Budinca indiana cu malai (desert) - ce gust are?

Budinca indiana cu malai (desert) - ce gust are? | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Am gasit o reteta cu urmatoarele ingrediente: lapte, sirop de artar, unt, malai, ghimbir, scortisoara, nucsoara si stafide.
Nu am facut/mancat niciodata; oare rezulta un fel de mamaliga dulce sau ceva mai gustos?

Va intreb pt. ca as fi vrut sa inlocuiesc laptele (de vaca) cu lapte de orez iar untul cu putin ulei si sa o transform intr-un desert, de post. Nu cred ca-i o idee prea buna, dar daca vi se pare... minunata (sau pe aproape) in varianta initiala (de dulce), m-as incumeta .

Take joy! (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Am scormonit putin pe Net si am gasit o varianta cu melasa in loc de sirop de artar. Va suna cunoscut? Era servita cu inghetata de vanilie. Mi se pare ciudata toata combinatia, dar poate voi ati incercat si imi povestiti.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

ML are numai malai in compozitie ? eu am facut briose si chifle si mai demult chiar si o prajitura care semana a pandispan din malai (o reteta romaneasca din revista Practic in bucatarie) dar mereu in combinatie cu putina faina. Malaiul era din cel foarte fin macinat care aici(italia) se foloseste mult in retete de biscuiti. La gust erau bune toate nu seamana a mamaliga :-) chiar nu "prea" iti dai seama ca sunt cu malai.

ps dupa toate ingredientele : ghimbir, nucsoara, scortisoara trebuie sa fie la gust ca prajiturelele de Craciun :-)

laptele de vaca inlocuit in praji cu cel de orez e ok nu-ti face probleme eu cunosc persoane care tin post si inlocuiesc laptele cu apa minerala si tot ies bune prajiturile. Fa o portie micuta . Spor la treaba ca mie mi-ai dat tema de cercetare azi cred ca voi maninca indian hahahaha

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Eu nu am mai intalnit, dar m-ai facut curioasa. Poti sa scrii reteta exacta ? Ca as vrea sa incerc si eu.

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Crista, sa fie telepatie? Chiar am gandeam sa iti scriu si sa te intreb daca ai retete cu fainuri fara gluten (mi-a intrat in cap ca am celiachie; la fel fetita, asa ca vreau sa scot glutenul din alimentatie).

Da, are numai malai, de asta mi-a placut. Am mai folosit recent laptele de orez ca inlocuitor la paine si la orez cu lapte si am fost destul de multumita.

Ha, ha, sa-mi spui ce ti-a iesit! Am s-o fac si eu, dar pe saptamana viitoare. Sambata vreau sa repet o tarta cu mere la care aluatul are migdale si un pic de faina fara gluten. De mai ai ciudatenii din astea, sa-mi spui si mie, te rog (de fapt, dupa post, as vrea sa deschid un sb. separat, poate sunt si alte fete interesate ?!).

Sanziana am s-o scriu, dar poate ar fi bine sa astepti un pic sa vedem ce iese .

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Dar iti face rau faina in toate preparatele ? (inclusiv in paste/macaroane? zic asta pentru ca din cite am mai citit eu e o mare diferenta in cazul in care nu esti chiar celiac ci doar ai o mica intoleranta

Oricum tu porneste subiectul cind ai timp si sosesc si eu cu ceva retete .. merg si cele neprobate dar luate /traduse din surse sigure?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Ml: eu am facut si mie imi place. Tot asa mi-a placut si budinca cu faina de orez - Muhallabi. Daca esti deschisa sa incerci texturi si combinatii diferite fata de cele cu care am crescut try it.
Legat de boala celiaca - ce te face sa crezi ca ai? Te intreb pentru ca eu am probleme stomatologice fff mari (tocmai sunt in curs de terminare a lucrarilor) si dupa mai multe analize si discutii mai multi medici au sugerat sa imi fac analize pentru boala celiaca, mai ales ca pb digestive destul de urate (simptome de IBS - irritable bowl syndrome). La tine ce se intampla?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Oh, da, Crista. Stii ce... am observat anul trecut, in post. Mancam mai multe produse fainoase decat de obicei (pizza vegetala, paste cu nuci, paine cu usturoi si hummus) si apoi ma umpleam de bube in gura si altele pe care nu le mai mentionez. De atunci n-am mai avut probleme pt. ca am renuntat sau redus toate cele cu gluten. Cum incep iar sa mananc, cum imi apar bube.

Daaaa, sigur, multumesc! Poate sa specifici care nu sunt incercate. Te anunt cand ma hotarasc, mai degraba dupa Paste pt. ca mai tot ce am gasit sau verificat (nu prea multe deocamdata... lemon bars (prajituri cu crema de lamaie) si clatite cu faina de orez si faina de hrisca), sunt de dulce. Plus ca au masurile americane in cani si linguri....

Carina, am sa scriu mai multe, dar poate la sb. despre celiachie, daca nu se supara Mirela. Uite, chiar ma intereseaza experienta ta.

Cum se face budinca ta cu faina de orez? Ai cumva reteta?

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Sanziana, asta este reteta peste care am dat aseara (atunci cand am sa fac budinca, pot masura mai exact in grame si ml; deocamdata asta a iesit, in masuri americane... pt. 8 portii):

- 4 cani de lapte
- 1 cana de sirop de artar
- 1/4 cana unt
- 2/3 cana malai
- 1/2 lingurita ghimbir
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- 1 cana stafide

Se amesteca intr-o cratita (la foc mediu) 3 cani lapte si siropul de artar. Incalzeste pana incepe sa fiarba si imediat pune untul.
Separat amesteca malaiul si mirodeniile.
Adauga treptat amestecul cu malai in laptele fierbinte.
Da focul la mic si tine pana se ingroasa, cam 10 min., amestecand sa nu se lipeasca.
Adauga stafidele.
Rastoarna totul intr-o forma unsa, mare. Toarna restul de lapte (1 cana) deasupra, fara sa amesteci.
Coace 2 1/2 ore la foc mic pana cand tot laptele se absoarbe si deaspupra se face aurie.
Serveste-o calda, cu inghetatat de vanilie (abia acum am citit sfarsitul cu 2 1/2 ore si inghetata de vanilie...).

P.S. Sa-mi spui daca te intereseaza, daca nu nu le mai cantaresc.


Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Suna interesant. Poate o incerc, dar trebuie sa imi procur mai intai mirodeniile.
Seamana bine cu budinca de gris pe care o face mama.
Multumesc pentru reteta.
Nu cred ca e nevoie sa le cantaresti, ca eu la bucatarie ma ghidez mai mult dupa ochi in loc sa ma iau strict dupa masuri.

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Bine atunci, cu masurile (cu untul este cel mai dificil; aici sunt batoane invelite in hartie gradata, asa ca niciodata nu-l masor cu cana, decat daca e topit...). Poti sa scrii, dupa ce o faci? Eu voi incerca saptamana viitoare, cu cantit. la 1/2, de post.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput