Este soia periculoasa?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilina spune:

nu am auzit de aceste probleme legate de soia, insa am auzit ca soia modificata genetic ar fi cu probleme !!!!!
dar nu stiu sa explic mai mult
de ex.am vazut la noi in supermarket ca pe pungile de soia scrie ca nu e modificata genetic....oare asa o fi ?

Lilina si Vlad - Alexandru (23 septembrie 2006)
cum s-a nascut bebe site-ul lui bebe varsta lui bebe

"Is nice to be important, but is more important to be nice"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Sunt studii si studii. Pe mine m-a intersat la un moment dat cancerul de san, si in legatura cu asta pot sa-ti spun cate ceva, despre restul efectelor presupuse ale consumului de soia nu stiu mai nimic.

Se pare ca o parte din tumorile mamare maligne sunt senzitive la hormoni, in speta estrogeni. In corpul uman sunt mai multe tesuturi sensibile la estrogeni. Aceasta "sensibilitate" provine din existenta unor receptori intracelulari de estrogeni (ER - estrogen receptors). Gasim receptori de estrogeni in tesutul mamar, in endometru, rinichi, oase, creier etc. Receptorii de estrogen sunt si ei de doua feluri: alfa si beta.

Anumite substante se leaga de celulele care contin ER alfa, si le determina sa prolifereze, alte substante se leaga de celule care contin ER beta. Mai interesant este ca aceeasi substanta poate avea afinitate pentru un tip de receptor si in acelasi timp sa fie "blocanta" pentru celalalt tip de receptor.

O astfel de substanta pare a fi tamoxifenul, folosit in terapia hormonala a cancerului de san. Acesta este un "blocant" pentru receptorii ER alfa din tesutul mamar. Astfel, tamoxifenul impiedica celulele respective sa prolifereze exagerat, cum ar face-o sub influenta estrogenului (proliferarea excesiva duce la mutatii genetice cu risc de aparitie a celululelor canceroase). Aceeasi substanta, tamoxifenul, se pare ca are insa o afinitate pentru receptorii ER beta, pe care ii gasim in endometru si de aici s-a observat o incidenta mai mare a cancerului de endometru la paciente care erau in tratament cu tamoxifen pentru cancer mamar.

In legatura cu soia, aceasta contine fito-estrogeni, substante care "mimeaza" estrogenul uman. Desi estrogenul e indispensabil aparatului reproducator, oaselor etc. sunt studii care arata ca femeile a caror menstra a aparut la varste mai mici, ca si femeile care intra in menopauza mai tarziu prezinta riscuri mai mari de cancer de san datorita expunerii la estrogeni pe o perioada mai mare. Bineinteles ca nu este o regula, inca nu s-au descoperit toate mecanismele de functionare si nici care e influenta factorului genetic in dezvoltarea acestui tip de celule canceroase.

Tocmai din cauza faptului ca nu s-au descoperit mecanismele prin care estrogenul actioneaza in anumite cazuri (actiune care are loc peste zestrea genetica a fiecaruia) cred ca exista studii contradictorii cu privire la influenta consumului de soia asupra organismului.

Nu stiu daca am lamurit ceva, nici nu sunt specializata in asa ceva, si sper sa nu fi facut greseli. Oricum, discutia de mai sus nu are in vedere soia modificata genetic.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Mama e alergica la citeva alimente printre care si laptele de vaca. Cauzele alergiei i-au fost descoperite de vreo 3-4 ani si ca in orice alergie, inca nu e sigur ca exact acele alimente ii produceau alergia. Ca de maninca brinza de vaca, oaie, capra, iaurturi, nu are nimic. Si in anii astia a consumat mai multa soia, lapte de soia, chiftele de soia, sarmale cu soia, tocane si nu stiu in ce alte feluri preparata de ea.In urma cu 3 luni i-au fost descoperiti nodului la sin, mai exact mastita chistica. Nu inseamna cancer, multe femei chiar si mai tinere sufera de asa ceva, insa in anumite conditii(nu se stie care) pot deveni cancerosi. In familia mea nu a suferit nici o femeie de afectiuni mamare.Eu una in urma acelor articole sunt tare pe ginduri..E stresant haosul alimentar cu care ne confruntam zilnic. Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

quote:
Originally posted by conchita

Gina, ai citit macar un articol din lista aia? se produc dereglari hormonale, de asta e vorba, nu despre cupe C si D.

si zic oamenii aia acolo ca poate stimula aparitia cancerului de san.

Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as întoarce-n chaos...
*********
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
*********
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)




Laptele si carnea sunt mult mia periculoase decit soya. Suntem singura specie care bem laptele altei specii.
Japonezii traiesc cel mai mult si nr. bolnavilor de cancer este mult mai scazut decit in Europa si America.
Uitati de ce culturile de soya au incpeut sa creasca in Romania.
ieftina si sanatoasa

Soia, alimentul-medicament al viitorului


Boabele de soia sint renumite inca din antichitate pentru efectul lor anticancerigen, energizant si de leac pentru boli de inima si oase. Auzim din ce in ce mai des de soia. Ca ar fi extrem de benefica organismului, ca e la moda printre adeptii alimentatiei naturiste, ca poate suplini carnea cu succes. Aceasta planta leguminoasa, cunoscuta de mai bine de 5000 de ani, are intr-adevar virtuti curative de exceptie.

De la salam cu soia, la sanatatea soia


Recomandata de medici si terapeuti naturisti, deopotriva, soia si-a demonstrat cu virf si indesat contributia la prevenirea si vindecarea unor boli, unele dintre cele mai grave, cum e cancerul. Pe deasupra, soia este un excelent purificator al organismului, alimentatia bogata in soia ducind vizibil la scaderea colesterolului si a toxinelor. Este mai ieftina decit carnea si mult mai sanatoasa decit orice alte produse alimentare. Asadar, nici o opreliste la consumul de soia, aliment care tinde din ce in ce mai mult sa ocupe locul intii in alimentatia sanatoasa a viitorului.

Vechile scrieri japoneze si chinezesti pomenesc de soia ca aliment medicament si planta sfinta. La sfirsitul secolului XX, avea sa devina una din cele mai cultivate plante de pe glob. La noi in tara, soia si-a cistigat o proasta reputatie cind, in anii ’80, tot romanul minca salam cu soia. Acesta era preparat din resturi de carne, soia furajera prost prelucrata si aditivi chimici. In timp ce Occidentul se dadea in vint dupa soia, considerind-o o adevarata delicatesa, noi o respingeam. Astazi, soia a revenit in alimentatia romanului sub o forma mult mai sanatoasa. Foarte bogate in proteine si grasimi, boabele acestei plante au o compozitie foarte asemanatoare cu cea a carnii, motiv pentru care a si fost supranumita carnea vegetala. Dar soia nu contine proteine toxice, ea fiind un prieten al sanatatii, nu un inamic, cum e carnea.

Inamicul cancerului

Atentia deosebita acordata acestei plante provine din observatia ca, la populatiile asiatice, unde este consumata din belsug, boli precum cancerul, ateroscleroza, senilitatea, accidentul vascular au o incidenta scazuta. Pe linga bogatia de vitamine si minerale, soia contine si niste substante foarte speciale, numite izoflavone, care maresc imunitatea, impiedica mutatiile celulelor normale in celule canceroase, asigura permeabilitatea si flexibilitatea vaselor de singe. Ultimele cercetari arata ca boabele de soia au calitatea de a ne proteja impotriva dezvoltarii cancerului de prostata si a celui mamar. Cercetatorii considera ca soia inhiba in cancer dezvoltarea a noi vase de singe, infometind astfel tumoarea si stopind dezvoltarea ei. Cele mai bogate surse de izoflavonoide, inamicii cancerului, sint in laptele din soia, iaurtul de soia si tofu, in timp ce produsele procesate sint sursa cea mai saraca.

Cine maninca soia nu sufera de inima

O dieta bogata in soia este recomandata in hepatita cronica, surmenaj intelectual, astenie, convalescenta, afectiuni dermatologice, litiaza renala. In medicina naturista, soia este indicata in ateroscleroza, sub forma de ulei de soia, bogat in grasimi nesaturate, in cure de 1 luna de zile. Pentru fragilitate vasculara, se recomanda consumul zilnic de alimente pe baza de soia, cit mai putin procesata. Soia e utila si in cardiopatie ischemica, in tratarea sechelelor dupa accidente vasculare, in prevenirea hipertensiunii.

