Am ...agricultura in Vest, acum o... in Romania

Am ...agricultura in Vest, acum o... in Romania | Autor: Idora

Link direct la acest mesaj

Un fost director Pioneer intr-un documentar inedit:
"Am f...t agricultura in Vest, acum o f...m in Romania"
de Manola Romalo

"Romania are produse gustoase, cum noi de mult nu mai cunoastem. Dar concernele se duc acolo si distrug agricultura, la fel ca in Occident ...", spune unul dintre protagonistii noului film "We feed the world" (Noi hranim lumea).

"We fucked up the West and now we're coming to Romania, we will fuck up all the agriculture here" (Am f... agricultura in Vest si acum venim in Romania sa o f... si aici)- spune Karl. O, fost director Pioneer in Romania, companie care produce organisme modificate genetic.

In Austria si Germania, acest film este documentarul cu cel mai mare succes din ultimii zece ani.

La Viena, in toiul noptii, camioanele varsa in cazanele unei centrale de termoficare mii de paini, chifle si cornuri „restante” din supermarketuri. Doua milioane de kilograme de produse de panificatie (pe an) sunt aruncate la foc.

Exact cantitatea de paine consumata de locuitorii din Graz, al doilea oras din Austria. ”Ceea ce facem de peste 10 ani este pervers”, spune soferul unui camion de paine-gunoi. „Dar o tona de grau e mai ieftina decat splitul care-l arunc iarna pe strazi.”

... Pe un camp de grau, undeva in centrul Austriei, Franz Epp (47 ani) lucreaza pamantul. Tatal sau avea 12 ha de grau, producea legume si tinea o gospodarie de sase persoane. Franz spune ca, acum, abia reuseste sa-si scoata paiinea de toate zilele.

Taranul numeste noua strategie agricola a Uniunii Europene „creste sau crapa”. Descrie efectele industrializarii in agricultura ultimilor 20 de ani.

De pilda, faptul ca nu mai poate cultiva legume. Motivul? Cei doi distribuitori monopolisti din Austria le cumpara la preturi de dumping. Din Spania. Pentru ca Uniunea Europeana nu subventioneaza aproape deloc agricultorii mici, locali.


Noua secventa: un ocean de plastic stralucitor se intinde pe 270.000 de hectare - suprafata Belgiei si Olandei. In serele de zarzavaturi si legume din Almeria, in sudul Spaniei, tineri africani fara masti stropesc pesticide pe rosii palide.


Cu coaja groasa si fara gust, dar rezistente la transport, vor strabate 3000 de kilometri prin toata Europa. Pana ajung, ca mingi de ping-pong in cartoane, la consumatori. Cativa lucratori locuiesc in corturi primitive, fara apa curenta. Sunt fii de agricultori din Sudan.

„La piata centrala din Dakkar”, spune unul, „produsele agricole importate din Europa si subventionate de UE, sunt cu o treime mai ieftine fata de cele locale. ” Munceste aici ca sa-si intretina familia.

„Am vrut sa arat corelatia dintre agricultura globala si ceea ce mancam”

In perioada martie 2004 - aprilie 2005, regizorul austriac Erwin Wagenhofer (44 ani), a filmat 75 de zile in Austria, Spania, Franta, Brazilia. In Romania, a filmat ultima secventa, timp de o saptamana.

„Am vrut sa arat relatiile dintre productia globala a alimentelor si modul nostru de viata. M-au interesat aspectele de lunga durata. In Spania, agricultura de irigatie intensiva a inceput la sfarsitul anilor `60. S-a extins din ce in ce mai mult. Acum, solul nu mai produce destula apa. N-am avut nici o intentie moralizatoare.

De aceea n-am numit filmul „Ei hranesc lumea” (concernele multinationale, n.a.) ci „Noi hranim lumea”. Pentru ca noi avem posibilitatea sa alegem ce fel de alimente vrem sa mancam,” naturale sau industriale, ne-a declarat regizorul, cu ocazia premierei in Frankfurt.


