Calendarul gradinarului vesel 4 (de daniela b)

Calendarul gradinarului vesel 4 (de daniela b) | Autor: GeorgetaR

Link direct la acest mesaj

Uite ca incerc eu sa deschid capitol nou daca nu e nimeni mai priceput prin preajma. Sper sa mearga.
Capitolul 1:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=115620&whichpage=1

Capitolul 2:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=117667&whichpage=1

Capitolul 3:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=119147

Atat m-am priceput, nu stiu sa scriu " Capitolul x" si dedesupt sa fie link-ul

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Uite ca a mers!

Multumesc de aprecieri, chiar inseamna mult pentru mine dar nu ma mai laudati ca mi se urca la cap!Oricum am un ajutor de nadejde, bietul de el e cu munca grea, eu mai mult cu ideile!
Am nevoie de inspiratia voastra. M-am hotarat sa renunt la gradinita de legume pentru ca vad ca la capitolul asta sunt total anti-talent. Ma batea gandul sa punem o piscinuta acolo dar e spatiul mic 4x4,5 si m-am convins ca nu incape decat una gonflabila asa ca nu stiu ce sa plantez acolo.
http://good-times.webshots.com/photo/2932247470103343481UuPiXI
Este zona din spatele arcadei unde se vad tufele de hrean (singurul caruia-i merge bine).De pe terasa se vede zona foarte bine si as vrea sa fie ceva deosebit dar sunt in pana de inspiratie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Georgeta,eu as aranja o gradinita, cochet delimitata de un gardulet, cu verdeturi si plante aromatice:menta,cimbrisor,leustean,marar,patrunjel,tarhon langa care sa pui in ghivece, salvie,rozmarin,lavanda,etc. nu-mi vin in minte acum si alte aromate;daca nu stai intr-o zona poluata verdeturile culese din gradina sunt o placere la garnisirea mancarurilor si nu sunt pretentioase, ba chiar sunt decorative unele dintre ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Sint de acord. Poate arata foarte bine, chiar zilele astea am fost la vecinii mei care au flori, ierburi, citeva rosii - au reusit sa le impace foarte bine pe toate si arata frumos.
Noi am pus iarba - n-am cumparat suficienta si joi punem seria a doua.
Deocamdata avem furtuni azi si miine - miine cica mai nasoale, am emotii. Daca se usuca pamintul cit de cit intre ploi vreau sa plivesc putin si sa curat florile care sint trecute.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Pai da, dar tufele de plante aromate le am deja plantate printre flori si in ghivece pe terase si cred ca, daca ma gandesc bine, as vrea ceva plante mai inalte acolo, sa se vada de buxusul din spatele arcadei. Practic e deja un loc ingradit pe toate partile si in fata e gardulet viu de buxus care acum are vreo 40cm. Mi-ar place ca prin arcada sa se vada altceva decat gardul de lemn din spate chiar daca vara e plin de zorele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Georgeta, intii si intii ...despre poze: bravo! mi-a placut mult ce-ati facut, se vede unde e munca...este extraordinar ce ati obtinut si imi si imaginez ce seri frumoase o sa petreceti! Sa fiti mindri (si stiu ca sinteti!) e foarte frumos!
Gradina arata foarte bine, muncita, cu grija pentru detaliu.

Acum despre spatiul acela: pai daca va doriti o "piscinuta", ei bine afla ca poti face una, destul de draguta daca va doriti. Nu stiu sa-ti explic dpdv tehnic dar... exista niste "piscinute", pentru distractia apei, ridicate deasupra pamintului, fara sa sapi pentru ea ( pentru ea, piscinuta), am o poza frumoasa cu o astfel de piscina mica , un fel de "cazan", cu o pompa pentru apa ( care nu costa chiar foarte mult), inconjurat de o "podea" de lemn tratat, pe trei laturi, si cu scari pe o latura. Peste "cazan" se pune o prelata pentru cind nu e folosit ...
Ma rog, daca ai putina rabdare ( caci am de cautat prin pozele mele) iti trimit o imagine ( nu e o imagine de pe net, e un "cazan" in care eu m-am balacit, deci stiu bine despre ce povestesc).
Sincer, mi s-ar parea foarte asortat restului gradinii...
Daca tot vrei niste apa de balaceala...merita sa incerci.

Uite, chiar acum caut poza, daca o gasesc repede ti-o trimit...

Si iti multumesc ca ai deschis capitol nou!




Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by b.nica

Georgeta,eu as aranja o gradinita, cochet delimitata de un gardulet, cu verdeturi si plante aromatice:menta,cimbrisor,leustean,marar,patrunjel,tarhon langa care sa pui in ghivece, salvie,rozmarin,lavanda,etc. nu-mi vin in minte acum si alte aromate;daca nu stai intr-o zona poluata verdeturile culese din gradina sunt o placere la garnisirea mancarurilor si nu sunt pretentioase, ba chiar sunt decorative unele dintre ele.



Ramona, te rog povesteste-ne putin despre iarba...eu am insamintat muti metri patrati si nu a iesit nimic. Cica e prea fina...Tu ce fel de iarba ai pus? Adica, ce ai ales, cum ai ales? Tare ma bate gindul sa pun iarba din "piata" de la "tarani"...mai bine sa creasca mult decit deloc...

Cit despre ghiveciurile cu salvie, busuioc, rozmarin, lavanda... : Sint innebunita dupa ele! Visez la ziua in care o sa stau pe terasa, intr-o dupaamiaza tirzie, linistita, de vara, cam pe la ora cind se retrag gizele, pasaralele si soarele-si cauta plapumioara de nori pentru "noapte buna"...iar eu voi adulmeca mirosurile ...



Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Aoleu Daniela nu te increde in iarba din piata ca patesti ca mine;am dat o caruta de bani(am insamantat 2000mp)si acum am orice dar gazon nu;mai bine cumparam trifoi era frumos si imbunatatea pamantul.
Eu acum sunt fixata pe ideea de a valorifica balariile mele producand din ele compost.Cred ca ati prins sigur, necazul meu cu gradina de la tara, de care nu ma pot ocupa in mod special si serios acum, iar dupa ce am dat cuiva sa-l coseasca si nu numai ca nu mi-a dat nici-un litru de lapte, dar mi-a ras arbusti,capsuni, pomi si ce mai aveam pe ici pe colo.
Am hotarat sa procur o masina de tocat verdeturi(motocoasa am),si studiez amenajarea unui astfel de spatiu de compost;tare m-as bucura daca are cineva cunostinta,mai ales fetele de peste ocean, de cum se procedeaza dupa ce strangi,toci si stochezi resturile vegetale ca sa obtii compost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Georgeta, m-am uitat la poza si uite cum cred ca as face eu: as imbraca arcada cu o planta (nu stiu care, poate trandafir catarator, iasomie, nu stiu ce merge bine in Romania) iar in fundal as avea flori dublu de inalte fata de hrean. Astfel aproape tot spatiul ar aparea verde. Asta daca nu iei in considerare o piscina "above ground".
Daniela, noi am pus niste patratele cu iarba (cam ca dalele de gresie), nu seminte. Modelul pe care l-am ales nu se gaseste sub forma de seminte. E o tehnica si cu semintele astea, o dezvolt daca e cineva interesat. Cit despre soiuri, n-as putea sa fac o recomandare pentru ca in TX se pune iarba pentru sud, n-ar merge deloc in Romania. Daca a ta n-a mers bine, poate ca nu se potriveste la clima/conditiile din gradina ta. Cu clima e clar ca trebuie sa se potriveasca. Apoi depinde cit soare e in locul respectiv, unele soiuri de iarba nu merg bine deloc daca ai un anumit numar de ore cu umbra. Alte soiuri de iarba sint sensibile si daca o calci mai mult nu-i merge deloc. A, si mai sint unele soiuri de iarna, altele de vara. Deci pe aia de iarna dac-o pui vara n-o sa mearga. Semintele astea trebuie sa le tot pui din cind in cind, nu ai pus o data si s-a terminat. Mai spun? Stiu, ma gindeam si eu ca mai bine calcam pe compost ca ma incurcasem intre atitea tipuri de gazon si parca nicicare nu se potrivea suta la suta. L-am ales pe cel cu mai putine negative.
B.nica, ce anume ai vrea sa stii despre compost? In ce sa-l pui, ce sa pui in el?
Uite cum sa construiesti containerul pentru compost. Asta e din lemn, dar al tau poate fi din sirma, caramida etc. Dar gasesti aici principiile de baza.
http://www.lowes.com/lowes/lkn?action=howTo&p=LawnGarden/compostBin.html
In compost pui frunze, fin, resturi de la bucatarie (coji de legume si fructe, zat de cafea, ceai, coji de oua - nu carne, ulei), poti sa pui hirtie, bradul de Craciun, crengute etc. Chestia e ca toate ar trebui maruntite. Imbini elemente verzi cu cele uscate, le intorci din cind in cind sa se oxigeneze. Trebuie sa gasesti gradul de umiditate potrivit (nu prea umed ca mucegaieste, dar nici complet uscat ca nu se mai degradeaza in veci).
E bine sa iti faci doua sau trei cutii din astea, ca sa apuce primul sa se descompuna - sa nu tot adaugi acolo la nesfirsit.
Am scris asa in mare si cam pe fuga, dar daca pui intrebari iti spun mai multe.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

B.nica, am mai recitit mesajul tau. Imi pare rau ca ai dat peste asemenea (ne)oameni si au mai si distrus acolo.
Deci poti folosi ce e pe terenul ala, dar atentie la buruieni (in special cind au seminte), ca unele ar putea sa supravietuiasca in compost si apoi se umple de ele pe unde il raspindesti.
Deci la ce ai acolo poti adauga frunze uscate(poti sa le pastrezi in saci mari pina cind ai nevoie de ele). Evita sa folosesti parti de la plante bolnave.
Am spus de hirtie, sa nu folosesti din cea lucioasa ca are mai multe chimicale.
Poti pune rumegus, pamint. De cite ori adaugi material proaspat, pune si ceva uscat. Proportia de uscat - umed ar trebui sa fie cam de trei la unu.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

sorry, nu vreau sa deranjez, dar trebuie, neaparat, sa-i spun Georgetei c-am tras cu ochiu-n in gradina ei si e de vis. Am vizionat de cateva ori pozicile si nu ma puteam satura. SUPERB!!
FELICITARI!!

cristina si Andrei(am 5 ani!!!)

Mergi la inceput