Dublu test - de ce?

Dublu test - de ce? | Autor: profesoressa

Link direct la acest mesaj

Am 27 de ani si sunt insarcinata in 14 saptamani. La fix 12 saptamani am facut un dublu test la Spitalul Cantacuzino - test care m-a costat 250ron. Doctorul nu m-a intrebat daca mai am cazuri in familie sau altceva... de fapt, niciodata nu ma intreaba nimic. Pur si simplu mi-a zis sa il fac, fara nici o explicatie. Iar eu l-am si facut.

Acum cateva zile am primit rezultatele testului, care imi indica un "risc relativ crescut" de sindrom Down - riscul in cazul meu este de 1:380 si riscul statistic de varsta este de 1:1141. Cred ca orice gravida sau mama isi poate imagina usor prin ce trec acum.

M-am dus la doctorul care mi-a recomandat testul si am cerut niste lamuriri. A dat din umeri, a luat o fata grava, mi-a zis apoi ca mi-a dat testul "ca sa se afle-n treaba"... Pe scurt, nu m-a lamurit cu nimic. Mi-a zis ca rezultatele acestui test nu sunt deloc sigure dar urmeaza, evident, sa fac triplu test si tot ce va mai fi nevoie... M-am dus disperata, m-am intors disperata si nauca...

Mie nu-mi place sa povestesc asa ceva despre mine. Dar m-am decis sa scriu aici ce mi s-a intamplat in ideea ca poate impreuna ajungem la niste concluzii. Poate sunt si doctori care intra pe forum si vad povestile noastre de groaza si se indura sa ofere niste raspunsuri.

Intrebarile la care caut eu raspuns sunt urmatoarele:
1. De ce se face dublu test, daca rezultatele lui sunt oricum puse la indoiala de medici?
2. De ce se face dublu test, daca oricum iti recomanda sa faci si triplu test?
3. De ce faci dublu si triplu test, daca oricum amniocenteza este cea mai sigura?
4. De ce faci toate aceste teste, care pot afecta destul de grav moralul viitorilor parinti, daca pana prin saptamana 22 nu se poate sti nimic sigur?
5. De ce doctorii insista sa faci analizele in anumite laboratoare? (in cazul meu, la MedLife - care este in incinta Spit. Cantacuzino, si nu la Medicover, unde costa cu 100ron mai putin).

Poate sunt eu suparata acum si nu vad lucrurile clar, dar ma gandesc ca testele astea, indiferent daca ies bune sau proaste, nu te ajuta cu nimic. Pot iesi prost si copilul sa fie sanatos, pot iesi bine si copilul sa fie bolnav. Deci de ce le facem? Ca sa stam stresate toata sarcina fara sa putem rezolva nimic? Ca sa ni se spuna la 22 de saptamani ca putem "alege"?

Daca vede vreun doctor ginecolog ce am scris aici, as vrea sa se puna o clipa in locul meu si al altora: la 14 saptamani "se pare" ca exista riscul de a avea un bebe bolnav. Si traiesti zi si noapte cu "se pare". In timpul acesta, te lupti cu instinctul de mama, care te face sa iti iubesti copilul inca din primele luni, si cu ratiunea, care iti spune sa nu te atasezi atat de mult de un copil la care poate va trebui sa renunti sau care va trai putin si foarte chinuit. Cum traieste o gravida cu gandurile astea? Nu e mai bine sa fie lasata in pace pana in momentul in care intr-adevar exista un diagnostic?

Si mai e ceva - ma intreb pe mine, nu pe altii, pentru ca la asa ceva fiecare trebuie sa raspunda pentru el. Ce este mai crestinesc: sa renunti la un bebe cu sindrom Down ca sa salvezi de la chinuri un suflet nevinovat si sa feresti de traume grave o intreaga familie, sau sa il pastrezi pentru ca nu ai dreptul sa curmi o viata si pentru ca exista si posibilitatea sa aiba o forma mai usoara de boala si sa traiasca mult?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Nu stiu ce posibilitaeti materiale ai , dar daca vrei iti dau adresa unei clinici din Viena unde cuvinte ca ,,se pare , poate si alte de-astea nu exista .
Nu sunt costurile mari , acum la tine iti poate face un test din cordonul ombilical al copilului si stii sigur ce are sau ce nu are.
Medicii din Romania sunt toti mari specialisti , dar in ceeace priveste morfologia fetala si chirurgia pediatrica suntem varza. (vezi postarile de forum )
Eu am facut aminovcenteza in Austria , am buletinul de analiza de la catedra de genetica a Universitatii din Viena , cred ca ei mai stiu cate ceva despre genetica spre deosebire de romani , care sa fim seriosi , n-avem nici specialisti si nici aparate perormante .

