A mai construit cineva casa?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Andreea, noi cred ca vom alege varianta cu o echipa care iti da casa la rosu, sau chiar finisata. Sunt echipe care lucreaza cu 280-300 E/mp(+tva) la casa finisata. Cu care faci contract serios, sper sa nu fie utopie cea am citit pana acum prin reviste si site-uri. Anul acesta vom umbla numai dupa autorizatii si credit, n-avem bani sa ne apucam, speram ca in toamna daca toate vor fi bine, sau daca nu atunci in primavara viitoare. Noi chiar nu avem timp nici unul sa stam toata ziua la constructie, iar asa numai in trecere nu poti vedea chiar ce fac muncitorii toata ziua(ma refer la cat fura).
Proiectul vom incerca sa ni-l faca nasul meu, care e tehnician constructor, insa va trebui contrasemnat de inginer si arhitect. Dar macar stiu ca vom avea calcule bine facute, fara nici o intentie de "umflare".





Mihaela , Diana Alexandra(22 nov 1996) si Silvia Petra(10 sept 2003)

bebelusi august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Revin cu preturi: 140 EUR/mp la rosu, cam 300 EUR/mp la gata. Asta in conditiile in care vom lucra cu e echipa de genul descris mai sus, iar pe manopera nu vom plati TVA.

Stie cineva cat dureaza obtinerea autorizatiei de constructie, de preferat la primaria Mogosoaia? Trebe "o atentie"-ceva, chair daca avem dosarul in regula?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRIXIA spune:

Argo, nu te incurajez de dragul de a arunca cuvinte, ci din experienta mea! Conteaza sa fie cineva pe santier, chiar si pentru cateva ore. Iar daca stiu lucratorii ca vii aproape in fiecare zi, se conformeaza cat de cat. O verificare doar din priviri face destul.
Haideti sa va povestesc ceva: Am avut oameni seriosi, dar am avut si surprize. Comandasem fierulbeton pentru placa si a trebui sa vina echipa care l-a confectionat sa-l aseze. Ei, pentru ei a fost o aventura faptul ca plecase de la firma, erau pe teren si si-au facut de cap. Asta a fost in a doua zi, ei credeau ca nu vine nimeni sa vada ce fac, si mare le-a fost mirarea cand m-au vazut acolo. Erau "afumati", eu m-am luat de ei ziua urmatoare, i-am amenintat, iar ei s-au redresat, chiar s-au si scuzat.
Credeau ca sunt un copil probabil, la cei 1.55 m ai mei, dar gura si-a facut treaba( mai ales la asa suma mare platita) nu puteam sa stau nepasatoare.
Deci, e importanta ca lucratorii sa stie ca vine cineva sa le dea Buna ziua zilnic!

Deborah77, termenul oficial de eliberare a autorizatiei este 30 de zile, ca si la certificatul de urbanism, de altfel. Exista si exceptii, cum ar fi: Certif.de urbanism l-am obtinut in 60 de zile, iar autorizatia in 20. Deci s-au compensat! Nu vad de ce ai da o "atentie", mai ales ca ai toate documentele de autorizare: avize, proiect faza PAC.

Racushoarele Cristina& Alexia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Asa ma gandeam si eu, dar cam multa lume mi-a sugerat ca "ar fi bine". Fara motiv, asa din obisnuinta. Noi am obtinut certidicatul de urbanism dupa fix 15 zile lucratoare, asa cum scria pe usa. si la AC parca tot 15 zile scrie...
Si asa costa destul, probabil va trebui sa platesc si impozitul pe teren....si noi ramanem fara bani de schi in week-end. Si uite cum ninge. Cred ca asa va fi anul asta, o sa traim cu strictul necesar, iar restul va intra in casa, acte, notari, ipoteci, comisioane bancare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Va citesc cu mult interes mai ales ca ne vom apuca si noi de constructia casei cam in 2 ani, cand ne vom intoarce. Terenull-am cumparat acum doi ani, acum suntem in faza de a strange cat mai multe informatii. Ce vreau eu sa va intreb:de ce isi fac romanii case asa mari? vad ca se vorbeste de 300-500 mp si nu inteleg, aici casele au in general parter si mansarda si au in jur de 150mp, asta asa ca o medie, acum este adevarat ca iti faci casa in functie de cati membri are familia, dar eu o casa normala asa o vad, asa cum spunea cineva trebuie sa ne gandim cat este de scump sa incalzesti o casa asa mare si ca in acea casa vom sta si la 70 de ani( daca vrea Domnul) si atunci o sa fie mai greu cu toata intretinerea, cu curatenia, etc.
Ce vreau sa va intreb din experienta voastra: ar iesi mai ieftin sa faci parter+mansarda sau parter + etaj?
Mie imiplac tare mult aceste casute pe care le vad pe aici, asa cu mansarda, au si o arhitectura foarte frumoasa si nu par asa ,, gen
bloc,,o sa pun cateva poze cat de curand daca vreti sa vedeti cam cum arata.
Continuati sa scrieti sa mai invatam si noi si va doresc sa aveti nervii tari si bani multi, ca de astea aveti nevoie,
nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Tot eu, ce voiam sa va mai intreb. Toata lumea vorbeste de o scumpire a terenurilor din primavara, de o scumpire a caselor in general din 2007 odata cu intrarea noastra in UE, voi ce spuneti ce se va scumpi mai mult terenul sau constructia in sine a casei, ca eu am studiat si aici putin piata si vad ca preturile la materiale este cam la fel ca in Rom si banuiesc ca sunt si produse calitative, vorbesc de preturi la materiale de acum 2 ani, pentru ca atunci eram in tema cu preturile din tara, lucrand atunci la o firma de constructii.
Poate puteti sa mai spuneti si aici ce preturi mai sunt acum la principalele materiale de constructii. Si mai e problema, a manoperei, cu cat se mai platesc muncitorii, asa sa-mi fac o idee. Ma gandesc ca desi intram noi in UE in 2007, salariile nu or sa fie ca aici asa peste noapte, nu? Sau gresesc, odata cu 2007 si salariile or sa creasca brusc? Voi ce spuneti? Cam cat reprezinta(procentual) manopera din valoarea de constructie a unei case?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Draga Christel, manopera reprezinta, dupa cum ni s-a spus, cam 30% din valoarea materialelor. Preturile la materiale...ce-mi amintesc acum: tamplaria PVC cu geam termopan 100-120 EUR/mp, caramida Wienerberger (Porotherm) de 30 cm e 1.2 EUR + TVA bucata, gresia/faianta autohtona cam 300,000 mp, parchetul masiv de lemn de la 550,000 la 1,000,000 mp..iti dau si eu asa niste exemple, nu stiu cat de relevante, ca sa poti compara. Din experienta noastra, terenurile s-au scumpit enorm ....noi l-am luat anul trecut in primavara cu 24 EUR/mp, acum nu stiu daca in aceeasi zona mai gasesti ceva cu 40. La fel au crescut si materialele - acum noi traim cu spectrul unei cresteri masive la fier prin martie, si probabil va trebui sa-l cumparam de-acum si sa-l tinem in custodie printr-un depozit. Cheresteaua a crescut cu 30% fata de 2004. E adevarat ca si cererea e pe masura...se construieste f mult, in toata tara, din banii celor care traiesc in strainatate, din afaceri necurate, din salariile tinerilor care lucreaza in multinationale...sau pur si simplu din cauza ca preturile apartamentelor de ghetou au ajuns la cote inimaginabile. Iar in ceea ce priveste dimensiunile caselor...nu ma prind. Credeam ca moda viloaielor a trecut si oamenii au realizat ca nu traiesc o vesnicie, iar o casa trebuie sa fie in primul rand functionala. Proiectul nostru are 180 mp, si tot mi se pare ca am cam exagerat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRIXIA spune:

quote:
Originally posted by Christel
...Ce vreau eu sa va intreb:de ce isi fac romanii case asa mari? vad ca se vorbeste de 300-500 mp si nu inteleg, aici casele au in general parter si mansarda si au in jur de 150mp, asta asa ca o medie,...
Ce vreau sa va intreb din experienta voastra: ar iesi mai ieftin sa faci parter+mansarda sau parter + etaj?
.....



Ai mare dreptate cu dimensiunile casei! Unii s-ar putea sa faca referire la suprafete diferite: construita, construit-desfasurata si utila.
Ca sa faci o comparatie iti pot spune in cazul meu aceste dimensiuni: 118/235/181, aici fiind inclus si garajul, deoarece este la parter.
Proiectul meu initial era cu mansarda, dar sotul meu si-a dorit sa fie etaj, asa ca l-am modificat.
Normal ca vei iesi mai ieftin cu P+M fata de P+1.
Off, ce intrebari grele pui tu?
Cresterea preturilor in primavara este un motiv de discutie inca, dar unii spun ca vor creste mai mult preturile terenurilor, decat al caselor(in general apartamente), asta pornind de la eventualele investiti straine( au sanse mai mari terenurile intra si extravilan decat locuintele, sa le numesc asa)
Si preturile materialelor de constructie sunt in crestere. Eu am inceput santierul in august 2004 si pana acum, cheresteaua a crescut de 2 ori( a avut doua modificari,a se intelege), betonul gata preparat cu 20% Si la manopera au fost cresteri, de ex. manopera pentru confectionat cofraje era in august 80.000 lei/m iar acum este 100.000 lei.
Eu am simtit cresterile astea pe tot parcursul lucrarii si de aici apar abaterile fata de calculele initiale.


Racushoarele Cristina& Alexia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns argo spune:


Da, Crixia, ce povestesti tu mi se pare mai mult decat ok, din partea echipei. Eu am auzit povesti cu "daca te rastesti la ei, dau din umeri si-ti rad in nas, lucreaza in continuare prost si asa ajungi sa ii tot schimbi..." Vom trai si vom vedea, deja parca as fi ala din povestea cu drobul de sare...
In alta ordine de idei, ajung la concluzia ca devizul meu nr.2, cel ieftin, are un pret mai mic decat ce ai gasit tu, Deborah77, daca impart 28 156 euro(cu tva inclus) la 250mp, ajung la 112,6euro/mp "la rosu". Eu stiam ca finisajele costa, de obicei, 60% din pretul constructiei "la rosu", si vad ca se verifica aproximativ in ceea ce spune Deborah77. Ramane de vazut daca ceea ce exista in acest deviz este in regula, adica sa nu ma trezesc cu casa in cap.
Maggda spuneai mai sus de reviste de amenajari interioare. Eu am gasit f. multe idei pentru casa (interior/exterior) in Casa Mea, Casa Lux si, mai ales in Art&Decoration, o revista frantuzeasca foarte frumoasa, care nu costa decat 85.000 si este dubla fata de Caminul. Iar in Casa de vacanta au o groaza de reportaje si articole despre amenajarea gradinii, flori si gradinarit. Chiar merita...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmag spune:

quote:
Originally posted by maggda
In privinta gardului nu va faceti probleme, il faceti ca Doamne fereste daca va intreaba careva de sanatate si voi stiti sa trageti o dunga pe proiect, mi se pare destul de corect.




Draga mea, nu este chiar asa de simplu, imprejmuirea nu este doar o simpla linie trasa pe proiect. In plus, toate plansele care fac parte din proiect trebuie stampilate si semnate de arhitect, proiectant si vizate spre neschimbare de catre biroul de urbanism al primariei - de unde primesti Autorizatia.

Mergi la inceput