attachement parenting - opinii

attachement parenting - opinii | Autor: lordra

Link direct la acest mesaj

Ia sa deschid io un nou topic ce trateaza problema attachement parenting, fiindca mi se pare extraordinar de important.
Fetita mea are 6 luni si, din pacate, chiar daca am facut-o mai mult instinctiv, nu am aplicat in intregime conceptul de attachement parenting cu bebelusha mea. E sigur ca la al 2-lea, o sa aplic schema chiar de la nashtere.
Intrebare: cat de important vi se pare tinutul copiilor in bratze incontinuu (sau cat mai apropiat de termenul incontinuu)? Eu am incercat sa aplic metoda asta cu fetitza mea si am observat o dezvoltare mult mai armonioasa fatza de altzi copii care au fost lasati destul de mult timp singuri (camera separata, pat separat, tzarc/leagan/balansoar), pt. ca nu cumva sa devina "naravitzi" (sau fiindca era mai simplu, mama putand sa-si faca treburile nestingherita). Stau si ma gandesc ca daca ash fi tinut-o chiar mai mult (s-o leg de mine, efectiv, si sa fac totul cu ea in bratze/spate) ar fi fost si mai castigata. Ma rog, regretele is inutile, incerc ca macar de-acum incolo sa fac tot ce pot in sesnul asta.
Ce am observat io la bebelusha mea, in urma tzinerii prelungite in bratze: nu sta singura in patutzul ei, detesta tzarcu' fiindca-i ingradeshte posibilitatea de miscare, se plictiseshte foarte repede de jucarii, nu suporta sa stea-n carutz in parc. Insa: adora sa stea la mine-n bratze cat e ziulica de lunga, sa priveasca tot ceea ce fac la bucatarie, stand la mine-n bratze (nu va spun ca fac totul de 2 ori mai incet, fiindca tre' sa am grija sa fie si ea protejata), sa fie carata precum un sac de cartofi cand pe-o parte, cand pe alta, cand in marsupiu, in parc (repet, nu sta nici in carutz).
Unii ar spune ca am un copil alintat (deshi io nu cred ca se poate aplica termenul la bebelushi) care nu are decat capricii pe care io stau in cap sa i le satisfac. Asha sa fie oare? Oare un bebelush care nu e interesat de nimic altceva decat sa fie carat in bratze peste tot este un bebelush capricios/alintat sau unul normal? Io consider ca normalitatea, in stadiul asta al existentei lui, e sa fie intr-un continuum cu mama lui, adica sa fie lipit de corpul mamei sale.
N-am aplicat in integralitate acest principiu (sunt momente in care chiar trebuie s-o las in patutzul ei) insa am incercat sa fiu extraodinar de prompta la cel mai mic strigat al ei si sa n-o las sa acumuleze nici un fel de frustrari. Sper sa reusesc sa scap cu spatele intreg din aceasta incercare, insa eu cred ca merita pe deplin. Abia astept sa vad rezultatele, mai ales dat fiind faptul ca acest tip de educatie n-a prea fost aplicata in societatea "moderna si civilizata" ci, in special, in societatile neindustrializate unde continuumul se practica instinctiv de mii de ani. Poate asha vom avea o societate viitoare fara adultzi frustrati/agresivi/nesiguri/nefericiti etc
Astept opinii

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

mah, io instinctiv am stiut ca bb trebe sa stea cat mai mult la mine.n brate...a dormit cu mine de la inceput...uneori mufata la tzatza (ca.i calma colicii) toata noaptea...sau aproape toata...dc nu era mufata dormeam burta pe burta (tot pentru colici)...in brate am tinut.o f.mult...fara sa.mi fie teama ca e prea alintata...din mom.in care a inceput sa mearga n.a mai vrut ea in brate...avea prea multa treaba in toata casa...

