Arte traditionale japoneze

Arte traditionale japoneze | Autor: Irimell

Link direct la acest mesaj

Pentru ca sintem in zona artelor si pentru ca sint o mare iubitoare a artelor traditionale japoneze, m-am gindit ca aici ar fi potrivit sa imi exprim admiratia si sa incerc sa le descriu (atit cit se poate cuprinde in citeva zeci de rinduri). Chiar daca este vorba doar de un aranjament floral de ikebana, de un spectacol de teatru traditional noh, de niste versuri caligrafiate armonios, de un vas de ceramica , eu ramin la fel de inmarmurita in fata lor... Va invit sa ne minunam impreuna...

De-a lungul timpului, toti oamenii au iubit florile...Insa japonezii au simtit ca florile, pe linga frumusete, pot reflecta prin forma lor trecerea timpului si sentimentele. In fata unui aranjament de ikebana, tacut si delicat, putem simti o anume stare de spirit, o emotie...Exista in acesta o frumusete a formei care se imbina ideal cu armonia spiritului, dind nastere unei forme de 'sculptura florala': Ikebana.

Ikebana a aparut odata cu introducerea budismului in Japonia, ca urmare a ritualurilor budiste de oferire a florilor catre spiritele mortilor. In perioada Heian (794-1192) , pe linga ofrandele florale, practica admirarii florilor aranjate armonios intr-un vas a devenit mult mai populara. Multe poeme, romane si eseuri contin multe pasaje in care se descrie frumusetea acestor aranjamente si redarea naturalului in miniatura. Pe la mijlocul secolului 15, ikebana a atins statutul de arta independenta de originile religioase si a continuat sa dezvolte puternice tonuri simbolistice si filozofice. Primii maestrii si ucenici erau preoti si membri ai nobilimii, dar pe masura ce timpul a trecut si multe scoli cu stiluri diferite au aparut, s-a ajuns ca ikebana sa fie practicata de toate categoriile societatii. In prezent exista aproximativ 3000 de scoli de ikebana si milioane de studenti.

Cea mai veche scoala de ikebana a aparut datorita talentului preotului Ono no Imoko de la Templul Rokkakudo din Kyoto, preot ce era expert in aranjamente florale si fiind solicitat ce ceilalti preoti in organizarea unor lectii de predare. Deoarece el locuia pe malul unui iaz, numele acestei arte a devenit Ikenobo (ike inseamna iaz). Considera bobocul de floare ca expresie perfecta a frumusetii si a sufletului nostru...

De-a lungul secolelor, ikebana a dezvoltat mai multe stiluri de aranjament din care mentionez citeva de renume: rikka (flori in pozitie verticala), shoka (flori vii), nageire, moribana (flori suprapuse) si stilul liber. Fiecare stil are propriile sale reguli, dispozitive si suporturi diferite in aranjarea florilor, trecind de la formele cele mai simple pina la cele mai complexe. Pentru a dobindi aceasta tehnica a 'sculpturii florale', de aducere a naturii si vietii la dimensiunile unui vas, sint necesari 3 pana la 5 ani de studiu. Pentru ca este mai mult decit o arta, mai este numita si 'kado' (calea florilor).

Ar mai fi multe de spus despre fiecare stil in parte, dar ma opresc aici ca sa nu plictisesc cumva...Pentru a va putea forma o imagine, va dau niste linkuri unde va puteti delecta cu aceste frumuseti:

http://ikebanabyjunko.co.uk/junko_photo_gallery.htm
http://www.msnusers.com/IkebanaGallery/festivaljapankelowna.msnw?albumlist=2
http://www.msnusers.com/IkebanaGallery/0601.msnw?albumlist=2

Numai bine,
Irimell

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Uite aici o sa fiu cind continui..
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Nu te opri...continua

m-am minunat intr-adevar de minunatiile florale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

Fetelor, va pupic dulce....promit sa continui miine, pentru ca acum e deja 2 noaptea la mine si m-as cam duce la culcarica.

