PEDEPSE PENTRU COPII DE 2-3 ANI

PEDEPSE PENTRU COPII DE 2-3 ANI | Autor: dim

Link direct la acest mesaj

Vreau sa va intreb ce parere aveti despre pedepsirea copiilor la varsta 2-3 ani , de catre supraveghetoarele de la crese.
In timp ce imi luam copilul de la cresa , am auzit mamica unui baietel de la o alta grupa, ca il intreba daca a mai fost pus "la colt" de doamana. Am crezut ca nu aud bine , si am intrat in vorba cu mamica respectiva intreband-o daca s-a mai intamplat. Raspunsul a fost ca mereu ii spune copilul acasa ca e pus la colt si prin casa striga tot timpul " la colt ".
M-am gandit 2 zile la ce mi-a spus respectiva mamica, urmarind daca se intampla asa si in grupa copilului meu. Ieri dupa-amiaza am auzit-o si pe una dintre ingrijitoarele de la grupa copilului meu cum ii spunea unui copil " in gluma " de fata cu mamica lui ca il pune la colt daca nu e cuminte. Respectiva mamica nu a reactionat.
Ma gandesc daca nu cumva sunt eu exagerata , dar nu mi se pare normal ca un copil la 2-3 ani sa fie pedepsit " la colt". Un copil la o varsta atat de frageda , nu cred ca, din punct de vedere psihologic, este pregatit pentru pedepse.
Voi ce parere aveti ?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

La aceasta varsta se folosete time-out-ul. Daca e nevoie.
Acum depinde si ce anume fac copiii.


Eu i-am cerut educatoarei fie`mi sa o puna la colt (are 4,5 ani) pentru ca se comporta ca un dictator/tiran/zeu in clasa si doar in gradinita.



Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca.Diana spune:

lucrez intr o gradinita si pentru copiii de 2-3 ani cel mult se foloseste time outul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Si eu mai folosesc acasa acest tip de pedeapsa (la colt sau "time-out-ul"), si chiar am citit ca asta se recomanda la aceste varste...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Time-out-ul este ok,nu mi se pare nimic anormal,copilul trebuie sa stie ca exista o limita a bunului-simt...Bataia nu,coltul nu...tipatul nu...Cum sa ii disciplineze pe 25-30 de copii care ar vrea sa faca doar ce vor ei?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

La noi la gradi, da' e vba tot de copii putin peste 3 ani, se practica un time-out relativ ok, scaunul magarusului, adica un scaun putin izolat, unde este pus copilul ca pedeapsa. Nu-s de acord cu denumirea, neaparat, dar fiica-mea a stat o singura data si se fereste de atunci de el ca de naiba.

Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Intrebare tehnica: cum se poate aplica time-out-ul intr-o clasa cu 25 de copii, cand este 1 singura educatoare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ovidiu_d2001 spune:

Evitati sa va mai etichetati copiii.Dictator, tiran, neasculatator,rau...etc.Ei se vor comporta exact asa , deoarece aud ca asta se asteapta mama, ca ei sa fie dictatori , tirani, rai....Este o programare periculoasa.Criticati-le actiunile care va deranjeaza.NICIODATA COPILUL.El este asa cum este si il acceptati intrutotul.
Daca parintii cer astfel de pedepse ce va mai mirati ca se aplica? Sau ca, o mama care aude o astfel de amenintare( fie si in " gluma") nespunand nimic accepta tacit aceasta maniera de "a se indrepta " lucrurile.
Mi se pare inadmisibil ca un copil sa fie pedepsit si umilit in fata celorlalti.( scaunul magarusului...etc).Toate acestea isi pun amprenta pe personalitatea lor.Din pacate ii traumatizeaza, nu ii face mai buni si le sadeste in suflet si o oarecare spaima.
Nu stiu unde a citit Natalia despre faptul ca pedepsele sunt bune la aceste varste...dar as aprecia daca ar fi mai selectiva cu lecturile sale.
Pedepsele nu sunt bune nicicum. Depinde si ce fapta este considerata ca demna de o pedeapsa.Daca este ceva intr-adevar grav, cum ar fi ranirea unei persoane sau chiar ranirea sa, in primul rand trebuie sa i se explice cu ce a gresit, care este rezultatul actiunii sale(rana, plans, durere)si apoi sa i se spuna ca daca se mai repeta va suporta si o consecinta.Va sta pe scaunel 10 minute in timp ce copiii se joaca, fara sa se faca mare caz de asta.Adica circul aferent " uitati-va la el", " rad toti copiii de tine"...etc.
Termenul " disciplineaza" mi se pare un pic cam dur pentru niste pitici de gradinita.Ei vor sa fie asa cum sunt, sa se joace, sa rada, sa fie luati in brate din cand in cand.Ati intrebat vreodata, de pilda, cand l-ati luat de la gradi, in afara de clasicul " a mancat tot azi?", daca a fost tinut in brate si pupat? Copiii care se simt iubiti si acceptati sunt mult mai echilibrati si mai " ascultatori".Se comunica mai usor cu ei si nu vor mai cauta atentie trantind nu stiu ce jucarie pe jos.
Puteti exersa si acasa iubirea si acceptarea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nasha spune:

si cum ii explici copilului, draga ovidiu, ca a gresit atunci cand o face? (si ma refer la greseli adevarate nu la scapat mancare din lingurita...); si de la ce varsta mai exact?


cat despre partea a doua... eu as prefera sa nu fie luat in brate si pupat la gradinita ... (decat de vreo coleguta "inamorata" )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Nasha, cred ca copilasii de 2-3 ani inteleg daca incerci sa le explici ce anume au gresit. Intr-adevar, la varste mai mici nu este atat de usor, dar la 2-3 ani chiar nu mai este o problema.

Si da, eu sunt foarte bucuroasa ca la gradi ingrijitoarele ii pupa si ii iau pe cei mici in brate ori de cate ori au ocazia. Iar educatoarea lor, desi ferma in ceea ce spune si face, este atat de apropiata de ei incat atunci cand ea lipseste, Dudu aproape ca refuza sa mearga la gradi in ziua respectiva. Cred ca este normal la varsta asta sa incerce sa regaseasca ceva din caldura materna la cei din jurul lor.



Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

La gadinita la care a fost fiimiu foloseau time-out, dar la catedra, langa doamna...practic nu era o pedeapsa ci efectiv o scoatere din grup. Adica nu i se spunea copilului "esti pedepsit, treci la catedra" ci era chemat sa stea acolo, pana trecea "ideea". Si erau 27 in grupa. "Cum tii in frau 25-27 de copii, daca nu-i pedepsesti!" sunt doar scuze ale educatoarelor care nu reusesc sa-si faca meseria. Eu am constat pe propriul copil, care in primul an a fost la o astfel de educatoare ce venea cu asa argumente...iata ca la a doua gradinita era tot 27 in grupa, o singura educatoare ca reusea sa-i faca sa colaboreze intre ei si cu ea...copilul meu este printre putinii copii de echipa din clasa acum.

Ovidiu felicitarile mele, daca reusesti sa aplici cu copiii tai ce spui aici.



Citat:
si cum ii explici copilului, draga ovidiu, ca a gresit atunci cand o face? (si ma refer la greseli adevarate nu la scapat mancare din lingurita...); si de la ce varsta mai exact?

Copii nu fac greseli adevarate decat dupa 5-6 ani, parerea mea. Dar ce intelegi prin greseli adevarate???

Mergi la inceput