..e un copil f.independent...si.s f.rare...dar si extraordinar de placute pt.mine momentele cand ne alintam...ne iubim, pupam, giugiulim...cam 10 min pe zi...in rest "ARE MULTA TREABA" sa scormoneasca peste tot, sa se joace (ne mai jucam si impreuna...)...sa priceapa ea ce e si cum functioneaza lumea asta...si ce dor mi.e de mom.cand se cuibarea la mine.n brate...cand o alaptam sau dormea pe pieptul meu...

Anca si Alexandra (10 nov.2003)

poze:
http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana

FOARTE IMPORTANT:
http://www.maap.ro/images/afis_gv.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisicuta si matei spune:

eu nici macar nu stiam despre conceptul asta,dar l-am aplicat pana acum!si inca il alpic de fapt si este adevarat ca al meu copil este foarte vesel si sociabil si chiar ma lasa sa imi fac treaba ca am neaparata nevoie.cred ca tocami un copil care nu a avut parte asa de mult de afectiune poate crea probleme ca iti cere afectiunea si "te tine" din treaba!.
cred ca este un concept bun si care ar trebui aplicat cat mai mult de cat mai multe mamici!
noi dormim cu Matei in acelasi pat(desi are patutul lui) si mult timp mi-am facut probleme mai ales ca citeam despre alte mamici care spuneau ca nu este indicat si alte alea.si apoi am si citit in Dolto-"cand apare copilul" ca este indicat acest lucru,sau macar in aceasi camera cu parintii sa doarma copilul ca astfel este mai sociabil!


Pozici cu noi
"Cronometrul" lunilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lori99ursu spune:

Eu nu am putut sa-l tin f mult in brate din cauza unor probleme cu coloana mea, dar am cautat sa fiu mereu langa el, a dormit si doarme cu mine in pat, prins la tzitzi, este langa mine peste tot, ma urmareste pas cu pas. Nu am vrut sa-l las singur nici macar o secunda, pentru a nu da ocazia unor frustrari sau suferinte. A nu se intelege ca am vrut un copil total dependent de mine, insa am considerat ca merita toata atentia mea. Nu am vrut sa-l las cu nimeni, si chiar daca s-a intamplat sa am o probl si sa fiu nevoita sa plec fara Tavi, veneam cu sufletul la gura si nu intarziam mai mult de jumatate de ora. Concluzia e ca am un copil f atasat de mine, este vesel tot timpul cat sunt langa el si poate ca atunci cand voi incepe serviciul imi va fi foarte greu, atat mie cat si lui.

O mamica Lori (14.februarie.1977)
și un îngeraș:George-Octavian ( 14.februarie.2005 )




"Daca cineva nu-ti surade, fii tu generos si ofera-i surasul tau. Nimeni nu are nevoie mai mare de un suras decat cel care nu mai poate sa surada celorlalti." Dalai Lama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

si eu mi-am tinut fetita in brate cat am putut de mult nu am stiut de acest concept ci pur si simplu m-am condus dupa instinct, poate ca si de asta, pana la 6 luni nu imi aduc aminte sa fi plans vreodata. Nu este deloc rasfatata si nici nu a fost vreodata. Este convinsa ca daca nu-i dau ceva este pentru ca nu pot, nu ca nu as vrea.
lori99ursu, fetita mea e nascuta in acceasi zi cu baiatul tau.

www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lordra spune:

Exista un material gen fasha, specific tinerii copiilor in bratze/spate. Am gasit pe site-uri straine informatzii, insa pe ale noastre, nema. Stiu ca nu merge orice material, ci trebuie sa fie unul oarecum elastic. Fetele care au asha ceva, ma pot ajuta cu ceva informatii? Ma intereseaza de unde-l pot procura, in Ro. fiind.
P.S. Pun niste poze edificatoarea, poze trimise mie de catre Gazella.

http://www.portareipiccoli.it/pp_gust_foto.html


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lori99ursu spune:

quote:
Originally posted by CristinaT


lori99ursu, fetita mea e nascuta in acceasi zi cu baiatul tau.










