung sa faca scaderi de genul 87-3 sau adunari 10+10+10+1+1. Plus ca trebuie sa stie sa scrie toate numerele (in litere) pina la 100. Cei care cunosc franceza stiu ca nu e deloc simplu sa scrii 99, 76 sau altele de acelasi fel.

Prima lectie de franceza pentru acasa: sint obligati sa stie sa citeasca "C'est Kimamila. C'est papa. C'est un ami de papa". In litere de tipar mici si de mina. Kimamila e un spiridus dintr-o poveste pe care le-a citit-o invatatoarea. Ce liniute, bastonase si alte alea cu care eram eu obisnuta!!! E drept ca in paralel exerseaza "l, e, a" de mina, insa doar asa, sa-si aduca aminte, se considera ca toate astea le-au facut anul trecut in grupa mare.

In manualul de franceza, tot pe la sfirsit (sau ma rog, ma intreb daca e sfirsitul anului sau al trimestrului, pt ca se termina aratind Craciunul) este vorba de sistemul solar, planete, Carul Mare, Mic, etc. Parca astea le-am facut in clasa a 3-a sau a 4-a, nu?

Sint pur si simplu panicata, nu-mi pot imagina cum niste copilasi de 5-6 ani, cei nascuti dupa 1 septembrie 2003 nu au inca 6 ani si sint scolarizati in CP, pot sa invete tot ce e in manuale. Sa invete si sa tina minte. E prea mult!

Totusi, imi zic ca poate exagerez, ca programa de invatamint s-a schimbat cu siguranta in ultimii 30 ani, de cind eram eu de virsta lui Alex, si atunci intreb mamicile ai caror copii sint la scoala: care sint cerintele in clasa I? Ce se invata in România sau in alte tari? Peste tot este presiunea atit de mare?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Felicitari scolarelului!Aldo intra la anul in clasa 1, e si el tot in 2003 nascut ca si Alex numai ca in noiembrie asa ca ma bucur ca intra mai tirzior. Exact din acelasi motiv!Nu am un manual in fata insa am vazut caietele de scoala a altor copii, la fel spre sfirsit si eu m-am minunat ce ajung sa invete. La bastonase si liniute m-am gindit si eu....ehei ce timpuri.. dar chiar asa inafara de graba de a-i invata atit de repede eu ma intreb oare ce caligrafie vor avea copiii astia? ori acum in era computerului probabil ca nici nu mai conteaza.Parca ce zici tu acolo mi se pare ca ar fi si mai ridicat nivelul de cerinte. In primele lectii am vazut de ex exercitii in care trebuiau sa inlocuiasca intr-o propozitie o poza cu , cuvintul scris cu litere mari, ori cam asa ceva. La fel nu retin sa fi vazut ca spre sfirsit s atrebuiasca sa stie sa scrie din litere asa cifre mari, dar cum am zis nu m-am uitat prea bine.Stiu doar ca ma cam speriasem de mi-am zis gata las-o incolo de romana si spaniola, sa stie copilul cit sa vb cu neamurile ca in rest concentrare mare pe germana!Acum e la gradi la prescolari, nush ce mare lucru fac ei acolo dar eu am sa-l invat in anul asta sa scrie literele mici, citeva cuvinte si cu litere mici, sa citeasca macar cit de cit, sa vedem cum o sa prinda, abia acum am inceput.Fusesem cu el la o logopeda acum vreo 6 luni pt ca nu zicea bine "s" si "z" si "r" ul romanesc, dar bine nu am logopeda aici ca sa-l invete r-ul romanesc ori "s"-ul spaniol, asta e. Si pt ca i-am zis ca faceam deja acasa exrecitii dintr-o carte pt prescolari, usurica tare de genul corelat imagini stii tu, mi-a zis ca-s exagerata ca de cer asa mult de la copil atit de devreme si asa m-a facut sa ma simt ca naiba de am renuntat si la exrecitii si la serviciile ei. Insa dupa ce am vazut manualul de mate si germana de cl1 am zis ca neaparat trebuie sa le reiau si inca serios!Vikinga 23+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Silvia e tot din 2003 dar din septembrie. Aici copiii care implinesc 6 ani intr-un an, indiferent ca sunt nascuti in ianuarie sau in decembrie, incep scoala. Numai ca e clasa pregatitoare. Scoala in Suedia nu e deloc presanta, la nivelul asta vor face foarte multe excursii pana timpul le permite, apoi vor incepe incet-incet sa invete literele, dar abia de prin noiembrie. Cifrele la fel, dar nu cred ca incep cu adunari si scaderi, cel mult comparatii de multimi. Nu stiu inca sigur, pentru ca nu am primit programa inca, nici macar orarul :). Desi scoala a inceput de 3 saptamani, dar aici totul e lagom adica incetisor, sa nu se sterseze nici ele ca profesoare si nici copiii. Pana acum si-au intrat cat de cat in ritmul programului-au la prima ora intalnirea de dimineata unde fac rezumatul zilei trecute, povestesc una alta si apoi li se prezinta copiilor ce vor face in ziua respectiva. Apoi au timp de joaca, de desenat, de pictat, cam fac fiecare ce doresc. Silvia care e pasionata de desenat, aduce zilnic 7-10 desene. Nu stiu cum e in alte tari, dar aici copilasii pana in cl. 4-a au sali de joaca cu papusi, bucatarie, apoi alta sala cu lego si jucarii pentru baieti, sala de desen si pictura, sala de lucru manual si sala de clasa propriu zisa unde e tabla si sunt mese rotunde cu cate 5-6 locuri la fiecare. Toate astea sunt la o clasa.

