Despre gradinarit (8)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

Ieri mi-am luat o gardenie. Are boboci si sper ca intr-o saptamana sa infloreasca. Abia astept. Care mai aveti gardenii? Cum se ingrijesc? Poze gasiti in albumul meu pe webshots.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

quote:
Originally posted by iulia grosman

petra spune-mi te rog am 2 alocasia dintre care una am tinut-o in ploaie si a udat-o de tot pina i-au cazut frunzele.acu saraca i-a ramas doar tulpina si nu e prea mare.daca o trec in alt ghiveci mai mic are sanse sa-si revina?precizez ca toate plantele le tin afara si vremea e ca toamna in romania.mersi mult pt. raspuns.
conchita in curind iti trimit poze.te pup.



Ca o regula generala, cand ploaia strica frunzele plantelor este bine de verificat daca nu cumva si tulpina a avut de suferit. Daca este inca vie(adica nu a putrezit) trebuie avut grija de pamant sa nu fie prea imbibat cu apa. Daca totusi este ori pui deasupra pamant, ori daca este afara cald se v-a usca si cu o atentie mai deosebita probabil planta v-a incepe a da semne de reinviorare.
De mutat nu cred ca este bine, deoarece orice planta mutata, "sufera" un pic pana se acomodeaza cu noul pamant , asa ca parerea mea este sa o lasi acolo unde este pana vezi ca si-a revenit si i-au data din nou frunzele.
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Adi,
Intradevar azaleea este o floare stralucitoare prin verdele inchis al frunzelor si florile care sunt asa de frumoase.
Felicitari pentru noua achizitie si daca are deja boboci, sigur floarea ta te v-a rasplati si cu florile asteptate.

Conchita,

Stiai ca pentru a creste mai repede rasadurile (de orice fel, legume sau flori) trebuie sa le canti tu sau sa le pui Mozard???
Glumesc desigur, pentru ca si eu anul trecut am asteptat cu sufletul la gura sa-mi incolteasca rasadurile si ma minunam de ele de fiecare data, dar nu am avut norocul de a vedea flori din ele. Erau prea fragile si mici, asa ca am hotarat sa-mi cumpar rasaduri gata mari din magazine. Acum sa stii ca nu te descurajez, depinde de multe reusita rasadurilor, chestii ce eu le-am aflat abia dupa ce mi-au murit rasadurile. In schimb prietena mea isi face singura rasaduri de rosii si ardei in fiecare an, si reuseste sa aiba recolte vara si toamna. Are noroc. Noroc care ti-l doresc si tie !
Abia astept sa ne dai vesti despre florile de camp semanate. Sunt frumoase si nici nu prea necesita multa ingrijire , se seamana singure si le ve-i avea mult timp.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Si eu am pus o parte din seminte tot in cutii de plastic tip "Starter Kit" si am deja rosioare de 5 cm! Anul trecut am avut o productie frumusica de rosii (pornite tot din seminte si crescute in ghivece).

Ana, (parca tu m-ai intrebat) despre tarhon: e primul an cand incerc si prima serie am pierdut-o odata cu mararul, cand le-am udat. Acum tocmai a dat din nou seria a doua si o sa am mare grija sa nu o mai inec. Din pacate, nu stiu mare lucru despre cum se creste.


Fetelor, stie cineva cum se cresc fragutele? Anul trecut am incercat de doua ori si de doua ori mi-au murit. Le-am cumparat in ghivece mici, dar le-am tranferat in altele mai mari. Pe primele le-am tinut in soare partial, iar pe urmatoarele in plin soare. In amandoua cazurile mi s-au ofilit. De ceee???... Or fi pretentioase la pamantul in care sunt puse?

Laura
_

"We build too many walls and not enough bridges." Sir Isaac Newton

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Pentru fetele care sunt perseverente in cresterea rasadurilor.

Informatiile urmatoare le-am gasit eu dupa ce am avut experientele negative cu rasadurile mele.
Chiar daca se foloseste Start - Kit(de ala cu un capac transparent), dupa ce plantutele au iesit, se construieste o rama mai inalta de o palma, unde se pun rasadurile si se acopera cu plastic sau cu sticla, pentru a creste viguroase acolo, in cond. de temperatura si umiditate constante. La lumina si caldurira. Ca intr-o mica sera.
Am mai gasit intr-o carte, referitor la marar si alte plante aromate , ca datorita faptului ca ies din semintele care contin uleiuri volatile, germinarea semintelor se face relativ mai incet, iar plantuta nu mai are de unde-si trage sevele(de ex, ca la fasole) si de aceea la cele mai mici variatii de caldura sau/si umiditate pot sa moara. De aceea este mult mai usor sa faci cultura de marar in aer liber, afara(de ex, gradinile bunicilor unde crestea mararul pe unde vroia el!) decat sa fie facute rasadurile. Legat de acest fapt, am observat si aici , ca rasadurile de aceste plante, apar si aici in magazinele specializate, in miezul verii si la preturi cam maricele fata de celelate rasaduri. Asa ca pe undeva un adevar tot este.
Cam asta este ce am gasit eu despre rasaduri, si parca m-i s-a parut mai simplu sa aleg varianta cumpararii rasadurilor.
Oricum va doresc succes si sa aveti recolte faine pentru a avea si sadisfactia muncii.

