Israel... #2

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ainef spune:

Buna fetelor,

ma bucur mult ca am reusit sa ajung si eu pe aici sa vorbesc cu voi si asta multumita Isabelei si lui Yael. Multumesc mult Izzy!!!

Eu ma pregatesc sa vin la voi in Israel si o intrebam pe ea, cam cum stau lucrurile acolo la voi!!!

Va pup dulce


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alice54 spune:

nici o sansa de ploaie dupa cum vezi,poate sa fie cerul cit de negru.....
toata saptamina va fi cald, de fapt este vremea cea mai placuta - ca in Timisoara primavara!
cit despre ainef - bine venita fii la noi, de-a domnul sa iti fie bine, scrie-ne unde te duci si putem fii in legatura!
nepotii mei sint destul de diferiti: fata, are 9 ani ,este o domnisoara, a fost incintata de fratiorul ei care are acum 1 an. speram ca va fii si in continuare asa, cu toata diferenta de virsta.
inca nu stiu cum se procedeaza cu pozele pe web,sper ca in curind administratorul sa-mi raspunda.Amos merge la camin? sau esti acasa cu el?
va pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Fetelor, exista un subiect pe care eu l-am deschis "Pamintul Sfint...si bune si rele" ...v-as ruga si pe voi sa scrieti acolo despre orasele in care traiti fiecare sau orasul care va placut cel mai mult aici in Israel.
Va multumesc.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue_rain spune:

Ufff, ce dor m-a apucat de Israel Ascult muzica israeliana si mai tzopai prin casa, poate, poate mi-a mai trece din dor. " hine ma tov uma naim shevet ahim gam iahad"lalala Ah, si citesc ce ziceti voi ca se mai intampla pe acolo :) O zi buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ainef spune:

Buna fetelor,

dati-mi si mie detalii despre Israel. Cam cat costa chiria? Spre exemplu un apartament cu 3 camere? Din cate stiam eu nu prea sunt blocuri in Israel...asa este...?
Cam care este salariul pe care ar trebui sa-l aiba o familie cu 3 copii ca sa se poate descurca?
Cam in cat timp poti invata limba?

Va pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Buna seara

Draga Ainef, totul ( chirie, cheltuieli de intretinere, cheltuieli pt. mancare) depinde de orasul in care te vei stabili.

Limba, atata vreme cat ai sa vii ca olahadasha, ai sa o inveti la scoala, pe care ai sa o faci gratuit. Ai sa faci ulpan, 6 luni parca, fiecare nivel . Clasa A este indeajuns pentru un inceput, sa porti o conversatie, sa scrii si sa citesti...pentru restul iti trebuie exercitiu foarte mult si multa conversatie.

Mie personal mi s-a parut destul de greu la ulpan, la inceput pentru ca nu stiam boaba ivrit si nu intelegeam mare lucru din ce povestea profesoara, pentru ca, cursurile sunt ebraica-ebraica, dar in final a fost OK.

Oricum, daca voi veniti "olahadashim", statul o sa va ajute la inceput si o sa aveti vreme de 5 ani, multe scutiri de taxe si impozite.

Alice, sa iti traiasca nepoteii. Pana vine adminul din vacanta, sa iti deschida album pe DC, de ce nu pui poze pe webshots??

Lilach, referitor la subiectul deschis de tine, mie imi face placere sa citesc ce scrii, dar eu nu am talent la scris si nici asa "umblata" nu am fost prin Israel, asa ca sincer nu stiu ce as putea povesti. Poate despre Metzada...unde mi-a placut tare mult, dar imi trebuie timp si fecioru` nici sa dorm nu ma lasa.

Va pupam si o seara buna


Saphir si Amos Daniel (26.02.04)

Bebelusi de ianuarie - februarie 2004
Album Amos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

Buna fetelor... In primul rand vreau sa va spun ca si eu, la fel ca Saphir, nu prea am timp sa scriu + ca eu si lucrez...