Imi pare bine, de Ziua Indragostitilor.

O mamica Lori (14.februarie.1977)
și un îngeraș:George-Octavian ( 14.februarie.2005 )




"Daca cineva nu-ti surade, fii tu generos si ofera-i surasul tau. Nimeni nu are nevoie mai mare de un suras decat cel care nu mai poate sa surada celorlalti." Dalai Lama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

quote:
Originally posted by lori99ursu

quote:
Originally posted by CristinaT


lori99ursu, fetita mea e nascuta in acceasi zi cu baiatul tau.





Imi pare bine, de Ziua Indragostitilor.

O mamica Lori (14.februarie.1977)
și un îngeraș:George-Octavian ( 14.februarie.2005 )




"Daca cineva nu-ti surade, fii tu generos si ofera-i surasul tau. Nimeni nu are nevoie mai mare de un suras decat cel care nu mai poate sa surada celorlalti." Dalai Lama



Da, de asta noi nu am putut niciodata sa sarbatorim ziua indragostitilor, la inceput nu prea se stia de asta si apoi a parut pustoica. Trebuia sa se nasca in martie, dar e grabita tare!

www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

Lordra, ma bucur ca ai deschis subiectul.
Copilul nostru are un an si aproape 7 luni, a fost purtat aproape in permanenta, inca e alaptat la cerere, a dormit si inca doarme cu noi. Este un copil extrem de voluntar, caruia ii plac spatiile deschise, foarte determinat, e capabil sa se concentreze asupra unei actiuni, activitati, Maria Montessori spunea "munci" chiar si 2 ore timp in care ignora total orice alt stimuli din exterior. E reflexiv, alterneaza starile de liniste interioara cu cele in care e in plina miscare pe topogane, fugind dupa pasari, catei, jucandu-se cu copiii mai mari de varsta lui.
Din proprie initiativa a invatat sa bea singur din cana, sticla normala, foloseste cu succes furculita, dar e mai putin dibace cu lingura. Isi plimba catelul foarte atent, constient ca este in responsabilitatea sa. Are si starile sale de imensa frustratie si datorita mie care nu sunt capabila sa ma ridic la inaltimea sentimentelor lui, dar si datorita societatii care nu este croita pe masura copilului. Am fost condamnata, mi s-a reprosat ca nu-i dau aripi, independenta, ca n-are sa-mi fie autonom, iar acum se demonstreaza un copil care si-a construit un atasament securizant, capabil sa se aventureze in desfasurarea unor actiuni complexe, capabil sa stea in liniste, capabil sa asculte caderea frunzelor chiar si pentru 3 sferturi de ora. Interactionaza bine cu adultii, saluta cu entuziasm din proprie initiativa pe oricine ii zambeste, se indragosteste in special de copiii mai mari decat el pentru a le studia actiunile mai intai cu calm pentru ca pe urma sa-i copieze.
Acest copil nu-i nimic din ceea ce mi s-a preconizat, un copil legat de fustele mele!
Ma bucur ca exista mame care au inca instincte sanatoase, nu si-au format o a doua natura, toate cele care spun ca ele n-au auzit de attachment parenting, dar si-au tinut copiii in prima perioada a vietii lor cat mai aproape de ele.
Lordra, stiu o mama din Bucuresti care si-a procurat fasa, am sa te pun in legatura cu ea pe mess, din cate stiu eu nu frecventeaza acest forum. Aici costa in jur de 50-60 euro o fasa care este de o foarte buna calitate.
Va salut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Lordra, nu e deloc complicat sa faci un wrap.
Iti trebuie cam vreo 5 metri de material, ca sa ai suficient si pentru pozitiile care necesita material mai mult. Nu stiu care sint masurile standard in Romania, dar ca latime iti trebuie in jur de 60-70 cm. (23 inch)

Chiar ma gindeam ca atunci cind vin in Ro sa fac o demonstratie de cum se poate purta copilul cu fasa, pentru cine e interesat. Pina atunci, insa, poti sa te inspiri de aici
Uite-te la pozitiil pentru "wrap." Sau uite-te si la pozele mele de pe contul comun, ca sa vezi cum o port eu pe Sma.

