Dincolo de malpraxis, dincolo de moarte

Dincolo de malpraxis, dincolo de moarte | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Stimate colege si stimati colegi,

In urma vizionarii unui nou caz de deces al unui copil de 8 ani survenit in timpul unei operatii de rutina am stat indelung sa ma gandesc asupra continutului acestui mesaj. Deja instr-un timp extrem de scurt s-a intamplat o noua tragedie. Si ca o ironie a sortii in conditii asemanatoare. Si partea si mai tragica a acestor fapte e una si mai cutremuratoare, una care nu a banuim. In REALITATE se intampla mult mai multe astfel de tragedii. Dar acestea sunt pierdute de nenorocul intamplarii, de nenorocul orbirii, de nenorocul asurzirii, de nenorocul TACERII. Ce este de facut?! Putem sa avem OPINIE! PUTEM sa NU mai TACEM! De dragul celor care sunt in cauza, de dragul celor ce aveau dreptul sa existe, de dragul iubirii de viata, de dragul DREPTATII si ADEVARULUI. AVETI PUTEREA SA SPUNETI:

DA eu consider ca nu este bine!
DA eu consider ca nu este drept!
DA eu consider ca trebuie schimbat ceva!
DA eu consider ca trebuie gasite raspunsuri si mai ales raspunderi!

Pentru simplul motiv ca viata NU ESTE DE VANZARE.
Pentru simplul motiv ca dincolo de moarte exista greseala care nu poate sa intoarca NICIODATA viata inapoi.

Ce puteti VOI sa faceti?
Scrieti aici cei care doriti, cei care considerati ca nu este drept. DOAR SCRIETI!
EU consider ca trebuie cineva sa raspunda!
Chiar si acest gest inseamna puterea voastra de opinie.

Cu mult respect pentru voi toti,

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinaxeni spune:

Am citit de multe ori despre cazuri de malpraxis si m-am cutremurat.
De multe ori m-am gandit ce am putea face si singura concluzie a fost ca ar trebui infiintata o organizatie care sa lupte alaturi de cei afectati si sa dea un semn de alarma medicilor ca nu suntem singuri si luptam impotriva incompetentei lor.
Nu stiu cum am putea face asta dar cred ca ar fi o idee.
Am observat ca orice pacient care se duce in justitie are sanse mici de castig,nu stiu de ce, poate din lipsa de informatii,de sustinere,de legi.
Astept sa vad ce spun si ceilalti si poate intr-o zi chiar noi o sa facem primul pas.

alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yasmine spune:

Ma gandesc ce ash face daca ash fi in locul acelei mame, prbabil ca in prima faza imposibilitatea de a intzelege ce se intampla shi de ce, te transpune intr-o letargie, mai bine zis inte-o stare de paralizie toatala, cu imposibilitatea de a mai simtzi ceva shi de a vrea sa faci ceva.
Dar mai apoi trebuie actzionat, chiar daca shtim cu totzii ca zidul de care trebuie trecut - cel al tacerii - este imens, shi primul lucru care trebuie facut este sa vorbeshti despre ce tzi se intampla, pt. ca poate asha altzii vor fi informatzi, vor fi avertizatzi.
Eu am trait aici in Germania ignoratza in spitalul universitar de pediatrie, am stat in spital o saptamana cu Yasmin, shi dupa ce am ieshit analizele au aratat ca nu avea nimic. Nimic. Doar ca in decurs de o saptamana a vomitat in continuu, shi a avut diaree, dar la analiza scaunului nu a ieshit nimic. Abia dupa ce am venit acasa shi am facut singura analizele la alt laborator ne-au ieshit Rota Virushi, doua zile mai tarziu m-a sunat Sanipidul sa ma intrebe de unde i-am luat. Ma rog, la noi a trecut cu bine, cu toate ca se shtie ce repede se pot deshidrata micutzii la o varsta asha frageda, dar la spital nu ne-a fost dat nici un fel de regim, ne dadeau lapte shi iaurt, shi fructe ...
Nici nu-mi pot inchipui ce s-ar fi intamplat daca o pierdeam ...
Cred ca ma luat cu toata lumea asta de gat, cu oricine, shi cu orice pretz.

>>Daruieshte lumii un zambet shi toata lumea itzi va zambi!<< Charlie Chaplin

Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena shi Alexandru http://www.rhp.ro/Andreasn/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

Trebuie sa luptam ca justitia, politia, medicina legala si alte institutii ale statului roman sa se lepede de coruptie. Trebuie sa luptam ca sistemul medical sa fie schimbat, in sensul ca pacientul sa-si cunoasta drepturile si riscurile la care se supune in urma actului medical - asa cum spunea de curind la TV cineva, referindu-se la cazul copilului care a murit acum citeva luni la Craiova in urma unei anestezii, aceste dreptiru trebuie sa fie afisate pe toti peretii spitalelor sau cabinetelor medicale. Trebuie sa luptam cu inertia unui sistem corupt si depasit de vreme.

Putem oare?

Si mie mi-a murit cineva drag, acum citeva luni, ucis nevinovat - sotul meu; si acum ma lupt sa obtin rezultatul expertizei medico-legale de la IML. Nu va imaginati cite am aflat intre timp despre cite se intimpla la IML, in ciuda tuturor controalelor si anchetelor care s-au facut de curind.

Putem sa ne luptam cu sistemul? Noi, simple fiinte risipite prin lume? Eu nu ma las, vreau sa se faca dreptate - macar in cazul meu, desi asta nu-l va aduce inapoi pe sotul meu, nu-i va aduce copilului meu tatal inapoi. Eu cred ca orice initiativa, individuala sau comuna dar bine organizata, poate schimba ceva. Cred ca daca ne stabilim bine si rational obiectivele unui astfel de demers vom putea reusi sa schimbam ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Si un var al meu de 16 ani a murit in urma aunei banale operatii de apendicita... au trecut 10 ani de atunci, dar ranile nu se vindeca...
Am incercat sa dam medicul in judecata, dar "o mana spala pe alta"... acel medic opereaza in continuare...
Si eu sper sa putem schimba ceva... Si eu cred ca este nedrept...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tonic spune:

Indraznesc sa raspund la acest subiect pt. ca si au am fost socata si speriata de cazurile de copii care au murit in urma sau in timpul unor interventii chirurgicale care pareau de rutina. Vreau sa va spun ca am fost atit de speriata incit am anulat operatia de polipi pe care trebuia sa o suporte fetita mea. Am spus ca mai bine ii dau antibiotic tot timpul decit sa risc sa ramin fara ea. Nu exista rau mai mare pe care un parinte il poate trai decit sa-i moara copilul. Si ma gindesc ca, desi ei nu au nici o vina, este inerent sa nu apara ginduri de vinovatie de genul de ce l-am dus la operatie, de ce nu am ales alt doctor, alt spital, etc. Stiu ca am trait clipe de groaza cit nazdravana mea si-a rupt dintisorii din cauza unei cazaturi, si m-am simtit teribil de vinovata ca nu am supravegheat-o mai atent, ca nu am fost mai stricta cu ea.Dar la noi suferinta a fost scurta si cu ajutorul lui Dumnezeu, reparabila, insa pt. ei chinul va fi vesnic iar pierderea lor este ireparabila.
Ce putem face oare ca astfel de cazuri sa nu se mai repete, ca numarul culpelor medicale sa scada, sa nu-ti fie teama sa mergi cu copilul pt. o interventie chirurgicala cu gindul ca nu va mai iesi viu de acolo? Sincer, nu stiu, dar daca exista ceva prin care putem ajuta, putem interveni, sunt oricind gata sa particip si eu.

catalina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grenouille spune:

vin si eu cu un caz de malpraxis. daca se poate numi asa.
Spitaul Judetean Alexandria.
Mama a fost adusa de urgenta acolo in urma unor afectiuni ginecologice specifice pre-menopauzei, i s-au prelevat probe pt biopsie si la analiza i s-a diagnosticat cancer de gradul 2.
trec peste jegul si mizeria din spital si intamplarile de groaza pe care le-am auzit de la celelalte paciente din spital (bandaje uitate in ele dupa chiuretaje, acelasi pat folosit pt mai multe paciente fara a schimba lenjeria etc).