In mare, intoarcerea din RO a fost cu mari peripetii. Insa sa scriu asa.. de la inceput, sa zic...:

Vreau sa va spun mai intai ca de la inceput nu ne-a mers prea bine... Incepand din Israel, de la taxiul care a venit sa ne ia de acasa, la aeroport, si pana la intoarcerea cu avionul.... Am mers cu un aiurit de taximetrist... Care ziceti si voi.. nu stia drumul spre aeroport... Si stiti ca daca nu iesi de pe autostrada unde trebuie, mergi apoi pana la mama naibii cand o mai fii urmatorul 'Exit'!!! Si a gresit de 2-3 ori, nu o data, si problema e ca noi i-am spus pe unde s-o ia, insa el nu vroia sa ne asculte, ca doar el era mai destept ca noi... Insa macar de s-ar fi uitat pe pancarzi cum trebuie, te descurcai.. Insa ma rog...

La aeroport... Eram fericiti ca in sfarsit am ajuns (chiar daca cu intarziere), si de abea asteptam sa vedem aeroportul nou (aeroportul nou, mare, frumos, ca un orasel.. asa vazusem la TV); si intr-adevar, era mare, frumos... Insa mare irosire de spatiu (zic), pentru ca mai tot era gol!!! Da' era spatiu.. Si mergeai prin el de innebuneai!!! Are arhitectura frumoasa, nu zic... Da' la ce atatia kilometri de mers? Am ajuns si la Duty Free (de abea asteptam sa facem cumparaturi... ), insa la fel.. Spatii mari.. Si magazine din parti! Pur si simplu nu aveam ce cumpara in afara de dulciuri, parfumuri, electrice (Sakal-ul, care nu avea mare lucru...), bauturi... si reviste! Nu tu imbracaminte, nimic (doar unul cu sport si pt. copii era ceva... )!!! A! Noroc ca era un magazin si cu jucarii de i-am luat nepotelei mele o papusica... Insa ceva cu care mi-a fost si rusine sa apar... Mi-am dat cu pumnii in cap ca n-am luat NIMIC din Israel si m-am bazat pe Duty Free... Si ce preturi, numai de Duty Free nu erau!!! A! Si bineinteles ca erau restaurante, baruri.. Insa nici sa nu va zic cat am dat pe un suc! Sunt nebuni... Insa v-am spus, arhitectura e super... In mijloc era o fantana, si curgea apa de sus.. Si in jur scaune.. Ma rog.. Nu prea stiu eu sa descriu.. insa e frumos.. Dar prea imens (daca pot spune asa)...

Yael a fost cumintica tot drumul.. Nu prea am avut probleme cu ea... Insa la intoarcere..., totul a inceput cand am ajuns la aeroport (pe la 9 dimineata) si SURPRIZA, avionul a fost anulat.... Dupa discutii, nervi.... ne-au dus la un hotel de langa aeroport, unde sa stam pana mai tarziu, ca abea la 2 noaptea avea sa fie avionul! A fost super la hotel, nu zic.. Am avut si mese... Ma rog... Ne intoarcem la aeroport (cu microbuzele lor, tot ei ne-au si dus) si de aici incepe balamucul.. De pe la 22 si pana dupa miezul noptii, am stat numai in controale... Ne-au deschis si bagajele.. O nebunie! Si apoi cam doua ore am asteptat inauntru.. Unde nu aveam ce face, pt. ca Duty Free-ul era INCHIS (si sa-l vedeti pe cel din Israel, la 5 dimineata ce viu era)!!! Era deschis doar un bar, insa nici de pe acolo nu prea aveai ce lua si DOAMNE ce preturi! Ca de altfel in RO. Yael nu a vrut sa doarma sub nici o forma... A facut tare urat... Pe la 2 si ceva am decolat... Un avion mare, vechi... lume multa... A decolat cu frane.. De am zis ca innebunesc si ce mai huruia, vajaia.. Presiune.. Ca naiba.. Nu m-am simtit deloc bine, nici Yael, nici Gabi... Nu am avut Duty Free in avion, nu am avut mancare (ba da, daca pot spune asa... 2 felii SUBTIRI-SUBTIRI de cascaval cu 2 masline... NU EXAGEREZ, si chifla...), nici nu m-am atins de nimic... Nici suc n-au avut, doar APA. Ma rog, si-au cerut scuze.... Ca au probleme, etc. La aterizare, am zis ca nu mai scap.. Nici nu stiti cat m-am rugat! Cand sus, cand jos... Ne atentionau sa ne punem centurile.. A aterizat ca naiba.. Nu gumesc, D-zeu ne-a ajutat sa ajungem cu bine! Si tot drumul a fost groaznic.. Avion vechi-vechi.. Si cu scaunele rupte, de credeam ca vine ala din fata peste mine. Nu va mai zic....

