De ce atit de multe operatii cezariene in RO?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bebetica spune:

Am mai spus si cu alte ocazii parerea medicului meu (parere pe care o impartsesc in totalitate) care spunea ca este pacat ca o femeie sa nasca cu dureri (mari) avand in vedere gradul de stiinta la care a ajuns azi medicina.

Referitor strict la CEZARIANA - in cazul in care se impune (factori nefavorabili, pozitionare, varsta graviduta , etc) necesitatea acesteia nu se discuta, dar .... in cazul in care viitoarea mamica crede ca nu este pregatita d.p.d.v. emotional, psihic sau fizic de ce sa-i contestam acest drept care pana la urma are ca scop final sanatatea si siguranta copilului cat si a viitorei mamici pt. perioada imediat urmatoare .

Eu am nascut prin cezariana fiindca BB-le avea prezentatie pelviana si vreau sa va spun caci, cu toate ca mi-a fost tare frica la modul general de ideea de operatie ..... totul a fost mult peste asteptarile mele si acesta datorita pasiunii si profesionalismul medicilor care m-au asistat.

Alternativa la durere exista - anestezia epidurala care monitorizata corepunzator da rezultate bune, numai ca ..... dupa cate am auzit in vest se practica la scara mare, mai ales ca acolo aceasta optiune nu se utilizeaza in mod special la cererea gravidutei ci, oferta vine din partea acelora care se ocupa de pacienta in cauza. Grija fata de om (sensibilitatea la durerea altora) in alte tari este preocuparea principala in profesia de medic (cadru medical) pe cand in Romnia acest aspect este mai rar intanlit din varii motive. Volubilitatea cadrelor medicale nu este peste tot o trasatura de caracter , asa ca .....


Multumesc lui Dumnezeu ca totusi eu am avut ocazia sa dau peste niste oameni deosebiti (poate ca a fost intamplator poate este realitate) . Nu stiu cat sau ce valoare a avut banul dar cred cu tarie si asta am verificat in cateva randuri, ca : modul in care te adresezi celor cu care urmeaza sa colaborezi este esential, discutiile in care se clarifica diverse aspecte, punerea pe tapet a problemelor intr-un mod delicat nu face decat sa creeze usoare deschideri catre o abordare din care sa aiba de castigat toata lumea (la propriu cat si la figurat).

De ce cezariana ???? Pentru siguranta pentru o stare de bine. Nu cunosc aspectele negative(daca sunt foarte negative) ale cezarienei dar avand in vedere ca este optionala haide sa lasam ca fiecare sa-si permita luxul de a alege.

Ideea de ispasire a pacatelor mi se pare putin prea rea, cu toate ca multi o spun din prea mult zel. Eu cred ca este indicat sa incercam sa fim mai buni, sa facem mai mult bine, sa fim pozitivisti si deschisi catre o lume mai buna.

Daca Dumezeu permite unele lucruri are el o randuiala, nu credeti????!!!!

Va doresc tot binele din lume, si-mi doresc o lume buna pentru copilul meu si pentru ai vostri.



Ioana si Stefan Dimitri
http://babycenter.shutterfly.com/osi.jsp?i=67b0de21b32aaebf6598

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theiuta spune:

Fetelor, eu voi naste la inceputul lui oct.la Polizu.Haideti sa va povestesc ceva:acolo, cezariana este aprobata doar de seful sectiei(daca este la cerere, evident) si costa...nici mai mult nici mai putin de 500$.Nu vorbesc timpenii, sursa este sigura.M-am umplut de revolta si indignare, pentru ca si eu vroiam cezariana, pentru ca nu cred ca am chef sa ma vait ca o vita injungiata(scuzati comparatia, dar alta n-am gasit in acest moment) si nimeni sa nu-mi acorde atentie, ca doar asa sunt obisnuite "iubitele" de asistente.O vezi pe aia ca sufera?Las' ca nu-i nici prima nici ultima, nu-i asa?

