Calendarul gradinarului

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Chiar DanielaB,iti inteleg nerabdarea, dar ar fi pacat sa te grabesti asa...Cat timp mai ingheata pamantul noaptea e foarte riscant sa pui ceva direct afara.
Am gresit numind crinii portocalii "de toamna".Crinii de toamna sunt albi si au frunzele late si cu striatii.Si da, (asta e corect) cresc la umbra.M-am verificat cu Gradina mea de vis.Tot pentru umbra ei mentioneaza iedera si in ghivece(pe un suport)urzicile decorative...Acelea cu frunze colorate si cu dungi.
Astazi eu am pregatit recipientele pt. rasaduri si maine pun rosiile.(in casa nu afara)
Am deschis cutia cu seminte adunate toamna trecuta si mi-am dat seama ca voi avea un lan de regina noptii si de zorele.De-abia astept!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

quote:
Originally posted by irinai

Aveti cumva idee ce as putea planta la umbra? Am o portiune destul de mare indreptata spre nord in care nu este aproape niciodata soare ( sau poate este soare circa 1-2 ore pe zi, seara, vara).
Credeti ca as putea planta ceva acolo? Orice flori, legume, ...Iarba am vazut ca a crescut, dar as vrea sa irosesc spatiul ala..



Hai ca uite, am rasfoit catalogul despre care vorbeam, ca si pe mine ma framanta rau intrebarea asta si au acolo niste crini de toamna superbi, un pachet cu 5 tufe, toate culorile, o nebunie. Si am vayut ca mai merge la umbra soaldina rosie, o planta care se intinde pe pamant f. repede si are florile rosii, mari, seamana cu daliile. Innebunesc, acum ma duc si dau comanda, Doamne, credeam ca m-am mai linistit, dar cand vad catalogul asta lesin ce flori au.
Eu chiar imi voi cumpara soiurile astea pt. umbra, ca am destula. Nu vrea cineva putina umbra?

Martie & Bebica & maimuta Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

quote:
Originally posted by catinuta

martie, faza e ca la mine in curte cresc niste buruieni imense si de aia vreau sa seman ceva, gazonul asa e, e cam dificil si e mult de munca si, avand in vedere ca sunt singura acum, toata munca pe mine cade deci.... Ma gandesc poate gasesc ceva sa seman, vreo iarba care sa creasca singura si sa nu fie pretentioasa. Imi puteti da un sfat? Prin supermarketuri e plin de gazon si atat, chiar nu exista vreo alternativa, ceva mai wild, mai natural? A pus careva dintre voi begonii curgatoare? Ceva sfaturi? Am facut si eu o investitie ”fabuloasa” si n-as vrea sa pierd prea multi bulbi.



Fii atenta ce-am gasit in catalog, au un ienupar orizontal, asa se cheama, inlocuieste cu succes gazonul si nu necesita taiere! Iti dai seama, dar din cate vad are nevoie de soare. Am vazut poze si mi-a placut la nebunie, formeaza o patura verde superba!

Martie & Bebica & maimuta Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Daniela_b, iti propun ceva (de altfel si celorlalte fete), eu vreau neaparat cercelusii din catalog, cred ca nu o sa mai dorm bine noaptea pana nu ii cumpar, dar intr-un pachet sunt 9 buc., cate trei soiuri de 3 ori. Eu vreau doar unul din fiecare. Nu ar fi bine sa-i comand si sa-i impartim?
Sa-mi spui daniela_b daca vrei. Si mai trebuie o fata, si atunci iesim si super la pret.
Deci cine vrea?

Martie & Bebica & maimuta Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Daniela_b, uitam... Cel mai bine ar fi sa nu cumperi bulbi acum, asteapta pana la toamna, toamna se planteaza cel mai bine.. si apoi in primavara vei avea si flori.

Gata, acum va las, ca trebuie sa scot crizanteme, ca mi s-au inmultit de nu mai am ce sa fac cu ele. Vrea cineva? Cresc f. inalte, cu flori mici, multe, mov, trebuiesc ssustinute de tutori si toamna stropite anti-purici.


Martie & Bebica & maimuta Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SimonaU spune:

