Calendarul gradinarului vesel (3)

Calendarul gradinarului vesel (3) | Autor: daniela_b

Link direct la acest mesaj

Enjoy!

intii aici:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=117667&whichpage=1

si ai sa gasesti si capitolul 1 ( caci martie a stiut cum se scrie "Capitolul 1" ca sa dai click! si, daca am noroc o sa ma invete si pe mine iar data viitoare o sa stiu si eu daca, bineinteles o sa ma duca mintea si-o sa pricep! )


Din sfirsitul episodului 2:

Nicol, bebe03, a scris:

......................

Buna gradinareselor,
am descoperit de ceva timp subiectul deoarece de 4 ani de cind ne-am mutat la casa ne-am apucat de gradinarit( ca nu putem lasa terenul pe care cu greu l-am achizitionat cu buruieni la voia intamplarii).
V-am citit care ce a-ti mai cultivat asa ca vin si eu cu un raport( fara poze din pacate, ca nu am inca). avem un teren de 550 m.p, casa si aleile ocupa cam 200 m.p, restul e gradina,in spatele casei( aceasta fiind la mijlocul terenului,gradina cu copaci, inca mici si zarzavaturi, in fata flori si ceva gazon.
copaceii i-am plantat cu patru ani in urma cind am cumparat terenul si anul trecut au facut ceva fructe, avem asa: un piersic, un prun(care trebuia sa fie par), 2 meri, un visin , un cires, si un cais, legume am facut in fiecare in cantitati rezonabile, am pus asa: deocamdata ceapa, seminte de salata, ridichi,morcov, pastarnac,marar, telina , patrunjel pentru frunze dar si pentru radacina...urmeaza fasole de pastai, dovlegeisi mai tirziu rasaduri de rosii si ardei( de toate felurile) pe care le voi cumpara gata de plantat de la o sera.,
in fata terasei am plantat in urma cu trei ani vita de vie, anul trecut am mincat primii struguri, fiindca nu toti ne-au incintat ca si soi anul asta am mai plantat doi butugi cumparati din prakticher, sa vedem daca avem noroc cu ei... asta despre curtea interioara, in urmatorul mesaj va povestesc despre curtea din fata..despre flori..,
daca pot ajuta pe cineva cu informatii despre plante o fac cu placere, cred ca am acumulat ceva experienta de ceva ani sa fie vreo 4 de cind avem gradina
nicol

..............................

Bine ai venit Nicol pe la noi, noi cele mai harnice si pricepute gradinarese !

Orice sfat, informatie, poza, subiect de inspiratie, aducere aminte, povestire ( acceptam si poezii!) despre flori, gradini, albinute, pasarele, natura, iarba, legume, seminte, iepurasi ( Cit m-a putut distra, Ramona! ...faza cu iepurasul din gradina ta...), iazuri, pestisori, arici,salbaticiuni, gindacei, obiecte decorative de gradina, casute pentru cintacioase, sortulete si manusi, unelte, ingrasaminte ecologice, composturi, design, ghivece ...si hai ca as mai scrie da' totusi...ar trebui sa ma opreasca cineva, sint binevenite!!! Le asteptam cu drag.

Va invit sa deschidem un capitol nou dar sa nu va aud ca nu arata spilcuit, ca asa si pe dincolo... ( eu nu stiu decit sa folosesc copy/paste, nu stiu sa pun prescurtari catre subiectele anterioare...si inca haha cite nu stiu eu...).