Pe urma am luat trenul pana-n Haifa, dupa care taxiul; a fost super.. Ce fericita am fost ca am ajuns acasa! A fost super-super cu trenul!

Si in Romania, cam 2 sapt., daca nu mai mult, tot ce-am facut a fost sa umblam dupa acte (sa ne schimbam pasapoartele, s-o inregistram pe Yael...) -notariate, traduceri, legalizari... politie, casa casatoriilor... Insa totul deocamdata fara rezultat (tot ce-am putut face a fost sa ne primeasca actele la casa casatoriilor, pt. Yael.. si ma rog, de aici o sa primim un act -cam in 3-4 luni, cu care ne vom putea face pasapoartele...), deci pasapoarte romanesti tot nu avem (ca cele existente au expirat)... Si am platit si taxele de pasaport, insa degeaba... Nu ca astia ar fi singurii bani pe care i-am pierdut. Si cum in 3-4 luni ne da respectivul act.. Noi nu o sa fim acolo... Si procura nu am mai facut.. Nu stiu ce o sa fie, cine o sa ne elibereze actele (ca le-am dat si originalele), sa le tina si ei acolo!!! Ca oricum, pt. pasaport tb. sa te prezinti tu in persoana la depunerea actelor! Deci nu ne ajuta cu nimic.... Si sa vedeti, la umblatul dupa acte... Imi ziceau sa le aduc ceva, le aduceam, apoi ca nu, am zis sa aduci si asta... Si tot asa, nici ei nu stiau ce vroiau... Si bineinteles ca actele in ebraica numai in Bucuresti exista birou de traduceri din ebraica.. Ma rog, ne-am descurcat noi pana la urma, de ne-au acceptat actele... Hai ca v-am innebunit... Da' a fost tare stresant! Cati bani pe acte, taxiuri... Bani aruncati, nu alta! + pierduti...

Yael a racit, apoi si noi! Am stat cateva zile bune in casa, eu cu spirt si cartofi la gat (ca n-am voie sa iau pastile).... Saraca Yael... Nu dormea noaptea, urla... Avea mucisori, nu putea respira... Urla si ca nu cunostea casa... Jucariile ei.. Toata lumea pe ea... Nu manca... Intelegeti...

In rest sa stiti ca am gasit RO super (cel putin Ploiesti-ul, ca in Bucuresti nu mi-a placut.. ), magazine super, ti se vorbeste frumos.... Tinerii sunt imbracati bine, toti au celulare.. Lumea parea fericita... Poate si atmosfera de sarbatori a facut sa fie asa.. Insa va spun, mi-a placut.. Da' ce preturi, la mancare (CA AICI, daca nu si mai mari...), imbracaminte (aici e mult mai IEFTINA imbracamintea)... Nu stiu cum se descurca lumea, crede-ti-ma....

Ne-am facut si noi brad, am mancat sarmale (am venit si cu vreo 5 kile in plus, am cam 82 de kile DEJA). Revelionul acasa.... A fost dragut, insa la TV nu prea am avut ce vedea!

Cam atat pe scurt....
alice54, sa inteleg ca tu esti bunicuta? am adus carti, insa numai pt. Yael.. Foarte-foarte frumoase, iar de spectacole nu prea am avut timp... Si oricum, nu prea puteam s-o las pe Yael singurica...

Mai scriu eu...


Cu drag,
Isabella (23 sapt.) &Yael (1 anisor & 1 luna!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Draga Isa, bine ati revenit acasa
Intr-adevar a fost o calatorie cu peripetii, dupa cum povestesti.
Cu ce companie ati zburat: cu Tarom sau cu ElAl, sa stim si noi sa nu mergem cu ei...
Despre acte, eu zic ca tare te-ai complicat, cel mai simplu plateai aici la ambasada si le dadeai lor ce acte ai nevoie si in 3 luni iti veneau pasapoartele la ei. Nu alergai atat. Dar acum, ca faptul e consumat, eu zic sa le faci parintilor tai sau daca ai pe cineva care sa "alerge" pentru voi, imputernicire prin ambasada Romaniei in care sa specifici ca e pentru eliberarea de pasaport si sa se ocupe acea persoana din Romania de acte. Cred ca va fi nevoie de imputernicire si din partea sotului tau.