Protagonistii filmului, pescari (Franta), lucratori imigrati (Spania), tarani (Austria, Brazilia si Romania) si doi manageri (Elvetia si Romania) critica deschis anomaliile sistemului de productie alimentara globala.

„A fost foarte greu sa gasesc persoane de acord sa spuna ceea ce gandesc, in fata camerei de luat vederi. Desi am intalnit la fiecare colt tarani care, dupa doua minute, incepeau sa critice structurile europene, preturile impuse si presiunea distribuitorilor. Dar nu doreau neaparat sa-i si filmez”, relateaza Wagenhofer.

Motiv datorita caruia a intalnit viitorii protagonisti de cateva ori inaintea turnajului.


La fel a procedat si cu austriacul Karl O., care in 2004 era directorul de productie al concernului Pioneer, in Romania.

Compania Pioneer produce organisme moficiate genetic si hibride in Romania, fiind acuzata de organizatia Greenpeace de introducerea acestor tehnologii.

„Romanii ar putea sa-si vanda scump produsele gustoase in toata Europa”

...Intre Braila si Bucuresti, lanuri de porumb si floarea soarelui se intind pe sute de hectare. La o ferma, taranii recolteaza vinete: „Ce vedeti aici sunt legume de cea mai buna calitate pentru o cultura ecologica”, spune managerul austriac.

„Vinetele romanesti sunt deosebit de gustoase, pentru ca se inmultesc din propriile seminte.” Firma la care este angajat produce seminte hibride. Ca urmare, vinetele „arata splendid dar n-au nici un gust”, afirma managerul concernului american Pioneer.
„Cred ca totul se va schimba. Marile concerne o sa distruga ce-a construit natura. Standardul alimentar o sa scada.Lumea n-o sa mai stie ce inseamna un produs agricol gustos.” (Dupa declaratiile mult mai ample din film, Karl O. a avut mari dificultati cu Pioneer. Astazi fostul director e pensionar si traieste in Romania.)

Regizorul Erwin Wagenhofer a fost de mai multe ori in tara. Acum cativa ani, a realizat un documentar in Delta Dunarii. Ce l-a impresionat acum?

„Absurd in tot acest complex este faptul ca in prezent Romania, care are inca produse de foarte buna calitate, in loc sa le cultive si sa le exporte, face exact contrariul!
Cultiva produsele agricole pe care le avem aici (produse cu hibrizi industriali si cu mari cantitati de pesticide, n.a.) in surplus. Unde vor sa le vanda? Cui? Romanii ar putea sa-si vanda scump produsele gustoase in toata Europa!

„Noi hranim lumea”, produs de Allegro-Film (Viena), impresioneaza prin scene de mare intensitate. In filmul de 96 de minute, Jean Ziegler, cunoscut politolog si autor de carti, raportor special pentru „Dreptul la hrana” la Natiunile Unite, comenteaza „dementa politicii globale care distruge agricultura naturala”.

Actualmente au loc negocieri pentru distributia filmului in Romania. Poate o ocazie de reflectie pentru public: va disparea taranul roman?

http://www.hotnews.ro/articol_49514-Am-f...t-agricultura-in-Vest-acum-o-f...m-in-Romania-de-Manola-Romalo.htm

Cand se vor mai destepta si romanii si vor inceta sa mai fie condusi de altii

------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.

În vremuri ale minciunii universale, a spune adevãrul este un act revoluþionar(George Orwell)
poze
Liseberg-Göteborg

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Bine ati venit in tara / lumea paradoxurilor...... !

Oricum, stai sa vezi ce va fi dupa ce intram in UE.... nici ce gasim acum nu o sa mai vedem..... vise erotice vor fi ouale de casa, laptele de la taran, merele naturale de la uncheas sau usturoiul romanesc....