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Ce bine ca au mai aparut intariri! Si daca Daniela a pomenit despre pasarele, am sa va spun o poveste despre gugustiuci.
Cand ne-am cumparat prima casa eram insarcinata cu primul copil si aveam piciorul in ghips. M-am intristat cand zugravii au stricat cuibul unor gugustiuci care nu-si gasisera alt culcus decat jardiniera din fata geamului de la bucatarie. Dar ei n-au plecat prea departe, s-au mutat in copacul din fata blocului si veneau la masa pe pervaz in fiecare dimineata...Prima porecla data baietelului meu a fost Gugu, cand tocmai incepuse sa gangureasca si avea si o gusulita pe masura.
Anii au trecut si ne-am mutat intr-un apartament mai mare. Acolo, in scurt timp a aparut din nou o pereche de gugustiuci care si-au facut si ei cuib in pomisorul de langa fereastra.S-au aventurat chiar sa cloceasca un ou pe un viscol naprasnic ce a urmat unui inceput inselator de primavara. Mi-am zis ca daca o mai las sa stea pe ou, mamica aceea va ingheta si va muri de frig si am gonit-o. Cand i-am luat oul am vazut ca-l clocea degeaba, era golit de continut pentru ca se intepase intr-o sarma pe care bietele pasarele o crezusera crenguta. La rugamintile baiatului meu, le-am facut noi un cuib solid intr-o plasa de la o minge, in asa fel incat sa nu piarda crengute si l-am agatat in pom cu polonicul, intr-o escalada a pervazului destul de periculoasa. Cat am stat in acel apartament s-u nascut mai multe randuri de pui, iar in anul in care s-a nascut fetita mea, am avut si doi pui deodata.
Si...ne-am mutat din Bucuresti, la curte. Inutil sa va spun ca imediat ce ne-am instalat au aparut doi gugustiuci indragostiti, prosuti si neexperimentati, care au injghebat in marul nostru batran o caricatura de cuibusor, mai mai sa cada ouale din el. Si de data asta am construit un alt cuib alaturi de al lor si dupa esecul primului clocit, s-au mutat in cel facut de noi. Intre timp ne-am cam terminat de construit si noi casa noastra si ne uitam cu drag la gugustiucii nostri care sunt bine sanatosi si isi sporesc familia an de an.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Olympia, m-ai emotionat de tot cu gugustiucii tai. Am si eu niste vrabiute care-mi sunt tare dragi desi imi distrug izolatia la casa sa-si faca cuib sub streasina.Dar suntem "prieteni" doar de curand, de cand am construit casa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Daniela, ce fericire ca ai venit sa deschizi capitol nou ca eu nu m-am priceput!
Cred ca ai rodat pina acum echipamentul ala stralucitor!
La noi a fost o alta ploaie super-fantastica si deci n-am mai activat in gradina. Am cedat nervos si am chemat o firma specializata sa dea de capat la buruienile care au napadit iarba aia putina care mai exista. Eu vreau cit mai organic dar uite ca nu se poate!
Nicol, bine ai venit printre noi. Ma bucur ca avem o specialista in legume ca pe mine m-a apucat dragul de ele. Toata ziua merg la gradinuta mea minuscula si masor (din ochi doar... deocamdata) cit au mai crescut plantutele.
Dar cum ati pus atit de multe pe 300 mp? Eu am cam dublu si nu vad unde as putea sa pun asa multe. Poate daca am renunta la gazonul ala blestemat, dar sigur divorteaza sotul!
Nu mi-a spus nimeni cum e cu nasturtium, miine as vrea sa-i transplantez si inca nu stiu cum le-o placea mai bine.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Multumesc, asta pare a fi. Trebuia sa explic eu mai bine, ca exact asta nu stiu - daca i-o placea mai bine s-o urc pe vreun stilp sau s-o pun sa atirne pe undeva.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Pai ei zic ca se catara "suitable as a climbing plant or ground cover" sau se taraste.Si dupa cum o vad in poza merge si atarnata. Asa ca ramane la latitudinea ta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Gata, le-am facut cataratoare!

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Ramona esti o fericita! Ploua aici de nu poti sa faci nimic...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Olympia, macar le place la flori.
Am plantat si eu in sfirsit daliile si daylilies - da, bulbii aia de demult...
Am transplantat si niste floarea soarelui pitica (din seminte). Au rasarit doar citeva.
Vad ca sint citeva seminte care s-au hotarit sa nu rasara. Astazi am scos rasadurile afara - oare am facut bine? De exemplu la noapte sint 13 grade.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

Buna dimineata... ploua, ploua si iar ploua, toata saptamina trecuta a plouat, gradina mea e plina de buruieni, si nu le pot aduna ca e mult noroi si tot mai ploua si azi..
ma intreba ramona cum de am pus atitea pe 300 mp., pai inca nu am pus totul..loc mai e destul, ca nu am pus cantitati mari ,cite putin din toate,seminte din pliculete, un kg. de saminta de ceapa(arpacic parca-i zice), si cred ca voi pune cam 50 de fire de rasaduri rosii si ardei...,
cu florile nu stau prea grozav deocamdata, ca nu am pus inca semintele cumparate, fiindca initial a fost foarte frig, acum ploua, sper ca pe la sf. saptaminii sa pot sa gradinaresc..
am cumparat 5 trandafiri cataratori, pe care i-am pus si le merg bine, am o alee inguysta pe linga casa si e plina de trandafiri de toate culorile, vara sunt o splendoare, mai ales unul portocaliu si foarte parfumat, sa vedem cum v-or inflori cei pusi anul acesta( in total sunt 10)
am avut si ghiocei(acum s-au trecut), narcise galbene, iesite din bulbii pusi anul trecut, in toamna am cumparat lalele vreo 50 de bulbi, dar am uitat sa le pun si le-am plantat abia in martie, au iesit insa nu toate, vreo citeva au si inflorit dar nu s-au desvoltat prea bine erau rahitice, poate la anul am mai mult noroc,
anul trecut am plantat si bulbi de narcise au inflorit foarte frumos dar anul acesta nu au mai iesit, pacat, anul acesta am plantat din nou, si au iesit sa vedem daca vor si inflori...
mai am o tufa de liliac alb, pus de 2 ani, care nu a inflorit, nu stiu cind are de gind sa faca si boboci, o planta cataratoare intr-un colt de gard, se cheama " mina maicii domnului" popular, are florile mici galbui si foarte parfumate...cam atit deocamdata,
nu-mi place gazonul prea mult, a pus sotul in locul unde parcheaza masinile si la poarta dar nu prea a iesit, am incercat si de acela japonez, dar au iesit buruieni
nicol

Mergi la inceput