Am venit la Bucuresti pt operatie si investigatii suplimentare desi cei de acolo voiau sa o opreasca sa o opereze ei. Ca sa se demonstreze ca nu a avut nici pe departe ceea ce diagnosticasera cei de acolo. Va dati seama ce se intampla daca o lasam pe mana alora? o iradiau degeaba!
si sa nu uitam stresul si nervii si plaga asta pe care o ai deasupra capului cu un asemenea diagnostic - mama e cardiaca, putea sa moara de 10 ori de inima pana se afla exact ce are! cate cazuri din astea or fi fost? CATE? am renuntat din sila sa ma duc sa fac scandal, desi erau buni de plata. important e ca mama a scapat si se simte foarte bine. dar numai in pielea noastra sa nu fii in acele 2 luni de cosmar!

deci....

No person is entirely bad or entirely good. Therefore learn to forgive yourself for error the same as you should forgive others...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

ma ingrozesc citind pe aici.
dar ce am putea face? in primul rand sa cerem o a doua opinie, unui alt medic, sau chiar o a treia cand e vorba de afectiuni grave.
intotdeauna inaintea unei operatii, ba chiar si inaintea unei banale anestezii stomatologice, sa se faca testare alergologica la anestezicul respectiv.
si solutii mai trebuie sa existe pt. a preveni asemenea tragedii.

Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maurice spune:

In alergatura din viata de zi cu zi putini mai gasesc timp pentru a se revolta din cauza nenumaratelor nedreptati ce au loc destul de des la noi. E bine ca se mai gasesc persoane care au puterea sa reactioneze, intr-un fel sau altul.

Eu sunt patita, dar nici pe departe atat de grav. Am o mica problema la inima; de fiecare data cand am fost la diversi medici pentru tot felul de interventii (fara legatura cu inima) chiar si o operatie de menisc, s-a intamplat acelasi lucru: nu am fost intrebata niciodata daca am vreo problema, sau daca fac vreun tratament ce ar putea interactiona cu ce aveau de gand doctorii sa-mi dea. Noroc ca am eu grija sa spun.
Pe de alta parte, cand am vrut sa fac scuba diving, in alta tara, instructorul mi-a dat un chestionar de vreo 5 pagini cu intrebari amanuntite legate de sanatate, si desi ar fi incasat destui bani daca si-ar fi dat acceptul, ei bine, nu m-a primit, desi problema mea la inima era minora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinadil spune:

Pentru simplul motiv ca VIATA NU ESTE DE VANZARE.
Pentru simplul motiv ca dincolo de moarte exista greseala care nu poate sa intoarca NICIODATA viata inapoi.
Pentru ca ei, copii nostri, parintii, fratii sau prietenii , sunt singura noastra avere.

Ajutati-o pe Bella,www.desprecopii.com/FORUM/topic.asp?TOPIC_ID=57873&whichpage=1" target="_blank">Mariuca,www.desprecopii.com/FORUM/topic.asp?TOPIC_ID=58740" target="_blank">si Robert,www.desprecopii.com/FORUM/forum.asp?FORUM_ID=59" target="_blank">si ei au nevoie de noi!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns baby-boom spune:

Cutremurator!
Ar trebui sa spunem cu totii:

.....poate candva se va si putea schimba ceva, totusi nu stiu daca atat conteaza!!!
Si e greu de crezut ca asemenea cazuri raman fara ecou....
...politia, colegiul medicilor nu se autosesizeaza?
Dar fiti siguri ca asemenea medici, care jongleaza cu vietile semenilor lor nu vor ramane nepedepsiti!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61094" target="_blank">Ajutati copilashii in suferinta participand la acest bazar umanitar!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60378" target="_blank">Alex(1 an) are diabet! Bazar pt. Alex!

poze cu noi

"UN COPIL EXPRIMA PAREREA LUI DUMNEZEU CA LUMEA AR TREBUI SA CONTINUE" Carl Sandburg

Mergi la inceput