Adrian
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">My page + 6 tehnici in asteptarea lui BB mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena d spune:

mai dureaza relativ... putin, adica pret de 1 generatie, adica max. 25 ani.
s-ar putea sa nu mai apucam sa mincam rezultatele integrale ale modificarilor genetice - flora si fauna - ptr. ca deterioram ireversibil ecosistemul din alte p.d.v. - poluare etc. cu efecte devastatoare, inundatii, alunecari de teren, furtuni etc, deci nu vom avea unde trai, nici macar la altitudine mare.

cei din generatia colectivizarii fortate au plecat in industrie dar au ajuns la 50-60 ani si acum vor paminturile inapoi dar vor fi obligati sa le dea in arenda sau sa le vinda celor care vor distruge sau nu agricultura, deci vor avea nevoie de cel putin 10-15 ani, daca urmasii lor nu vor gindi normal.
acum doresc doar sa se imbogateasca rapid.
filozofii de genul asta sunt multe, difera putin structura, dar incercati sa savurati acum ce sa mai poate, mai tarziu nu vom sti ce vom minca si vom respira.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

De ce nu va atasati organizatiei GREENPEACE?

asa ne place sa facem polemica fara sa actionam!!!

cu cainii strazii la fel a ramas inghetata ideea din cauza gripei aviare!!!!
pai mai mereu vor fi probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Da, toti ne gasim acum mari ecologisti, dar cand mergem in piata ce cumparam??? Produse cu aspect necomercial sau cele ce-ti iau ochii???
E usor sa condamnam insa noi, toti cumparam AMBLAJUL, si de aici e si normal sa se vanda AMBALAJUL. Vrem produse care sa aiba un aspect impecabil. Ei bine, nu putem sa le avem pe toate. Daca vrem aspect atunci nu o sa avem calitate nutritiva. Nu poti pastra un produs luni intregi la o calitate superioara fara a utilia numeroase produse chimice. Nu poti produce fructe si legume cu aspect comercial fara numeroase tratamente chimice.

De ce nu cumparati merele cu viermi de la tarani ci cele frumoase, rosii si fff scumpe??? Daca vrem natural atunci sa ne obisnuim cu aspectul mai putin placut.

Asta cerem, asta ni se da.


www.babiesonline.com/babies/a/andrada/" target="_blank"> puiut de om

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

eu cred ca ne aflam intr-un cerc vicios.fara asa numitele pesticide,chimicale si ce se mai foloseste in agricultura,productia ar fi foarte mica-si nu ar acoperi necesarul de hrana pt. intreaga populatie.plus de asta,pamantul este saracit ,nu mai are resurse proprii -deci e nevoie de ingrasamant.

in alta ordine de idei- sotul meu este agricultor-si am mancat si rosii(de ex.)tratate si netratate-iar cele tratate au un gust mult mai bun decat celelalte.

solutia ar fi pe undeva la mijloc-sa se foloseasca ingrasamintele si pesticidele,dar cu masura,dupa anumita norme-sa se stabileasca cele care sunt periculoase pt. om si sa fie interzisa folosirea lor etc.

...if you know what I mean.(proverb american :-D)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurelia1278 spune:

quote:
Originally posted by april

Da, toti ne gasim acum mari ecologisti, dar cand mergem in piata ce cumparam??? Produse cu aspect necomercial sau cele ce-ti iau ochii???
E usor sa condamnam insa noi, toti cumparam AMBLAJUL, si de aici e si normal sa se vanda AMBALAJUL. Vrem produse care sa aiba un aspect impecabil. Ei bine, nu putem sa le avem pe toate. Daca vrem aspect atunci nu o sa avem calitate nutritiva. Nu poti pastra un produs luni intregi la o calitate superioara fara a utilia numeroase produse chimice. Nu poti produce fructe si legume cu aspect comercial fara numeroase tratamente chimice.

De ce nu cumparati merele cu viermi de la tarani ci cele frumoase, rosii si fff scumpe??? Daca vrem natural atunci sa ne obisnuim cu aspectul mai putin placut.

Asta cerem, asta ni se da.