Culmea este ca nici dr. meu care este un dragut si un profesionist, imi raspunde la intrebari, imi explica, etc. nu este de acord cu cezariana la cerere.Si ma apuca nervii si ma intreb:nasc ei sau nastem noi si, in consecinta, avem dreptul sa alegem?Sunt extrem de revoltata si nu stiu ce sa fac(din pacate este prea tirziu sa mai schimb ceva, am 35 de saptamini.Oricum, am vazut ca la Municipal sunt mai evoluati din acest punct de vedere, sunt f. multe cezariene acolo, bravo lor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cici spune:

pentru despre copii
Si eu am nascut prin cezariana la cerere .
Taietura e mare si grosolana.Nu prea am avut de ales pentru ca am hernie de disc si bineinteles nimeni nu m-a incurajat sa nasc normal.
Problema e ca dupa ce auzi si vezi cu ochii tai un copil nenorocit din cauza forcepsului nu-ti prea vine sa alegi alta varianta aici in Romania .Da, si noua ne-ar place sa mergem acasa dupa 3 ore dar ce personal are grija de mame in timpul nasterii si dupa, in Olanda si ce "personaje" au aici? Apropo stiai ca in Romania sunt asistente medicale care aproape ca n-au trecut pe la colegiu ?Cind merg cu copilul la vaccin tremur sa nu i se intimple ceva ? Si asta din cauza ca acum sunt o gramada de colegii particulare unde promoveaza toata lumea ca doar banul conteaza. Nu vreau sa supar pe nimeni si nu generalizez dar cine stie ?Poate peste 2 ani voi fi si eu asistenta
ca vad ca nu e greu>imi trebuie doar ceva bani.>

cici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

Buna! In 99, la Brăila, am nascut prin cezariană la cerere.Motivul: teama nu numai de durere ci și de lipsa de eleganță, de situația jenantă în care mă aflam în fața unor asistente, moașe care nu numai că nu se grăbeau să te ajute dar erau fericite că prindeau momentul să-și răzbune odrasla,nepotul sau vecinul care nu prea a avut drag de carte și care a fost asuprit de ticălosul de profesor. Medicul meu mi-a dat posibilitatea să aleg, fără a insista nici pentru naștere normală, nici pentru operație. Evident am ales un medic în care eu am crezut (doctor în medicină, poet și având o fiică. Relația medic pacient a fost extraordinară în primul rând datorită modului delicat de prezenta adevărurile despre sarcină și naștere;pentru mine a fost o mare surpriză faptul că nu a pretins nici un fel de onorariu (am pus acest lucru pe seama faptului că lucram în învățământul superior și medicul avea o mare admirație pentru cei care urmau un doctorat). Referitor la operație partea cea mai neplăcută a fost prima noapte (cea cu contracțiile) de care cred ca nu scăpam nici dacă nășteam altfel;nu era o plăcere să te dai jos din pat având tăietura proaspătă (altfel foarte estetică)dar alte neajunsuri nu au fost. Cu alăptatul Ozanei mele nu au fost probleme (am alăptat-o până la 2 ani, cu toate că am reintrat în activitatea didactică de când fata avea 4 luni. Cât despre revenire, pot spune că la 6 săptămâni de la naștere am început să merg de 2 ori pe săptămână la bazin unde aveam program de 400m la început, crescând apoi la 800m.Deci nu întotdeauna te refaci mai greu.De ce în afară medicul justifică o cezariană? Pentru că implică anumite costuri deloc neglijabile pe care nici spitalul, nici asigurările uzuale nu ți le asigură; o clinică privată nu are asemenea rezerve. Numai bine! Grațiela și Ozi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariutza spune:

Buna! Eu sunt noua in forum, am dat de el abia acum cand ma mut din oras (la tara ) si nu voi putea scrie decat f. rar, cand voi avea acces la net. Parerea mea e ca sunt doctori si doctori. Eu am nascut primul copil normal, iar pe al doilea prin cezariana, pt. ca bebelusul meu venea cu funduletul si era si marisor-4kg,iar eu am miopie -2,5. Dr.mea a sperat pana in ultimul moment ca voi putea naste "elegant" (cum spune ea) ca prima data si nu a vrut sa ia banii inainte de operatie sub nici o forma. In acelasi spital in care am nascut eu, majoritatea dr. recomnda cezariana (la cele care isi permit) specificand si pretul (ce trebuie platit inainte!).
Stiu ca ma abat de la subiect, dar va rog sa-mi spuneti daca se poate naste normal dupa cezariana (cu taietura verticala) in Romania. A nascut cineva asa si ma poate lamuri si pe mine?
Pupici la bebei si la mamici! mariutza

butnaru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariutza spune:

Tot eu sunt, desi cei doi "teroristi" ai mei (de 3ani si 4luni, respectiv 1an si 5luni) se incapataneaza sa nu ma lase sa ma apropii de calculator. Vreau sa spun ca la prima nastere am avut epiziotomie si sa stiti ca nu am avut nici un fel de probleme. Am evitat doar sa stau in sezut cateva zile, dar nu am avut dureri sau complicatii. De altfel nu am avut complicatii nici cu taietura de la cezariana, dar mi-a fost mai greu pt. ca trebuia sa am grija sa nu ridic nimic mai greu decat bebe, iar cel mare (care avea atunci aproape doi ani) ar fi vrut sa fie si el luat in brate de mami.Daca as fi putut alege, in mod sigur as fi nascit natural, ca prima data, dar asta e!, nu putem face intotdeaun ce vrem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ad_risnov spune:

Azi o sa discut pentru prima data cu doctorita mea despre cum ar fi bine sa nasc. Accept deocamdata ambele variante. Vreau sa aud de la dansa toate argumentele pro si contra.

Am doua prietene care au nascut in dec.2002 prin cezariana. Prima a avut parte numai de neplaceri in urma operatiei. In primul rand ca doctorita care a operat-o, dr. Neagu de la Giulesti, i-a facut o ditamai taietura pe toata burta, extrem de inestetica. In al doilea rand i-a crestat capul copilului cu bisturiul si cand mama a mers sa-l vada prima data bietul copilas avea doua copci la cap. In al treilea rand mamei nu i s-a inchis operatia 6 luni. A trebuit sa mearga zi de zi la pansat, vreme de 6 luni, ca in final sa afle ca era infectata cu un streptococ luat din spital, rezistent la o gramada de antibiotce. In prezent sunt bine si ea si copilasul.
Cea de-a doua prietena a avut parte de o operatie buna, fara complicatii, dar pt. ca ea trebuia sa masca de revelion medicul i-a programat nasterea cu doua saptamani mai devreme. Cateva zile dupa nu a avut lapte deloc si, in plus, a avut niste dureri groaznice din cauza ca uterul ei nu s-a contractat cum era normal dupa nastere. Zilnic ii faceau un masaj special, iar ea urla de durere. Dupa vreo 7 luni de la nastere, cand facea dus, s-a trezit ca ii iese din vagin un fir care nu se resorbise si pe care uterul l-a impins afara. Bineinteles ca s-a cam speriat.

Va pup si curaj si intr-un caz si in celalalt.
Va spun maine ce m-a sfatuit medicul meu, doamna dr. Paris.

Adrianain 18 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mary28 spune:

Ma ingrozesc ce citesc si mai am 4 luni pana nasc, eu cred ca depinde f. mult de doctorul pe care il ai adica sa fie ok si bineanteles sa cotizezi cu bani asta nici nu mai intra in disctie. Ma rog la Dumnezeu sa fie totul bine sa am un copil sanatos si sa pot sa nasc usor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dalina spune:

Nu stiu de ce simt nevoie sa va spun si prin ce am trecut eu, sau mai bine zis prin ce nu am trecut pentru ca am avut tot timpul pe cineva langa mine.
Pe scurt am facut cezariana - Danut era cu funduletul in jos - si sincer cand am aflat m-am bucurat pentru ca imi era frica de nasterea naturala. Prima noapte a fost foarte grea dar sotul meu a stat non stop langa mine (de fapt pe culoar, in picioare) pentru ca nu exista nici un scaun (drept pentru care a doua zi nici nu mai putea sa conduca)si a avut grija sa caute asistente sa imi administreze calmante.
Dupa ce am ajuns in salon (a fost de fapt cea mai crunta experienta, cand a trebuit sa ma ridic) mama mea a stat cu mine noaptea iar ziua mama sotului. Deci nu a trebuit sa "bag" eu prin buzunare (lucru de care imi era sila), eu nu am vazut decat "fete zambitoare in consecinta". Insa fata care imi era vecina de pat nu avea acelasi noroc ca mine si diferenta o vedeam si ma revolta.
Acum sunt din nou insarcinata si recomandarea medicului este iarasi cezariana. As fi vrut sa incerc o nastere naturala pentru ca am auzit ca se poate dar doctorul meu nu accepta riscul unei posibile rupturi uterine.
Gandind retrospectiv nu ma pot plange - mai ales dupa ce am citit din experientele voastre si asta pentru ca am avut familia tot timpul langa mine. Ce se fac insa cele care nu au pe nimeni, nu au cu ce sau chiar membrii familiei nu au voie sa intre in spital? - eu am nascut la Municipal. Ele ce vina au si mai ales copii lor?
Am uitat ceva, inainte sa intru eu in sala de operatie o mamica a nascut o fetita cu scor Apgar 0 (au operat-o prea tarziu). Am vazut si cum tatal se dadea cu capul de peretii spitalului si cum mama trezita din anestezie nu intelegea de ce toate mamele primesc copii la san si ea nu...
Iar doctorul - Badiu - era tocmai acela la care ar fi trebuit sa apelez eu - daca nu mi-ar fi fost recomandat alt doctor - Constantinescu.
Nu am trait experienta "urletelor" pentru ca nu am auzit nimic dar stau si ma intreb cum ar fi decurs totul in cazul unei nasteri naturale si daca nu ar fi fost cineva care sa "impinga" tot timpul.
Mii de scuze daca m-am abatut de la subiect, nu stiu nici acum ce este mai bine, eu m-am bucurat ca nu a trebuit sa iau eu o decizie pentru ca nu stiu daca ar fi fost cea mai buna.
Dar asta mi s-a intamplat mie.
Multumesc pentru ca m'ati "ascultat".
Dalina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andra_ spune:

Sa-mi dau si eu cu parerea, ca sincer m-a preocupat mult subiectul.
Am un bebe de 4 luni, nascut prin cezariana. Dar am vrut sa nasc natural. Pentru ca potrivit ecografiilor (facute lunar din luna a 4-a ca eram nebuna!) data nasterii era 17 iunie; pe 24 iunie doctorul meu m-a internat ca sa imi induca nasterea, dupa ce aveam colul deschis de 2 saptamini si dilatatie 1-2cm. De la ora 9 dimineata pina la 12 noaptea cind am intrat in operatie s-a ocupat de mine doar medicul rezident care lucra cu el (doctorul meu era Badiu de la Municipal), el n-a venit sa ma vada o clipa. Mi-au facut injectii, mi-au pus perfuzii etc., pina la ora 9 seara n-am avut nici o durere, nimic, credeam ca o sa ramin cu bebele in burta. Pe la 7 seara o asistenta m-a controlat si a descoperit ca aveam dilatatie 7-8 cm, m-au pus la monitor si asa am vazut ca aveam contractii regulate desi eu nu simteam nici o durere, abia pe la 9 au inceput si a durat pina pe la 12, cind ajunsesem la dilatatie maxima dar bebe nu cobora cu nici un chip. Atunci medicul de garda l-a sunat pe medicul meu, care a cerut voie medicului-sef si a decis sa faca cezariana. Am avut anestezie epidurala si am vazut copilul imediat ce l-au scos, am auzit primul scincet, tot, si mi-am revenit usor din anestezie. Copilul a avut 4,450kg, dar nici medicul, nici la ecografie cu o zi inainte (dr.Iosup) nu mi-au spus: "femeie, copilul are 4kile jumate, n-o sa poti naste normal!". Am stat 2 zile jumate in spital si pe doctor nu l-am mai vazut pina la externare. Altfel dragut. Mentiune: am fost lunar la el la UMC, unde costul unei consultatii este de 200,000 lei, si ii si lasam cite 500,000 in plic. N-am vrut cezariana, si eu plingeam de mama-focului cind mi-au zis ca trebuie, in primul rind ptr ca vreau 3 copii pe care acum nu stiu daca ii mai pot visa. Durerile pe care le-am trait inainte de nastere, in timpul contractiilor nu se compara cu ce a fost dupa. La mine durerea a inceput din momentul in care m-am ridicat din pat a doua zi dupa operatie. Senzatia a fost ca cineva tocmai ma taie cu sute de cutite, ca tot ce am in burta cade, ca orice respiratie doare. Apoi 10 zile am trecut prin chinurile iadului (cred ca din cauza dureri n-am avut nici lapte destul in primele zile): durerea era ca o febra musculara la burta, dar la cote maxime, asa ca orice miscare simpla - asezat in pat, ridicat din pat, asezat pe wc - erau probe olimpice ptr mine. Paturile aveau cadru metalic, iar saltelele aveau gaura, asa ca odata asezata era ingrozitor de dificil sa te ridici. Copilul plingea linga mine, iar eu ma chinuiam cite 2-3 minute cu lacrimi siroaie ca sa reusesc sa ma salt pina la el; ma mai ajuta una dintre colegele de camera care nascuse normal si n-avea probleme decit cu statul in fund pe scaun. Noaptea stateam uneori sprijinita pe marginea patului sau pe un scaun ptr ca imi era teama sa ma mai asez in pat, ptr ca daca incepea iar sa plinga bebe nu voi mai reusi sa ma ridic. Apoi bebe fiind mare (4,5 kg) imi era greu sa-l ridic, sa-l manevrez, noroc cu sotul si mama care mi-l aduceau. Toaleta era o camaruta cu acces din rezerva (eram 3 femei), dar se intra pe dupa un pat pe unde mi-era groaznic sa ma strecor...acasa a fost super ca ma puteam tine de clanta ca sa ma las pe colac... boierie!!! Mi-am revenit dupa 7-10 zile, dar acele prime zile nu le voi uita, nu doresc nimanui sa treaca prin asta. Si colega mea de camera care facuse cezariana la cerere era la fel de distrusa, iar o alta tipa careia incercasera sa ii induca nasterea in acelasi timp cu mine si careia ii facusera pina la urma cezariana din acelasi motiv ca si mie era la fel, deci nu e doar o impresie: aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa vi se intimple! Parerea mea e ca o cezariana implica niste dureri grozave, o cicatrice care e destul da vizibila si acum fr.bine, dureri cind se schimba vremea (si nu numai) plus limitarea numarului de copii (acum stii ca vrei doar 1 sau 2, dar nu stii ce se poate intimpla ... daca il vrei si pe al 3-lea si ti-ai pus singura "capac"?!?). Cit am stat in sala in care ne aduceau dupa nastere in prima zi au venit inca 3 tipe cu termenul depasit carora le-a indus nasterea si totul a decurs normal, pe la 8 dimineata s-au internat, iar la 12 deja aveau bebeii in brate, iar la 4 dupa-masa plecau pe picioare la salon... Eu zic doar ca e bine sa te gindesti de doua ori inainte de a lua o decizie atit de importanta!

Mergi la inceput