Am nevoie de sfatul unui logoped

Am nevoie de sfatul unui logoped | Autor: lidia elena

Link direct la acest mesaj

Cine ma poate ajuta?
Cred ca am nevoie de un logoped pentru baietelul meu care are 2 ani si 7 luni.Sunt deja o nmama disperata. Rares refuza cu desavarsire sa vorbeasca.In afara de mama,mami,tati,da,bravo(de fapt "bavo") alo,mimi,nu(de fapt"na"),apa,pa, dadededee(la revedere) nu vrea sa zica nimic altceva. Vorbeste o limba a lui, pe care oricat ne-am stradui nu o putem intelege.Eu am impresia ca are frenul scurt, dar medicul de familie al copilului imi spune ca de fapt este un copil rasfatat, care a primit tot ce a vrut fara prea mari eforturi(la mimica si gesturi sta ce-i drept excelent;daca ne facem ca nu il intelegem, gaseste zeci de modalitati de a ne arata ceea ce vrea,ne arata,ne duce la lucrul respectiv si daca tot nu intelegem se enerveaza si incepe sa planga.)Vis-a-vis de fren , medicul ne-a spus ca este ,ce-i drept, mai scurticel dar ca de fapt nu frenul este motivul pentru care nu vorbeste ci faptul ca este puturos si rasfatat.
Nu stiu ce sa mai fac, as vrea sa consult totusi si un logoped.
Ma poate sfatui cineva?
Imi poate recomanda cineva un logoped bun?
Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare sugestiile voastre.Lidia

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns stoichitescu cristina spune:

Buna ziua.

Eu am mai postat la acest subiect, dar nu stiu de ce s-a sters raspunsul. Asa ca revin.

Am urmarit special acest subiect, draga mea mamica, pentru ca ma interesa in mod deosebit. Si eu sunt mamica unui copil care acum are trei ani si o luna si care pina la 2 ani si 11 luni nu zicea mare lucru, ca si al tau.Mi-am pus problema intirzierii vorbirii inca de pe la doi ani ,cind nu spunea nici macar "mama", dar am fost mereu linistita(calmata mai bine zis)de alte persoane care au patit la fel cu micutii lor.
In final, dupa ce am asteptat cu nerabdare sa inceapa sa vorbeasca, am ajuns si la logoped.Iti spuneam data trecuta cind am postat raspunsul, ca Robert m-a facut sa ma simt penibil. Sa-ti explic de ce. Nu a vrut absolut sub nici o forma sa "colaboreze". Orice il intreba logopedul copilul raspundea doar atit "nu" si isi indrepta atentia spre altceva. Ne-a dat de inteles clar ca nu vrea. Logopedul mi-a spus ca nu poate face nimic atita vreme cit micutul nu vrea sa-l urmareasca, sa ii intre in "joc". Incerca sa vada ce sunete scoate si cum, daca poate sa repete dupa el ceva...Logogpedul mi-a spus sa-l mai las ceva vreme si sa incerc sa-l motivez sa vorbeasca pentru ca adevarul este ca eu il inteleg foarte bine si prin urmare nu mai simte nevoia de comunicare.Mi-a mai spus ca deoarece copilul la aceasta virsta se plictiseste foarte repede, nu poate lucra cu el mai mult de 5-10 minute.

Acum dupa citeva luni de cind am consultat logopedul, copilul meu a inceput sa vorbeasca si chiar sa isi puna ordine in sunetele dintr-un cuvint.Astfel : acum o vreme spunea "papa" pentru "apa", iar acum spune corect- apa.
Am scris o lista cu cuvintele pe care la pronunta mai corect la ora asta copilul meu si am ajuns la cam 100 de cuvinte.
Asa ca ai rabdare si mai ales nu-l plictisi pe copil incercind sa il faci sa vorbeasca pentru ca singur cind va intra in colectivitate va vrea sa vorbeasca. Nu spun sa abandonezi dar incearca sa-l faci sa pronunte cuvintele fara sa realizeze ca il "obligi".Ei sunt foarte isteti si se "prind" ce vrei. Al meu de exemplu, incepea sa ma ia de git si sa ma pupe numai sa-l las in pace.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

quote:
Originally posted by stoichitescu cristina

In final, dupa ce am asteptat cu nerabdare sa inceapa sa vorbeasca, am ajuns si la logoped.Iti spuneam data trecuta cind am postat raspunsul, ca Robert m-a facut sa ma simt penibil. Sa-ti explic de ce. Nu a vrut absolut sub nici o forma sa "colaboreze".

