interpretare analize

interpretare analize | Autor: mariussimiuc

Link direct la acest mesaj

Astazi i-am facut analize la sange lui Robert si i-au iesit hemoglobina si HEM-ul sub valorile normale si leucocitele,trombocitele si limfocitele peste limitele normale.Cei de la laborator nu mi-au zis mare lucru(doar ca e semn clar de infectie ) si pana maine cand merg la dr mi se pare o vesnicie.Poate cineva sa ma lamureasca?Stie cineva ce e cu limfocitele astea?

Miha si puiul Robert

http://pg.photos.yahoo.com/ph/mariussimiuc/my_photos

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rox_dumitrescu spune:

Depinde de cat de mult depaseste valoarea maxima admisa. Daca sunt la limita superioara sau putin peste nu este o problema foarte mare. La copii insa nr de leucocite si formula leucocitara difera fata de adult iar valorile de referinta de la laboratoare dupa ate stiu eu sunt pt adulti. Eu iti dau un exemplu, insa trebuie sa tii cont ca valorile de referinta sunt altele in functie de aparatura folosita de fiecare laborator. la nastere un nou nascut are 18000 (in jur) leucocite (dintre care 62% neutrofile si 31% limfocite), la 8 luni are 12200 leucocite(30% neutrofile si 62% limfocite), un adult are 7500 leucocite (60% neutrofile si 34% limfocite). Deci la copil exista o leucocitoza cu o limfocitoza fiziologica; daca insa este marcata atunci inseamna ca intr-adevar exista o problema si numai medicul te poate indruma.Referitor la trombocite iar depinde cat de depasite sunt valorile. Trombocitoza poate fi reactiva (boli infectioase, inflamatorii, reumatismale). Am avut si eu o problema cu Matei referitor la nr de trombocite. Acum o luna a facut rujeola, i-am facut analize si avea trombocitele 100000, adica putin. Dupa ce trecut eruptia (la vreo 10 zile) i-am repetat analiza, de data asta trombocitele erau 550000, f mult. Explicatia a fost ca in timpul rujeolei exista o trombocitopenie cauzata de virus, apoi ca reactie fireasca de refacere a lor urmeaza trombocitoza. Nu am repetat inca analiza, il mai las un pic.Sper sa te fi ajutat cat de cat, stiu ca este groaznic sa te gandesti mereu ce are puiul tau.Sanatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariussimiuc spune:

Roxana,iti scriu acum ce scrie pe buletinul de analiza:
hematocrit 34.56 val normala 36-48%
VEM 76.38 val normala 80-97 fL
hemoglobina 11.60 val normala 12-16.5g/dL
HEM 25.63 val normala 26-34pg
trombocite 432 val normala 150-400
leucocite 12.26 val normala 4-9
limfocite 7.64 val normala 0.6-3.4
62.30 val normala 20-48
Am vrut sa-ti scriu pe PM dar nu ai activata optiunea.Te rog,"rastalmaceste"un pic valorile astea,ca sa pot intelege si eu ceva si poate sa dorm linistita la noapte...Multumesc din suflet!

Miha si puiul Robert

Mergi la inceput

Imi pare rau Miha ca nu am mai putut sa-ti raspund aseara, m-am dus la culcare ca nu mai puteam de somn si abia acum am gasit un pic de timp pt calculator. Probabil ca ai fost deja la medic si te-ai lamurit cumva. Eu ma gandeam vazand analizele ca ar fi vorba de o anemie feripriva (Hb mica, dar mai ales HEM si VEM care indica clar o anemie prin lipsa de fier). Trombocitele sunt putin peste limita superioara , eu stiu poate a mai incercat sa-i ia sange si n-a reusit, a sangerat un pic si aici se trage. Acum este greu de interpretat leucocitoza. Dupa unele carti ar spune ca leucocitele 12000 sunt normale la un copil de 8 luni (parca asa retin ca are) si sa stii ca exista si cauze fiziologice ale ei (de ex daca a mancat inainte, daca era agitat)precum si unii oameni au valori mai mari catre limita superioara fara consecinte patologice; diferenta de 3000 de la limita superioara 9000 inseamna totusi ceva si eu m-as gandi sa exclud totusi orice cauza infectioasa (sfera ORL, urocultura, coprocultura).Limfocitele se incadreaza in limitele normale pentru un copil de varsta lui.Deci daca ar fi sa ma iau dupa carti n-ar fi nimic deosebit, daca ar fi sa ma iau dupa limitele admise de laborator ar fi vorba de infectie (acum sunt si trombocitele care sunt un pic marite)desi am mai zis, limitele respective se raporteaza la adulti. ideal ar fi ca orice laborator sa aibe indici si valori diferite pt adulti sau copii. Medicul are insa experienta cred mai ales ca a vazut multe analize si poate face o comparatie cu alti copii si trage o concluzie.Daca el zice ca e bine, atunci e bine mai ales daca i-a facut un control amanuntit.Poate scrii ce ti-a zis medicul, sunt curioasa de acum. Sanatate multa.