Eu asa am facut pentru a-mi obtine certificatul de nastere nou, i-am facut imputernicire tatalui meu si a rezolvat destul de rapid.
Acum v-a trebui ca al meu sot sa isi schimbe pasaportul, dar asa fac, ma duc la ambasada, platesc cat o fi, numai sa nu ma "fugaresc" prin Romania dupa acte.

Eu abia astept sa se faca ora 22 sa imi culc pruncu`, sper ca astazi sa doarma sa nu mai faca ca ieri seara cand a adormit la 1 noaptea, de eram amortita cu totul de oboseala..si apoi sa dorm si eu.

O seara buna va dorim

Saphir si Amos Daniel (26.02.04)

Bebelusi de ianuarie - februarie 2004
Album Amos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:


Saphir, am fost cu El-Al, insa tot cu ei am sa zbor si data viitoare, pt. ca se mai intampla, cred.... Si oricum, au avut grija de noi, crezi ca Taromul te ducea la hotel, avea grija de tine? Eu nu cred... Si chiar au avut ceva in ziua aceea, pt. ca niste prieteni se intorceau din Franta si la fel au patit.. A fost ceva cu avioanele lor.. Si poate tot spre binele nostru a fost... Nu stiu ce sa zic.

Inteleg ACUM ca m-am complicat cu actele, insa eu n-am stiut ca dureaza asa de mult (in jur de 3 luni), si cum m-am interesat cam exact cu 2-3 luni inainte sa plecam in RO.. am zis sa nu risc (sa nu primesc pasapoartele pana plecam) si cum si costa 700NIS de fiecare -2.800 pt. toti 3 (in RO numai vreo 150NIS), am zis ca mi le fac acolo si in regim de urgenta ti le poate elibera in 3 zile! Insa n-a fost sa fie... Si dupa cum am spus, pt.pasapoarte in RO tb. sa te prezinti tu personal la depunerea actelor.. Asa ca... Sincer, nu stiu ce o sa facem...
Oricum, si la Ambasada e balagan, sunt cozi... Si la telefon nu sunt asa de exacti in ceea ce priveste ce acte trebuiesc aduse, iti zice sa vii acolo.. Si pt. mine sunt in jur de 200 Km. de facut pana in Tel-Aviv...

Si pt. Yael sa traduc, legalizez actul ei de nastere ma costa foarte mult aici.. La fel si o procura am inteles ca e 200NIS aici.. E.. Ma rog... Ma cam doare capul cu actele astea.. Mai vedem noi ce si cum...

Nopate buna si numai bine!!!




Cu drag,
Isabella (23 sapt.) &Yael (1 anisor & 1 luna!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alice54 spune:



doamne,cite peripetii!!!!! dar daca te dai intr-o parte si te uiti la toate astea ,zi ca nu a fost interesant!
controalele din Ro. cind pleci le-am trait si noi acum 5 ani cind am fost ultima oara!barbatului meu i-au luat pina si aparatul de barbierit!!!!!
in rest, adevarat ca sint lucruri tare scumpe, numai bani nu sint.
adevarat ,sint bunica dar tinara daca pot sa spun asa, am 55 de ani si sint un suflet "tinar". sper ca nu va sperie virsta mea si raminem in continuare in legatura.
ci despre ambasada, ati fost de curind acolo? eu am dus-o pe matusa mea care avea nevoie sa-si reinnoiasca procura. Doamne,toata nostalgia si dorul de tara mi s-au spulberat pe parcursul celor 4 ore cit am stat acolo. caldura(israel,tel-aviv,vara)mazgan mic si necajit, ca toti il cautau de sanatate:ba le era cald ,ba si mai cald. pe scurt, au reusit sa-l inchida si tipa de la ghiseu a zis:nu cind au cerul salatul sa-l mai porneasca odata. asa ca noi am stat vreo 50 de persoane intr-o camera destul de mica -doar cunoasteti ambasada-, iar ei stateau in biroul racorit.
mi-a cam trecut cheful sa-mi reinnoiesc pasaportul, dar va veni o vreme si-l vom face.
cit despre ola a noastra, nu uita sa ne scrii unde te repartizeaza ,in ce oras sa te ajutam cu ce vom putea si noi.poate sa-ti dam telefonul daca ai nevoie de ceva?
va pup, azi am avut o zi deprimanta, fata mea nu a venit de la universitate acasa si mi-e casa si sufletul goale.am sa incerc figura cu webshots. poti sa deschizi acolo album si sa-l vezi aici?

Mergi la inceput