Scris caligrafic in clasa I

Scris caligrafic in clasa I | Autor: sinzi_ana

Link direct la acest mesaj

Pentru ca nu imi dau seama cat de "caligrafic" trebuie sa scrie un copil de clasa I am si eu ceva nedumeriri si intrebari.

David are 6 ani, e stangaci si scrie de ceva timp...dar literele sau cifrele sunt disproportionate, strambe, uneori scrise in oglinda, dezordonate.
Sincer, pe mine nu ma deranjeaza, atata timp cat sunt inteligibile, si corecte si nici la scoala nu am avut reclamatii.
El nu are rabdare sa isi ordoneze scrisul, sa faca liniute si bastonase sau sa isi incetineasca ritmul pentru un rezultat "estetic".

Cat de important este scrisul caligrafic???
Anul asta intra la scoala, si vom schimba invatatoarea, stilul de predare si evident cerintele.
Si am emotii...
Nu am incercat niciodata pana acum sa il invat sa scrie frumos (la scoala unde este acum nu se pune accent pe asta, decat in masura in care copilul e interesat si se sesizeaza singur), am ceva abecedare din Romania cu liniute si bastonase, dar nici nu vrea sa auda, nu are nici rabdare, i se par inutile, o pierdere de timp.

Ce sa fac sa il ajut?? Oare va avea greutati ca nu e ordonat? Cat de mult sa insist? Cat de "frumos" ar trebui sa scrie?
Faptul ca e stangaci are vreo importanta?




“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze,



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kay spune:

am david

Fiind stangaci, intotdeauna va scrie "mai urat" decat dreptacii. din cati am intalnit eu pana acum. Asta cu caligrafia nu stiu cat de "pe bune" e, eu mi-am format scrisul mai tarziu, am scris frumos cat aveam paginile cu ajutator si pana la urma tot dezordonat scriu. nu urat, ci dezordonat. cred ca fff mult din felul in care va scrie depinde si de personalitatea lui. daca e calm si are rabdare sa bibileasca literele, atunci va scrie frumos. daca e ca mine, va scrie inteligibil cam asta e tot ce conteaza, zic eu.

concluzia, din proprie experienta, e ok sa stie cum se face litera corect, da nu cred ca ii va influenta major scrisul.

cu drag !

oana de SOSONICA (6.06.2007)


asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an


S

www.helpsonia.com , povestea Soniei

"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Sinzi, David va schimba scoala dar nu si tara si iti spun din proprie experienta ca nici in Cl I nu se pune accent pe scris, adica scriu tot asa cum pot si nu sunt obligati sa scrie caligrafic. Normal ca vor fi incurajati sa scrie cit mai frumos dar nu vor fi depunctati daca nu o fac. Si depinde foarte mult de ce invatator va avea. Daca continua sa faca litere in oglinda vei fi informata (se considera ca e normal doar pina la o anumita virsta dar apoi esti atentionat) dar cred ca asta dispare cu timpul la toti copilasii, ca si eu imi faceam probleme in K cind Bianca scria unele litere asa, dar acum scrie foarte bine si frumusel chiar.
So, eu cred ca iti faci prea multe probleme si e si normal, dar vei vedea ca va fi bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Am uitat sa zic ca faptul ca e stingaci nu conteaza, Bianca are citiva colefgi stingaci si scriu frumos. Acu nu cred ca trebuie sa insisti cu scrisul frumos dar nici sa-l lasi asa ... iar ordonat va fi la scoala de voie de nevoie ca nu prea sunt lasati sa faca ce si cum vor ei So relax , da nu de tot

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns evora spune:


Faptul ca e stangaci n-are nici o relevanta pt estetica scrisului.
Fiica-mea e stangace si e in clasa I. Doamna cu care a facut anul trecut grupa pregatitoare mi-a spus ca poate ar fi mai bine sa incerce sa scrie cu mana dreapta, pt ca altfel o sa aiba un scris urat. I-am spus ca sunt total impotriva acestei idei si daca o fi sa scrie urat, asta e. Important e sa fie lizibil!
Anul asta, cand au inceput efectiv cu scrisul caligrafic, n-am stresat-o cu felul in care arata literele, cu spatii, incadrari etc. N-am pus-o sa faca pagini de bastonase si liniute...i-am spus doar sa scrie cum poate ea mai bine.
Cred ca metoda asta,(plus faptul ca ea e ambitioasa) a dat roade, pt ca acum invatatoarea spune ca ea scrie cel mai frumos din clasa. Iti dai seama ce surpriza pe mine, care credeam c-o sa trebuiasca sa ghicesc literele pe care o sa le scrie!

E-adevarat ca la scrisul cu litere de tipar(pe care cred ca-l practica David), la inceput literele erau strambe, inegale, inclinate in directii diferite... Si sa stii ca prea mult nu s-a corectat la scrisul asta, pe care-l folosesc la orele de engleza.