Mergi la inceput

Nu stiu ce sa spun...sunt mai confuza decat eram aseara si decat inainte de a merge la dr.Noi suntem inscrisi la ea relativ recent si nici probleme majore nu am avut ca sa pot sa-mi dau seama daca are sau nu habar de meseria sa.
Deci..mi-a spus ca e semn clar de infectie.Dar ce fel,de unde nu poate sa-mi spuna.Spune ca ar trebui sa repetam analizele pt ca eu nu pot accepta ideea asta.Copilul este bine,este vioi,mananca foarte bine,nu face febra...daca ar avea vreo infectie nu ar reactiona nici intr-un fel?Recent i-a fost descoperit la parazitologic ca are Giardia,dar a exclus ca din cauza lor au iesit asa analizele.Si cica analizele facute cu sange din degetel nu sunt intotdeauna exacte.Deci,ar trebui sa-i fac din vena,ceea ce multe laboratoare nu fac,fiind prea mic.
Sunt intr-o dilema totala...
Acum referitor la ceea ce mi-ai spus tu...poate totusi imi dai o speranta si ma mai linistesti...A mancat dimineata la ora 6 cand s-a trezit si ne-am dus la analize la ora 9.30,ca atunci aveam programare si nu puteam sa-l tin nemancat pana atunci.El dimineata papa doar san.Si de agitat era destul de agitat ca deja era ora de masa,de intepat l-a intepat de 2 ori ca prima data s-a oprit sangerarea.De fapr a fost intepat de 3 ori ca eu am vrut sa-i fac si grupa si RH ca nu i l-au facut in maternitate si am crezut ca se face din acelasi sange.Dar cica sunt analize separate,deci si recoltarea se face separat.Si uite asa am mai invatat ceva...Am sa merg totusi din nou la laborator sa intreb de valori,daca sunt pt copii sau sunt valorile universale.
Sper ca totul sa fie bine...
Sper ca nu am fost prea haotica in exprimare...si inca o data multumesc din suflet ca ai rabdare cu mine...

Miha si puiul Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomasa spune:

Miha, dar eozinofilele nu apar in buletinul vostru de analiza? Te intreb asta pt. ca si eu sunt f. ingrijorata cu niste analize ale baietelului meu, dar la el au iesit prost doar aceste eozinofile, sau asa se pare pt. ca nici eu nu sunt f. lamurita. Eozinofilele apar marite in general in boli parazitologice si alergii, noi fiind in prezent suspecti de giardia, deocamdata neconfirmat. Am vazut la alt subiect ca baietelul tau are giardia si m-am gandit sa te intreb de eozinofile, in caz ca le-ati facut pe acelasi buletin de analiza, desi presupun ca nu ca altfel probabil scriai. In rest am inteles ca medicul tie ti-a spus ca nu giardia ar fi cauza analizelor proaste....

Tomasa, fericita mamica a lui Tudor
baietelul meu minunat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Limfocitele pot creste in viroze si scad destul de incet dupa aceea. Parerea mea - analize in limite normale pt. un bebe, dar orice analiza se coroboreaza si cu starea clinica.
Hemoglobina este nesemnificativ scazuta.

Simina & Andrei (Deiutzu) & bb2 din burtica

Home, wherever you are...

Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities

Mergi la inceput

Daca medicul l-a consultat si daca a exclus orice fel de infectie in sfera ORL (gat rosu, otita, rinita), l-a ascultat la plamani si n-a gasit nimic eu i-as recolta o urocultura pt a fi sigura ca exclud si cauza asta. Parearea mea este insa sa repeti analiza si de preferat sa-l intepe o singura data; stresul intepaturilor si agitatia de dupa, daca hemoleucograma a fost recoltata abia dupa ce l-a intepat de 2 ori pot produce modificari ale leucocitelor iar daca el se simte bine poti sa mai amani un pic pentru a se linisti.Si lui Matei la 3 luni cand i-am facut analize i-au iesit trombocitele 420000 dar atunci mi-am zis ca l-a intepat inainte pentru grup sangvin si m-am linistit. Si la analiza urmatoare i-au iesit bine. Iar acum cu rujeola iar i-au iesit prost.Deci astea n-ar fio problema. Revenind la leucocite, daca el nu da semne de boala, nu are febra, mananca, inseamna ca totul este in regula si valoarea mai mare s-a datorat agitatiei sau daca ar fi sa ne luam dupa ce spun cartile sunt normale la varsta lui. Mie de ex intotdeauna mi-au iesit leucocitele 10000, peste valoare si totusi sunt sanatoasa (am facut zeci de analize, m-am saturat de ele). Limfocitele mi se par ok (lui Matei i-ai iesit 69% si doctorita a zis ca este bine) fiind vorba de limfocitoza fiziologica la copil. Limfocitele cresc in viroze dar si in infectii bacteriene acute (la copii si tineri, se comporta invers ca la adult). Nu stiu daca pentru anemie (usoara) ti-a prescris fier sau a mai amanat un pic. Hemoglobina este usor scazuta, insa ceilati indici eritrocitari sunt scazuti, ceea ce arata ca fierul este sub limita inferioara.daca este sanatos asteapta un timp si repeta analiza. Fug ca se foieste amtei si sunt singura acasa. sanatate.

Mergi la inceput

Tomasa,pe buletinul de analiza sunt trecute si eozinofilele,dar sunt in limitele normale.Poate am scapat deja de Giardia?Ce bine ar fi!
Roxana,am tras o fuga la laborator si mi-au spus ca valorile normale de pe buletinul de analiza sunt cele care le folosesc ei de obicei,deci la adulti.M-am mai linistit un pic,am mai vorbit cu o amica farmacista si mi-a spus ca de obicei la bebei limfocitele si leucocitele ies un pic mai mari.Oricum maine dimineata am sa mai consult un pediatru ca sa fiu sigura.Pediatra noastra nu a exclus deloc varianta infectiei,numai ca nu putea sa-si dea seama unde ar putea fi.Am sa vad maine ce spune si celalalt medic si eventual am sa mai fac un set de analize.Pt anemie mi-a dat Ferrum Hassmann(in timpul mesei),dar de la farmacie mi-a spus ca se da inainte de masa!!!Si mi-a mai dat acid folic,dar asta nu am inteles pt ce este.
Of,of...

Miha si puiul Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Eu nu m-am luat dupa carti, ci dupa practica de 10 ani pe care o am in spate. Ca sa nu mai vorbesc de pediatri pe linga care am stat ca sa "fur" meserie.
Dar mai bine nu ma mai bag, ca oricum vorbesc in van... Aveti grija cu fierul, am mai spus-o si e ultima oara cind o mai spun.

Multa sanatate tuturor!

Laguna Beach
Beach Cities

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Siminaf

Eu nu m-am luat dupa carti, ci dupa practica de 10 ani pe care o am in spate. Ca sa nu mai vorbesc de pediatri pe linga care am stat ca sa "fur" meserie.
Dar mai bine nu ma mai bag, ca oricum vorbesc in van... Aveti grija cu fierul, am mai spus-o si e ultima oara cind o mai spun.

Multa sanatate tuturor!

Laguna Beach
Beach Cities

Simina,de ce ai impresia ca vorbesti in van?Crezi ca daca nu aveam nevoie de sfaturi mai apelam la voi?Orice parere este binevenita.Asa mai invatam cate ceva si eventual mergem si cu lectia facuta la doctorul de familie,care (se intampla!)sa nu aiba nici o legatura cu problema care te framata.

Miha si puiul Robert

Mergi la inceput