Rârâiala-rotacism
Fetita mea este usor rârâita. Graseiaza incantator - pentru mine.
Cand era la gradi a vazut-o un logoped (avea 5 ani) si i-a pus diagnosticul de rotacism.
Am fost cu ea la ORL si mi-a spus ca totul este in ordine.
La scoala in clasa intai logopedul a spus ca nu este nicio problema.
Acum, are aproape 9 ani si o usoara rârâiala care nu o impiedica absolut deloc sa prounute corect toate cuvintele.
Numai ca nu prea-i iese cand vrea sa spuna rrrrrrrrrrrrr.
Problema nu e la mine. Este la ea. Nu-i place ca este raraita. O deranjeaza.
Este ceva ce pot face?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Raspunsuri
Cricor spune:
Interesant subiect! Si fi-miu e rarait. Problema e ca el e rarait doar in romana, nu si in engleza. Cand a inceput aici scoala am vrut sa-l duc a logoped, dar pentru ca in engleza pronunta r bine, n-am avut ce sa-i fac. Inainte sa ma apuc sa duc copilul in Romania pentru sedinte de logopedie (cum planuisem), am facut o lista cu toate cunostintele care sunt raraite (mai mult sau mai putin) si i-am intrebat daca pe ei ii deranjeaza ca sunt raraiti. Cam 95% din ei mi-au zis ca nu, si ca l-au perceput mai degraba ca pe un avantaj pentru ca ii retinea lumea mai usor. Mie personal mi se pare ca raritii au un farmec al lor, asa o sa-i spun si copilului cand mai creste daca da semne de neliniste.
Oricum, eu sunt sigura ca este corectabil si la varste mai mari. Daca pe ea chiar o deranjeaza, mai bine du-o la logoped si vezi ce poate fi facut.
Corina
Monica-Elena spune:
Si care e problema?? Eu am 37 de ani si de cand ma stiu sunt ririita... Persoanele care graseiaza au un sarm aparte . Si inca ceva pe motivul asta sa sti ca sunt o ff buna vorbitoare d elimba franceza am un atu r graseiat
viviana spune:
Sincera sa fiu nu stiu cat de tare o deranjeaza. La ea in clasa sunt 5 copii raraiti.
Si ai dreptate cu engleza. Ea are o pronuntie foarte frumoasa.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
viviana spune:
Asa i-am spus si eu, ca va fi o vorbitoare perfecta de franceza.
vivi
Nicoleta spune:
Stefan este rarait, ca tati, si eu ii ador pe amandoi. Sotului nu i-a placut o vreme ca este asa, dar acum este ok.
Nicoleta
smillaraaq spune:
Si eu sunt raraita de cand ma stiu si nu m-a deranjat, mai ales ca mereu am avut in clasa colegi raraiti (si ne distram ca fiecare pronunta altfel r-ul! :))]. Si mie mi s-a spus mereu ca o sa vorbesc perfect franceza... desi am observat ca francezii cand invata romana spun foarte bine R-ul, deci nu e chiar raraiala.
Eu nu pot sa zic R oricat m-as chinui.
Ei bine, de la o vreme mi s-a pus piticul sa invat sa zic R. Vorbesc spaniola si, nu e vorba, ma descurc foarte bine chiar raraita fiind, dar visez sa spun un RR de-ala initial vibrant cum numai ei stiu sa spuna!
Credeti ca la 28 de ani mai pot sa invat? Aveti idee unde te invata sa spui R? :-)
Smilla
Lemoni spune:
Si mie imi plac raraiti sunt asa de dulci.
Sa va traiasca si sa fie sanatosi ca R nu este o problema mare.
atb spune:
La fel sunt si eu, usor raraita, in loc de r se aude mai degraba un g, dar profesoara mea de franceza din liceu ma adora pentru asta. Ce ziceti, care sunt sansele de a se transmite acest "defect" la copii?
Adriana
Sanziika_sss spune:
eu am 17 ani si sunt grasiata.nu ma deranjeaza prea tare.colegii la scoala imi spun ca adora felul in care vorbesc si incearca sa ma imite,dar nu ma supar.in loc de R eu pronunt un fel de H.mica problema e ca uneori,daca vorbesc prea repede,oamenii care nu ma cunosc nu inteleg ce spun.de exempu la magazin...si atunci e cam penibil.am mers la logoped si mi-a zis ca daca am vointa o sa reusesc.mi-a dat o lista de cuvinte ca sa exersez,dar oricat as incerca,nu imi iese.credeti ca mai am sanse?ce sa fac?
mathilda spune:
pai hai sa facem in club al raraitilor. si eu ma inscriu pe lista. si nu ma deranjeaza. m greu e cand o prezint sau o strig pe fii-mea o cheama Klara si multi inteleg klaga.