Noa asa e aici, eu ma stresez ca alti copii invata atat de mult la aceeasi varsta cu Silvia(avem o mamicuta americanca la forumul copilasilor si fetita ei de anul trecut deja scria si facea exercitii de adunare si scadere, pe cand a mea nici nu stie sa scrie corect cifrele, scrie 2-ul si 5-ul invers). Succes scolarelului!

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Eu am sa fiu atenta la ce ai sa mai zici de Silvia la scoala, mi se pare interesant si cum metoda suedeza e recunoscuta in lume trebuie sa si aiba de ce. Oricum e pe placul meu programul asta incetisor incetisor!Scoala lui Aldo cam asa arata cum zici si tu ca are Silvia, mi-a mai placut ca au miscare intre orele de mate si germana, se stie ca nici un adult nu poate fi concentrat si cu randament maxim mai mult de o ora, ce vine dupa ora aia iese direct pe urechi. Daramite la copilasi! O sa aduc orarul unei prietene de a lui Aldo cu care ne intilnim joia cind mergem sa o luam de la scoala si merg la inot pe urma impreuna.Din ce imi amintesc de luni pina joi fixe sunt mate, sport, germana, mai au 2 ore/sapt de arte(pictat, colorat etc), o ora/sapt alta limba(la noi una traditionala vechilor bastinasi-friesisch), o ora despre mediu si locul unde traiesc(aici fac si excursii) o ora religie/ sapt si parca imi mai scapa ceva, nu stiu sigur.Dupa ore unii copii is luati acasa altii lasati de parinti in continuare citeva ore, in timpul asta maninca ceva cald, de ob au bucatarie/cantina, sala de masa, pe urma sa fac temele impreuna cu invatatoarea si apoi au program la liber, afara la locul de joaca, la camera de jucarii, ori in coltul cu canapele si perne si carti asa la motaiala. Pina ce sunt luati de parinti. Cam asa arata programul oferit de scoala la care va merge Aldo.Vikinga 23+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

In 15 sept. am sedinta cu parintii si atunci probabil voi afla mai multe despre ce orar vor avea si ce urmeaza sa invete. Am sa revin cu noutati.

Asa copiii incep la 8.10 dimineata dar daca parintii lucreaza inainte de ora asta, este fritids unde parintii isi lasa copii. Inainte de 7.30 li se serveste micul dejun. La 9.30 au pauza in care mananca ce isi duc de acasa, de preferat un fruct sau legume. La 11.20 au masa de pranz unde se duc toti, fara exceptie. Iar de la 11.40 parintii care sunt acasa vion dupa copii. restul raman la fritids-ul de dupamasa unde au activitati tot cam ca la clasa, la alegere. Unii pot sa se relaxeze pe canapele si sa citeasca, sau li se citeste daca sunt inca mici si nu stiu, altii se joaca afara in curte, altii deseneaza, coloreaza, cos, fac lego sau se joaca cu jocuri diverse, au lectii de bucatarie, etc. La fritids stau copiii pana cel tarziu la 18. Pe la ora 14 primesc iar o masa cu gustare. Copiii mai mari care primesc lectii isi fac lectiile acolo cu ajutorul profesorilor daca e nevoie.

Fritids-ul e pe grupe de varste si sunt amestecati copiii ca sa se cunoasca intre ei. Nivelul copiilor mici unde e acum Silvia cuprinde copiii de la clasa 0 pana la clasa a 3-a inclusiv. Ei nu prea primesc teme, iar tot invatatul se bazeaza pe joaca. Stand la un moment dat intr-o sala de clasa cand a inceput Silvia scoala si parintii stateau cu ei pentru acomodare, am rasfoit manualele de cl.I, cele gen abecedar. Am ras de m-am prapadit de textele de acolo, haioase tare. Stilul era asemanator cu cel romanesc, dar tot fara bastonase si fara liniute, cu cateva litere de inceput si texte usoare.

Eu cu Marox ne-am mai intersectat la sistemele de invatamant, un subiect deschis tot de ea . Sper ca nu m-am repetat tare mult aici, nu mai stiu ce am scris acolo. Noi descoperim incet incet scoala suedeza si facem comparatii, pentru ca Diana, fata cea mare a facut primii 4 ani in Ro. Sincer, acolo erau prea aglomerati, muuuuult prea aglomerati. Aici mi se pare mult prea lejer, dar ii invata sa se descurce in viata, ii invata lucruri folositoare, teorie mai putina. Cel putin asta ne-am dat seama din diferentele de programa scolara la copiii de cl.5-7. Mai jos acum descoperim...

si un we frumos mai departe!

