Cum imi pot obtine arborele genealogic?

Cum imi pot obtine arborele genealogic? | Autor: MissParker

Link direct la acest mesaj

Ma intereseaza mult sa-mi fac arborele genealogic, insa nu am prea multe date despre "stramosii" mei (am numele parintilor si datele lor de nastere, precum si numele bunicilor, insa e f. posibil ca numele bunicului din partea tatalui sa fi fost "macelarit" si "românizat" si nu sunt sigura de autenticitatea lui 100% - devenise Plischi, insa am inteles de la o matusa batrana de-a mea ca ar fi fost Plitzki sau Pliski sau Plitzky pe vremea strabunicii mele, care era de origine austriaca).

Am dat in internet peste o firma de detectivi particulari din Bucuresti care ofera asa ceva, le-am scris dar nu am primit nici un raspuns. Daca cineva are experienta cu asa ceva sau imi poate recomanda unde sa ma adresez (fara sa vin personal in Romania), v-as fi foarte, foarte recunoscatoare.

Va multumesc mult. Sarbatori fericite!

Felicia

Ca sa descoperi America, uneori e suficient sa pleci din Spania.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:

Daca ai timp iar engleza nu e un impediment poti incerca aici:

http://www.myheritage.com/

Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Multumesc mult. Nu, engleza nu e un impediment (am chiar diploma de traducatoare ). Il mai stiam si pe www.ancestry.com, dar mie imi trebuie mai intai datele stramosilor mei si nu cred ca romanii sunt atat de avansati incat sa pot gasi totul in internet. De aceea ma interesa sa stiu daca cineva cunoaste vreo firma in Romania care sa se ocupe de obtinerea datelor si documentelor respective, de la "sfaturile populare" (cum se numeau pe vremuri) sau din arhivele primariilor din Bucuresti, din Ploiesti etc. Cateva poze am, dar nu stiu cum sa procedez ca sa obtin còpiile certificatelor de nastere ale bunicilor mei, alte date despre ei etc. Trebuie sa existe ceva firme romanesti care sa se ocupe cu asa ceva, doar e o sursa de venit, nu? O sa mai caut. In orice caz, multumesc mult inca o data. Si poate mai primesc ceva raspunsuri. Sunt recunoscatoare pentru orice sfaturi sau idei.

Felicia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catutza spune:

Chiar ieri am vazut la tv un reportaj despre asa ceva. La o clinica (nu am retinut unde), dar in Romania, i-ti ia o proba de saliva si in 3 saptamani i-ti da raspunsul. Dar te costa "numai" 380euro.
Poate a retinut altcineva mai multe din reportaj ca pe mine m-a descurajat suma, nu dau atatia bani.

Succes in cautari!

Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)
Bianca si noi2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

ciao, miss!

Cred ca daca o sa consulti un istoric si un prof de ro o sa-ti gaseasca destule date ale emigrarii austriecilor in ro, a posibilitatii reconstituire a numelui initial. Mie imi pare evreiesc, dar poate gresesc. Mai ai posibilitatea de a citi (tu sau altii) la cimitir numele de pe cruci si sa reconstituiti familia, daca din intimplare ar fi inmormintata in acelasi loc.
Uite si niste linkuri utile:

http://www.unibuc.ro/eBooks/istorie/arhivistica/11capVI.htm

http://hiphi.ubbcluj.ro/hiphi/institute/iudaice.htm

Poate si cartea "Familiile boieresti din Moldova si Tara Romaneasca" de Mihai Dimitrie Sturdza te poate ajuta. A aparut in 2004. Enciclopedie istorica, genealogica si biografica, 760 pagini , tabele genealogice, cu peste 200 de ilustratii alb/negru si in culori. Texte de N.Iorga, A.D.Xenopol, Paul Cernovodeanu si de numerosi alti istorici si genealogi.

Bafta

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns piticutz spune:

Foarte interesant.
Am intrat sa caut si eu, in masura in care am putut fara sa ma abonez la nimic, adica nu contra cost.
Am gasit, printre altii, pe la 1916 pe cineva cu numele meu(de fata, nu de casatorie) care a emigrat in America, pe un vapor care a ajuns la Ellis Island, am putut sa vad si inregistrarile de la debarcare, scrise de mina, cu amanunte despre starea de sanatate, inaltimea, culoarea ochilor, a pasagerilor.
Plus ca, pe lista cu rezultatele cautarii, am vazut numele meu apartinind unor persoane care au trait prin 1700 prin Franta...
Foarte interesant...mai ramine de vazut cum o sa pot folosi eu toata informatia asta in mod...constructiv.Cred ca se impune si o achizitionare de software de profil, gen "construieste un family tree".
Oricum, si pe mine ma intereseaza subiectul asta de mai multa vreme, atita doar ca nu am avut inca timp necesar si mijloace potrivite la dispozitie sa incep sa "sap".

Va urmaresc pe voi indeaproape!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

O alta idee ar fi sa iei legatura cu o biserica mormona din Romania si sa ii intrebi cum procedeaza ei pentru a isi reconstitui arborele genealogic (pentru membrii acestei biserici arborele genealogic este ff important, au niste ritualuri cu botezatul rudelor decedate, ma rog, cert este ca cei mai multi dintre ei se ocupa in mod deosebit de arborele genealogic).

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

quote:
Originally posted by chatonel

ciao, miss!

Cred ca daca o sa consulti un istoric si un prof de ro o sa-ti gaseasca destule date ale emigrarii austriecilor in ro, a posibilitatii reconstituire a numelui initial. Mie imi pare evreiesc, dar poate gresesc.

Chatonel, multumesc mult, mi-ai mai deschis niste perspective interesante.

Stii ce mi-ar place daca ar iesi la iveala ca sunt de origine evreiasca? O spun din doua motive:

1) Simt o afinitate fata de acest popor (de cand am inceput sa citesc despre ei), ii admir pt. solidaritatea lor, pt. ca nu vor sa uite ce li s-a facut (iertarea e una, dar uitarea deschide drumul catre repetarea istoriei). Stiu ca exista si la ei oi negre (ca la orice popor), stiu ca si ei reactioneaza de multe ori gresit la provocarile istoriei (caci se stie ca din violenta nu se poate naste decat violenta), dar una peste alta pentru mine sunt un popor de admirat prin unitate (ceea ce la români mie mi-a cam lipsit).

2) Bunicul meu a fost legionar convins (poate ca nu-si cunostea originea sau poate ca s-a bagat special in vagauna lupilor pt. a supravietui), iar tatal meu este rasist si antisemit (trist, dar asa e). Corespondand cu un redactor al unui ziar de sport, tatal meu ii scria aceluia ceva de genul "Ma bucur ca au pierdut israelienii la fotbal si asta nu ma face antisemit. Consider ca acest popor de portelan ar cam trebui sa ..........", la care eu m-am crucit si m-am bucurat inca o data ca am rupt legaturile cu un asemenea om. Mai trist este ce i-a raspuns acel redactor: "Nu, nu va consider antisemit......... Va saluta cineva care nici el nu a uitat de ce a fost rastignit Isus." - sa nu-ti cada tavanul in cap cand vezi asa ceva in A.D. 2006?? Astia sunt potentialii sustinatori ai unui eventual regim nazist de maine... Sau cum spunea Horia Patapievici: "Sa fim foarte atenti cu asemenea oameni, caci maine evreul poti fi tu!".

Revenind la arborele genealogic, am sa incerc pe partea cu istoricii, inca odata multumesc pentru linkuri si sfaturi.

Pentru cei care au datele respective si vor doar sa-si puna totul electronic in ordine, pot recomanda si eu www.familytreemaker.com/" target="_blank">http://www.familytreemaker.com/ (pt. vorbitorii de germana).

Felicia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

MissParker, nu stiu in ce masura iti va fi de folos raspunsul meu, pentru ca tie iti trebuie in primul rand persoana care sa umble si sa cerceteze... Insa pot sa-ti dau cateva indicii, pentru ca am lucrat in sistem (la Arhivele Nationale ale Romaniei). Arborele genealogic se poate construi plecand de la cele mai vechi date pe care le detii, referitoare la bunici (sa zicem) - nume, prenume, data si locul nasterii. Se cerceteaza registrele de stare civila (de nasteri, casatorii, decese) aflate la primarii sau la Arhivele Judetene (aceste registre se predau la arhive la 100 de ani de la constituire si au caracter permanent, adica nu se distrug ca alte documente create). Din nefericire, in unele localitati din Ardeal (si nu numai) aceste evidente vechi nu mai exista, fie din cauza ca atunci cand au emigrat, unele comunitati au plecat cu tot cu registrele de stare civila (se pot gasi de exemplu la Arhivele Nationale ale Germaniei) sau, in cursul razboiului, au ars...
Din pacate, spre deosebire de alte state, Romania nu a constituit arhive electronice, iar cercetarea se face la sala de studiu a institutiei respective, in registrele originale...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns piticutz spune:

Probabil ca am facut un fel de gafa zilele trecute, cind mi-am cumparat "Family Tree Maker"...am dat pe soft o gramada de bani, si cica avea subscriptie un an la ancestry.com...
Eu, care nu stiam exact cu ce se maninca site-ul asta...am activat subscriptia si m-am pus pe cautat...
Bine, inca nu am terminat de "sapat", este foarte interesant ce poti afla, insa sint ...doar inregistrari din SUA... foarte vechi, ce-i drept, si stufoase, chiar mi-am gasit rude indepartate care au emigrat aici fara sa fi stiut de ele, insa...cred ca "grosul" alor mei au locuit tot prin Europa...
Asa ca deocamdata caut ce pot asa, pe urma mai aflu eu pe net, cred ca mai e un site francez asemanator...sa vedem acolo cam cit costa (ca aici e piperat de numa pe un an...e $155 !
Mai incerc, pina ma tine entuziasmul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela73 spune:

Eu am norocul sa am un arbore genealogic, facut de un frate de-al bunicului, care are date de la 1700..si ceva. El a fost istoric, a scris si o carte despre istoria comunei din care provine. Cred ca foarte multe date sunt luate de la biserica dar ce pot sa-ti spun, ce am remarcat in acest arbore, este ca numele de familie nu se pastreaza din mosi stramosi. Cred ca pe vremuri nu prea erau nume de familie, erau un soi de porecle: la noi in familie am inceput cu numele de Muscalu (nu stiu daca are o legatura cu faptul ca sunt din zona Muscel - Campulung Muscel - sau ca sunt veniti din Rusia (din cate stiu pe vremuri rusii erau "muscali"?!) care s-a transformat in Barbu (nu stiu de unde pana unde), a ajuns Popa la un moment, nu mai stiu prin ce an dar stiu ca au fost multi popi in familie...si acum este Popescu :). Eu ar trebui sa trascriu tot arborele pe o hartie mai mare, si sa-l completez (lucru f complicat deasemenea pe care-l tot taraganez).

Mergi la inceput