Mancam singuri - de cand?

Mancam singuri - de cand? | Autor: carmen77

Link direct la acest mesaj

Fetelor, am si eu o intrebare: voi de la ce varsta le-ati dat voie la bblashi sa mance singurei? Sau sa va "ajute" sa ii hraniti. Ca al meu Matei vrea neaparat sa bage si el cu lingura in gura mancare, dar la 8 luni va imaginati cam ce iese si ce face in scaunel si pe haine, de aceea nu prea ii dau eu tot timpul lingura lui in mana, si atunci sa vedeti scandal si suparare! Imi da peste mana cand vreau sa ii bag mancarea in gura.
Deci, ai vostri bblushi de la ce varsta au mancat singuri?

http://community.webshots.com/user/carmen77102
http://community.webshots.com/user/carmen77104

Carmen si Matei Gabriel - 27.10.2003

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

David pe la 8 luni ii puneam micul dejun pe tavita de la masuta (cubulete de cascaval, painica, bucatele de fructe) si mananca singur. In jur de un an a reusit sa pape singur o fructa, mar, piersica, banana. Pe la un an si ceva tinea singur biberonul. Acum la 17 luni ma ajuta cu lingurita, dar jumatate din mancare e pe el si in scaun!
Oricum difera foarte mult de la copil la copil.
Sinzi si David
http://community.webshots.com/photo/160827665/160833451PDbaIz !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Vrea sa fie independent, si daca are si cativa dinti acum e momentul potrivit sa-i dai in manuta bucatele moi de fructe, legume fierte, biscuiti care se topesc in gura si alte gustari de genul asta. Asa isi satisface si el nevoia de a manca singur, si nici nu se murdareste prea tare. Cred ca e prea devreme pentru lingurita/furculita. Daca vrea sa-ti ia lingurita da-i si lui una sau chiar doua ca sa-i ocupi mainile. Poti sa-i pui foarte putin piure sau ce-i dai tu in fata ca sa-i dai de lucru, si in timpul asta iti faci treaba si-l hranesti. Cand Robert avea 8 luni nu-i puneam castronul cu mancare mai ales cand era plin pe masuta de la scaunel, cu toate ca avea ventuza si nu putea sa-l dea jos. Era suficient sa ajunga la el cu mainile, linguritele, jucariile si finalul e binecunoscut...

Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Ha-ha-ha, chiar asta vroiam si eu sa intreb, doar ca fetita mea are 3 ani. E drept ca stie sa manance singura, doar ca pe la jumatea mesei o apuca lenea si trebuie sa-i reamintesc sa-si duca lingura la gurita. Eu ma tot intrebam pe la ce varsta copiii reusesc sa manance singuri, adica sa nu trebuiasca sa le reamintesti ca sunt la masa, sa inceapa si sa termine singuri.
Dar ca raspuns la intrebarea ta, e bine sa-l lasi. Cu cat il lasi mai repede, cu atat va invata mai repede sa manance. Poate e mai comod sa-i dai tu, dar la un moment dat si lui i se va parea tot la fel, asa ca nu o sa mai vrea sa faca nici un efort pentru a se hrani.
Eu i-am gasit Roxanei o bavetica de plastic mare de tot, avea si un buzunar mare in fata, sa colecteze mancarea care nu nimerea gura. Si ii puneam in fata o portie mai mare, sa avem suficient si pentru mancare, si pentru "exercitiu". Iar sub scaunel ii puneam si o musama mare, ca noi mancam in camera, unde era mocheta. Si in felul asta eu nu am mai fost stresata de murdarie, asa ca ne distram la masa. E drept ca uneori aveam mancare si in par (amandoua), dar se intampla rar, asa ca era tolerabil.
De fapt, si acum avem o bavetica tot la fel, doar ca se aduna prea putina mancare in buzunarul colector.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sense spune:

