Citesc copiii nostri literatura?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cami30 spune:

Am sa-mi dau si eu cu parerea, fiind cadru didactic si confruntandu-ma cu aceasta problema zi de zi..

Eu lucrez in mediu liceal si majoritatea copiilor care vin din scoala generala nu citesc si isi ocupa timpul cu orice altceva mai putin cititul. Buba este in scoala primara si casa, acolo unde se formeaza aceasta deprindere...Vina este in mare parte a parintilor, prea ocupati cu serviciul sau care-si motiveaza odraslele cu un computer mai degraba decat cu o carte noua in biblioteca...Sunt copii si copii...Unii se automotiveaza, altii insa trebuie impinsi de la spate.
Nu va bazati pe media de la scoala, mai ales in scoala primara. De multe ori notele nu reflecta realitatea , mai ales daca mergeti cu mici atentii la invatatoare.
La clasa a 9=a se intampla des fenomenul "parinte repede la scoala" atunci cand copilul premiant in toata scoala generala, ia prima nota sub 8... jale mare in familie. Parinti dragi.. nu mai alergati dupa note!!!
Din clipa in care copilul a descifrat taina cititului... trebuie sa aiba neaparat abonament la biblioteca , in cazul in care biblioteca personala nu-i poate asigura lectura specifica varstei. Mergeti impreuna la biblioteca sau discutati cu invatatorul, profesorul de romana despre o bibliografie pentru perioada vacantei ( asigurati-va ca pentru vacanta copiii au ce sa citeasca)
Nu le mai cumparati computere copiilor decat daca stiti ca e absolut nevoie iar daca le luati computer, in nici un caz nu il lasati in camera personala a copilului...
Telefonul mobil la un copil de 13-14 ani mi se pare o aberatie si ii solicita foarte mult timp atentia ( discutiile despre ce telefon am eu si ce telefon ai tu)
Exact ce spunea cineva mai sus.. O vizita la biblioteca.. si mai ales in arhiva bibliotecii.. acolo unde mirosul vag de mucegai si rafturile intunecate.. s-ar putea sa fie o revelatie in viata copilului vostru.
Eu asa am patit.. pentru mine biblioteca a fost o fantezie, o cale, un loc unde nu oricine poate ajunge... iar mirosul de carte veche.. un parfum pentru sufletul meu

cami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dee-Dee spune:

Scuze, Peca!
Dar "panza de paianjen" eu stiu ce e scrisa de Cella Serghi!!!
Ca sa fiu sincera Sandra Brown este exact genul de autor pe care imi doresc cel mai putin sa ajunga sa-l citeasca fiica mea.
Sunt atatea si atatea carti minunate scrise pentru copii...!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Cami30 multumesc pentru sfaturi, dar...
Acum dupa cum poate ai citit nu sunt eu mamica cea mai indicata sa-si dea cu parerea - al meu nu citeste
Dar nu cred ca nu citeste pentru ca nu are abonament la biblioteca, de exemplu (pentru ca are, le face scoala, chiar daca parintii nu ar avea initiativa), sau pentru ca are computer in camera lui (sincera sa fiu, sunt multumita ca citeste macar de pe net cate ceva ce-l intereseaza, si in primul rand ca are interese), sau pentru ca are mobil (care nu-i solicita de loc atentia, e un lucru practic nu o jucarie). Ma intreb cu ce s-ar alege daca n-ar avea computer sau tv sau video si in continuare nu ar citi.
Nu stiu de ce nu citeste si nu stiu nici cum sa-l motivez … si eu am citit mult si pentru el si cu el, si am reinceput sa citesc dupa o pauza. Cert e ca el n –a remarcat ca eu am avut o pauza in citire (pentru ca citesc in continuare dar nu in acelasi ritm)
Am incercat sa-l motivez in tot felul. De la “filmul a fost foarte bun, dar cartea dupa care e facut e si mai buna” la raspunsuri gen “ia si citeste cartea cutarica” la intrebarile lui legate in princiu de orice domeniu ... fara succes. Ce am reusit e ca-mi raspunde “ si acum nu ma trimite la cartea cutarica, cand te intreb ...”
Of, of

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peca spune:

quote:
Dar "panza de paianjen" eu stiu ce e scrisa de Cella Serghi!!!


se poate sa ia dreptate..am ajuns sa incurc cartile



quote:
Ca sa fiu sincera Sandra Brown este exact genul de autor pe care imi doresc cel mai putin sa ajunga sa-l citeasca fiica mea.
Sunt atatea si atatea carti minunate scrise pentru copii...!!!!!