Nici nu-mi vine a crede ca a mai trecut un am de cand vorbeam aici cu fetele despre rasaduri si seminte de flori. Ce trece timpul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

iubitoarele de flori, unde sunteti? tocmai cand mi-am intrat si eu in paine, cum se zice, si am nevoie de sfaturi :)) mai ales ca oferiti sfaturi valoroase, cum ar fi ala cu prafurile sa tin iepurii la distanta de capsunile si patrunjelul meu, solutie aplicata cu succes, permiteti sa raportez ieri am recoltat primele capsunici productie proprie, deci multumesc pentru sfat, a functionat! :)

Petra, am retinut ideea cu sera, chiar ma gandeam ieri cum si unde sa mut lastarii. inca nu ii pot planta direct in gradina caci ieri s-a aproiat alt front rece, sper ca e ultimul. doar am pregatit terenul. cutii cu capac de sticla nu am, ma gandeam sa folosesc ghivece acoperite cu folie de plastic, ar merge? imi place enorm sa stau si sa privesc cum dau lastarii aia din seminte, sa vezi mai intai firicelul ala verde, micut rau, si dupa aia cum se incovoaie sa sparga samanta si sa se ridice. e ca un bebe mic. :-) o sa tot am emotii de-astea, cred, pana la prima recolta. pun in rama primul gogosar! :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Conchita,

Nu trebuie neaparat sa-ti contruiesti o sera,cred ca poti folosi cu vaze mai mari,adica inalte si sa lasi o palma si jumatate fara a pune pamant, pentru a avea unde creste lasatrii, pe care cu siguranta ii poti acoperi cu plastic.
O alta idee ar fii ,( pentru ca sa nu muti plantutele din locul lor de mai multe ori), sa folosesti o cutie din plastic unde sa pui rasadurile mititele si sa acoperi cu plastic, pentru a avea lumina. Cutia este bine sa nu fie prea inalta pentru a nu se lungi platutele dupa lumina, prea mult , in acest fel devenind firave.
Cred ca ce-a mai buna solutie este sa mergi la un magazin specializat, unde vand cate in luna si in stele pentru gradinarit si sa te uiti dupa o mini-sera. Adica este o chestie ca un raftulet(mai mic sau mai mare) pe care se pu rasadurile si care are o acoperitoare dintr-un plastic mai gros si transparent. Cun tu locuiesti in Florida, valul de frig nu poate sa insemne ger de minus "n" grade, asa ca aceasta mini-sera o poti lasa si afara, cu plasticul pus, in acest fel plantutele tale avand lumina naturala.
Succes, si sa stii ca daca as locui si eu intr-o zona mai calda tare m-ar frige si pe mine palmele sa pun seminte pentru rasaduri. Dar aici la mine este frig(Chicago) , primavara pana se incalzeste pamantul, pana cresc rasadurile se face toamna si gata. asa ca raman la solutia mea: rasaduri mari, cumparate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Petra,

minisera cum descrii tu am! deci e buna sa o folosesc, multumesc.
e frig aici, serios, la noapte va fi din nou limita de inghet. nu ca la tine, bineinteles, dar si noi avem iarna (fara zapada), din pacate :)
azi iarasi am gradinarit ore in sir, ma simt super fericita dupa! e oboseala de-aia sanatoasa si merge cina mai bine, decat dupa amortit cu poponeata la comp o zi intreaga :) am noroc zilele astea ca nu mai sunt asa aglomerata la scoala, am apucat sa imi teme in avans. azi am pregatit locul pentru legume, am mai extins niste colturi pentru flori, am mutat, am schimbat, am sapat si, sper, am mai slabit nitel. :))

voi ce mai faceti, cand mai puneti poze noi, cum va mai sunt gradinile?

-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Eu am bibilit azi toata ziua o schita despre super-gradina mea de vara asta. Idei am multe sper sa am timp si energie sa le aplic.
Deocamdata ma ingrijoreaza soarta muscatelor mele pe care le tin in casa inca de asta tomna, unele sunt viguroase si frumoase, altora le plangi de mila. Inca nu mi-e clar cam cat de des trebuie udate muscatele in conditii de interior. E posibil sa le dauneze aerul cald care vine de la furnace ?(doua dintre ele sunt cam aproape, bietele). Apoi mai am o fosta minunatie numita "New guinea impatiance" si care mi s-a stafidit toata saraca, abia daca mai are un brat anemic in aer. Trebuia sa o ud musai la doua zile, altfel se blegea, dar am observat ca pamantul a capatat o crusta albicioasa parca de mucegai. Asa a patit si "colega" ei de suport, o muscata curgatoare. Sunt f suparata din cauza lor...
Si ptr ca voiai poze, conchi', uite aici in memoriam gradina mea de asta vara...
http://pg.photos.yahoo.com/ph/andreea_mihailescu2000/album?.dir=c772&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos

(io,dupa cum constatati inca nu stiu sa pun linkuri de-alea smekere si prescurtate..oi invata eu odata si-odata...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

aaaa, Andrule, pai asa nu ma mai joc! po sa pun si io poze de la thanksgvng atunci :)) dulceata, pe-alea le stiu si o sa le tin minte toata viata ca ma impresionasera de prima oara parintii tai
nush ce sa zic despre florile de interior, eu n-am avut niciodata bafta cu ele, am pierdut mereu la gramada. dar daca zici ca are pojghita alba, ala e mucegai. trebuie stropita cu anti-daunatori si schimbat ghiveci+pamant si pus ingrasaminte. eu asa mai salvam. mi s-a explicat ca florile fac "picioare reci" daca sunt tinute in curent, frig, lumina insuficienta si udate necorespunzator; se intareste pamantul ala asa umed cum e. s-ar putea ca si pamantul sa nu fi fost bun.
tocmai imi petrecui seara punand rasadurile in mini-sera cum m-a invatat Petra. si acum as sta de vorba despre gradinarit pana maine dimineata, dar n-am cu cine, asa ca ma duc sa ma mai uit o data la pozele voastre. :-)

Mergi la inceput