Despre ardeii iuti...

Despre ardeii iuti... | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Vreau sa va intreb daca ardeii iuti isi pot pierde din usturime prin uscare (soare sau cuptor), eventual prin macerarea lor in ulei sau alte metode cunoscute de voi.

Am primit de la cineva doua plante si azi am taiat primul ardei (multi sunt pe cale de a se coace), iute, iute, iute. De aceea va intreb...

Take joy! (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


cel mai bine isi pierd usturimea murati: taiati in 2-3 cubulete, un rind de felii ce ceapa, unul de ardei, catei de usturoi, felii de morcov si totul in otet; stau in frigider; merge si ghiveci (pui tot felul de legume: gogonele, conopida, gogosari, etc, totul taiat, si ardeiul iute printre.

http://www.floriinro.ro/


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dalina2x2 spune:

ce fericit ar fi sotul meu sa aiba pe pervaz o asemenea planta!
el isi taie aproape in orice mancare cateva feliute de ardei iute. iute, iute...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

Nu stiu cum isi pierd din iuteala dar,ieri am citit un articol in care ardeiul iute era socotit de medicii nutritionisti printre primele 10 cele mai sanatoase alimente.

nu stiam eu de ce-mi place asa de mult.

scuzati-mi oful

Mata Emma lupta iar cu cancerul


http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Daca va plac gusturile combinate poti sa incerci "dulceata de ardei iute" ( confettura di peperoncino) este tipica din sudul italiei -Calabria si este foarte buna in special cu carne de vita fiarta sau brinza mai dulceaga ...
sau muratura de ardei iuti in sirop ( asta e mai aromata : otet, cuisoare, scortisoara ... )asta merge cu carne de purcel sau cu vinat ...

dc te intereseaza scriu retete prima este o dulceata clasica a doua este reteta unei prietene deci de incredere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

io stiu ca daca le tai vinishoarele cu seminte isi pierd din tarie, si ca uleiul nu ajuta la micsorarea tariei, in schimb zaharul; astept cu interes reteta de confettura di peperoncino.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Ardeii iuti in otet isi pierd parte din iuteala. Cu ceapa sunt excelenti, eu fac muraturi din ardei iuti si ceapa mica intreaga si e excelenta pentru cei carora le plac muratirule picante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Adela am sosit cu retetele , eu nu le-am facut recunosc dar ma bate un gind..


reteta 1

6 ardei grasi rosii si galbeni curatati de cotoare si firicele albe din interior si taiati bucati
6 ardei iuti picanti taiati si ei deasupra ardeilor grasi (nu zice sa le scoti simburii dar eu i-as scoate )
4 mere galbene carora le scoti cotorul si le tai in cuburi ( nu spune sa le cureti coaja dar eu le-as curata-o )
500 gr zahar tos
zeama si coaja galbena de la 1 lamiie ..( coaja taiata julienne )

se pun ardeii si merele cu zeama de lamiie si coaja intr.un castron/cratita, se varsa zaharul deasupra si se lasa toata noaptea sa lase zeama ( acoperita ).
A doua zi se fierb mai intii 1 ora pina devine totul moale si cremos apoi se mixeaza ( in blender, robot sau cu aceasta ustensila http://www.pianetashop.it/images/prod_pianeta5/passaverdura_inox_maxcasa.jpg)
Apoi se rastoarna totul in cratita din nou si mai fierbi vreo 20 min sau mai exact pina cind faci proba cu farfuriuta ( farfuria tinuta in frigider de cind incepi sa fierbi, dai cratita de pe foc cind crezi ca e gata legat siropul, pui un virf de lingurita de sirop pe farfuria rece si dc cind o inclini si nu aluneca e semn ca e deja gata .. dc aluneca mai fierbi putin)
Pusa in borcane sterilizate, inchisa cu capac cu filet si intoarse cu fundul in sus, le lasi pina se racesc cca 10 min , or sa faca vid sub capac apoi din nou in pozitie normala puse in camara . .
dupa ce desfaci borcanul il vei tine in frigider.


reteta 2

1 kg de ardei iuti spalati
1/2 kg de zahar
1 plic de Cameo Fruttapec 2:1 ( cica ardeii nu ar avea destula pectina ca sa lege dulceata din acest motiv in 1 reteta se adauga merele care sunt bogate in pectina .. iar aici unde lipsesc apare fruttapec-ul)

se toaca in masina de tocat sau in robot ardeii intregi ( fara cotor dar cu simburi cu tot ... dc totusi sunt f iuti eu una nu i-as pune -simburii )
se varsa totul in cratita impreuna cu zaharul compozitia obtinuta nu tb sa fie nici prea lichida dar nici groasa adica trebuie sa alunece nu sa cada dar nici sa nu ramina pe lingura.
Fierbem cca 10 minute si adaugam gelificantul amestecind mereu ...mai fierbem cit este nevoie si facem proba cu farfuriuta rece ...
punem in borcane sterilizate etc ca mai sus

fruttapec asta 2:1 adica pt 2 parti fructe si 1 de zahar.. exista si 1:1 pt cantitati egale de fructe si zahar ...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

eu am facut anul trecut dulceata de ardei iuti a adrianei mihnea: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=78533
este excelenta....si iese iute iute

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:



Dar HUANCAINA nu va place?

mie-mi place taaaaare mult.
daca vreti reteta ...e la dispozitie.



apropo de dulceata picanta,intr-un restaurant mexican am mancat ca aperitiv o dulceata picanta facuta cu un amestec de fructe de padure si capsune.



Mata Emma lupta iar cu cancerul


http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Principe scrie reteta cind ai timp

Roxana reteta pe care ai facut-o tu suna tare bine acum sunt indecisa intre ea si cea in sirop e care ziceam eu ( opariti in otet si condimente si apoi conservati in sirop )... dar poate ma supar si le combin adica adaug scortisoara si cuisoare la reteta ta ca eu am cam prins drag de ele in ultima vreme

Mergi la inceput