Fetelor cu gradini la umbra sau partial umbrite, am si eu cateva sugestii pentru voi -
- de 8 martie o sa gasiti sau o sa primiti Primule - dupa ce va bucurati de ele in ghivece plantatile la umbra si putina umezeala si vor inflori an de an (daca nu aveti umbra se pot planta la umbra altor plante mai mari!)
- cercelusii sau fuchsia, altfel plante de ghivece se simt foarte bine peste vara dc sunt plantati sau tinuti cu tot cu ghivece in partea de nord sau pe sub copaci (nu ierneaza afara)
- impatiens - anuale - infloresc f mult cu putin soare de dimineata sau chiar deloc dar atunci vor face putine flori
- hortensia - hydrangea - au nevoie de 3 ore de soare pe zi, preferabil pe partea estica, sau lumina filtrata de copaci - daca au mai putin de 3 ore soare vor face mai putine flori sau deloc insa vor face o tufa cu frunze f frumoase
- astilbe - infloresc la umbra - anul asta am gasit planta la Baumaxx si la cateva sere locale. Au f multe culori si arata ca niste faclii - cautati-le pe google
- crinii de o zi (daylilies sau Hemorocallis) - pe la noi prin gradini sunt crescuti cei portocalii dar in sere sau magazine se gasesc acum de multe culori
- lacrima lui Isus (bleeding hearts)- perena - infloreste primavara - folosita prin vechile gradini - infloreste si la umbra totala
- caldaruse - tufa rezistenta, se inmulteste singura si infloreste si-n umbra - gasiti seminte la magazine
- lacrimioare - infloresc in umbra totala

Ar mai fi si altele, eu nu am destula umbra cata as vrea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:


Buna fetelor, super subiectul, ma intereseaza rau, la mine asta e al doi-lea an dupa ce am terminat de construit si sper sa nu mai gasesc pe nicaieri vreun fir de moloz, ca anul trecut am avut mai mult resturi de constructie in gradina decat flori.
Am luat si eu "Casa si gradina" dupa ce am citit aici despre ea, revista nu prea m-a ravasit dar sunt lesinata dupa catalogul ala cu flori. Am facut o lista de vreo doua pagini, mi-e si frica sa fac un total. A comandat cineva deja ceva? Eu am incercat sa sun azi la ei dar nu raspund, am sa mai incerc luni.Am mai multe de intrebat, as vrea sa stiu daca imi trimit seminte sau plantute. Ca seminte putem sa luam cu max. 20 mii plicul de la orice hypermarket. Si daca imi trimit plantute, ce fac cu ele pana le plantez, ca nu le-oi pune in gradina de-acum ca dau banii degeaba pe ele. Am vazut ca au o optiune in talon sa le trimita in perioada plantarii, dar, repet, eu vreau mai multe, le trimit oare cate una-doua, cand le vine vremea de plantat? Oricum, luni ii sun din nou si ma lamuresc si dup-aia va spun si voua.
In alta ordine de idei, acum cred ca e OK sa plantez trandafiri, nu?
Si mai am cativa de anul trecut, lor trebuie sa le fac ceva? Adica sa-i tai? Si cam cum?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Cat ma bucur ca se mareste clubul gradinareselor!!! Din proprie experienta trandafirii se inmultesc un doua feluri.La inceputul primaverii se pot desparti taind buturuga si radacinile in adancime si se replanteaza partea taiata cu ceva pamint din jur intr-o groapa noua,bine udata.Se musuroieste pamantul si se pune si ingrasamant.Am despartit asa primavara trecuta un trandafir urcator rosu, mutandu-l astfel in doua locuri diferite si s-a prins.Daca tufa pe care vrei sa o inmultesti are o ramificatie laterala pornind chiar de jos, atunci de-acolo trebuie sa tai in adancime. La sfarsitul lui august se taie lastarei cu flori scuturate,lungi cam de 15 cm si se pun in pamant sub borcane sau pet-uri taiate si nu se descopera decat dupa un an.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

GeorgetaR, eu tocmai am taiat trandafirii, daca vrei sa ai flori foarte mari, dar mai putine, ii tai scurt de tot, daca vrei flori foarte multe, dar mai mici, ii tai doar putin, asta e regula.
De obicei se taie pe la inceputul lui aprilie, dar eu ii tai de pe acum, ca in Bucuresti e mult mai cald decat in restul tarii.
Din catalog iti vor trimite plante, nu seminte, planta ca rasad sau bulb. Si eu abia astept sa comand!

Asa este SimonaU, si lacramioarele merg foarte bine la umbra chiar deasa, eu le am sub copaci, unde nu e pic de soare si le merge extraordinar. Multumim pt. sfaturi. Asa fac si eu, spatiile foarte umbrite, le umplu cu ghivece cu cercelusi, vaaaai, abia astept, mai ales ca-mi si comand soiurile cu flori ff mari din catalog.

Martie & Bebica & maimuta Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Azi la noi a fost o adevarata zi de primavara. Am despartit un trandafir urcator alb,noi am vrut doar in doua dar ne-a iesit in trei...Avea radacinile incrucisate in pamant. Au aparut zambilele si narcisele(bobocii) iar jalesulului i-au dat frunze noi. S-a prins liliacul pus asta toamna,are boboci si la fel,jarul.
Am pus in tavite semintele de rosii si de salata pentru rasaduri iar in ghivece am pus patrunjel frunze, busuioc, oregano si cimbrisor.Am improvizat un raft in fata celei mai luminoase ferestre de la mansarda.La voi cum merge?

Mergi la inceput