Ce stiti despre mama purtatoare?

Ce stiti despre mama purtatoare? | Autor: livia

Link direct la acest mesaj

Fetele am o prietena(35ani)care in urma unei operatii de fibrom si-a pierdut uterul.Ea credea ca este cu burtica...foarte fericita...va da-ti seama si cand colo...mai ales ca nimeni nu ia spus ca va ramane fara uter...Acum este inebunita si vrea cu orice pret un bebe dar...in Germania este interzisa mama purtatoare...In Romania se poate dar nu stie cum se procedeaza,din punct de vedere legal.Stiu ca este problema cu adoptiile internationale dar eu zic ca pe certificatul de nastere este trecuta ea(direct),copilul, genetic este al ei(si al sotului ei)-nu cred ca ar fii probleme fiindca nu este vorba de adoptie sau ma insel???
Voi ce stiti sau unde s-ar putea interesa?

Va multumesc muuult pt.ajutor!

cu drag


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns psj spune:

Trebuie sa adopte copilul de la cea care il naste , asta este foarte sigur .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clio spune:

PSJ are dreptate...

Uite ce am citit pe http://reclama/mama_surogat.htm

" Exista cazuri extreme in care o femeie nu poate sa ramana insarcinata sau sa duca o sarcina la capat:

-afectiuni congenitale majore ale organelor genitale interne
lipsa chirurgicala a uterului
-uter fibromatos
-boli neoplazice care necesita tratament cu citostatice (leucemii, limfoame, cancere cu diferite localizari, etc.)
-boli debilitante care ar putea fi decompensate prin aparitia unei sarcini
-avorturi spontane recurente ce nu pot fi controlate
esecuri repetate la procedurile ART (Assisted Reproductive Technology - tehnici de reproducere asistata)

Este evident ca in aceste situatii o femeie care isi doreste cu ardoare se devina mama are aparent doar posibilitatea adoptiei. Dar acest lucru implica cresterea unui copil “strain“ din punct de vedere genetic de cei doi parinti, cu implicatiile emotionale, sociale si medicale aferente. Alegerea unui astfel de copil este de multe ori dificila avand in vedere ca parintii isi doresc intotdeauna un copil “frumos, destept si sanatos“. Din pacate aceste calitati nu pot fi garantate atata timp cat nu se cunosc detalii despre parintii biologici ai respectivului copil.

In eventualitatea in care copilul respectiv ar avea aceeasi zestre genetica cu a parintilor, dezideratele mentionate mai sus ar deveni factori de la sine intelesi (si chiar daca nu ar fi asa, nu stiti vorba din popor : “fiecare cioara isi lauda puiul“?). Cum este totusi posibil ca acest lucru sa se intample, adica o mama sa aiba propriul ei copil chiar daca nu poate sa il nasca ea?

Este deja redundant a mai aminti de existenta tehnicilor de reproducere asistata. Datorita lor este posibila obtinerea unor embrioni, prin fecundare in vitro a unor ovule extrase de la mama cu spermatozoizi obtinuti de la tata. Ovulul fecundat este crescut in medii specifice pana la un anumit grad, optim, al dezvoltarii sale si apoi implantat in uterul mamei. Dar daca mama biologica nu poate “primi“ sarcina datorita uneia din cauzele mai sus mentionate, ea poate totusi sa aiba acest copil obtinut prin ART apeland la serviciile unei mame surogat sau a unei mame purtatoare.

Din pacate la noi in tara aceasta entitate nu are corespondent legal, desi exista numeroase proiecte de lege care sa usureze aceasta forma de a obtine un copil. Unul dintre proiecte, la care mi-am adus si eu contributia, stipula ca, din punct de vedere legal, in urma unui consimtamant scris al mamei purtatoare, in momentul nasterii copilul sa fie declarat direct ca fiind al mamei ce a furnizat material genetic, si nu al celei care l-a nascut, in baza legii nr. X alineatul Y, in momentul in care toate obligatiile contractuale dintre cele doua parti au fost respectate. O serie de detalii puneau la punct problemele privind drepturile si obligatiile celor doua mame, cea purtatoare si cea biologica. In urma acestui proiect de lege certificatul de nastere al copilului ar fi facut direct pe numele parintilor biologici.