crezi ca ai mei erau tot un zmabet...au incercat sa imi explice....dar nu au ajuns la nici un rezultat; caci am spus: ori ma lasi sa citesc ce vreau ori nu mai citesc deloc....si oricum nu imi puteau interzice....orasul il colindam singura, la biblioteca am fost singura si mi-am facut abonament ....si sa nu fi mirata cand primeam de la biblioteca de copii, pe fisa mea de copil, cari pt. adulti sub pretextul.: e pt. mama si ea nu are timp sa vina!
si f. mute face un copil fara acordul parintilor...sau cel putin eu am fost mai rebela!

si eu as prefera ca atunci cand voi avea copil...sa inceapa sa citeasca cartile de copii si apoi cand ii e timpul de adulti...sa nu ajunga ca mine, la 20 de ani sa citeasca povesti nemuritoare si povesti cu zane si imparati, si sa viseze prea tarziu la printul pe un cal alb...cand oricum sti ca nu mai vine! la 6 - 8 ani mai poti visa ca poate vine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

vektros, excelenta metoda si foarte frumos povestita
Cred ca o sa fii o mama minunata!
Eu imi conving copiii sa citeasca, asa: le citesc inceputul cartii, seara, cu intonatie si mimica potrivita, pana ii prinde actiunea si apoi isi citesc ei, in fiecare seara, prin rotatie, pana termina cartea. Uneori le mai citesc cate un capitol si ei abia asteapta, ii vad cum inchid ochii relaxati si daca e vreun pasaj amuzant zambesc cu ochii inchisi. Pentru noi a devenit un ritual la care nu as renunta pentru nimic in lume.

Nu certati copiii cand viseaza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dee-Dee spune:

Am comandat si eu cartea CE ROST ARE SA CITIM LITERATURA? (de fapt e o brosurica)si am ramas surprinsa de rapiditatea cu care am primit-o, in trei zile de la comanda. Mi se pare interesanta, chiar ma gandeam sa o recomand si mamicilor colegelor Deliei.
Zilele trecute citind mai cu atentie lista de lecturi pt.vacanta recomandata de profa de rom. am gasit trecuta si "Morometii". Oare nu e cam devreme pentru cls.6-a. Parca tin minte ca noi am avut-o in liceu. Fiica mea acum citeste "Ciresarii" si este f.incantata (asta dupa ce i-am povestit ce smotoceala am luat de la mama cand eram de varsta ei si ne jucam, copii de la bloc, de-a ciresarii in expeditie prin sistemul de canalizari care trecea pe sub bloc!!!)
In schimb in mod ciudat, dupa ce primele 4 volume din Harry Potter le-a citit cu o viteza si pasiune uimitoare, la vol.5 s-a poticnit si spune ca nu-i mai place...dar nu stie sa-mi spune de ce.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona_an spune:

... am mai povestit cum se chinuie fiica-mea cu cititul// ei bine.....de 2 zile citeste de zor o carte cu mare placere//... copila mea iubeste limba spaniola( pe care o si vb destul de bine gramatical,dar si fluent) ....intr-o zi vorbeam cu o colega(care a terminat litere spaniola bla,bla )si din vb in vb ea m-a intrebat dak citeste literatura ptr. copi in lb spaniola// ...atunci mi s-a aprins becul, ajung acasa si.....o intreb intr-o doara dak i-ar placea( sigur ca nu a fost un ton de comanda,ca cel pe care-l folosesc cand o pun la citit)// ...cand a auzit, i s-a parut interesant//... peste cateva zile am adus cartea acasa si....ce credeti??? //.. . mandra mea nu o mai lasa din mana (spun eu timid pentru a nu o deochia cumva lolll)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Cami draga cata dreptate ai! Al meu are 8 ani jumate si cititul e o corvoada pentru el. N-ai idee cum sa-l fac sa priceapa si mai ales sa ii faca placere sa citeasca o carte. Il pun pur si simplu, ori ii place ori nu. Eu sunt la serviciu toata ziua si ajung acasa la 6, dar si pe timpul vacantei are sarcina sa citeasca un minim de 3 capitole si sa faca exercitii de matematica. Ca sa fiu sigura ca a citit il pun sa-m povesteasca (evident ca si eu tre' sa citesc ce a citit el). Are si computer in camera lui, insa nu-l prea intereseaza. In schimb ma innebuneste cu jocurile electronice, si TV-ul.

De ce oare nu mai sunt copiii asa cum eram noi la varsta lor? In mare parte cred ca din cauza ca au prea multe alegeri acum, si noi parintii ii cam imbuibam, sarim sa le cumparam ce vor ei si ce e la moda. Deci vina, tot a noastra e.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexuta spune:

OFFFF...
Nici baiatul meu nu citeste decat din obligatie.
Noi tot cumparam carti,dar el nici nu se uita la ele. Cand era mai mic ii facusem program,10 pagini pe zi,vreau sa va spun ca daca fraza se termina pe pagina a 11 a,el nu o termina. Asa ca va dati seama ce pasiune are pentru citit.
Anul trecut,pentru capacitate,trebuia sa citeasca Baltagul,l-a terminat in 2 zile. Deci se poate,dar......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bby_blu3 spune:

sal all! in primul rand m-am gandit sa va salut pe toate si apoi sa va dau si eu un raspuns la subiect ca privitor din tabara acuzatilor...deci,Buna!ce pot sa zic...era asta automatizata a cam detronat mirajul placut oferit de lumea cartilor...MARE PACAT!!!de ce spun asta??pentru ca eu abia acum am inceput sa descopar cat de acapoarant si de frumos poate fi sa citesti o carte...
cum mi-a venit mintea la cap??cam greu,dar acum regret tot timpul pierdut aiurea in toti anii astia de copilareala...prima carte am citit-o de nevoie..mi-aduc aminte ca m-au dus ai mei la tara pe la 10-11 ani si nu aveam ce face,asa ca,cu prima ocazie cand am facut o scurta vizita pe acasa,am sterpelit ocarte din biblioteca si mi-am umplut timpul cu ea..era o carte dupa care se facusera la vremea respectiva si desene animate(deci eram cat de cat pusa in tema):"Perrine"(rusine mie ca nu mai stiu autorul).tin minte ca ma duceam cu capra si ma asezam pe iarba sub un tei imens si batran si intorceam fascinata pagina cu pagina in cautarea continuarii...mi-a placut atat de mult incat am reciti-o de vo 3 ori...dup-aia citeam rar..cate un basm-ceva...da si asta de plictiseala,ca la tara nu aveam tv sau alti copii(mai exact eram un copil intr-un sat de babe)...apoi am rarit-o si cu mersu la tara si cu cartile(scz cacofonia)...acum vreo 2 ani am vazut din gresala un documentar despre Jane Austen si celebra ei carte "Mandrie si Prejudecata"(era un fel de prezentare a ei) si m-a acaparat imediat..din pacate(sau din fericire)era doar finalul,indeauns de mistrios incat sa ma determine sa caut cartea timp de 2 ani...in sfarsit am gasit-o si pot sa spun ca a meritat cautarile...e superba!eh!da greu a fost pana am citit primul sfert(2 luni mi-a luat),ca dupa aceea m-a acaparat atat de mult incat am teriminat restul de 250 de pagini in 2 zile...acu v-un an insa am mers la teatru...la "Steaua fara nume" de Mihail Sebastian si mi-a placut atat de mult incat am vrut sa citesc piesa...dup-aia am vazut ce diferente enorme exista,asa ca am hotarat ca mai bine citesc cartea decat sa vad filmul...e mult mai frumos si mai captivant...in film se pierd multe detalii si personaje care dau farmec...nu are rost...acum vreau sa termin de citit "Cartea nuntii" de G Calnescu si sa ma apuc de "Marile Sperante" ale lui Dickens...
ca o concluzie...duceti-va copii la teatru...nu la cel de papusi daca au peste 9-10 ani,ci la cel din orasul dv...la "Chirita" sau la "Steaua fara nume" si apoi spuneti-le ce diferente mari exista intre carte si piesa..povestiti-le mici diferente interesante care sa le atraga atentia si dati-le un indiciu despre unde se afla cartea in biblioteca sau puneti-o la vedera si veti vedea ca in timp se vor apuca de citit..din curiozitate...de exemplu pe mine mama m-a fascinat cu o scurta povestire a "Damei cu camelii" incat sunt determinata sa o caut prin toate librariile si sa o citesc...starmiti-le curiozitatea..asta e cel mai bun medicament pt citit...daca ii obligati nu faceti decat sa asociati citiutului un supliciu acceptat doarpt cateva ore de joaca sau de privit la tv. BAFTA!!!

Ps:"perrine" a scris-o Hector Malot..gata,mi-am spalat rusinea!

Mergi la inceput