Numai bine,
Irimell

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

Felicitari pentru subiect Irimell.
Intr-adevar Ikebana este o arta care iti incanta ochii si sufletul. Eu am invatat timp de mai bine de doi ani aceasta arta (la scoala ICHIYO= O FRUNZA, una din cele 3000 de scoli de ikebana din Japonia, care combina stilul traditional cu cel modern). De anul acesta am devenit un fel de asistent, caci le ajut pe profesoarele mele cu noile studente. Pot sa spun ca ma bucur de fiecare lectie in continuare, iar acasa am mereu aranjamente frumoase, care, doar privindu-le imi dau un sentiment deosebit de liniste interioara si de ce nu si de mandrie ca eu sunt autoarea lor. Pentru ca nu am avut niciodata talent la muzica sau desen, la inceput nu am avut incredere ca voi reusi si ca imi va place atat de mult sa aranjez flori. Si nu numai atat, de cand sunt in Japonia am devenit dependenta si de handycrafts, acum casa mea e plina de tot felul de "japonisme" facute de manutele mele. Cred ca e ceva in aerul de aici!

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Felicitari pentru subiect. E super si sper sa continue.
Mi-am delectat ochiul, motiv pentru care va multumesc pentru linkurile date.
Mai vorbiti fetelor despre subiectul asta ca e interesant.
Dana, foarte frumoase aranjamentele tale. Tabloutele m-au dat gata. Pe aici as da cu tunul sa vad asa ceva. Ma refer in statul nostru.
Imi puteti da un pont despre cum as putea improviza un holder, suportul in care se prind florile in vas?
Ikebana se face si cu flori moarte?
Numai bine,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

irimell

sunt numai ochi! si inima! uite-asa:

burtici si pitici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Ahhh...pai io am intrebari la subiectul asta si rog specialistele (Irimell si dana Claudia) sa ma lumineze. Inteleg din ce scrieti ca Ikebana este o arta care se studiaza citva ani bunisori. Vad ca exista stiluri (printre care si unul liber), vad ca exista reguli. In legatura cu cele din urma, in ce constau aceste regului? Nu ma refer la cele tehnice, ma refer la cele de exprimare (adica sint de genul floarea cutare si cu floarea cutare inseamna asta, planta asta nu merge decit cu celalta?? Ce fel de flori nu sint permise, ce fel de culori??) Ce rol are imaginatie intr-un aranjament? Cit de diferit "vede" o ikebana o persoana care a studiat cit de cit aceasta arta fata de una ca mine, de exemplu, care nu poate admira decit armonia aranjamentului? Are vreo influenta studiul ikebanei asupra modului in care privesti mai departe o opera clasica??
Hai ca ma opresc aici...deocamdata


pozulici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

Buna Ciuf. Am sa incerc sa iti dau cateva idei despre suportul cu ace in care se infig florile si care se numeste KENZAN! El a aparut mai tarziu in Japonia odata cu aranjamentele in vase joase, plate ( gen Moribana). Daca nu se gaseste asa ceva in magazinele specializate, sigur gasesti (caci am vazut si in Romania), un fel de burete, ceva mai tare (ca consistenta) si sfaramicios, in care se pot infige florile si care totodata ca retine si apa. Mai poti incerca si sa infigi ace cu gamalie intr-o guma de sters uriasa, dar o poti folosi doar pentru un aranjament cu flori foarte usurele (Kenzanul este foarte greu). Pentru vase inalte mai poti folosi cam 1/2 m sau chiar 1m de nichel (nu stiu sigur daca acesta este metalul acela moale, usor de modelat), cam de grosimea degetului mic de la mana, pe care il modelezi in palma (adica il gfaci ghemotoc) si apoi il introduci in vaza, iar florile le aranjezi in golurile astfel formate in ghemul de metal (sper ca ai inteles). Ai mai putea sa gasesti semisfere sau dreptunghiulete mici de ceramica cu gaurele in ele pe care la fel le pui in vasul in care vrei sa faci aranjamentul. Cand imi mai vin si alte idei iti mai spun
Ikebana se face numai cu flori vii.
Sper ca am reusit sa te ajut macar putin!

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena_ltd spune:

Irimell, raman prin zona cu ochii cat cepele. te felicit pentru subiect, linkurile mi-au mers la suflet!

Elena, mami de Oana si Mihai
ne vedeti aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

fetele, va implor, povestiti mai mult!
sunt pe linkurile danei acum... super!

povestiti-ne si de ceremonia ceaiului!

si, daca nu cer prea mult, multi dintre voi stiti, caut cat mai multe date despre stilul japonez in arhitectura si design (chiar date tehnice!) pentru viitoarea mea casuta!

merci din inima!

burtici si pitici

Mergi la inceput