La ora actuala legislatia “permite“ obtinerea unui copil nascut prin aceasta procedura doar prin metoda adoptiei. Si aici intervine birocratia:

-copilul este declarat ca fiind al mamei purtatoare cu tatal biologic
se emite un certificat de nastere pe numele celor doi
mama purtatoare renunta la copil ,apoi mama biologica isi adopta propriul copil de la institutiile acreditate -se emite un nou certificat de nastere pe numele parintilor biologici
Problemele ce pot interveni in cazul legislatiei actuale:

-cea mai grava este aceea ca nu exista o parghie legislativa prin care mama purtatoare sa fie constransa sa renunte la copil in cazul in care aceasta se ataseaza prea mult de acesta in timpul celor 9 luni de sarcina sau in cazul mai putin fericit in care intervine ideea obtinerii unei recompense mai substantiale din partea parintilor biologici.
-copilul nascut prin aceste metode ramane totusi, din punct de vedere legislativ, un copil adoptat, cu toate implicatiile psihologice aferente
-nu exista un act legal prin care sa se certifice ca acest copil este biologic al mamei sale

La ora actuala se poate obtine serviciile unei mame purtatoare doar prin contracte cu un slab substrat legislativ, in urma unei declaratii notariale ce prevede recompensarea mamei purtatoare in anumiti termeni stabiliti de cele doua parti. Totusi, in cazul nefericit al razgandirii mamei purtatoare, rezolvarea acestui litigiu poate fi facuta numai prin instanta. Nefiind avocat, nu am cunostinta de cauza daca au existat asemenea situatii si cum au fost ele rezolvate (avand in vedere ca mama purtatoare are cele mai mai multe drepturi si sanse de a ramane cu copilul)."

Va pupic,
Clio




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Daca se ajunge la aceasta hotarare, aceea de a apela la o mama-purtatoare, eu cred ca ar putea fi evitate situatiile dramatice de a nu-ti putea adopta propriul copil apeland la o femeie din familie (ruda de sange) si care are deja copil/copii (respectiv sora, chiar mama daca este tanara, sau verisoara).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ellena spune:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=32899

daca nu ai citit deja ... se discuta despre proiectul de lege privind sănătatea reproducerii si reproducerea umană asistată medical, inclusiv posibilitatea folosirii mamei surogat.

"art.21.Inainte de inceperea procedurilor de reproducere umana asistata medical, intre cuplul asistat reproductiv si mama purtatoare sau surogat, daca aceasta este necasatorita, se vor intocmi, prin biroul notarului public urmatoarele acte autentificate:
a)consimtamantul mamei purtatoare sau al mamei surogat, de a ajuta cuplul reproductiv pentru a avea unul sau mai multi copii, prin participarea sa in procesul de fertilizare in vitro, gestatie si nastere;
b)declaratia mamei purtatoare sau surogat privind cedarea drepturilor parentale cuplului asistat reproductiv si acordul de incredintare a copilului, imediat dupa nastere, cuplului asistat reproductiv;
c)consimtamantul mamei purtatoare sau surogat privind neconsemnarea datelor sale de identitate in certificatul de nastere al copilului, in actele civile si in nici un alt inscris oficial privind maternitatea copilului;
d)consimtamantul mamei purtatoare sau surogat in caz de avort in primele trei luni de sarcina, la cererea cuplului asistat reproductiv si numai la indicatie medicala;
e)consimtamantul sotului mamei purtatoare sau surogat, daca aceasta este casatorita, privind procedura de fertilizare in vitro, pastrarea sarcinii rezultate prin fertilizarea in vitrocu material genetic provenit de la terte parti, avort selectiv la cererea cuplului beneficiar si cedarea oricaror drepturi si obligatii parentale asupra copilului, inclusiv inscrierea sa in certificatul de nastere al copilului si acordul de incredintare a copilului, la nastre cuplului asistat reproductiv;
f)consimtamantul cuplului, asistat reproductiv, de a-i fi incredintat copilul imediat dupa nastere, indiferent de starea de sanatate a acestuia;
g)contractul, in care sa se specifice interdictia mamei purtatoare sau surogat de a avorta sarcina in lipsa unei indicatii medicale si fara acordul cuplului asistat reproductiv, obligatiile medicale, precum si tratamentul si cel de dispensarizare periodica, regimul de viata al mamei purtatoare sau surogat, in vederea unei bune evolutii a sarcinii si dezvoltarii fatului, precum si obligatiile cuplului asistat reproductiv de a platii cheltuielile legate de sarcina, mamei purtatoare sau surogat.

art.22.(1)Inainte de nasterea copilului, cuplul asistat reproductiv va inainta o cerere, impreuna cu actele prevazute la art.21, instantei de judecata, in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti, prin care sa constate indeplinirea conditiilor prevazute in prezenta lege.
(2)hotararea instantei de judecata trebuie sa ramana definitiva si irevocabila inainte de nasterea copilului si sta la baza intocmirii certificatului de nastere al copilului, conceput prin reproducere umana asistata medical, cu mame purttoare sau surogat.

art.23.(1)In reproducerea umana asistata prin intermediul unei mame purtatoare sau surogat, cuplul asistat reproductiv este inscris in certificatul de nastere al copilului, ca parinti.
(2)In situatia prevazuta la aliniatul (1), statutul parental se atribuie cuplului infertil.
(3)Inregistrarea nou-nascutului in registrul oficiului starii civile si eliberarea certificatului de nastere se fac numai dupa obtinerea avizului directiei teritoriale de protectie a copilului.

art.24.(1)Imediat dupa nastere, pe baza actelor prevazute la art.21, copilul nascut de mama purtatoare sau surogat prin reproducere umana asistata medical este incredintat cuplului asistat medical.
(2)Mama purtatoare sau surogat beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege.

art.25.(1)Filiatiunea legitima se stabileste prin simpla declaratie a cuplului infertil, asistat la momentul nasterii copilului. In eventualitatea refuzului unuia dintre parteneri de a recunoaste copilul, persoana interesata are dreptul la actiunea in raspundere sau pentru recunoasterea paternitatii sau maternitatii, precum si actiunea in contestatie a filiatiunii.
(2)In cazul copilului nascut in urma inseminarii artificiale conjugale, copilul are aceleasi drepturi ca si cel nascut prin reproducere naturala."


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Karina spune:

Ellena, nu s-a adoptat legea ? Ca eu parca asa auzisem la TV, ca numai e necesar sa-ti adopti propriul copil. Probabil ca m-am inselat, nu ?



Karina + Bogdanel

Nu traim ca sa mincam, ci mincam ca sa traim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ellena spune:

Draga Karina nu cred. Se misca incet. Mai multe amanunte gasesti la Legalizarea ART. http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=32899&whichpage=1

Multumiri si pupici fetelor care ne-au dat amanunte despre lege: ardit, Jonica,...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Karina spune:

Multumesc Ellena. La vremea respectiva, cind am auzit stirea m-am bucurat ca mai facem si noi un pas...
Ma gindesc ca bine ca n-au obligat si mamele care fac copii cu ovule de la donator sa-si adopte proprii copii



Karina + Bogdanel

Nu traim ca sa mincam, ci mincam ca sa traim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns livia spune:

Multumesc mult pt.informatii...

In concluzie trebuie sa-si adopte propriul copil dar ,oare procedurile de adoptie nu vor dura mai putin daca tatal(sotul ei, chiar daca e neamt))este trecut pe certificatul de nastere al copilului???
Dupa ce se naste poate sa-l treaca pe pasaportul tatalui si cu acordul mamei purtatoare poate sa-l ia in Germania imediat,nu?Iar procedurile de adoptie sa continuie fara sa fie despartita de bebe!
Lucrul asta o macina pe ea...sa nu dureze ani pana va putea sa-si ia copilul in Germania.
Tocmai vazuse o emisiune la TV ...o nemtoaica a vrut sa adopte un copil(nou nascut) din Ro si totul a durat 2 ani pana cand la avut langa ea.Acum ea vrea sa dea in judecata statul roman ca ia rapit 2 ani din viata si nu s-a bucurat de bebe,de primul lui zambet,de primii pasi ,de prima data cand zice mama ...Si mai mentiona ca a "cotizat" pana si la femeia de serviciu de la orfelinat!!!

Asa ca,stie cineva...cat dureaza adoptia,daca poate sa-si ia bebe imediat dupa nastere si la cine sa apeleze ca sa o indrume(legislativ) pe drumul cel bun !!!

Inca odata mii de multumiri!!!

cu drag




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tia spune:

Livia, arunca un oki si la forumul www.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=67" target="_blank">Adoptia sau a iubi copiii fara limite
pupici la bb

Mergi la inceput