Sling este tot o fasa dar pe care a fost cusuta o pereche de inele. E mai complicat de facut. Adica trebuie sa cosi si sa atasezi inelele alea, care nici macar nu stiu daca se gasesc in Ro, pe cind la wrap nut-i trebuie decit o bucata de material.

Eu prefer wrap-ul pentru ca pot sa tin copilul pe ambele umere, pe cind sling-ul pune presiune doar pe un umar. Dar sling-ul e misto pentru alapat (mai ales pt. alaptat in public.)

Cit despre attachement parenting in general, Sear (www.askdrsears.com) zice ca nu exista sa rasfeti un sugar de pina la 6 luni si chiar si un copil pina la un an. El spune ca a purta copilul si a raspunde la nevoile lui inseamna sa-i sadesti incredere in el si in cei din jur. Daca raspunzi constant la nevoile lui va sti sa ceara ce are nevoie si va stii ca nevoile si opiniile lui sint ascultate.

Acuma, no, mie-mi plinge Smaranda daca nu e leganata la adormire la somnul din timpul zilei. O fi fost bine ca am obisnuit-o sa o legan, n-o fi fost???

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Smaranda, 03.11.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Hai sa vin si io Gica Contra si sa imi spun opiniile...
De ce sunt contra...

1. Daca ai 2 copii (gemeni sau cu varste apropiate) pe care il tii primul in brate? Deci metoda nu se poate aplica...
2. Intr-o familie mi se pare fff importanta relatia de cuplu...Asa ca cosider ca atata timpul petrecut cu bebe trebuie impartit cu tatal lui...iar patul conjugal nu trebuie parasit (decat cu mici exceptii)...Un copil fericit intr-o familie fericita...
3. Cred cu tarie ca orice copil are nevoie de independenta...Independenta il face sa isi descopere propria personalitate, sa devina consient de proprietatea lui, sa fie increzator in sine
4. Faptul ca asa faceau si bunicile si stramosii nostrii nu mi se pare concludent...pt ca...isi carau copii la camp in spate de nevoie, le dadeau san pana la 5 ani tot de nevoie (deodata cu urmatorii 3 copii). Si imediat ce venea urmatorul copil, cel purtat atata timp la san, era dat pe mana surorilor mai mari si oarecum privat de atentia pe care o avusese pana atunci...in favoarea celui mic!!!
5. Mi se pare gresit ca tu ca femeie, sa abandonezi totul ca sa te ocupi doar de copil...Pentru ca, pentru mine definitia femeii nu inseamna "mama"...ci o persoana mult mai complexa...

Mai am si alte idei...dar sunt prea complicate si greu de explicat...hihi...
Eu asa simt.....

Imi iubesc copilul mai mult ca orice, dar imi iubesc si sotul la fel de mult si toti 3 impartim totul...timpul petrecut cu David, timpul petrecut doar eu cu sotul, timpul pe care il petrec eu cu David, si timpul pe care il petrece el cu fiul lui...

Mi se pare important sa nu devii dependenta de copil si nici el de tine...

Eu nu am dormit cu David decat daca cerea el asta ( a avut perioade cand pur si simplu simtea nevoia sa doarma cu noi, dar in majoritatea timpului doarme singur)...l-am tinut in brate de fiecare data cand a simtit el nevoia si mi-a cerut-o (fie prin plans cand era mic, fie ca radea si vroia sa ne harjonim, fie prin cuvinte cand s-a facut mai mare)...
Si acum are 3.4 ani ...e un copil foarte echilibrat, foarte hotarat, stie mereu ce vrea, cum sa obtina, este independent

Fiecare dimineata e un nou inceput

Sinzi, Radusi David



David



Mergi la inceput