Experimente in bucatarie - nu gluten/ faina grau

Experimente in bucatarie - nu gluten/ faina grau | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Nu cred sa fie prea multe persoane interesate de acest subiect...

Si totusi... daca:

- gatiti si cu alt tip de faina (hrisca, mei, orez, naut, de cartofi, roscove, teff, amarant(h), quinoa, sorg,... spelt, ovaz) si nu numai deserturi,

- fara faina (deserturi "crude"/preparate fara foc)

- si chiar fara zahar (dar cu miere, eventual melasa..., fructe f. dulci...)

- sau lapte de vaca (inlocuit, pe cat posibil, cu lapte de orez, migdale, soia, canepa... ),

va astept cu retete si povesti .

Revin cu retete/idei pe masura ce experimentez si am timp.

Take joy! (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Deocamdata, trec linkul catre un blog interesant si o reteta incercata:

http://bunsisanatos.wordpress.com/2009/01/15/bomboane-spiralate/

Mai multe aici si in blogul fetei:

http://bunsisanatos.wordpress.com/category/raw-vegan-deserturi/


Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

ok, de mine deja stii ca-s celiaca asa ca fac multe din cele mentionate de tine. din pacate, tocmai ce-am fost diagnosticata cu diabet de sarcina sa ca nu prea mai mananc nici una din fainurile cu care obisnuiam sa gatesc inainte. dar promit sa scriu cu spor dupa ce nasc. este o reteta la americancele gatesc pe care am facut-o week-endul asta si se potriveste "profilului" mentionat de tine (RamonaJ):
http://bakingsheet.blogspot.com/2005/03/cottage-cheese-cheesecake.html
(am folosit o lingura de faina de orez, dar cred ca poti folosi ce vrei).
si cred ca si asta ar merge (alintaroma):

Tort de ananas
Blat:
8 linguri cu virf nuca/pecans macinate,
8 linguri cu virf zahar,
4 linguri cu virf cacao,
220 ml apa.
Se amesteca ingredientele de mai sus bine si se pun sa fiarba la foc mic invirtindu-se intruna 10-12 minute.
Cind s-a racit complet compozitia se adauga 8 galbenusuri,1 lingurita vanilie/rum ce doriti, 2 linguri cu virf faina, 1/2 lingurita praf de copt, si la sfirsit albusurile batute spuma cu un praf de sare. Se amesteca cu lopatica nu e nevoie de mixer.
Se da la cuptorul preincalzit (350F) in tava de tort rotunda de 9 inch diametru pentru 45-50 minute.
Cind blatul s-a racit complet se taie in 2-3 felii.

Crema:
800 ml frisca batuta cu 1 cup zahar pudra si zeama de la o lamiie.
3 conserve de compot ananas
Se scurg fructele din compot , zeama se foloseste la insiroparea blatului.
Apoi se aseaza blat, un strat de frisca, fructe, blat, frisca, fructe blat. Se imbraca tortul cu frisca si se orneaza.
E usor de facut si delicios.

si asta (Crismir):
http://savalaura.blogspot.com/2008/05/prajitura-cu-nuca-de-cocos-ciocolata-si.html


a, si asta (Lucasmom):
http://www.culinar.ro/forum/continut/Diete-si-regimuri-alimentare/12831/Retete-Montignac-Tort-pufos-si-cremos/

philip
30weeksbabyboy
mommyandreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

eu mai nou sunt pasionata de mancare indiana, daca-ti place, uite aici un site cu retete faine, multe fara gluten:
www.tastes.in

philip
30weeksbabyboy
mommyandreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Intai, imi pare rau sa aud despre diabet... nu prea ma pricep, parca "trece", nu?
Hi, hi, crezi ca ai sa mai ai timp de scris dupa ce nasti? Bine ca te-am prins acum!

Iti multumesc mult pt. retete, am sa intru si eu la voi la bucatarie... sa ma uit, nu sunt asa de priceputa. Suna f. bine toate retetele, mi-a ramas in minte, nu stiu de ce, cheesecakeul.

