Efectul Mozart

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui ccn05

Ca si alte gusturi, si cel pentru muzica poate fi cultivat. E normal sa-ti placa lucrurile cu care esti obisnuit. Colegii de servici obisnuiau sa asculte la boxe o muzica pe care inainte o detestam si m-am surprins dupa un timp, nu doar ca o toleram ci incepuse sa imi placa. Am mizat pe chestia asta si i-am pus muzica clasica baietelului meu inca de cand eram insarcinata. Cand merg cu el la concerte e foarte cuminte si atent. Uneori ma uimeste cata rabdare poate avea la varsta lui (doi ani).


Are 2 ani si sta la un concert intreg? Uau.
Fi-mea e ceva de speriat. Are 6 ani si nu poate sta pe scaun o ora. Ma omoara la filme, teatre, concerte. Se freaca pe scaun, se urca pe scaun, se scoala, se aseaza, ma rog, misca incontinuu ......
Eu nici nu mi-am pus problema de concert inainte de 5 ani. Si nu ma refer la concert simfonic

Da, educatia are un rol. Inclusiv educatia muzicala. Totul este sa te opresti, sa nu depasesti limita suportabilului copilului. Si in plus sa nu consideri copilul ca fii tu cand erai mica. Sa lasi copilul sa-si urmeze propriile afinitati si inclinatii. Eu la asta ma refeream - mie mi se parea un chin cand ma ducea mama la concerte si la opera Imediat ce am fost suficient de mare ca sa nu ma mai las taraita pe acolo am refuzat categoric, si in loc sa obtina ceea ce spera probabil, adica o melomana, a obtinut un adult care uraste muzica clasica si sala aia de chin

Sorana si Monica (6 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giani spune:

Nu-s cit de benefice sint lectiile de pian, da' partenerul meu nu crede asta. El a fost obligat de parinti sa faca pianul, asa, vreo 10 ani a mers la scoala de muzica. Fara sa aibe talent ori mare dexteritate. Din ziua in care a incetat sa mai mearga la scoala de muzica nici ca a mai atins claviatura vreodata. Acum cind se gindeste cei 10 ani de pian, in memorie ii sint vii partiturile cartonate receptionate (la propriu) de teasta lui. N-a avut talent, ureche muzicala, doar fortat de parinti sa studieze pianul, parinti de altfel total afoni si neiubitori de muzica. Ha ha, si nici nu ne stiam noi prea bine, eram pe la primele date-uri, imi zice, daca ne casatorim, si daca o sa avem un copii, sa nu ii dam la scoala de muzica.
Ai mei asculatau muzica clasica, in special taica-miu, asa ca am avut acasa o colectie impresionata de discuri. Eram in clasa a 3-a cind mi-am pus primul disc, singura la pick-up, Spargatorul de nuci era pe o fata, pe celalata, Eduard Grieg - suita Peer Gynt pe cealalta fata, disc pe care il ascultam la nesfirsit, basca organizam cu prietenele spectacol de balet in toata regula. Dupa ce am savurat alte hit-uri ca Lacul lebedelor, Frumoasa din Padurea adormita, Anotimpurile, marea mea revelatie, tot atunci in clasa a 3-a, a fost simfonia destinului, a 5-s, o auzisem de altfel de nenumarate ori si inainte, dar era prima oara cind o ascultam pusa de mine (de cel putin 100 de ori la rind, ha ha). Bineinteles, am chemat toti copii din bloc la auditie, un real succes de altfel :-). Pina ce s-au prins ai mei, si mi-au interzis auditiile. Oricum, mi-am dorit sa studiez pianul ori un instrument, foarte mult, chiar insistam la maica-mea. Acum imi e paralel, dar atunci tare mi-am mai dorit.
Acum cind aud acorduri din Spargatorul de nuci, ma ia o nostalgie inexplicabila, am niste trairi, un amalgam de inocenta cu fericire, dar si melancolie, parca sint iar copil in sufrageria parintilor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Motana spune:

Eu cred ca gustul pentru muzica clasica se formeaza. Nu neg acele talente innascute (dar putine), dar pintr-o educatie muzicala ADECVATA cred ca ii poate placea unui copil muzica (clasica sau oricare alta). In general asta se copiaza din casa, cu ce ai fost invatat.

Mie mi-a placut pianul si imi pare rau ca l-am lasat (ca hobby doar) si sper sa ma "folosesc" de copii mei sa re-invat sa cant la pian cand o fi vremea.