Da, eu cumpar legume si fructe care arata mai rau. Mai mici - cu dimensiuni normale, patate, chiar si cu viermi. Prefer taranii mai in varsta, care par mai amarati, care au cantitati mici de marfa, in speranta ca nu fac agricultura in cantitati "industriale" si cu mijloace "industriale".
Ocolesc pe cat posibil orice nu este produs in Romania. Desi, de multe ori ma intreb, daca nu cumva controlul ingrasamintelor si pesticidelor este mai bun in Occident decat in Romania.


Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Este doar unul din "beneficiile" UE pe care le vom "gusta" din plin, conform vointei majoritatii; unul, insa, foarte importand, de care depinde chiar sanatatea si viata noastra. Nu cred insa ca am avea scapare, interesele generale sunt mult mai puternice ca cele de grup (sau individ). Este similar innabusirii in fasa a cercetarilor pentru energia neconventionala, cata vreme cu resursele de petrol se pot controla parghii uriase.
Hai sa recunoastem, totusi, ca deja nu mai avem pe masa ce mancau bunicii nostri, indiferent de la ce taran cumparam.
Ce ma sperie pe mine cu adevarat (daca este sa ne luam dupa cei ce judeca si altfel decat stiintific) este faptul ca vom consuma din ce in ce mai multe produse care nu poarta amprenta genetica a neamului si pamantului natal ceea ce duce la pierderea "busolei" de catre un organism care-si pierde, treptat, si rezistenta in fata scimbarilor de tot felul. Asa zic unii...

poze multe cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gandacel spune:

quote:
Originally posted by Rufus

Este doar unul din "beneficiile" UE pe care le vom "gusta" din plin, conform vointei majoritatii; unul, insa, foarte importand, de care depinde chiar sanatatea si viata noastra. Nu cred insa ca am avea scapare, interesele generale sunt mult mai puternice ca cele de grup (sau individ). Este similar innabusirii in fasa a cercetarilor pentru energia neconventionala, cata vreme cu resursele de petrol se pot controla parghii uriase.
Hai sa recunoastem, totusi, ca deja nu mai avem pe masa ce mancau bunicii nostri, indiferent de la ce taran cumparam.
Ce ma sperie pe mine cu adevarat (daca este sa ne luam dupa cei ce judeca si altfel decat stiintific) este faptul ca vom consuma din ce in ce mai multe produse care nu poarta amprenta genetica a neamului si pamantului natal ceea ce duce la pierderea "busolei" de catre un organism care-si pierde, treptat, si rezistenta in fata scimbarilor de tot felul. Asa zic unii...

poze multe cu noi


"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde



Asa este. Dar suntem sclavii fara putere ai globalizarii. Scapa cine poate! Nu neaparat exemplarele cele mai reusite, ci cele care isi pierd identitatea si se adapteaza mai usor...

Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Taty spune:

Noi simtim pe pielea noastra aceste "avansuri" ale agriculturii...ne aflam exact in zona Almeriei de care se pomenea in articol.
Acum doua veri am exagerat un pic cu legumele proaspete, deh, voiam sanatate pe masa, dar efectul a fost invers, am facut o gastrita de toata frumusetea...multi dintre romanii care sunt aici se pling de probleme similare si se prefera fierberea lor...
Rar cind cumparam un fruct sau o leguma si se nimereste sa fie la gust asa cum stim noi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Va pot spune doua produse(genetic modificate) de care trebuie sa va feriti sa le aveti pe masa;sunt alea frumoase si mari care va pacaleste ochiul!!

SALATA VERDE si CAPSUNILE
Dunt produsele care asimileaza cea mai mare cantitate de reziduri chimice si este(cancerigen) nociv omului!!
La rosii sau ardei grasi ca sa aveti colici si alte gastrite ar trebui sa consumati 2kg pe zi,deci sunt fara pericol .

Va spun asta din sursa sigura,sa nu-mi cereti sursa ca-mi pot pune viata in pericol!!

Mergi la inceput