Mai sunt si alti copilasi ca al tau, care nu vor sa "colaboreze" :
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38016&whichpage=3

quote:
Originally posted by aysha

De citeva zile ma tot batea gindul sa-l duc pe Rashid la logoped.
De vorbit vorbeste insa nu stiu ce limba .Tinind cont ca doar in casa aude 3 si la joaca inca vreo 5 am zis ca este normal sa fie fluent in bebelushana . Ba dimpotriva,nu prea inteleg ce zice dar sint convinsa ca zice de bine. Drept care intotdeauna i-am dat dreptate ba chiar i-am aplaudat punctele de vedere. Medicul logoped la telefon mi-a spus ca ce se intimpla cu Rashid nu tine neaparat de specialitatea ei ci mai mult de comunicare.
In fine... astazi am mers la ea. Imediat ce a dat cu ochii de ea Rashid a inceput s-o filtreze printre gene.(asa reactioneaza el la contactul cu personae noi... nu se ascunde dupa mine, nu vrea in brate, nu urla, nu face scandal, nu fuge ci doar inchide aproape de tot ochii si spioneaza printer gene). Medicul nu l-a fortat ba chiar i-a dat o jucarie ca sa avem un punct de plecare. A luat jucaria si a zimbit. Medicul il tot intreba "cum ti se pare?", "iti place?", "vrei alta?" si Rashid NIMIC.
Domnule, un cuvint nu a scos! Medicul a zis sa-i luam jucaria poate se enerveaza si are ceva de comentat.
Reactia lui Rashid?
Si-a incrucisat bratele pe piept si i-a intors spatele.
Asta o vad pentru prima data. De obicei se lasa cu crunte negocieri acasa cind se intimpla asa. Medicul ajunge la concluzia ca fie incapatinarea fie teama de nou il impiedica sa vorbeasca de fata cu ea. Si ca sa revenim saptamina viitoare daca dorim insa ea nu crede ca nu este nimic in neregula cu "limbarita" copilului.
Iesim din cabinet si apuc sa fac 8 pasi si Rashid incepe sa vorbeasca cu atita convingere si argumente ca nu stiu daca sa ma enervez sau sa–l pup.
Aprobindu-l il intorc din drum. Directia: cabinetul medicului logoped.
Deschid usa la cabinet si INSTANTANEU Rashid amuteste.
Incearca medical sa-l faca sa spune 3 cuvinte lesinate si nu reuseste.
Atunci, cica imi vine idea salvatoare!
Eu cu Rashid acasa avem citeva melodii preferate dupa care dansam si lalaim.
Inchipuiti-va un elefant dansind (adica eu) si falsind intr-un spital.
Bineninteles ca Rashid a ramas la fel de pasiv precum Sfinxul. Transpirata si nervozata am zis gata, hai acasa.
Iesim iarasi din cabinet si-mi zic: daca si acum iarasi vorbeste pe cuvint daca nu o pun pe doctorita sa stea la panda.
NIMIC. Rashid foarte zimbitor (genul "ai sa ajungi la Gerovitale inainte de termenul propus") si linistit se grabea spre poarta spitalului.
Nu a scos o singura vorba. Tacere de aur. Doar priviri care ma duceau cu gindul la "de ce te uiti la mine, cu ochi straini si goi?".
In clipa in care s-a vazut in masina si a auzit motorul pornind si-a inceput iarasi "discursul".
Cu argumente pro si contra si definitii bebelushesti.
I-am zimbit si mi-am propus sa-mi scot singura gargaunii din cap.
O sa scontinui sa-l aprob ca-s convinsa ca indifferent ce zice,zice bine.
Se pare ca a cistigat si meciul asta.

Cu sinceritate, Aisha.


Sa stiti ca si eu am o fata de aproape 2 ani si 10 luni si vorbeste bebelushana. Si eu sunt ingrijorata.

