Teoretic - dreptul la concediu de mater dupa CIC

Teoretic - dreptul la concediu de mater dupa CIC | Autor: Rozi

Link direct la acest mesaj

M-am gandit sa urmam sfatul lui palmyrah2002 si sa reluam discutia despre dreptul la concediul de maternitate dupa un CIC.
Asta pt ca mi-a mai venit o idee (stiti cum se numesc oamenii cu idei? ).
Voi copia intai art din legi pe care ne-am bazat:

OUG 158/17.11.2005 (sanatate)

Art. 1.
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate în sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite în continuare asigurati, au dreptul, în conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada în care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul României, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara; activitati pe baza de contract individual de munca sau în baza raportului de serviciu;
B. desfasoara activitati în functii elective sau sunt numite în cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, în conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, în conditiile legii.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3)."

ART. 8
(1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat;
b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;

... (3) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

Art 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada în care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, în una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) În situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.


OU 148/2005 (CIC):

Art. 16. - (1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizatia CIC [...], contributia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a de două ori salariul de bază minim brut pe tară, garantat în plată, si se suportă de la bugetul de stat.
Art. 20. - (3) Calculul si plata contributiei individuale de asigurări sociale de sănătate, datorată pentru drepturile prevăzute de prezenta ordonantă de urgentă, se fac de către directiile teritoriale.

Hot 1285/2005 (norme CIC):

Art. 26. - (1) În vederea asigurării în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a persoanelor beneficiare de indemnizatia lunară pentru cresterea copilului, directiile teritoriale au obligatia, lunar, să vireze, caselor judetene de asigurări de sănătate contributia individuală de asigurări sociale de sănătate si să transmită tabelul nominal privind persoanele beneficiare.

Ordin 221/2005 (norme sanatate):

Art. 15. (4) Contributia persoanelor aflate în concediu pentru cresterea copilului până la vârsta de 2 ani si în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani se calculează prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a două salarii minime brute pe tară si se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, [...].

Ordin 60/32 / 2006 (Norme OUG 158 - sanatate):

Art 12 (2) Se asimilează stagiului de cotizare si perioadele în care asiguratii prevăzuti la art. 1 din OUG nr. 158/2005 au realizat, până la data de 31 decembrie 2005, stagii de cotizare în sistemul public de pensii, precum si perioadele în care asiguratii au beneficiat de indemnizatii de risc maternal potrivit Legii nr. 19/2000, [...]



Concluzii:

Pe perioada CIC exista asigurare pt sanatate, deoarece se plateste contributia.

Dupa CIC - incalcand regula: plata contributie = asigurare = stagiu, perioada de CIC nu este enumerata printre cele care reprezinta stagiu de cotizare => se poate beneficia doar de acele tipuri de concediu medical care nu necesita stagiu: urgente medico-chirurgicale, tuberculoza, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii si SIDA.

Deci desi se cotizeaza, nu este stagiu.

Acum va rog sa recititi art 23 alin (2) din OUG 158/2005 (e postat mai sus).

Vedeti ca daca, dupa CIC, nu mai esti angajat niciunde (dar depinde cum s-a terminat precedentul cotract de munca!), nu esti somer in plata, si daca nasti in termen de 9 luni de cand ai terminat CIC, ai totusi dreptul la prenatal si la postnatal!

In schimb, daca te duci la munca dupa CIC, nu mai beneficiezi de maternitate, pt ca nu ti-ai pierdut calitatea de asigurat!

Ce parere aveti de paradoxul asta? Sau gresesc ceva?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu realizez in ce consta paradoxul, pe de o parte, pe de alta parte este un amestec de notiuni privind asigurare, asigurat in sistemul de asigurari de sanatate respectiv in cel de asigurari sociale si toate cu referire la dreptul de a beneficia de concediul de maternitate respectiv de ingrijire a copilului minor. Am citit textul de mai sus de mai multe ori si nu prea reusesc sa inteleg ce anume se doreste a fi edificat.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by marius

Nu realizez in ce consta paradoxul


Paradoxul este ca doua persoane, cu un acelasi istoric de CIC, dintre care una isi reia serviciul si cealalta este data afara de la serviciu, prima nu are dreptul la concediu de maternitate pt bb2, pe cand cea de-a doua are. Mie mi se pare un paradox legislativ. Scuzati exprimarea.
quote:
este un amestec de notiuni privind asigurare, asigurat in sistemul de asigurari de sanatate respectiv in cel de asigurari sociale si toate cu referire la dreptul de a beneficia de concediul de maternitate respectiv de ingrijire a copilului minor.


Este un amestec de notuni de asigurari de sanatate (de unde se plateste concediul de maternitate) si de notiuni de CIC - atat. Asta ca sa zic si eu ca e amestec.
quote:
nu prea reusesc sa inteleg ce anume se doreste a fi edificat


Scrie pe primul rand al postului meu: "dreptul la concediul de maternitate dupa un CIC."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Marius, au fost intrebari si au fost raspunsuri care au necesitat (sau asa am simtit noi) un studiu mai aprofundat al problemei.

Problema fiind: daca termini CIC pt bb1 si, in mai putin de 6 luni, vrei sa iei concediu de maternitate pt bb2 (pentru ca nasti!), legile se pare ca nu iti dau acest drept.

Sunt fete care sunt in situatia asta si sunt ingrijorate.

Incercam sa adun intr-un singur subiect parerile date; daca nu e nevoie, il sterg (cred ca pot, nu?). Pentru mine este doar munca patriotica, la care pot renunta. Astept voturile. Doua din trei si sterg. Nu vreau sa-si piarda nimeni timpul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Stai ca nu inteleg eu.
"Problema fiind: daca termini CIC pt bb1 si, in mai putin de 6 luni, vrei sa iei concediu de maternitate pt bb2 (pentru ca nasti!), legile se pare ca nu iti dau acest drept."

De unde ar rezulta asta? Deci se termina CIC mergi la serviciu sa zicem 2 luni si nu poti sa intri in prenatal?!

Pai
OG 158

ART. 10

(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:

a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);

b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

Eu nu reusesc sa vad nici un paradox



"Paradoxul este ca doua persoane, cu un acelasi istoric de CIC, dintre care una isi reia serviciul si cealalta este data afara de la serviciu, prima nu are dreptul la concediu de maternitate pt bb2, pe cand cea de-a doua are. Mie mi se pare un paradox legislativ. Scuzati exprimarea."


De unde ai dedus asta? Adica pt primul caz. Si nu te supara, discutam doar e forum.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Marius,
Din Art. 12/Ordin 60/32 / 2006 - Norme OUG 158, rezulta ca perioada CIC nu este stagiu de cotizare
Perioada CIC este stagiu doar pana la 31.12.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

ART. 7

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

ART. 8

(1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:

a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat;

b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(3) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:


SECTIUNEA a 3-a

Stagiul de cotizare



ART. 12

(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical si se constituie din insumarea perioadelor:

a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat;

b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare; dovada efectuarii serviciului militar pe durata legal stabilita se face cu livretul militar sau cu adeverinte ori certificate eliberate de institutiile militare competente;

c) pentru care, pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Dovada platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se face cu adeverinta eliberata de casele teritoriale de pensii, respectiv cu adeverinta eliberata de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.

(2) Se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele in care asiguratii prevazuti la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 au realizat, pana la data de 31 decembrie 2005, stagii de cotizare in sistemul public de pensii, precum si perioadele in care asiguratii au beneficiat de indemnizatii de risc maternal potrivit Legii nr. 19/2000, cu modificarile ulterioare. Dovada stagiului de cotizare realizat anterior acestei date se face in baza unei adeverinte eliberate de casa teritoriala de pensii la care s-a achitat contributia de asigurari sociale, potrivit legii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.

(3) Adeverinta prevazuta la alin. (2) va cuprinde date referitoare la stagiul de cotizare, veniturile din care se constituie baza de calcul si zilele aferente, precum si numarul de zile de incapacitate temporara de munca de care a beneficiat asiguratul in ultimele 12 luni anterioare solicitarii adeverintei.

(4) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

a) a beneficiat de concediile si de indemnizatiile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005;

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

(4) Perioadele prevazute la alin. (2) si (3) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare in intelesul prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Onutz spune:

Draga Marius,
Am facut si eu initial aceleasi confuzii: (2)art. 8 alin. (1) lit. c): pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. (adica stagiu militar - ceea ce nu e cazul) si alin. (2): Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. Deci se asimileaza perioadele in care asiguratul beneficiaza de concedii medicale, nu de CIC (care nu e CM).)

Onutz 26+ si lui Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Discutam de maternitate, nu? Ce imi scapa mie?

ART. 2

(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:

a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;

b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;

c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;

d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;

e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

(2) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare concedii si indemnizatii.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Aaaa... nu scrie in mod explicit CIC in "lista". Sa ma uit inca odata. Cred ca m-am prins de idee.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Concediul de maternitate este stagiu de cotizare DOAR daca esti salariat si ai platit cel putin 6 luni din veniturile tale contributia de sanatate.
Ori pe perioada CIC, sanatatea a fost asigurata de STAT, nu din contributia individuala

Mergi la inceput