Continutul ridicat de lecitina din soia (2%) contribuie la scaderea nivelului colesterolului si al zaharului in singe, la curatarea peretilor vasculari, la imbunatatirea proceselor metabolice. Persoanele care folosesc soia frecvent in alimentatie sufera destul de rar de afectiuni cardiovasculare. Se recomanda ca, in fiecare zi, sa se ia cel putin o lingura de boabe de soia.

Uleiul de soia vindeca rinichii

Uleiul de soia in cantitati mari contine hormoni masculini si feminini, care contribuie la prevenirea pericolului pierderii sarcinii la femei si cresc potenta barbatilor de virsta medie si inaintata. Sarea sterilizata amestecata cu ulei de soia se foloseste pentru injectii subcutanate in cresterea rezistentei organismului in fata tuberculozei. Uleiul de soia este folosit in afectiunile rinichilor, ale sistemului nervos, creste imunitatea organismului, imbunatateste activitatea intestinului. Vitamina E din uleiul de soia stimuleaza activitatea musculara, impiedica ingrasarea peste masura, imbunatateste consumul de oxigen in tesuturi si dezvolta capilarele. Potrivit nutritionistilor, laptele de soia are calitati dietetice deosebite, fiind recomandat in orice cura de slabire. Deoarece nu provoaca aciditate gastrica precum laptele de vaca, e indicat in afectiuni gastrice si intestinale.

Alimentul diabeticilor

Soia ajuta la combaterea fragilitatii oaselor. Femeile din China si Japonia nu sint afectate de osteoporoza pentru ca maninca zilnic cel putin 100 grame de soia boabe. Din acest motiv, soia ajuta la prevenirea fracturilor datorita continutului ridicat de calciu. In caz de dereglari ale ciclului menstrual si hipermenoree, se recomanda consumul zilnic de soia. Perioada de singerare se va reduce cu doua zile si simptomele dureroase vor disparea. Efecte benefice apar si in cazul menopauzei, soia ajutind femeile sa scape de manifestarile neplacute ale acestei perioade. Soia ar trebui sa fie si alimentul diabeticilor. Noile studii au aratat ca, desi nu contine zaharuri, carnea perturba grav metabolismul si agraveaza boala diabetica. Solutia este carnea vegetala, adica produse cu soia, foarte bogate in proteine netoxice. Soia protejeaza celulele nervoase de degradare, ajuta la mentinerea memoriei la virste inaintate, motiv pentru care e utilizata in profilaxia bolii Alzheimer si dementei senile.

Hrana ideala

Soia contine protide, lipide, glucide, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, vitaminele A, B, D, E, F, diastaze, lecitina, ceara, rasina, celuloza, cazeina. Este un aliment complet, usor digestibil. Energetic viguros, remineralizant, echilibrant celular. Se recomanda in completarea alimentatiei la copii, la persoanele demineralizate, surmenate, nervoase. Se administreaza ca boabe sau faina. Contine de doua ori mai multe proteine decit carnea, tot atita lecitina cit galbenusul de ou, cazeina cit orice produs lactat si este bogata in fibre alimentare. Preparatele din soia sint ideale pentru oamenii care au o intoleranta la lactoza sau sint alergici la laptele traditional de origine animala. Iar daca mai adaugati si faptul ca soia este destul de ieftina si ca o puteti cumpara intr-o multime de forme (soia texturata, granule, semipreparate) si o puteti prepara in cele mai diverse retete, va puteti convinge ca aveti de-a face cu un aliment foarte valoros, menit sa asigure alimentatia completa, sanatoasa, asa cum recomanda nutritionistii tuturor timpurilor.