~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lidia elena spune:

Va multumesc din suflet! Nici nu stiti cat de mult m-ati linistit.
A propos, va spusesem ceva si despre fren.
Ei, bine am facut-o si pe asta, am taiat "ata" acum 6 zile.
M-am inarmat cu rabdare si astept ziua cand Rares se va decide sa ne spuna mai multe.
Va multumesc inca o data din tot sufletul meu de mama "disperata".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danis spune:

Pot sa te linistesc si eu, daca mai este nevoie, eu care acum vreun an ii ceream sfatul lui karmen in legatura cu "mutenia fetitei noastre"... acum are trei ani, si inca de la inceputul anului ne-am dat seama ca anul nou i-a adus "limba"; pur si simplu, de atunci a inceput nu sa turuie, ci sa vorbeasca tot mai mult pe zi ce trece; acum, desi mai vad o multime de copii care par sa vorbeasca mai mult si mai bine, sunt mult mai linistita, iar decalajul pare mereu mai mic, asa ca poate, ar trebui sa mai astepti pana la trei ani sa se remedieze "problema", apoi sa te alarmezi cu adevarat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andora spune:

Buna, si eu hop cu povestea.
Nepotica mea pana acum 2 luni - cand avea 2 ani si 7 luni - zicea doar mama, tata, tuta, mimi, puii. Acum brusc si-a dat drumul si a inceput sa faca si propozitii - stangace normal... Stai absolut linistita Nici tata nu vorbea la 3 ani si dupa ce l-au cercetat niste logopezi straini concluzia a fost ca "n-a simtit nevoia".. Acum e prof de matematica si vorbeste toata ziua.

Andreea & Gogo (DN 10.10.2004)
<http://www.andora.bravehost.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simina2005 spune:

"Nu e important ce ti se intampla ci cum reactionezi la ceea ce ti se intampla"




Ai rabdare cu logopedul, unii copii arata abia peste cateva zile(2 saptamani) ce au retinut sau au invatat. Ei trebuie sa analizeze problema!!! De obicei acesti copii care vorbesc mai greu au timp de gandire si analiza mai mult, si la maturitate devin f chibzuiti.
Despre frena/ata in limba/fraul limbii, am postat si eu un subiect in "saptamana mare", pacat ca s-a pierdut, eu am invatat multe din el.
Ai rabdare, muschii sunt inca atrofiati.Trebuie sa insisti ca acest copilas sa ridice limba cat mai sus, sa atinga radacina nasului.Incearca sa-l faci sa cante"la-la-la..." cu limba atingand buza de sus. Ai rabdare si pune miere sau alta mancare placuta lui, pe buza de sus(sub nas) a.i sa intinda limbuta in sus dupa ea.
Curand o sa aiba suficienta putere sa ridice limbuta pt a face bolta necesara rostirii consoanelor si cuvintelor mai grele.
Va doresc sa aveti multa rabdare si incredere in puiul vostru!



Simina, Diana si Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria I spune:

Draga Lidia Elena,
Lucian Blaga a inceput sa vorbeasca la patru ani!
Eu cred ca nu ai de ce sa te simti disperata, poate doar nerabdatoare, te inteleg perfect. Este cunoscut faptul ca intre gandire si limbaj exista o stransa legatura. Limbajul se prezinta sub doua forme: cel exterior (poate fi oral sau scris)si cel interior. Cel din urma este omniprezent in actele gandirii, in operatiile care se desfasoara mental. Faptul ca Rares are o gama larga mimico-gestuala, cu ajutorul careia stie sa se faca inteles, denota ca la capitolul gandire sta foarte bine, deci esti fericita mamica a unui copil sanatos si destept! Sa-ti traiasca!
Vorbulitele spuse de medicul de familie m-au cam pus pe ganduri Nu vreau nici sa-l judec, nici sa-l critic, Doamne fereste, da-mi pare putin cam aspru!
Daca vrei totusi sa ajungi la un logoped, pot sa-ti recomand pe cineva, o persoana cu totul si cu totul speciala, care lucreaza de multa vreme cu pui mici si a avut rezultate uluitoare. As putea sa-ti dau mai multe detalii pe mail sau PM
Sanatate multa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voinea spune:

as vrea sa stiu si eu numele si contactul pentru logoped. ma gandeam sa-l duc pe alex, dar la cineva care are referinte.
multam

Adina si dragalasii ei

Mergi la inceput