Cu muzica clasica am inceput asa mai pe bune in liceu, ca era "la moda" sa te duci la ateneu joia si imi placea, cred ca e inceputul, sa te simti bine si apoi sa intelegi, daca se poate. In facultate aveam un profesor care ne mai explica si de ce unora le placea mai mult Mozart sau Beethoven, mai alert mai revoltat si apoi iarasi calm. Inca mi-ar mai placea sa mai studiez asa amator despre fiecare compozitor in parte, ca sa inteleg mai bine cand ascult.

Si apoi, se zice ca muzica e limbajul ingerilor, de aia te arunca asa, intr-o stare spiritualo-emotionala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danamiha spune:

Citat:
citat din mesajul lui onix


In afara de aceasta, din ce-am observat la fiul meu, faptul ca isi coordoneaza cele doua maini duce la noi abilitati. Bineinteles ca apoi construim si cine stie ce naveta spatiala din lego :)

Nu odata mi s-a intamplat sa mi se umezesca ochii atunci cand piese care imi plac le aud cantate de copilasul meu!


Ramona si baietii - Alex (5.07.1999) Andrei (14.02.2004)


Parca vorbesti de puiul meu Marcus, face pian si ii place, zilnic exerseaza, dupa teme la mate, romana, trece la pian, dupa care construieste o cetate din lego
L-as asculta ore in sir cum canta.
In 25 dec va canta in biserica si am deja emotii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris77 spune:

mie imi place sa il ascult pe "clasicul" richard clayderman.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Cred ca educatia pentru muzica a unui copil trebuie sa inceapa cu ore de dansuri: sportiv, modern etc. Asa face miscare, i se cultiva gustul pentru muzica, socializeaza, invata sa danseze etc.


Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kristinutza spune:

nu cred in niciun "efect Mozart", sunt covinsa ca e o facatura comerciala bazata pe niste cercetari nu prea bine executate. dar, pe de alta parte, subscriu la ideea ca, logic, daca un copil are inclinatii muzicale, e bine sa-l sprijini. si mi-e clar ca, daca e expus la muzica clasica de mic, are sanse crescute sa indrageasca genul si sa-l inteleaga.
eu n-am avut sansa asta, dar sotul meu da. iar el are si ceea ce se numeste "auz absolut". Radu a ascultat de bb opera, si chiar simfonii, i-a selectat tac-su diverse "clasicisme". am observat ca ii plac f mult.
merge la cursuri de pian, cu rezultate chiar ff bune. n-as fi dezamagita daca la un moment dat nu ar mai vrea sa studieze. imi dau deseori lacrimile cand il aud cantand si ma minunez cum "citeste" el portativul cand eu habar n-am de note si game, dar stiu sigur ca nu studiul la pian sau auditiile il fac mai destept decat copiii care nu au aplecare catre muzica :).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Efectul Mozart este cat se poate de adevarat, pentru ca niste structuri atat de geniale contin in ele insele cam toate tainele Universului...mai mult sau mai putin codat.
daca copilasii asculta Mozart de cand sunt mici ei vor creste prin aceste structuri.
Nu stiu daca vor deveni genii, dar vor castiga imens.

Aka manah, cat se poate de gresit din pacate.
Muzica de la dansuri nu e ok din prima.
E mult mai important sa aiba copilul reperul bun (muzica clasica, complexa, inteligenta) si abia apoi daca mai asculta si altceva nu se va perverti.
Muzica usoara e foarte simplista.



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Citat:
citat din mesajul lui kristinutza

nu cred in niciun "efect Mozart", sunt covinsa ca e o facatura comerciala bazata pe niste cercetari nu prea bine executate.


pe ce te bazezi?

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Efectul Mozart este cat se poate de adevarat, pentru ca niste structuri atat de geniale contin in ele insele cam toate tainele Universului...mai mult sau mai putin codat.
daca copilasii asculta Mozart de cand sunt mici ei vor creste prin aceste structuri.
Nu stiu daca vor deveni genii, dar vor castiga imens.

Aka manah, cat se poate de gresit din pacate.
Muzica de la dansuri nu e ok din prima.
E mult mai important sa aiba copilul reperul bun (muzica clasica, complexa, inteligenta) si abia apoi daca mai asculta si altceva nu se va perverti.
Muzica usoara e foarte simplista.








Off![b]Sabina,tu stii mai mult decat noi despre Muzica si mai ales despre sunete!
De ce nu ne vorbesti mai mult despre muzica,asa ca pt. profani?
De ce nu ne spui ce inseamna armonia,de ce sunt persoane care prefera muzica ritmata si altele care o prefera pe cea romantica,sau clasica
Mai clar:care este legatura dintre sunete si psihic?

Mergi la inceput