Adresa clinicii este www.fetomed.at , cere cu Dr Elisabeth Krampl este o femeie deosebita .Preturile sunt cam cu 30-50 % mai mari ca in Romania dar nu ridica nimeni din umeri. Avion gasesti low cost la cca 120 EURO , inaceeasi zi poti pleca si innapoi.
Sfatul meu e sa nu mai alergi din cabinet in cabinet la noi , ca vei cheltui aceeasi bani si vei ramane cu indoiala in suflet.
Iti vorbesc din experienta , crede-ma .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali_delide spune:

Buna...iti inteleg supararea,si, chiar daca nu pot sa te ajut, iti doresc sa ai o sarcina usoara si un bebe sanatos.
Eu am trecut prin dilema aceasta si am luat hotararea sa NU fac nici dublu, nici triplu test.Nu am vrut sa fiu pusa in situatia de a "alege" dupa si sa traiesc cu gandul ca "poate" rezultatul a fost eronat...la mine e vorba de un risc mult mai mare, avand in vedere ca am aproape 37 de ani, dar mi-am dorit atat de mult acest copil si am lutat atat ca sa-l am, incat nu as fi putut sa aleg altceva decat sa-l aduc pe lume, cu orice risc.
Incearca sa speri, sa te rogi sa fie totul bine si sa crezi ca asa va fi...in rest,Dumnezeu stie ce ne rezerva viitorul.Iar tu ai nevoie de liniste.
Uite, o si , ca sa te mai linistesti.Sarcina usoara in continuare.

Valentina 28+ Cristina Stefania
noi doi
printesa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Uite povestea mea: la prima sarcina risc de SD rezultat din TT 1/175. Am facut amniocenteza la Geneticlab. A iesit buna si bb perfect.
La a2-a sarcina, dr. imi zice ca a aparut nu stiu ce minune de test mult mai bun decat DT sau TT care dau erori. Fac testul asta "dry test" adica picura sange pe o hartiuta unde se usuca. Desi vroiam direct amnio, el nu si nu ca facem testul. Accept. Iese risc de SD 1/250, evident din nou amnio de data asta la Medsana. Rezultatul: bb sanatos. Mentionez ca am 36.
Din experienta mea si din tot ce am citit despre aceste teste, iti recomand sa nu mai faci alt test, ci direct amniocenteza, care ai sa vezi ca va iesi buna. Teste sunt doar statistici...exista o probabilitate sa fie un defect la 1 din 380 ... ce rezultat e asta? Amnio iti da diagnostic clar, nu probabilitati.
Si pe deasupra nici ieftine nu sunt testele astea.
Iti doresc sarcina usoara si bb sanatos.

Roli 23+ cu si Marc (9 iunie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura_dimitris spune:

OF, OF, OF !!!!
Prin ce trebuie sa treci.... Te inteleg perfect! Am trecut prin acelasi cosmar ca si tine si fetele ce ti-au raspuns deja.
Din pacate, la intrebarile de ce sunt recomandate astfel de teste in romania... nu pot raspunde! Sunt si intrebarile mele !!!
Si mie mi-a iesit la dry test risc de sindrom down 1/380 !!!
Eu am decis sa nu mai fac niciun triplutest. Am facut direct amniocenteza pe care care am facut-o in grecia si ale carei rezultate au relevat un bebe perfect sanatos !!!!
Sunt convinsa ca si bebelusul tau este la fel de sanatos si ca sa te linistesti ar trebui sa faci amniocenteza!!!

si o calduroasa imbratisare!! Suntem alaturi de tine si iti spun si eu ceea ce mi-au spus si fetele mie atunci!
Incearca sa te linistesti ca sa nu-l agiti pe cel mic si mergi cu incredere inainte, cu incredere in Dumnezeu !!!

Laura 20+ si Dimitrakis 25.04.2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psj spune:

Dublul test da si rezultate fals pozitive.
Eu am avut dubii daca sa fac DT si TT pentru ca nu am voie sa fac amniocenteza.
Cel mai bine faci amniocenteza ca sa fii linistita, sunt multe fete aici care au avut rezultate fals pozitive la DT sau TT si la amnio totul a fost ok.
Cat ai avut pliul nucal la eco de 12 sapt?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns profesoressa spune:

Stiu ca sunt multi oameni deosebiti pe acest forum, dar cred ca nu ma asteptam la atatea incurajari si sfaturi. Va multumesc mult si sa stiti ca mi-au facut cu adevarat mult bine. Am rude si prieteni care sa ma sprijine, dar cred ca aveam nevoie de incurajarile unor mame ca voi care au trecut prin asa ceva si stiu exact ce inseamna. Apreciez mult si va doresc si eu copii sanatosi si o viata plina de bucurii.

Este foarte interesanta informatia despre clinica din Austria. Noi avem rude in Viena si mergem des, nu stiu de ce nu m-am gandit pana acum. Sper doar sa imi dea rezultatul in engleza, nu in germana, ca nu ma descurc :) Multumesc mult pentru sfat.