Bogdan are patru ani iar masa incepe cu @Mami, imi dai tu ? @
Cand e rupt de foame , mananca singur, cand nu .. se joaca, se muta pe coltar dintr-un colt in altul, loveste farfuriile cu tacamurile... si ar putea continua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Eu cred ca 8 luni e cam devreme sa pape singurel si mai ales cu lingurita. Emi a mestecat f. tarziu dupa parerea mea (cam la 1 an si o luna), pana atunci ii pasam toata mancarea. Am incercat sa ii dau mai intreg si se ineca si facea urat, de multe ori voma tot ce reusisem sa ii dau inainte. Dar dupa ce au inceput sa iasa maselutele, a mestecat si mesteca si acum f. bine si frumos. Nu ii mai pasez mancarea decat atunci cand sunt plecata la servici si tre' sa ii dea dadaca de mancare pentru ca mi-e inca frica.
A inceput sa duca bucatelele de mancare la gurita odata cu inceputul mestecarii. Ii taiam bucatele de banana sau mango (moi), morcovel fiert, cartofiori si ea le lua cate una si le ducea la gurita. Dupa aia am gasit de cumparat o furculita mica de plastic si ii puneam eu papica in furculita si ea o lua de la mine din mana si o ducea la gurita. De multe ori lua cu cealalta manuta din furculita si ducea la gura. Era f. nostima.
Acum, la aproape un an si patru luni pot sa spun ca nu mai greseste sa duca mancarea pe alaturi, papa pireutz singurica (tot cu furculita cel mai des, dar si cu lingurita) dar nu supa inca. Aseara a papat mamaliga cu branza si smantana (le-am amestecat pe toate in castronel) de la un capat la altul fara sa isi murdareasca deloc babetica. A fost cel mai mare succes al ei, ca in rest... totul era numai o mancare in jurul ei.
Carmen, eu zic sa ii dai si lui o lingurita in manuta, poate chiar sa o bage si in pireut ma pe la sfarsit... sa exereseze dusul la gura. Si, daca a inceput sa mestece, atunci poti sa incerci si tu cu bucatele mici si cu furculita. Ii va place fara indoiala.
Pupici lui Mateiutzu,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roisin spune:

Ceteam zilele trecute (nu mai stiu unde, parca in Dr Spock ) ca pe la un an dumnealor copiii incep sa isi caute independenta. Si una din manifestari este ca vor sa foloseasca singuri lingurita. Cica daca nu-i lasi atunci, le dispar curiozitatea si curajul si te chinui sa le bagi dumicatul in gura pana dupa 2 ani (exact cum spune si Donia).
A mea are 10 luni jumate si de multe ori incearca sa-mi ia lingurita din mana, desi nu e foarte pornita pe treaba asta. Am lasat-o, rezultatul este ca tine lingura cu o mana, iar cu aratatorul de la mana cealalta ia cate un strop de piure si il baga in gura. Nu poa' sa faca treaba ca lumea, da' se descurca!
Acuma, apropo de dinti si mestecat... a mea n-are decat incisivii centrali de jos, si mai face si multe mofturi daca nu e piureul facut crema (desi n-are legatura cu dintii)... in schimb rontaie la biscuiti si pufuleti pe banda rulanta, si inghite ditai bucatoaiele uneori, de-mi ramane mie nodul de aer in gat de spaima. Si ieri am avut imensa surpriza de a o vedea cum rupe cu pofta dintr-un pateut pe care l-a infulecat cu o viteza de necrezut!

Asa ca, de putut pot, chiar daca au numai doi dinti, cu lingurita e mai greu, dar o sa invete, eu zic sa te inarmezi cu muuuulta rabdare si sa lasi copilu' sa incerce singurel.

http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

quote:
Originally posted by roisin


Cica daca nu-i lasi atunci, le dispar curiozitatea si curajul si te chinui sa le bagi dumicatul in gura pana dupa 2 ani (exact cum spune si Donia).



Eu l-am lasat, iar hainele, masa, chiar si casa (pe jos, pereti, etc.) stau (stateau) marturie...
Si tot ca Donia patesc, acum, la aproape trei ani! Stie, poate, dar ii e mai comod sa primeasca para malaiata...
Cind ii e foarte foame, papa si singur. Dar asta se intimpla mai rar...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roisin spune:

Aoleu, deci tot nu-i bine? Si eu care deja voiam sa mut mobila prin casa sa-i fac copilului teren de tragere, ca vopseaua lavabila are si ea o viata limitata! Deci, care va sa zica, mai bine ma chinui eu in continuare, ca-i tot aia...

http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Ei, Corina, mai bine sa stie dar sa nu vrea decit sa vrea si sa nu poata. Plus ca tu ai fetita, s-ar putea sa stea altfel lucrurile. Deci, da-i liber la "tencuit" imprejurimile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

de pe la 8 luni i-.am dat si lui sa roada cate ceva..sau chiar mai devreme,zau ca nu mai stiu.,dar nu am considerat ca ..mananca singur,chit ca independenta isi arata coltii
Abia dupa un an s.a hotarat el ..si acum la 1 an si 7 luni mananca excelent cu furculita,vrea si cu lingura,dar o intoarce cu fundul in sus.
Cel mai mult ma impresioneaza cand ,dupa masa,isi ia farfuria de pe masa,cu linguri si furculite in ea si le duce in chiuvetaasta fara sa-l fi invatat eu vreodata,doar ce...prinde dumnealui

secretul cred ca consta in urmatoarea chestie..de pe la un an si vreo doua luni la fiecare masa aduc doua linguri/furculite/lingurite depinde,asta de nevoie,pentru ca mi.o lua din mana pe a mea tot timpulsi usor-usor ,a invata,stimulat si de tone de laude

acum,cand ii dau un fruct,il ti bucatele pe farfuriuta si papa singur cu furculita.

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0

Mergi la inceput