Soia in bucatarie

Soia este nu numai medicament, ci si o delicatesa culinara. Se gaseste in magazine sub cele mai diverse forme, de la pulbere, granule, pina la bucati mari sau preparate pe baza de soia.
• Soia texturata (carnea de soia), atunci cind este fiarta sau prajita, seamana aproape perfect cu carnea, ca gust si consistenta. Feliile de soia se folosesc la snitele, tocanita, friptura. Pot inlocui carnea din orice reteta, mai putin pe cea din piftie, deoarece soia nu contine colagen.
• Granule de soia – tocaturi, umpluturi, icre, lapte si pateu de soia.
• Lapte de soia – substituie cu succes laptele de vaca, fiind recomandat mai ales virstnicilor, pentru continutul bogat de aminoacizi esentiali.
• Brinza de soia (tofu) – se obtine din laptele de soia peste care se adauga un coagulant (cum ar fi lamiia). Aceasta e o specialitate asiatica la mare pret in Japonia, China, Thailanda. Este o pasta alba, gata sarata si condimentata, recomandata de nutritionisti deoarece pastreaza calitatile benefice ale soiei.
• Mezelurile din soia, de la salam, cirnati, cabanos sau pateu, la chiftelute ori „carne“ tocata, sint excelente la gust, dar nu chiar asa sanatoase, deoarece contin aditivi chimici si conservanti.
• Sosurile din soia se folosesc in special ca adaos la orez ori la brinza din soia.
• Din faina de soia, combinata cu faina de griu, se obtin produse de patiserie si piine extrem de gustoase si de utile diabeticilor, deoarece e mai saraca in zaharuri.

Cura cu muguri de soia

Mugurii de soia sint buni in salate de cruditati. Cura cu acesti muguri este cea mai indicata metoda de a consuma soia pentru restabilirea sanatatii organismului. Se umple un borcan de 800 ml pe sfert cu boabe de soia bine spalate si de calitate buna. Se umple apoi borcanul pe jumatate cu apa calduta, se leaga bine la gura cu un tifon. Se lasa 12 ore boabele de soia la macerat, dupa care se scurge apa. Vreme de 5-7 zile, semintele germineaza, timp in care se vor spala de 2-4 ori pe zi, dupa care se vor pune la scurs (asezind borcanul cu gura in jos), asa incit boabele sa fie mereu umede, dar sa nu stea inmuiate in apa. Atunci cind au facut coltisori de 2-4 centimetri, scoatem germenii din borcan, indepartam cojile si boabele care nu au germinat si se pune la frigider. Din 400 de grame de seminte de soia se poate obtine un kilogram si jumatate de germeni de soia. Se recomanda circa 40 de grame de muguri de soia pe zi.

Sa preparam singuri lapte de soia

Laptele de soia se gaseste in magazine, insa puteti sa-l pregatiti si in casa. Trebuie sa puneti la inmuiat un kilogram de seminte uscate de soia in apa cu putina sare, la temperatura camerei, timp de 16-18 ore. Semintele inmuiate se spala bine si se trec prin masina de tocat carne. Masa obtinuta se amesteca cu 4 litri de apa (la temperatura camerei) cu sare si se lasa vasul descoperit pentru 40-50 de minute, mestecind din cind in cind cu o lingura din lemn. Se strecoara lichidul printr-un tifon si se stoarce bine. Se mai trece inca o data prin masina de tocat carne sau se piseaza foarte bine. Se pun din nou 4 litri de apa (la temperatura camerei) cu mai putina sare, se lasa vasul descoperit 40-50 de minute, se amesteca si se strecoara in final prin acelasi tifon. Se amesteca lichidele si se pun la fiert. Laptele obtinut are gust de mazare. La loc calduros, laptele de soia se acreste in 12-18 ore. Iaurtul, brinza si alte produse lactate preparate din lapte de soia pierd gustul initial de mazare. Masa de soia ramasa dupa pregatirea laptelui contine multe proteine. Este un izvor vegetal de fier care se asimileaza usor si o sursa bogata de celuloza. Aceasta se adauga in faina, in parti egale. O lingura din aceasta masa de soia inlocuieste un ou.

Pro si contra modificarilor genetice

Se presupune ca soiurile de soia modificata genetic ar dauna sanatatii, dar un studiu concret cu rezultate certe privind efectele nocive nu s-a obtinut. Se presupune ca riscurile potentiale ar putea fi: toxicitate, alergii, rezistenta la anumite antibiotice. Testele au aratat, insa, ca, pina in prezent, soia modificata genetic nu este periculoasa pentru organism. Incepind cu 1 ianuarie 2007, culturile de soia modificate genetic sint ilegale in Romania. Asadar, ramine la latitudinea dumneavoastra. Totusi, pentru mai multa siguranta, alegeti produsele de soia pe ambalajul carora e precizat faptul ca provin din culturi nemodificate genetic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by anda141

Poate este vorba de soia modificata genetic. In rest, nu cred ca e deloc rea, bineinteles in cantitati rezonabile, orice exces e daunator.

http://www.copaculdehartie.ro



nu, e vorba de soia normala, contine estrogen.

Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as întoarce-n chaos...
*********
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
*********
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)





Laptele, untul si margarina sumt mult mia periculoase decit soya modificata genetic, efectele nocive ale sunt minore.

Uite aici despre lapte.
. Posibilitatea cresterii riscului de cancer de prostata. O dieta bogata în calciu a fost implicata ca factor favorizant în cancerul de prostata. Studii efectuate la Harvard au demonstrat ca barbatii care consuma doua pahare de lapte zilnic au un risc dublu de a face cancer de prostata decat cei care nu consuma lapte deloc. Aceasta asociere este cu calciul, mai degraba decât cu produsele lactate.
Desi mai sunt necesare studii ulterioare, nu putem afirma ca un consum crescut de lapte este sigur pentru sanatate.
Posibilitatea cresterii riscului de cancer ovarian. Nivelul crescut de galactoza, un glucid care rezulta din digetia lactozei din lapte, a fost studiat ca posibil factor nociv pentru ovare care poate duce chiar la cancer ovarian. Desi aceasta asociere nu a fost demonstrata prin studii se considera totusi nociva din acest punct de vedere consumarea unei cantitati mari de produse lactate.







Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
Originally posted by Amina_Marina
• Mezelurile din soia, de la salam, cirnati, cabanos sau pateu, la chiftelute ori „carne“ tocata, sint excelente la gust, ....



cabanos de soia sa maninci tu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rolo spune:

quote:
Suntem singura specie care bem laptele altei specii.


Si marmota mulgea vaca milca sa isi faca putina ciocolata.

Pe pariu ca pisica hraneste pui de caine?

mama de Ileana Cosanzeana

http://community.webshots.com/user/ralucarusse

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

foarte interesante raspunsurile voastre, multumesc.

Danielag, exact, nu vorbim despre soia modificata genetic, ci despre soia-soia, naturala, asta contine estrogen in mod natural.

Amina, nu neaga nimeni beneficiile acestui aliment, ele exista. studiile de care vorbesc sunt recente si se refera strict la partea asta cu hormonii in soia nemodificata genetic - deja am repetat de am obosit.

Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as întoarce-n chaos...
*********
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
*********
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Conchita - eu voi implini in curand 40 de ani - deci am trait o copilarie ne-bantuita de soia (pe cand eram eu copil nici macar fostul pres al Ro inca nu avea obsesia salamului de soia). Am avut ciclu la 10 ani fara o sapt... Dupa ce am ramas insarcinata mi-au crescut sanii de la B la E! Si desi nu mai alaptez de vreo 2 ani si am slabit la cat eram inainte de sarcina- pieptul tot E a ramas... NU sunt fan soia, NU sunt fan lapte (dar mananc iaurt si kefir bio - pt ca-mi plac), NU sunt fan carne (mananc in limite rezo). Am un sist imunitar f bun (am baut lapte de vaca de cand am facut ochi - pt ca mama nu a avut lapte). Am avut prima data muci in viatza mea in Canada (cand eram copil imi ramaneau batistele nefolosite in buzunare pana cand le punea mama la spalat)! Deci? Intotdeauna vor exista pro-si-contra impotriva oricarui aliment. NU exista aliment minune care sa te faca nici MAI SANATOS si nici MAI destept. Exista doar masura si bun-simtz in toate. Un regim de viatza echilibrat (somn suficient, plimbari/joaca in aer liber), o hrana in care sa incluzi cat mai multe fructe, legume, lactate, seminte, nuci, cu masura oua, carne, pot sa te ajute sa ai o viatza faina - fara prea mari probleme de sanatate.

Lorelai
Haga Parken-Fluturi, Haga Parken-Flori de pai
Gabisor face "salata", Gabisor in parc,
A inflorit iasomia, Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Medeea76 spune:

Sotzul meu a luat o vreme suplimente nutritive pe baza de soia (facea sport, dar nu exagerat). Apetitul sexual i-a scazut total in acea perioada. Ne-am ingrijorat destul de tare amandoi, pana in momentul in care am facut conexiunea cu soia, a renuntat total la praful respectiv si si-a revenit imediat... Va spun din experienta noastra proprie, nu din ce am citit sau am auzit.

Medeea, mamica de Tea - 17 iulie 2006 si cu bebe mic in burtica (15+)

Mergi la inceput