M-a intrebat psj cat a fost pliul nucal. Pe analiza mea scrie "translucenta nucala 0,10cm" (deci 1 mm). In plus, mai scrie aici ca LCC=5,17cm, 170b/min si membre vizibile. In rest nu au bifat/subliniat nimic.

Multumiri si imbratisari tuturor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxana_G spune:

Eu am avut o experienta tare nefericita cu TT, pentru ca dublul test nu se facea decat la Medsana la vremea respectiva. Ce sa spun...am mai povestit pe forum, 5 teste, cu rezultate diferite. 3 proaste si 2 bune. Cel mai prost 1 la 132, cel mai bun 1 la 470. No comment. Eco...5 bucati. 4 bune si una la Iosup cu pliu de 4 mm. Nimeni nu prea pricepe cum la el era 4 mm si la altii 2 mm.

Plans...depresie...certuri in familie. O luna am trait un cosmar, la amnio nu voiam sa ma risc, medicul nu voia sa discute de ce pot fi atat de diferite testele. Mi-am pus aceleasi intrebari, iar si iar, la fel ca tine.

Pana la urma am facut amnio, in Austria, la Fetomed. Ti-au dat fetele link. Totul a fost ok si acum am un BB sanatos si frumusel. Insa as fi putut face de la inceput si eco si testul acolo si poate ma linisteam. Oricum amnio acolo a costat multisor, dar a fost super ok, la 2 zile dupa bateam Viena pe jos la plimbarica.

Am scris atunci pe forum o multime...m-am tot gandit. Imi tot spuneam ca oricum nu as avea curaj sa intrerup sarcina...Insa cred ca amnio a fost decizia cea mai buna. Oricat am fost convinsa in sufletul meu ca totul e ok si BB e sanatos, pana nu am vazut rezultatul la amnio m-a ros indoiala si grija.

Am fost adversara inversunata a acestor teste, am identificat si formula statistica, devenise o obsesie. Le uram si ziceam tuturor sa nu le faca. Insa dupa ce una din colegele mele de odisee a avut surpriza neplacuta sa aiba TT prost si amnio la fel, m-am gandit ca poate au si ele rolul lor si e mai bine sa fie facute.

Eu tin pumnii pentru orice ai decide, si sunt sigura ca totul e ok pana la urma. Pupici si sarcina usoara!

Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns profesoressa spune:

Roxana, tocmai am citit ce ai scris. Era si sotul meu acasa, a citit si el. Mesajul tau vine dupa inca o noapte de intrebari chinuitoare.

Iti multumim mult ca ti-ai facut timp sa povestesti din nou prin ce ai trecut. Imi dau seama ca nu este usor sa vorbesti despre asta dupa atata chin, chiar daca, slava Domnului, totul s-a terminat cu bine. Mii de multumiri.

Cred ca iti dai seama cat de mult inseamna pentru noi ce ne-ai spus. Incercam sa luam cea mai buna decizie si doar oameni ca tine si ca celelalte fete care mi-au scris ne pot ajuta sa o luam intr-o directie sau alta.

Imediat ce termin de scris aici, caut bilete de avion spre Viena. Ne gandeam la un moment dat sa mergem in toamna asta acolo cateva zile sa ne relaxam un pic, dar am preferat sa facem niste economii. Iata ca tot ajungem, dar in alt context. Asta este.

Multumesc din nou tuturor. Va voi spune cum va continua povestea asta, poate mai trec si altii prin asa ceva si le este de folos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns profesoressa spune:

Roxana si Ligeea,

Am gasit bilete de avion spre Viena - de pe 23 pe 28 octombrie (voi fi in saptamanile 17-18).

Rugamintea mea este sa imi spuneti cum ati luat voi legatura cu cei de la clinica din Viena, la ca doctor ati mers (Ligeea deja mi-a spus), in ce saptamana si cum v-ati programat, eventual daca v-au cerut analizele de aici sau orice altceva, cat ar trebui sa stau acolo, daca mai sunt si alte cheltuieli medicale in afara de cei 600euro pentru amniocenteza - in fine, orice credeti voi ca ar trebui sa stiu. Azi cumpar biletele si iau legatura si cu respectiva clinica daca aveti timp sa imi raspundeti.

Va suntem profund indatorati.

Profesoressa, bebe si viitorul tatic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vali_delide spune:

Eu nu te pot ajuta cu informatiile cerute, sigur o vor face fetele,dar vreau sa-ti doresc multa bafta si sa ne aduci vesti bune din Austria.O sa fie totul bine, vei vedea!Iti tin pumnii si ma rog la DD sa va dea linistea atat de necesara si tie, dar si lui bebe.
Pupici si inca o data bafta!

Valentina 28+ Cristina Stefania
noi doi
printesa

Mergi la inceput