La retetele indiene tu chiar folosesti toate condimentele amintite? N-am gatit niciodata mancarici (mi-e teama ). Am sa deschid insa toate retetele, poate imi fac curaj, poate omit cateva...



Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Aici este o reteta de clatite cu faina de orez (daca intereseaza pe cineva cantitatile adaptate, etc., revin).

Le-am facut cu ceva timp in urma si am fost multumiti (am pus faina obisnuita de orez, mai putina sare si deloc brandy; aluatul se lasa la fundul vasului destul de mult, asa ca se amesteca bine inainte de fiecare turnare; nu am folosit teflon):

http://www.bookofyum.com/blog/raspberry-gluten-free-crepe-recipe-703.html

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Banane in ciocolata si nuci (la fel, au fost gustoase):

http://dinnersonme.blogspot.com/2007/09/chocolate-dipped-frozen-bananas.html

Si o tarta cu capsuni, "fara foc", de post sau nu (se poate pune frisca peste). Curmalele sunt suficient de dulci, asa ca am scapat de zahar :

http://happyfoody.com/2008/05/06/raw-strawberry-pie/

Iaurt cu miere si nuci... Made in Greece (nu stiu deocamdata cum iese, mi-a suras amestecul):

http://glutenfree-journey.blogspot.com/2008/02/greek-ish-bowl-of-honey-enriched-yogurt.html

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Eu deocamdata sunt in asteptare a rezultatelor. Dupa ce mi s-a recoltat sange, am inceput dieta fara gluten. Nu e usor in Romania unde nici nu se stie mai nimic de boala celiaca, nu se gasesc decat f greu produse garantate fara gluten.
Eu mi-am comandat online mixuri deocamdata si merge: am facut paine (relativ ok), biscuiti cu ciocolata si altii cu macese uscate, prajitura cu banane.
Poate mie imi este mai usor la nivel de gatit din cauza ca am experienta de baking in spate.
EU deocamdata nu trec retete, dar daca se confirma o sa imi fac pe blog o sectiune GF.


Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Biscuiti cu ciocolata... macese... suna bine. Te rog, sa-mi spui si mie, daca le treci pe blog. Sanatate, sper sa nu fie nevoie.

Crista mai treci pe aici? Cautam reteta de tapenada (tapenade) si am dat peste... farinata , cu faina de naut:

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Farinata-with-Sage-Olives-and-Onion-102392

Ai facut? Ce gust si consistenta are?

P.S. Am sa pun si reteta de tapenade, imi plac ingredientele. Numai buna de pus pe paine GF . Crista, daca ai ceva de completat, curaj!:

http://www.justhungry.com/2006/07/tapenade_with_w.html

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

cheesecakeul e f bun, numai ca sa ai grija sa nu faci ca mine, adica sa folosesti fructele inghetate, fie le dezgheti si le scurgi, fie proaspete. eu am folosit un amestec de berries si in afara ca a iesit cam moale, asa mai budincoasa, a fost tare buna si racoritoare.
cica diabetul asta ar trece dar sunt mai multe sanse sa fac tip II cat de curand...
eu-s pasionata de spices si aveam multe din ele in casa, cu toate astea am mai cheltuit vreo $30 ca sa-mi iau tot ce-mi trebuie. nu stiu la care ai putea renunta. baietilor mei le place naanul mult, insa eu nu ma pot atinge ca-i cu faina de grau.

am auzit acum de teff, numai ca are mult carbs, il incerc cum nasc:
http://www.chetday.com/teff.html
am gasit si o reteta de turtite (injera) pe net:
http://www.ethiopianrestaurant.com/injera.html

philip
31weeksbabyboy
mommyandreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mika12 spune:

Si eu sunt interesata de acest subiect!

Eu fac crumble cu faina de orez, iar in timpul sarcinii si alaptarii consumam aproape zilnic lapte de migdale. Doctorita mea spune ca laptele de migdale are mult mai mult calciu in comparatie cu laptele de vaca.

Mergi la inceput