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Multumesc pentru raspunsuri, Vikinga si Mihaela_s, mi se pare interesant ce povestiti voi si pica exact pe ceea ce voiam sa aflu, cum e in alte tari. Mult succes scolareilor vostri!

Am o prietena in Germania, in Baden-Wurtemberg, fetita ei are 5 ani si la gradinita nici vorba sa faca scoala, asa cum se face in Franta. Cind ii vorbeam de evaluari, lectii, se uita la mine ca la tablou!

La noi orarul este, in mare, cam asa: incep la ora 9. De la 7h30 parintii pot sa-i lase la "garderie", echivalentul "fridits"-ului, cred. Pe la 10 si ceva au o pauza in care pot sa-si ia gustarea, in cazul in care o au, insa nu sint obligati, iar scoala nu le da nimic. La 12 maninca la cantina sau sint luati de parinti acasa. La 13h30 sint inapoi in clasa si au cursuri in continuare pina la 16h30. Cei care nu sint recuperati imediat de parinti sint dusi la "garderie"; acolo iau o gustare (data de parinti), fac lectii sau se joaca. Cel mai tirziu sint acolo pina la ora 19. Acelasi orar il au si la gradinita, incepind cu grupa mijlocie, in grupa mica au scoala doar dimineata, dupa masa sint dusi la culcare. Cu alte cuvinte, un copil de 4 ani, in functie de orarul de munca al parintilor, e la scoala de la 7h30 la 19h00. Ca un adult!!!

Mihaela_s, daca-ti mai aduci aminte, ce facea Diana in clasa I, de ce zici ca erau aglomerati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Diana a avut noroc in Ro ca invatatoarea ei facea contra plata si programul de dupamasa. Si aici fritids-ul e tot contra plata.
In Ro incepeau la 8 cu pauzele clasice pana la 12. Atunci mergeau la masa de pranz, aveau cantina si tot contra plata serveau masa de pranz, care uneori o serveau abia la 13 din cauza aglomeratiei. De la 13 sau 13.30, depinzand de masa de pranz, faceau lectiile la scoala cu invatatoarea, in aceeasi clasa. In banci, uneori invatatoarea mai facea lectii cu ei, nici vorba de joaca sau program de voie, era tot scoala pana la 16 cand veneau acasa. ma refer ca erau aglomerati, pentru ca de la 8 la 16 cu pauza aceea de pranz faceau mai mereu citire si matematica. Bine, in timpul programului de dimineata aveau si sport si desen si muzica si activitati libere(fetele coseau si baietii traforau) dar uneori(acuma poate ca nu in cl.I) faceau citire sau mate in locul orelor de sport sau desen sau muzica...daca invatatoarea nu era multumita de ceea ce stiau copiii.

Aici pauzele sunt mai lungi, cam de 20 de minute, dar nu stiu la ce interval. Mancarea de mic dejun, pranzul si gustarea de dupamasa sunt servite gratuit de la scoala. Eu ii pun la pachet Silviei un sandwich si ceva de baut, ce prefera(cacao cu lapte, apa sau sirop cu apa) pentru gustarea de la ora 9.30 pentru ca nu mananca mic dejun acasa si la scoala ajunge dupa 7.30 cand deja nu mai primeste mic dejun. Aici cred ca de la 6 sau 6.30 poti duce copilul diminaeta, daca parintii au programul de asa natura. In general acestia ii pot lua mai devreme, aici nu prea lucreaza lumea mai mult de 8 ore cu o pauza de 30 min. la pranz, deci 8 ore 30 min.

Ce imi amintesc mai mult a fost clasa a 2-a mult mai chinuitoare, cand aveau teme multe deja si nu ajungea timpul de 2-3 ore de la scoala de dupa program si mai avea de muncit si acasa...asa ca dupa ora 17-18 acasa noi ne apucam de lectii, dupa ce fusese toata ziua la scoala si tot asta facuse: ore si teme . Cand am ajuns aici Diana a intrat parca in vacanta . Desi era cl.5-a deja...eu am stresat-o insa la inceput cu exercitii din culegeri, insa materia nu mai "pusca" si am lasat-o balta. Avea antrenament atunci la facut cate 5-10 exercitii la mate in plus acasa, dar l-a pierdut...

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ah da...si metodele folosite in cl.2-a si a 3-a la matematica, de aflare a unei necunoscute pe mine m-au terminat! Niste metode pe care nu inteleg de ce le fac, mai bine le lasau pana au invatat ecuatiile intr-a 4-a parca, ca oricum apoi tot ecuatii folosesti toata viata. Or fi avand si metodele acelea rostul lor, nu stiu...sunt curioasa daca aici exista asa ceva desi ma indoiesc.

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput