Tarife psihoterapie?!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Val_ spune:

StMihaela o sa iti spun si eu ca exista terapeuti competenti si daruiti care nu profeseaza doar pentru bani. Un exemplu este terapeuta mea.

Un terapeut care se dovedeste potrivit isi merita cu prisosinta banii pentru ca face diferenta dintre o viata de chin (si stiu foarte bine ce vorbesc) si o viata normala, echilibrata.

Nu stiu care este procentul celor incompetenti dar pledoaria ta tinde catre generalizare iar asta este, de cele mai multe ori, o exagerare.

La psihiatru ajungi, intr-adevar, cu boli psihice serioase sau daca ai nevoie de medicatie. Altfel, un terapeut este mult mai de ajutor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebestrumfitza spune:

Alexa_m, o sedinta de terapie de 90Ron nu este ceva exagerat, dar fireste ca exista variatii de pret, in functie de nivelul de pregatire al psihologului, sau de clinica unde isi tine sedintele.

In ce priveste comentariul StMihaelei cu privire la terapeuti care nu sunt bine pregatiti, exista intradevar si astfel de cazuri. Dar persoana care se duce la terapeut/consilier are tot dreptul sa ceara referinte cu privire la formarea acelui psiholog:
-unde si-a obtinut licenta
-daca are studii de master sau doctorale
-daca are o formare intr-o scoala anume de terapie
-daca a participat la workshopuri/formari suplimentare.
Si pentru acestea, psihologul ar trebui sa aiba diplome/atestate.De altfel, o parte chiar aleg sa-si expuna atestatele in cabinet.Si pe langa toata pregatirea acelui psiholog, conteaza f.mult relatia propriu-zisa pe care stie sa si-o construiasca cu clientul.

Pana la urma, putem intalni si un medic/profesor/arhitect etc.incompetent; nu cred ca este ok sa blamam toti psihologii pt faptul ca unii nu isi fac treaba cu profesionalism.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa_m spune:

Citat:

1.Un absolvent de medicina cu specializare poate fi psihihoterapeut, un absolvent de psihologie, cu toate specializarile, nu poate fi medic.
2.Stiu foarte bine diferenta dintre un medic psihiatru - care face 4 ani de Medicina si nu mai stiu cati de rezidentiat si specializare
si un psiholog, care face 3 ani la Facultatea de Sociopsihopedagogie si un an de master. Dupa care, daca nu are suficienti bani si pile sa intre in colegiul psihologilor (parca asa se numeste, imi cer scuze daca gresesc) poate sa se angajeze in invatamant, cu toata pasiunea si cunostintele lui.


1.Orice absolvent de medicina poate face formare in psihoterapie, nu trebuie sa specialist, poate fi doar generalist.
2.Pentru ca cineva sa devina medic specialist psihiatru trebuie sa faca: 6 ani de medicina (atat dureaza facultatea)si 5 ani de rezidentiat , la finalul rezidentiatului se da examenul de specialitate si medicul rezident devine medic specialist. Pentru a deveni psihoterapeut trebuie facuta o formare in psihoterapie care dureaza vreo 2 ani, plus 2 ani de practica sub supervizare . Formarea in psihoterapie o poate face un medic in timpul rezidentiatului sau ulterior, cand e specialist. Deci oricand in cursul vietii.
Pentru ca cineva sa devina psiholog , trebuie sa faca cei 3 ani de facultate. Pentru a deveni psihoterapeut, trebuie sa faca acea formare in psihoterapie , urmata de anii de supervizare( masterul nu e obligatoriu).
Am scris asta pentru informare, nu pentru a intra in vreo polemica cu cineva.

N-am inteles care ar fi comparatia medici - psihologi sau de ce ar trebui sa fie concurenta intre ei.

Revenind la subiect, ar fi o idee buna sa spuneti aici pe forum psihoterapeuti buni , dar si de cine ar trebui sa ne ferim, in diferite orase.
Pe mine m-ar interesa in Craiova.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebestrumfitza spune:

anuscha2009, poti sa-mi spui unde ai inceput tu sedintele?...am vazut ca pretul nu e f.mare.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florinad spune:

poate ar trebui sa deschidem un subiect separat, legat de recomandari pentru psihologi, din diferite localitati, insa nu stiu daca avem voie, n-o fi reclama mascata?
Pe mine una ma intereseaza foarte tare atat un psiholog bun pentru adulti cat si unul pentru copii, momentan sunt intr-o criza de personalitate si nu sunt sigura pe mine, daca ceea ce fac e bine sau nu, atat in relatiile cu adultii cat si cu copiii mei. Asa ca daca cunoasteti psihologi buni in Baia Mare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floric_ea spune:

Revin - stiu in Bucuresti terapeut ok unde sedinta este 50 de ron.

Altceva - cei care practica astazi psihoterapia marea lor majoritate au facut facultate 4 ani, master si formare etc etc, deci cativa ani pentru ca astfel nu poti practica psihoterapia (ma refer la cei cu acte in regula).

Vreau sa mai punctez ceva - atat psihiatrii cat si psihologii care practica si au formare in psihoterapie - au atestat de libera practica emis de Colegiul Psihologilor -conform celor spuse de Mihaela s-ar putea intelege ca sunt angajati acolo. Oricine indeplineste criteriile si are bani sa dea examenul isi face un dosar si il depune la Colegiu - acolo se emite doar atestatul in sine - poti fi practicant sub supervizare, practicant autonom, specialist sau principal, in functie de anii de experienta si de conditiile indeplinite, formari etc. Fara acest atestat nu pot practica psihoterapia nici medicii nici psihologii. Nu te angajeaza in schimb Colegiul Psihologilor ci poti profesa in cadrul unei clinici particulare,poti face propriul tau cabinet sau poti fi PFA.

"Art. 1. a. Comisia de Psihologie Clinic#259; #351;i Psihoterapie (Comisia Clinic#259;) a Colegiului Psihologilor din Romānia (CPR) stabile#351;te procedurile de atestare pentru urm#259;toarele specialit#259;#355;i profesionale:

Ÿ psihologie clinic#259;;

Ÿ consiliere psihologic#259;;

Ÿ psihoterapie.

b. Exercitarea acestor specialit#259;#355;i profesionale se desf#259;#351;oar#259; īn sectorul privat, īn regim salarial, sau independent, cu drept de liber#259; practic#259;, potrivit legii nr. 213 din 27.05.2004, publicata īn Monitorul Oficial din 1 iunie 2004.

c. Īn cadrul specific al psihoterapiei #351;i īn acord cu regulamentele interna#355;ionale īn domeniu, absolven#355;ii facult#259;#355;ilor de medicin#259; (medici psihiatri), asisten#355;#259; social#259;, filozofie, pedagogie #351;i teologie pot dobāndi competen#355;#259; īn psihoterapie īn condi#355;iile complet#259;rii studiilor universitare cu un pachet de discipline universitare de specialitate specificate īn prezentul Regulament #351;i a form#259;rii conform cerin#355;elor sti****te īn prezentul Regulament. Competen#355;a astfel ob#355;inut#259; asigur#259; toate drepturile cu excep#355;ia consilierii psihologice #351;i a test#259;rii psihologice care dep#259;#351;e#351;te cadrul formei specifice de psihoterapie īn care a dobāndit competen#355;a. "

pentru mai multe detalii aici: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=35

Este foarte important ca psihoterapeutul pe care il alegeti sa aiba acest atestat - el stabileste daca indeplineste conditiile necesare din punct de vedere profesional. Pentru mai multe informatii intrati totusi pe copsi.ro - gasiti si liste si adrese ale psihologilor, daca sunteti in cautare. Nu mai emiteti pareri din auzite, mai bine documentati-va.

Tarifele sunt intr-adevar in functie de zona, tipul de terapie, experienta - etc (este normal ca psihanaliza sa coste mai mult atata timp cat formarea dureaza 4 ani si costa o caruta de bani - gasiti detalii despre formarea in psihanaliza pe www.generatia.ro iar despre analiza tranzactionala pe http://www.arat.ro/, despre experientiala pe http://www.sper.ro/ro/,cognitiv-comportamentla - cam acestea ar fi orientarile mari in Ro - desigur mai sunt cateva tipuri de psihoterapii dar nu am timp sa caut acum).

Aveti grija cand alegeti terapeutul, este f important sa va potriviti in primul rand.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ashera spune:

Si pe mine ma intereseaza informatii despre psihologi si psihoterapeuti din Timisoara.

Cunosc un cuplu care, dupa 7 ani de casnicie, au avut ceva probleme. Lipsa de comunicare, infidelitate, etc. Au fost In Timisoara la psiholog Oana Maria Popescu, si ei au fost foarte multumiti de ea. Au facut aprox 20 sedinte, pretul era de 50 RON sedinta (acum 2 ani). Dupa cele 20 sedinte, psihologul le-a spus, ca din punctul ei de vedere, situatia este rezolvata si, nu mai are sens sa continue terapia, decat daca mai vor ei.
Acum, dupa 2 ani, vazut din exterior, relatia lor pare ok. Este mult schimbata fata de relatia de acum cativa ani. Insa, ea nu l-a iertat (si cine ar face-o), insa isi poate controla furia si nu a mai deschis niciodata subiectul "amanta" cu el... Eu zic ca e o schimbare in bine....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Ff scump!
Eu aici, am dat in noiembrie anul trecut pe o consultatie, ma rog, o sedinta, 80$.
La sf. am negociat pretul viitoarelor sedinte, pana la 30$...
oricum mi s-a parut ff acceptabil , insa ma gandesc ca ptr. salariile din tara, preturile sunt strigatoare la cer, iar sedintele de psihoterapie nu ar trebui sa fie un lux.

In cazul meu, nu am continuat, mi-a displacut ff mult persoana la care am fost, insa era singurul care vb engleza din Tokyo, asa ca in disperare de cauza am ajuns la el.
La sf sedintei am realizat ca nu in terapeut sta rezolvarea bubelor mele, ci in mine...



Nikole, mami lui Albastrel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorenza spune:

E vital pentru terapie sa-ti "placa" psihologul,pentru ca mentalul refuza sa se "predea" pentru remodelare,daca nu este indeplinita aceasta conditie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Lorenza are perfecta dreptate. Daca nu exista compatibilitate, daca psihoterapeutul nu ajunge la sufletul pacientului nu se va putea reusi actul psihoterapeutic. Deci daca nu va place psihoterapeutul renuntati si cautati un altul.

Mergi la inceput