Endometrioza - trebuie mediatizata!!!!!!!!

Endometrioza - trebuie mediatizata!!!!!!!! | Autor: Alissaa

Link direct la acest mesaj

Salut,
Joia trecuta mi-a fost pus diagnosticul endometrioza. A fost nevoie de doi ani si jumatate de chin, bajbaieli si eforturi financiare pentru asta. Acum doi ani si jumatate am intrerupt prima oara anticonceptionalele pe care le luam de 5 ani pt ca mi se parea o perioada prea lunga. Atunci au inceput problemele - dureri, chisturi - o mie de tratamente. Cand nu am mai suportat, am reluat AC si totul a revenit la normal. Dupa un an am incercat iar - aceleasi manifestari. Am fost suspecta de cistita, colon iritabil, si chiar probleme psihice (pt ca nu se gasea nimic, paream sanatoasa, mi s-a spus ca totul e in capul meu - mi s-a prescris Xanax, bine ca nu l-am luat si nu am renuntat sa investighez). M-am operat de apendicita si chirurgul a zis ca uterul are aspect de chlamidya (acum stiu ca nu era chlamidya). Am reluat AC pt ca durerile au continuat. Si tot asa.
Acum, in sfarsit, o doctorita a recunoscut ca nu vede ce ma doare, dar m-a crezut ca ma doare si mi-a propus laparoscopie ca sa se uite cu ochii ei in burta mea si sa vada ce e... si...surpriza, am aceasta boala groaznica, care ma stigmatizeaza si ma va insoti toata viata.
Am citit tot ce am putut pe tema asta. Boala asta de multe ori e tacuta si descoperita doar atunci cand vrei sa ai un copil si nu poti. Am vazut ca forumul "asteptand un ingeras in viata noastra" e plin de subiecte pe tema endometrioza, dar pentru ca probelema mea nu era infertilitatea nu am intrat niciodata acolo pana acum. Daca as fi intrat mai devreme poate as fi putut sa imi identific simptomele.

Am citit pe multe site-uri si am vazut ca este o boala enigmatica, moderna, fara cauze cunoscute, care afecteaza un numar enorm de femei din lume. Un prieten doctor, cercetator, mi-a spus ca in Finlanda 30% din femei au endometrioza. Nu stiu daca asa este dar mi se pare enorm.

Am scris aici pentru ca mi se pare infiorator faptul ca aceasta boala nu este mediatizata. Daca afecteaza atatea femei, de ce nu se scrie despre ea. De ce se scrie doar in articole cu titlu "infertilitate", in teme de genul asta. De ce trebuie sa avem de infruntat aceasta problema oribila, de a nu putea ramane insarcinate, ca sa aflam ca suntem bolnave?????????

In articolele pe care le-am citit am vazut ca se spunea, in mod repetat, ca nu este normal sa avem dureri ingrozitoare la menstruatie, ca asta este un prim semn de suspiciune pentru endometrioza. Enorm de multe femei au aceste dureri cumplite si le considera normale. NU SUNT NORMALE!!! Am citit de-a lungul timpului multe articole in care scrie ca daca te doare burta rau la menstruatie ar trebui sa discuti cu ginecologul. Dar nu am citit niciodata ca ar putea fi vorba de endometrioza. Eu am fost la mai multi ginecologi in acesti doi ani si jumatate si nici unul, pana acum, nu a suspectat asa ceva. Ce se gandeau??? Ca daca sunt tanara nu pot fi atinsa de aceasta boala???!!!!

Sper ca ce am scris sa fie de folos altor femei.

Aveti grija de voi, nu-i credeti pe cei care va zic ca e normal sa aveti unele dureri. Va doresc multa sanatate si sper sa fie cat mai putine femei care sa se identifice cu ce am scris aici.



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danavasile spune:

Multumesc pentru informatiile date de tine, pentru ca eu spre exemplu nu stiam nimic de boala asta....o sa ma documentez si eu in directia asta. Si imi pare rau ca treci prin asta
Sper sa iti fie bine !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RAMONELLA spune:

Alissa mersi de informatie.Foarte interesant...cine s-ar fii gandit...Si eu am dureri la menstruatie...destul de rele..dar am auzit ca unele au dueri si mai mari,chiar lesina...Si doctorii le prescriu pur si simplu anticonceptionale,care rezolva la suprafata problema,dar inauntru cauzeaza altele mai mari...Nu stiu ce ar trebui sa facem pentru ca doctorii sa manifeste un mai mare interes...

NUNTA
28.05.2005
http://photos.yahoo.com/ramon_ramonel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns layla spune:

Foarte bun subiect Alissa!
Am aflat de curand de aceasta boala cand cea mai buna prietena a fost diagnosticata in urma unei laparoscopi, dupa multe bajbaieli si chin, asa cum bine ai spus si tu.
Cred ca este o boala groaznica care afecteaza multe femei si ar trebui mai mult mediatizata. Asta este si vina medicilor!

Multa sanatate!
Layla si Daniel Alexandru (29.12.2003)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka-maria spune:

Sunt fericita posesoare de 2 endometriomi de 1 si 2 cm pe ovarul stang. Diagnosticul mi-a fost pus in urma unei simple ecografii. Din cate am inteles e mai indicata o coelioscopie pentru a vedea ce alte organe sunt afectate.
M-am dus la medic in momentul in care durerile devenisera groaznice si asta pt. ca desteapta de maica-mea mi-a spus ca si ea suferea de astfel de dureri, dar nah, asa sunt unele femei!
Am urmat un tratament hormonal cumplit in urma caruia am facut o depresie nervoasa dar endometriomii mei sunt tot acolo si de aceeasi marime. Deocamdata am incetat orice tratament si astept sa vad in ce directie evolueaza boala.
Sincer eu as prefera o operatie decat un tratament hormonal.

---------------
Impotriva abuzului pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alissaa spune:

Anka-Maria, ce tratament ai urmat? Si eu ma tem de hormoni, iar tratamentul din Romania este unul care induce o stare de menopauza temporara cu toate "calitatile" ei - bufeuri, dureri de cap. Si eu ezit, mai ales ca nu vreau un copil chiar acum. Acum trebuie sa fiu buna de munca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka-maria spune:

Pai cam asta cica a fost ideea si la mine, adica intreruperea totala a ciclului cu Androcur+Provames. Nu e un tratament clasic de endometrioza, mie mi l-a prescris pentru ca aveam testosteronul f. mare si toate problemele care deriva din asta.
Ciclul s-a oprit, ovarele s-au odihnit un an, doar ca la mine "menopauza" asta mi-a adus necazuri mai mari decat endometrioza in sine si testosteronul crescut. Plus ca endometriomii au scazut cu fix 2 mm. Asa ca am dat-o naiba de tratament si astept sa vaz daca ei evolueaza si in ce directie. Intre timp ma tratez de depresie

---------------
Impotriva abuzului pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Saso spune:

anka maria
nu lasa boala sa evolueze singura! am facut-o si eu si nu s-a intimplat decit ca s-a mai format un chist sau endometriu..n-a fost bne
mi-au prescris si mie tratament hormonal in germnaia- m-au pus pe monopauza 6 luni..si dupa ce am trait toate manifestarile menopauzei 6 luni am inceput sa urlu ca nu mai pot( transpiratii groaznice, calduri, stare de iritabilitate-imi venea sa-i bat pe toti) am gasit un dr roman in germania pornit pe medicina naturista. am trecut incet de la hormoni la cite o pastila pe zí din medicamentele de la bionorica( tre sa ma uit cum le zice) si am mers asa pt ca doream o sarcina.( am fost operata o data de un endometru de 7 cm in diametru-si la 1 luna dupa operatie a aparut al doilea endometru, pt care am facut trat hormonal ,si cu care in final am ramas insarcinata, si care mi-a fost scos la nastere-cezariana)
nu stiu daca am fost clara.. si coerenta in ce am scris!dar trebuia sa scriu sa nu lasi boala de capul ei!
o cunostinta din germnia a avut endometru si pe colon si acesta a trebuit taiat(scurtarea 10 cm din colon), apoi i-au fost extirpate organele feminine interne raminind doar cu un ovar pt un echilibru hormonal si tot s-au mai format chisturi! era innebunita. a terminat-o psihic boala.

daca pot sa va mai ajut cu ceva..oricind!
sanse de 50% vindecare stiti care sint? o sarcina!
va doresc sanatate dint tot sufletul la toate!

Nathalie si Sofi
www.nathalie-marie.de/" target="_blank">NATHALIE
IUBIREA MEA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


nici eu nu cunosteam exact ce acopera termenul.Multumesc si eu pentru informatie.Urmeaza sa urmaresc subiectul acesta deoarece inca nu imi este clar tratamentul.

Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alissaa spune:

Si noi, care nu vrem sa facem acum copii (nu este momentul pur si simplu) si care trebuie sa muncim ca sa ne construim un viitor sigur pentru noi si pentru copiii care ii vrem peste cativa ani? Noi cum suportam tratamenul asta care mie mi se pare foarte dificil. Eu nu cred ca ma pot concentra in conditiile pe care le descriu cele care au facut tratamentul, si tocmai intru intr-o perioada de proba de 6 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka-maria spune:

Saso, te-am inteles perfect si te mai astept cu o eventuala sugestie de tratament naturist desi mie imi e greu sa cred ca avand ovulatie poti opri boala,numai cu naturiste.
Eu am facut o ecografie inainte de a apleca din tzara si eram sanatoasa cu mici exceptii extrem de marunte. La vreun an dupa ce am ajuns in Franta am inceput sa am dureri mari in primele 2 zile ale menstruatiei. Deja in a doua luna eram la medic cu diagnosticul in mana si cu endometriomii pe un ovar. Drept este ca sunt destul de mici. Madame doctoritza nu s-a impacientat deloc cand a vazut eco, ba mai degraba mi-a zis sa incercam sa aducem testosteronul la normal ca si ala era in tufe. De aici si tratametul care impusca 2 iepuri dintr-o data. Numai ca testosteronul a scazut pe perioada tratamentului si apoi a revenit la faza initiala iar endometriomii au scazut cu 2 mm. In schimb io am ramas cu o depresie plus tot chinul tratamentului, pe care bine l-ai descris si tu.
Asa ca io la tratament nu ma intorc. Pentru mine toata tratamentele hormonale inclusiv AC au fost un dezastru. Doctoritza mi-a zis ca e bine sa astept macar 6 luni sa vad daca boala evolueaza. Numai ca io in astea 6 luni n-am simtit nici o durere, nimic.
In noiembrie ma duc iar la verificat sa vad daca s-a mai intamplat ceva. Daca ar fi crescut spectaculos endometriomii n-ar fi trebuit sa simt si io ceva, cat de marunt? Daca n-au crescut atunci raman doar cu monitorizarea si vad eu ce fac mai departe. Nu-mi vine sa ma arunc direct in "menopauza" doar pe ideea ca altii au patit-o mai rau.
Iar o sarcina nu "te vindeca" de endometrioza, este ca si tratamentul hormonal deoarece pune ovarele in repaus. Asta nu inseamna ca dupa sarcina boala nu poate reveni.
Sincer, am citit/auzit povesti ingrozitoare legate de endometrioza. Unul dintre cazuri l-ai mentionat si tu. Dar mai sunt si femei care au avut si 3 copii cu endometrioza, au facut operatii reusite (in sensul ca boala n-a recidivat) deci io inca mai cred ca proasta ca nu e cazul sa-mi pun streangul de gat.

Mergi la inceput