paella???

paella??? | Autor: an-k

Link direct la acest mesaj

se plange familionu ca ar manca specialitate spaniola stiti ceva?
eu mai caut si de gasesc ceva va zic pup pup

anca

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

Ha ha ha...asta imi aminteste de un film spaniol....unde protagonista era specialista in paella.
astept si io cu interes sa vedem cine se baga!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns milenadinu spune:

Uite reteta mea, sincera sa fiu nu o fac prea des, dar iese destul de buna,noua ni se pare ca seamana la gust cu surorile ei spaniole.Apoi nu am ditamai cratitoiul special, o fac in oala .O spanioloaica spunea odata cum ca noi strainii avem o idee gresita, nu in toate familiile se gateste paella fiindca e foarte greu si nu ai unde si in ce sa o prepari.Totusi eu cam asta pun 2ardei ,trei rosii mari sau o cuie de rosi conserve,o ceapa si 5 catei de usturoi, un pui, 8 linguri de supa cu ulei de masline,sare , piper,o frunya de dafin,un pliculet de sofran,500 gr de orez ,un litru de supa de pui, eu pun apa si doua cubulete ,apoi vreo 15 creveti, ii cumpar fie decorticati, fie intregi in functie de cum imi vine pe moment,300 gr scoici de care gasesc .Desi nu am in reteta, cateodate pun si mazare sau brocolii , noi am mancat pe acolo si asa combinata.
Se coc ardeii, se curata si se taie lamele, se curata si rosiile de coaja si seminte si se taie in bucati cam de 2 cm , usturoiul se toaca si el.se taie puiul in bucati mititele si se prajeste in 6 linguri de ulei, se adauga ceapa si usturoiul si se prjesc cam 2 minute.Apoi se pun ardeii, rosiile, se prajesc putin si se adauga orezul cu toate condimentele , supa de gaina sau apa si cubuletele.Se fierb cam o jumatate de ora la foc mic fara sa mesteci.Daca scoicile sunt proaspete si nu la conserva le prajesti un pic in ulei pana se desfac, se adauga si crevetii si mai raman cam 5 minute. Focul trebuie sa fie cu adevarat moderat, si nu trebuie deloc sa mesteci, eu sincera sa fiu mai gust si mai potrivesc aromele.Ca sa fie un pic picanta mai pui si boia dulce, eu nu prea exagerez pe partea asta.Si ca totul sa fie perfect, daca se prinde putin de cratita si are un foarte usor gust de afumat, atuci chiar poti sa zici ca ai nimerit adevarata paella. Pofta buna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns an-k spune:

merci. reteta ta e cu scoici si creveti o sa incerc! eu am aflat de la o prietena una fara care e cam diferita-si mie oricum imi plac scoicile. hai sa va zic ce am aflat:). tai un pui in bucati si il prajesti cu catei de usturoi nedecojiti(pe care ii arunci), pui apa la fiert cu fasole verde, fasole boabe(super mari-se gasesc conservate), cartofi micuti congelati sau din conserva si sare se adauga puiul prajit si sofran pana se ingalbeneste apa si cand apa clocoteste se adauga orezul se lasa pana cand orezul e gata(fara sa amesteci)-AR FII O VARIANTA
si de 11 sapt:)

anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Mai, paella e cu calamar, nu cu creveti!

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina spune:

quote:
Originally posted by ankalaura

Mai, paella e cu calamar, nu cu creveti!

Anca si papusica Eliza (26.august.03)




Am mincat paella la cineva care este spaniol de origine!Se face cu calamar,scoici,creveti si carne de pui.Nu stiu reteta dar am mincat doua portii!!!Si acum cind ma gindesc mi se face foame!!!

Corina si Anna nazdravana!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leah spune:

Uite o reteta pe care am copiat-o mai demult de pe www.eva.ro, am lipit-o la avizier in bucatarie, dar n-am niciodata in casa toate ingredientele la un loc, asa ca acolo a ramas. Oricum pare delicioasa!
Paella Valensiana
Desigur ca toata lumea asociaza "Paella" cu Spania. Acest tipic produs al bucatariei iberice poate fi preparat acum chiar de tine, urmand pasii din reteta de mai jos.

Ingrediente:
- rata sau pui (aripioare, pulpe, ficat)
- costite de porc taiate marunt
- eventual - carne de iepure
- fasole verde si alba
- un ardei rosu (capia) taiat in bucati mari (in patru)
- orez
- sofran
- supa de pui sau apa calda
- 1 rosie taiata in bucati
- 2 samburi de usturoi
- ulei
- sare
- ardei iute

Preparare:
Se pune ulei intr-o tigaie mai mare (in Spania se folosesc tigai speciale care se numesc tot "paella") si se caleste ardeiul. Se adauga carnea pana cand devine aurie. Imediat se adauga usturoiul tocat si fasolea. Cand si acestea s-au calit se pune rosia cu putina apa pentru a nu se arde. Dupa ce totul este gata, urmeaza orezul si putin ulei - daca este nevoie - si se lasa in continuare pe foc timp de cateva minute, dupa care se adauga supa sau apa fierband (doua cani pentru fiecare cana de orez), sofranul si ardei iute tocat marunt. Cand incepe sa fiarba, se da focul mai mic si se lasa pana scade. Se adauga sare dupa gust.



"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns an-k spune:

merci pt retete, o sa incerc eu una pana la urma, ca pana acum nu am incercat dar ne e o pofta


anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caroline spune:

Anca eu am mancat paella la ea acasa, adica intr-o familie de spanioli si era delicioasa. Am cautat pe google o retzeta care sa fie exact asa cum am vazut eu ca facea m-me Bernardo la ea acasa. Ti-am pus linkul mai jos.

De retzinut ar fi ca se poate face din orice (precum tocanitzele noastre). Trebuie sa ai minim 2 feluri de carne (prin carne eu intzele, pui, porc, peste. raci, scoici, calamar.. orice). Este bine ca una din ele sa fie grasa, pentru ca grasimea lasata de aceasta la prajit sa "hraneasca" orezul. Paela se face direct pe foc, nu in cuptor, iar la sfarsit se stince focul si se acopera, doamna Bernardo o acoperea cu plastic (taia o sacosa de cumparaturi) si il lega (ca la borcanele de dulceatza) de marginea tigaii de paella, pana la momentul mesei (min 1/2 ora). Ceea ce nu lipsea din Paella doamnei Bernardo era mazarea boabe pe care o pastra la congelator pentru ca avea mereu nevoie de ea. Mazarea o punea odata cu orezul. Dupa parerea mea o paella buna este atunci cand reusesti sa folosesti o proportzie optima orez-apa. E greu de dat o retzeta exacta pentru asta ca depinde de tipul orezului, de nivelul focului (oricum era foc mic). Asta vine cu timpul si numai din experientza. Stiu ca orezul era din cel obisnuit, adica nu din cel subtzire.

http://www.sallys-place.com/food/single-articles/paella_recipe.htm


Sper ca sfaturile mele sa te ajute.

Succes!
Caro

Daca ai intrebari sunt prin "zona"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura 1974 spune:

Ai fetelor ceea ce faceti nu e paella ci o tentativa de paella.Permiteti-mi sa va dau reteta adevarata de paella originala.Aveti nevoie de:2 rosii,2 ardei verzi ,un ardei rosu, 1,5 ceapa ,4-5 dinti de usturoi, o frunza de dafin ,vin alb , orez sofran,sare.Toate astea sint necesare pentru la prajeala. Paella poate fi de crustacee, de iepure sau mixta de carne si crustacee. Am sa va spun cum se face cea de crustacee. Aveti nevoie de: 1/4 kg de calamari, 1/4 de creveti, 6-7 midii, 1/4 scoici.Cum se prepara? Se pune ulei de masline in cratita se adauga ceapa ,ardeiul verde,rosiile,usturoiul si frunza de dafin,toate taiate micut si se rumenesc putin. Cind totul e bine rumenit se adauga scoicile si calamarii dupa care puneti vinul si lasati sa dea un clocot pina se deschid scoicile. Odata deschise scoicile se adauga orezul (1 pahar de orez pentru doua persoane) dupa care se adauga apa 4 pahare de apa la un pahar de orez.In continuare se pun crevetii , midiile, ardeiul rosu(gogosar) taiat felii ,sare, citeva boabe de piper si sofranul si se lasa sa fiarba la foc incet. La sfirsit se poate decora cu citeva roti de lamiie. Pofta buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura 1974 spune:

Buna fetelor. Vreau sa va spun ca paella de iepure se face cam la fel ca cea de crustacee.Se difera doar in faptul ca dupa ce sa facut prajeala se pune carnea de iepure si se inaduseste putin dupa care se pune vinul, dupa citeve minute se adauga orezul ,apa si se lasa la foc mic pina se termina.Se poate face de pui insa nu iese asa de gustoasa.Pentru orice intrebare sunt aici sau in msn.

Mergi la inceput