Ea, anul trecut, facea cifrele in oglinda(mai ales 3;5;9), dar trece...cu rabdare si calm.
Si daca nu merge si nu merge...asta e.
Dupa mine, nu-i prea important daca si cat de frumos scrie, cred ca muuult mai important e ce scrie si cum formuleaza in scris ce vrea sa spuna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

Am si eu o intrebare pentru mamicile cu copii stangaci.
Insista educatoarele /invatatoarele pe pozitionarea corecta a mainii in timpul scrisului? Eu sunt stangace si tin mana ca un carlig deasupra scrisului pentru a putea vedea ceea ce scriu. Acest lucru mi-a adus mult de furca in scoala primara, dar si mai tarziu, fiindca stergeam cu mana ceea ce scrisesem. Eram vesnic murdara pe degetul mic si pe cel inelar, abia in vacanta se ducea cu totul tusul Am aflat intre timp ca exista pozitii corecte si pozitii gresite de pozitionare a mainii si a hartiei in timpul scrisului, am incercat sa o fac pe fetita mea (de 5 ani jumatate) sa scrie astfel, dar ii este greu. Daca o las cum poate ea (adica cu mana carlig) scrie frumos si repede. Daca se concentreaza la mana....scrie incet si urat, dar corect, deci nu trece cu mana peste scris. Mai cu seama cand vor incepe sa scrie cu stiloul si vor avea de scris mai mult si mai repede o sa fie jale. Nu stiu ce sa fac. Deocamdata am renuntat sa o mai corectez, fiindca aveam impresia ca ii cream o neplacere legata de scris (avea cel mai urat caiet de la gradi si suferea...de cand scrie cum vrea...e mereu laudata). La gradi am vorbit cu educatoarele, dar ele nu au dat nici o importanta acestei chestiuni. Adica ...mi-au spus ca sa o las sa scrie cum poate (dar ele nu stiu care sunt neplacerile unei pozitii incorecte iar daca stiu, nu le pasa, am impresia). Ma intreb daca in SUA mai cu seama (unde statisticile arata mai multi stangaci) au o metodologie a scrisului cu mana stanga mai bine pusa la punct???

A, si inca o intrebare: ce parere aveti despre birourile decupate (asa incat copilul poate sta cu bratele sprijinite de birou si nu cu ele jumatate in aer, ca la birourile drepte)? Am vazut la o ruda si pareau utile...dar as vrea sa mai aflu parei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui matahut

Am aflat intre timp ca exista pozitii corecte si pozitii gresite de pozitionare a mainii si a hartiei in timpul scrisului,

Cum sint pozitiile corecte?
Dintre toti stingacii pe care i-am vazut scriind, o singura persoana avea o maniera eleganta, tinea, cumva, foaia inclinata mult spre dreapta si scria tinind mina sub rind.
Restul -cu mina cirlig, deasupra rindului, cum spui tu.
Invatatoarea baiatului meu (clasa 1-a) sustine ca asta, pozitia cirlig, e cea normala.
Eu ma indoiesc, as vrea sa-mi deprind pustiul cu cealalta tehnica, dar nu ma pricep sa i-o explic.

Edit: ia te uita! raspunsul era foarte la indemina, dar nu mi-a trecut pina acum prin cap sa-l caut!
http://www.youtube.com/watch?v=dZGyDtQ3S1M



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Si-acuma si on topic.

Consider ca un scris trebuie sa fie: corect, rapid, lizibil.
Asta cu frumusetea.... mai e si dupa sufletul "scriitorului". Daca e, grozav. Daca nu, asta e, nu-i o drama.

Oricum pustii nu ramin cu scrisul de-acum. Si-l vor schimba pe masura ce cresc. Eu scriam oribil "de mina", insa, printr-a 5-a, am ales sa scriu cu caractere de tipar si lucrurile s-au rezolvat de la sine.

Conteaza si cerintele scolii.
Aici, in Romania, bietul pitic a avut de trecut prin purgatoriul bastonaselor si semnelor grafice, iar caligrafia considerata corecta de MEC si predata in scoli mie una mi se pare ridicola. Literele mari "caligrafice" au neshte inflorituri si neshte volute de zici ca-s desprinse din letopisete:))). In plus, daca m-ar trezi careva noaptea din somn si mi-ar arata un "E" sau un "C" caligrafiat ca-n abecedar, pe cuvint ca nu le-as recunoaste!!!! Asa-s de ciudate....
La voi, in SUA, inteleg ca nu-s asemenea exigente. Zi mersi ca ati scapat!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Fetelor (mai ales cele din Romania). Am si eu un "boboc" ce va fi clasa I din toamna. Ce neliniste am eu: el scrie cu litere de tipar (mari si mici), ca asa au facut aici la gradi. Cum spunea si Sanziana, nici nu vrea sa auda de bastonase, liniute si alte alea. Dar in clasa I cum vor face? nu vor face tocmai asta? sau trec direct la scriere "de mana", ca banuiesc ca liniutele si bastonasele le-au facut la pregatitoare (daca nu e asa, va rog sa imi spuneti).
Ca mi-e tare teama de ce va urma, si ca ne va fi mai greu cu dezobisnuitul de scrisul "de tipar"... Sa il stresez totusi cu "caligrafia" pana sa ajungem acolo?
Astept orice fel de sfaturi.
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka1 spune:

In RO, in clasa I incep cu liniute, bastonase, tot felul de "inflorituri" pregatitoare pt scrierea literelor. De abia pe urma incep literele.
Eu zic sa nu-ti faci probleme, va avea suficient timp la scoala sa se acomodeze cu partea asta pregatitoare scrierii de mana. E posibil ca nici atunci sa nu-i placa (acum fie vorba intre noi, e tare plictisitor sa scrii atatea randuri cu bastonase, carligute..etc), dar nu va avea de ales.

O zi faina,
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Tisina, din cate stiu eu, aici de abia in clasa 3 incep sa scrie "legat"!!!

Fetelor multumesc pentru raspunsuri...
David scrie destul de lejer, tine corect creionul in mana, doar foaia este inclinata...

As vrea sa aiba mai multa rabdare, nu neaparat pentru un scris caligrafic, cat pentru o motricitate fina mai buna...

Cred ca cea mai mare pb, este ca nu prea respecta spatiile, nu il intereseaza sa scrie pe linie... atata timp cat scrie ce vrea, sau ce ii se cere!!!



“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze,



Mergi la inceput