Cand sa incep diversificarea?

Cand sa incep diversificarea? | Autor: oimpia_76

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici, dati-mi, va rog, un sfat! Azi am venit cu Sara de la controlul de 4 luni. Are 5,600 kg, fiind nascuta cu 2,900kg. Dr. de familie, care are si specializarea pediatrie, mi-a zis ca are mai putin cu 300 g decat ar trebui si din acest motiv ar trebui sa incep diversificarea. Mi-a mai spus ca daca ar fi avut greutatea care trebuia puteam incepe sa diversific la 4 luni jumate, dar asa, sa incep de acum. Voi ce ziceti de asta? Eu o alaptez pe Sara si in afara de laptic de la mine nu i-am dat nimic pana acum, decat ceai, dar foarte putin si nici pe ala nu i l-am mai dat in ultima vreme. Din cate am citit, in aceste conditii (cand copilul suge), nu e necesar sa se inceapa diversificarea decat de la 5-6 luni, nu mai devreme. Este un motiv sa incep faptul ca fetita mea nu a pus chiar cat ar fi trebuit in greutate sau sa mai astept? Mi-a mai zis dr. sa incep cu piersica data prin razatoare si sa ii dau suculetul cu tot cu pulpa, 3 lingurite la inceput, iar seara sa-i dau cereale. Dar nu e prea mult pt. fetita dintr-o data? Cred ca vrea sa mi-o ingrase cu orice pret. E stomacelul ei destul de maturat pt. a primi aceasta mancarica? Nu as vrea sa fac ceva rau. E drept ca si eu imi faceam la un moment dat probleme ca nu mananca prea mult si nu ia in greutate chiar cat ar trebui, dar am sfarsit prin a lasa dupa copil, sa pape cand vrea si cat vrea si bine am facut. Nu faceam decat sa o stresez, de ajunsese sa planga cand o puneam la san.
Va rog, sfatuiti-ma cu diversificarea, caci nu stiu ce sa fac.
Multumesc.
Olimpia, mamica Sarei.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns craluca spune:

draga mea, eu am inceput diversificarea la ambii copii de la 6 saptamani (cu suc de morcovi) dar asta in conditiile in care ii alaptam + completare formula si oricum laptic am avut doar vreo 4 luni la primul si 2 luni la al doilea copil;
eu una te sfatuiesc sa nu iti faci probleme pentru cele 300 g atata timp cat copilul evolueaza normal din celelalte puncte de vedere; ai putea insa sa incepi sa ii dai suculet de morcovi dar numai cu lingurita iar cerealele, nu stiu daca sunt chiar atat de necesare in conditiile in care copilutul papa de la san, eu zic ca mai poti astepta;
important este sa procedezi asa cum iti dicteaza tie instinctul de mama si asa cum ti se pare ca se simte mai bine bebelusul;

succes,

Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Copilul tau mi se pare dezvoltat foarte bine. Cred ca mai degraba ar trebui sa schimbi doctorul!
In privinta diversificarii, nu e neaparat prea devreme sa incepi acum dar nu vad de ce ai face-o , mai ales ca alaptezi. In general diversificarea se incepe mai devreme la copiii care primesc formula. Tu ai mai putea astepta o luna macar.
Oricum , daca te hotarasti cu diversificarea, cel mai bine e sa-i dai la inceput suc de mar si/sau morcovi, cate o lingurita progresiv pana la 30-40 ml /zi. Apoi ii poti da si pulpitza de mar (copt la inceput, nu crud), si piersica sau caisa (fara coaja si oparite) si chiar banana piure eventual diluat cu laptic. Cam asta e ordinea, iar mie mi se pare destul de logica, ca sa se obisnuiasca si sa nu-si solicite stomacelul.
Poti sa-i introduci ca cereale :faina de orez (nestle, bebelac) amestecata in laptic, sau Milubrei de la Milupa numai pt. 4 luni (adica fara cereale care contin gluten - care nu se da pana la 6 luni) este una "cereale cu banane" care are orez, porumb si banane...imi vine sa i le mananc eu.
Cam atat imi vine in mine pentru inceput. Apoi o sa icewpi cu branzica...mai vezi tu pana atunci.
Daca insa ai dubii, mai bine mai astepti. Nu te grabeste nimeni si mancare d-asta o sa manance toata viata, in schimb laptic de la mami...numai acuma!

Ioana si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

pe prima pagina ai un articol de specialitate la obiect.





Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Conform cartii si teoretic, bb trebuie sa isi dubleze greutatea de la nastere la 4 luni, deci puiul tau ar trebui sa aiba 5.800 kg. Adica 200 g mai putin, ceea ce e nesemnificativ! Poate ca a facut un caca mare inainte de a o cantari, avea si stomacelul gol si vezica goala si atunci poti sa spui ca nu conteaza... Eu zic ca e bine, nu iti fa probleme in privinta greutatii. Am vazut-o in pozici si eu zic ca arata f. bine.
Cu diversificarea iti spun iar nu te speria! Nu e prea devreme... Noi am inceput-o cu Emi la 3 luni si jumatate fortate fiind de imprejurari (am pierdut lapticul si nu voia sa bea sub nici o forma formula) si a mers bine. Noi am inceput tot cu cereale si cu suculet de fructe. La 6 luni Emi papa aproape de toate... Nu e grasa acum, are 18 luni aproape si 10.5 kg, eu zic ca arata bine, chiar daca uneori mi se pare slabuta. Deci, diversificarea nu a ingrasat-o, dimpotriva - pana s-a obisnuit cu lingurita si biberonul a stagnat. De aceea eu spun ca e mai bine sa o incepi acu cand bb mai poate beneficia de laptic de mamica. In cazul in care iti refuza o mancare, poti inlocui fugutza cu lapticul tau. Eu am avut mari batai de cap!!!
Spor la treaba! Mai devreme sau mai tarziu, tot trebuie sa o faci...
Sanatate si numai bine,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisa spune:

Olimpia, citind temerile tale, mi-am adus aminte de Patrick al nostru, nascut cu 3,200 si 48 cm.; la iesirea din spital avea tot 2900g; Date concrete din carnetul lui de sanatate la controlul de 3-4 luni avea 4560g si 56 cm; si nu mi-a recomandat nici un doctor sa incep diversificarea ca ar fi prea slabut; eu zic sa mai astepti un pic; eu am inceput cu el pe la 4 si jum aproape 5 luni; nici nu pot inghiti ca lumea, de ce s-o chinui; si eu l-am alaptat pe Patrick, dar aproape de 5 luni, nu s-a mai saturat doar cu sin, plingea mereu dupa alaptat si dupa ce i-am dat laptele praf s-a intarcat singur, de aici am fost si nevoita sa incep diversificarea. La surioara lui fiind mai dolofana am inceput-o la 6 luni, chiar o luna a fost numai pe lapte praf la recomandarea medicului si iti spun sincer ca s-a vazut diferenta. Acum la 7 luni si jum papa fara s-o fortez doar pasat cu furculita, mi-a fost mult mai usor. Daca se satura de la sin, mai asteapta. E doar un sfat de la o mamica cu 2 copii mici. Dupa grafice nu te poti lua intotdeauna: Patrick era prea mic si Vivien la 7 luni si jum. are peste 10 kg si 82 cm nascuta cu 4350 g si 57 cm. Trage singura concluziile.
toate cele bune
narcisa x

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oake spune:

Pai eu zic ca dimpotriva, nu ar fi trebuit sa-ti recomande diversificarea ci eventual sa mai completezi cu lapte formula sau/si cereale. Ca suculetul de fructe, pulpa de fructe, astea nu ingrasa...
La noi a fost chiar invers, bebe lua prea repede in greutate si era un mancacios si 1/2 si am inceput de pe la 3 luni cu suculet de mar, apoi de morcov, apoi combinate, piure de banana, de la 4 luni cu supica de legume, acum la 5 luni am trecut si pe carnita de pui si branzica, putin iaurt aseara...
Deci eu nu cred ca greutatea puiutei tale justifica inceputul diversificarii, mai ales ca tu alaptezi (eu tot Humana pompam in bebelac )... dar putin suculet de fructe si mai tarziu putina pulpa de fructe nu are ce sa-i strice. Oricum, tu cred ca simti cel mai bine ce ar fi mai bun pt. puiut.

Multi pupici pt. mamici si pt. pitici
Oake si Bebitza

http://community.webshots.com/user/bebitza_vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

eu zic ca poti sa incepi cu alimentatia diversificata pt. copil(daca se poate spune asa!).O sa inceapa sa se obisnuiasaca putin cate putin , caci oricum la inceput nu poti sa-i dai prea mult...
iata cum am procedat eu cu Mihnea, pe la 4 luni am inceput cu suc de morcovi, azi o lingurita(din aceea mica-cam pe jumatate din acestea mici normale), a doua zi doua lingurite de suc de morcovi, a treia zi trei s.a.m.d.Dupa o saptamana am trecut la suc de portocala, dar de data asta aprox.7-8 lingurite din acelea mici si iata ca usor usor trece jumatate de luna.oricum copilul nu o sa vrea tot timpul sa pape, dar se obisnuieste cu alte gusturi, se poate ca unii sa nu se obisnuiasca decat dupa mult mai mult timp.
Dupa asta, nu stiu in functie de cum iti spune medicul poti incepe cu supe, cereale cu lapte, iaurtel, etc.
cert este ca nu e rau sa incepi acum fiindca oricum nu-i strica, dupa parerea mea te ajuti pe tine ca in viitor sa-ti fie mai usor cu introducerea alimentelor.
Spor la treaba,
Violeta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

