luxatie de sold?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corinag spune:

Numai un specialis ortoped iti va putea infirma sau confirma diagnosticul. Mai intai se face un examne clinic: de baza sunt 2 manevre:Ortolani si inca una ceva cu Barlow care urmeaza sa stabileasca gradul de mobilitate al articulatiei sold- femur.
In general se face apo o radigrafie care e singura care poate stabili daca e vorba de displazie sau luxatie congenitala de sold - capul femurului nu sta bine in locasul care ar trebi sa existe in osul bazinului (acetabulum)si eventual a alunecat (displazie) in jos si s-a indepartat de bazin.

Eu iti doresc sa fie totul bine si doar o alarma falsa, dar nu intarzia sa consulti un ortoped.

Dr buni: Jianu de la Grig Alexandrescu, Nina Bratu de la Budimex

Corina si bb Ilinca 01.03.2003

Ilinca mea


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ema_monica spune:

datorita voua, m-am mai linistit un picut:)
multumesc de raspunsuri si sper din tot sufletul sa fie o alarma falsa


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina spune:

Si pe Anna au suspectat-o de luxatie de sold la iesirea din maternitate.
Pediatrul ne-a trimis sa facem o radiografie la virsta de 4 luni,dar era bine nu avea nici un fel de problema.
Cel mai bine este sa mai vezi un medic si eventual o radiografie!

Corina si Anna nazdravana!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina1976 spune:

Manevra Ortolani se face doar in primele trei luni. Mai tirziu se cauta alte semne. De exemplu e important ca atunci bb cind sta culcat pe spate sa-i puteti departa picioarele indoite cit mai mult spre planul patului , peste 60 grade de la verticala (miscare de abductie). Un sold displazic e mai rigid. In schimb acelasi sold permite miscari de rotatie foarte exagerate.
Ceea ce ti s-a intimplat tie ni s-a intimplat si noua (cumva pediatrul e dr Stanciulescu?). Pliurile sunt date de tesutul subcutanat, nu de structurile osteoarticulare si NU AU VALOARE IN DIAGNOSTICUL DISPLAZIEI.
Ecografie face dr Stamate la clinica Medlife, nu iradia copilul fara sa existe o suspiciune clinica serioasa!
Si nu cred ca dr Pesamosca e cea mai buna varianta, noi ne-am ars.
F bun e dr Ulici de la Grigore Alexandrescu. Multi ortopezi fac radiografie fara suspiciune clinica, el nu.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

Buna,
Din pacate noi facem parte din categoria celor care au mult mai mari probleme privitor la luxatia de sold( sper sa fie cit mai putini).
Inca din maternitate ni s-a spus ca e posibil sa existe aceasta luxatie.
La 5 zile de viata am mers la ortoped, care a confirmat acest diagnostic, dar pentru mai mare siguranta ne-a zis sa revenim cind va avea 3 luni. Pina atunci am purtat 2 pampersi.
La 3 luni in urma radiografiei, s-a descoperit ca luxatia era intr-adevar serioasa.
A fost nevoie de o interventie chirurgicala, la piciorus si imobilizare in ghips( pentru inceput cel putin trei luni). Ghipsul il schimbam la fiecare trei saptamini
Acum Amelia are 4 luni si mai are de purtat ghipsul inca vreo 2 luni cel putin.
Abia dupa aceste trei luni vom putea sti ce facem mai departe, pentru ca la bebelusi e foarte greu sa spui, ei se dezvolta in fiecare zi.
E greu, o stiu si nu doresc la nimeni, dar cu cit este mai mic copilul cu atit este mai usor de suportat pentru el( ea nu isi da seama si psihologic a suportat mai bine si operatia si suporta si ghipsul).

Grija este mai mare pentru noi, dar ce nu faci pentru binele copilului tau?

Noi suntem la dr.Neagoe de la Budimex( Marie Curie).
Apropo stie cineva ceva de el? Noi parca suntem multumiti pentru inceput, sa vedem mai departe.Daca ati auzit ceva de el va rog sa imi spuneti si mie.

Bineinteles stresul este foarte mare, mai ales la inceput, nu mai vorbesc de zilele in care ni s-a spus ca e nevoie de operatie si pina a operat-o, a fost un mare mare stres.
Dar dupa cum iti spun, ea nu isa da seama despre ce e vorba doarca o incomodeaza ceva, asa ca a doua zi dupa operatie cind am vazut-o toata un zimbet si gingurind, mi-a venit inima la loc.
Sper ca situatia ta sa nu fie asa grava, dar orice ar fi nu dispera si urmeaza sfatul unui doctor ortoped, un pediatru nu stiu daca poate spune foarte multe.Poate ex pediatrul tau stia ca chestia cu cutisoarele e invechita si de aia nu ti-a zis nimic( desi putea sa te atentioneze)
Sanatate multa
P.S Daca nu recurgeamn la operatie osul piciorului se fixa mai sus de locul care trebuie si ar fi avut un pciorus mai scurt si unul mai lung.
Am vazut multe cazuri de astea in spital, descoperite mult mai tirziu si care necesita mult mai mult tratament si in unele cazuri 3-4 operatii.
Eu ma rog la Dumnezeu sa fie suficient una, sa nu mai fie nevoie de nici o operatie



Lilia si printesa ei Amelia(26 sept)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ema_monica spune:

m-am gandit ca nu are rost sa creez un subiect nou pentru a va spune ce am facut ...
ei bine am fost la ortoped si nu e nici o probl....
chiar nici o probl... sunt tare fericita si linistita.
dar n-am reusit sa aflu care este cauza acestor luxatii ?!
poate stie cineva sa ma lamureasca si pe mine...
multa sanatate la bebici si multi pupici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Ema, ai intrebat care este cauza acetor luxatii.

In primul rand luxatia este rareori prezenta de la nastere, de obicei exista conditiile favorabile producerii ei: ligamente care tin articulatia sunt relaxate si permit iesirea capului femurului din articulatie. De cele mai multe ori, capul femural aluneca din articulatie dar revine spontan sau prin manevre externe, mai rar capul paraseste de tot articulatia si atunci avem de a face cu o luxatie adevarata.

Cauzele acestei relaxari sunt urmatoarele:
- exista un factor genetic (predispozitie), pentru ca boala este de multe ori frecventa la mai multi membrii ai familiei
- factorii mecanici din sarcina: prezentatia pelvina (copiii care vin cu fundul inainte), nasterea prin cezariana, primul copil al femeii
- estrogenii materni si alti hormoni (relaxina) trec placenta si determina o relaxare a ligamentelor fatului (acesti hormoni relaxeaza ligamentele mamei pregatind-o pentru nastere). La baietei acesti hormoni sunt anihilati de testosteron de aceea displazia de sold e mult mai des intalnita la fetite.
De asemenea o serie de factori dupa nastere pot favoriza aceste luxatii (practic toti nounascutii se nasc cu o laxitate ligamentara mare si daca sunt supusi acctiunii unor factori externi pot duce la luxatii) ca de exemplu infasatul strans.
Sper ca te-am lamurit. Daca mai ai intrebari, te astept.

Diana & Vladut (16.05.2004)
Vladut 8 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana_Alx spune:

Ema?Unde ai fost cu fetita la control?Ca am vrea si noi sa mergem,si sa avem un punct de plecare,ca nu stim nici un medic ordtoped.

Mergi la inceput