Gradinita in limba germana

Gradinita in limba germana | Autor: pisimuky

Link direct la acest mesaj

Am si eu ca parinte un mare fix - vreau ca fiul meu sa ajunga sa vorbeasca limba germana fluent intr-o buna zi. Si pentru ca visul asta al meu sa devina realitate, il tot trombonesc pe sotul meu ca ce bine ar fi sa mearga copilul la o gradi cu predare in limba germana. O.K. Toate bune si frumoase pana aici. Insa de aici incep discutii.... Copilul inca nu vorbeste decat pe limba lui, are putine cuvinte in vocabular pe care sa le pronunte asa cum trebuie ( eu il inteleg chiar daca turuie intr-un dialect de neinteles pentru marea majoritate) la tren ii zice tete, la avion, as, la nenea, ne, la tanti, ta si tot asa...Sotul meu zice ca nu are rost sa il dam la germana ca oricum el inca nu vorbeste bine romaneste si ii va fi greu + ca nu va ramane cu nimic si inca un mare neajuns ( dar numai din pctul lui de vedere ) ca noi, parintii nu stim limba germana. Ieri, intamplarea a facut sa cunosc la stomatolog o fetita ( in cls. a VI a ) care studiaza limba germana de mica, a inceput cu gradi, apoi scoala generala ( nici unul dintre parinti nu stie germana ) i-au dat ore particulare in paralel iar acum vorbeste germana fluent. Chiar imi zicea fetita ca vrea sa faca liceul si facultatea in Germania. Asta visez si eu pentru fiul meu cel mare ( si in viitor si pt. cel mic ) mai ales ca acum vor exista multe oportunitati din moment ce Sibiul a fost declarat capitala culturala europeana. As dori sa-mi spuneti voi, parintii care v-ati confruntat cu o astfel de situatie cum ati procedat in cele din urma si daca ati dat curs unei astfel de intentii, cum se descurca copilul in prezent la lectii, la vorbit limba germana s.a.m.d. Va multumesc.

Mamica de nazdravan Rares si Mihnea

Good things last forever.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns onitza spune:

Draga mea, te admir pentru felul in care te-ai orientat cu privire la planurile de viitor ale copiilor tai! te sustin 100%, povestindu-ti ce mi-a ramas mie in minte intr-o discutie cu fostul meu sef (director agentie turism) cu privire la limba germana: mi-a spus ca le va ramane vesnic recunoscator parintilor lui ca au avut inspiratia de a-l da de mic la gradinita cu predare in limba germana, de atunci s-a axat foarte mult pe germana si acum nu daor ca vorbeste foarte flunet,dar poate conversa pe diferite dialecte; mi-a mai spus ca limba engleza o vorbeste oricine acum, si ca parinte il mai poti ajuta si acasa la engl , insa germana e iarasi de viitor si pacat sa nu incerci sa il dai pe copil la o gradi , poate nu neaparat cu predare in limba germana (sa nu ii fie prea greu), dar macar sa aiba doua ore/sapt si tot e ceva; imi vine mie sa ma apuc acum la 26 de ani ai mei de germana, insa stiu ca aucm mi-ar fi foarte greu insa nu si imposibil, macar cat sa il ajut pe Paul sa numere, sa spuna o poezia, cum il cheama, etc.
Cred ca faci foarte bine daca resusesti sa il dai la o gradi cu germana; eu iti urez foarte multa bafta, sotul sa nu mai fie timorat ca nu se va descurca copilul, pt ca desi nu vb foarte bine pe limba lui, un copil poate sa invete o prima limba straina incepand cu 3 ani, deci eu cred ca sunt sanse, plus ca incepand de mic, o va intelege altfel, nu o sa i se para greu de invatat mai tz.
Sanatate si bafta multa!

Oana si Paul Constantin (28.11.2004)

www.itmadesimple.ro

PUIUTUL MEU, PAUL

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudiakb spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Hai sa-ti povestesc experienta mea de mama de baiat de nici 3 ani care merge la gradi cu ore de germana. L-am dus la 1 dec 2006, avea 2 ani si 5 luni, el vorbea la varsta aia f bine romaneste. Gradinita are inclus in pret si ore de limba germana si directoarea mi-a propus sa il las si la ora de germana pentru ca el vb foarte bine romaneste si sigur va prinde. Eu.. sceptica, dar am zis bine, daca voi credeti ca se lipeste de el ceva... Rezultatul? saptamana trecuta am constatat ca vb propozitii in germana, pe langa poezii si cantecele, stie cuvinte, stie sa spuna ce mananca, daca mai vrea, daca nu mai vrea, daca face nani, daca pleaca la plimbare, etc. Si vb corect. Si asta numai in 5 luni, numai o ora pe zi. La trei ani nu exista lectii acasa, doar mi se dau niste planse cu diverse poze si cuvintele (substantive) scrise alaturi pentru a le repeta... daca are chef. Eu nu stiu germana (dar vreau sa invat ca nu suport sa-mi zica fi-miu ceva si eu sa nu pricep), dar sotul vb fluent si el se intelege f bine cu Victor, pe limba "lor".

Deci eu zic ca se poate. Depinde de varsta copilului si de cat de bine vb deja romana. Al meu a invatat sa vb romaneste intre un an si un an si sase luni, tot la gradinita, ca eu fac parte din categoria mamelor job addicted si la un an m-am infiintat cu el la gradi, program lung. Stia trei cuvinte: mama, tata si apa. Dar a invata a doua limba la gradi e ceva diferit de a fi bilingv, adica de a invata romana de la mama si a doua limba de la tata, pentru a se putea intelege cu el la gradi trebuie sa stie sa vorbeasca in romana.

Bafta!!


Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dddd spune:

Nici noi nu stim germana deloc. Fetita mea cea mare merge de trei ani la gradinita germana, vorbeste fluent, a dat examenul la Liceul Honterus in Brasov anul acesta si a fost adminsa. In schim o voi da la scoala abia anul viitor, am insistat sa dea testul anul acesta ca sa vad la ce nivel e, desi la sfarsitul fiecarui an li se face evaluare si de fiecare data a fost ok. Se pregateste de trei ori pe saptamanacu o nemtoaiaca(educatoare pensionara) unde vorbeste numai germana la fel ca la gradinita. Ea nu se omoara deloc acasa sa imi voreasca in germana, la un moment dat chiar aveam mari dubii daca stie ceva. M-am linistit cand am vazut-o la gradinita cum vorbeste cu educatoarea si cu ceilalti copii (cine vorbeste romana e descalificat, adica nu primeste inimioare in piept).
Sora ei va merge din toamna si ea la aceeasi gradinita, desi ea abia vorbeste in romaneste. nu termina cuvintele, adica sunt super prescurtate...important e sa auda zilnic aceasta limba, mai ales ca in primul an acumuleaza cel mai mult ce aud. de vorbit abia dupa un an, dar cand se pornesc fac fraze si vorbesc orice, ca pe limba materna.
succes! e un lucru bun, cel putin eu asa il vad si nu pot decat sa-i incurajez pe parintii care vor sa-si indrume copiii spre germana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisimuky spune:

Multumesc tare mult, fetelor, pentru incurajari si pentru ca mi-ati impartasit din experientele voastre !

Mamica de nazdravan Rares si Mihnea

Good things last forever.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

DDDD, la ce gradinita e fetita ta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dddd spune:

Daria e la gradinita nr.22 de pe strada Lunga din Brasov.
Pe cea mica am inscris-o tot acolo din toamna.

Mergi la inceput