Nu diversificarii devreme...
Daca ai timp si chef sa citesti site-uri americane sau canadiene facute de specialisti care au cercetat indelung diversificarea la bebei vei vedea ca toti recomanda lapte de mama pana la 6 luni exclusiv.
Cred ca dr.ta are specializare in pediatrie de pe vremea lu' Pazvante chiru' ar trebui sa mai citeasca...
Diversificarea la 6 luni pentru ca:
1.daca il alaptezi exclusiv pana la 6 luni se reduce f.tare riscul de a dezvolta mai tarziu alergii
2.copilul isi ia tot ce-i trebuie din laptele de mama
3.riscul de obezitate scade drastic, ca si riscul de boli cardio-vasculare de mai tarziu...
4.stomacul copilului alaptat nu e pregatit pt.mancare solida decat dupa 6 luni...

Graficele de crestere sunt relative (mai mult ca ghid) pentru ca fiecare copil are ritmul sau de crestere...ca nu e in grafic cu cateva sute de grame mi se pare un motiv tampit ca sa incepi diversificarea...

Diversificarea se face in felul urmator (dar, repet, dupa 6 luni...)
1.suc de morcov, apoi suc de mar
2.cereale cu lapte
3.legume
4.fructe
5.carnita
6.ousor
Cam pe la 9 luni tb.sa-i dai ousor daca incepi la 6 luni

Legumele se dau inaintea fructelor pt.ca daca ii dai intai fructe se obisnuieste cu dulce si va refuza legumele (si te vad cu sub."refuza legumele..."!)

Eu am inceput diversificarea la 6 luni, la sfatul dr.pediatre (care apropos, e specialist pediatru...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oimpia_76 spune:

Va multumesc tuturor! V-am citit pe nerasuflate si constat ca majoritatea m-ati sfatuit sa mai astept cu diversificarea. Asta e si dorinta mea. Am citit si am tot citit tot ce am gasit eu despre bb si in special despre modul in care trebuie alimentati si din toate informatiile culese a rezultat ca diversificarea se impune, la bb care sug, de la 6 luni. Eu sunt foarte bucuroasa ca am laptic pt. Sara si chiar nu vad de ce trebuie sa ii dau formula, cum ma sfatuia cineva, din moment ce eu mai raman cu lapte in sani, dupa ce ea suge. Repet, nu e o mare mancacioasa, dar n-am ce sa-i fac! M-am stresat destul pt. faptul ca nu prea mananca si nu ia mai mult in greutate si i-am facut rau fetitei. Daca citeste cineva care incearca sa forteze copilul sa suga, atunci trebuie sa stie ca nu SE FACE ASA CEVA!!!!!!! In perioada in care eram stresata ca nu prea suge si incercam sa o pun des la san, Sara era in stare sa stea nemancata si cate 5 ore.Pur si simplu tipa cand o puneam la san. Acum sunt convinsa ca simtea stresul meu si faptul ca o agresam psihic. Din fericire, am reusit sa ma potolesc si incetul cu incetul fetita si-a dat drumul si a inceput sa pape mai bine. am invatat un lucru f. important: sa las dupa ea, sa ma las condusa de ea, sa nu incerc sa ii impun ceva. Pt. mine a fost o lectie pe care nu o voi uita si din care am de invatat si pt. mai tarziu. Nu trebuie sa fortam copiii sa faca ce vrem noi, ci sa ne bucuram de ceea ce ne ofera ei. Ei, dar am deviat de la subiect si imi cer scuze!
In concluzie, nu voi incepe inca diversificarea cel putin pana la 5 luni. Nu prea am mare incredere in medicul la care merg cu fetita. De fapt, e medic de familie, dar are (cica)si specializarea pediatrie. Spuneti-mi cum e in alte parti, caci aici (Oradea) toata lumea obisnuieste sa mearga la medicul de familie pt. toate cele, iar la pediatru doar in cazuri except.
s-a trezit micuta. va pup.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Poti sa astepti linistita pana pe la 5,6 luni.Mai ales ca abia atunci vor fi merele si morcovii in plina forta!
Succes!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput