angajatorul refuza plata conc. post-natal +medical

angajatorul refuza plata conc. post-natal +medical | Autor: zahanio

Link direct la acest mesaj

Liviu's, Marius, mamici experte ce ma sfatuiti sa fac intr-o situatie complicata?
Trebuie sa va expun cronologic beleaua, pentru ca altfel eu nu stiu cum sa-i mai dau sens si solicit rabdarea si solicitudinea voastra. La un moment dat v-am mai adus la cunostinta unele dintre aspecte, dar acum trebuie sa reintregesc istoria. Iata:
Dupa 3 luni de zile de cand m-am angajat, patronul meu a binevoit sa nu mai rupa contractul de angajare, pe motiv ca nu-i convine formularea (desi era tipizat) si mi s-a deschis cartea de munca pe anul 2003 cu data de 01.06.2003. In momentul in care a aflat ca sunt insarcinata (in cadrul unei sedinte de birou) a cautat sa ma determine sa plec singura. Mentionez ca functia mea era de Events manager (organizator de evenimente), ceea ce presupunea si munca de teren, petrecerea unor ore bune in picioare chiar si dupa miezul noptii in diverse locatii cu vibratii puternice de boxe.
La 7 octombrie 2003 mi s-a pus dianosticul iminenta avort si am fost internata. De atunci nu i-am tot adus angajatorului hartiile de concediu medical, deci nu am primit nici un ban, caci am tot facut cereri peste cereri sa-mi elibereze o hartie cu care sa dovedesc spitalului ca el imi plateste darile catre stat, hartie fara de care nu puteam sa intru in posesia biletului de iesire din spital si respectiv a concediului medical eliberat de medicul de familie. Mi-a dat o adeverinta cum ca a platit CASS-ul si restul, dar spitalul a respins-o si pe bune dreptate, caci asigurarile au fost platite abia pe ... 17 decembrie. Deci a eliberat un fals!!! Pe 7 ianuarie 2004, cu o zi inainte sa nasc, am primit fix 5 milioane pe concediile medicale si prenatal, suma datorata refuzului patronului de a-mi trece macar jumatate din salariu pe cartea de munca.
Dupa ce am nascut i-am adus actele fiului meu, actele de concediu eliberate de medicul de familie (post-natalul) pana pe 10 martie. Pe 26 martie am depus o solicitare de concediu medical - risc maternal pentru femeile care alapteza, conform Ord. de urgenta privind protectia maternitatii la locurile de munca (Monitorul Oficial,Partea I, Nr. 750/27.X.2003) si i-am adus de la medicul de familie, asa cum scrie in acea hotarare, adeverinta cum ca nou nascutul este alaptat exclusiv la san, fapt certificat pe baza actelor de la medicul copilului.
Nu am primit nici un raspuns la cererile mele decat verbal, la 15 iunie, cand mi-am solicitat, a nu stiu cata oara, banii pe concediile medicale. Raspunsul patronului a fost ceva de genul "eu nu-ti dau nici un ban, caci cei de la Casa de pensii au spus ca nu aveai dreptul la concediu medical, asa ca ar fi bine sa dai o declaratie cum ca de la 1 ianuarie esti in concediu fara plata". Am vorbit si cu contabila si mi-a spus ca au primit un raspuns oficial de la Casa de pensii, dar pe care a refuzat sa mi-l arate, pe motiv ca seful i-a limitat responsabilitatile in ceea ce ma priveste (!!!).
In acest moment eu nu stiu ce masuri sa iau! Daca nu aveam dreptul la concediu medical, cum de mi-am primit banii pe el si aflu dupa 9 luni de zile acest lucru?! Pot sa mai fiu eu trasa la raspundere din moment ce medicul meu mi-a eliberat niste hartii, doctorul de familie altele, iar angajatorul le-a acceptat si eu am semnat un asa-zis stat de plata (o hartie A4 cu niste cifre, fara fluturas etc.)? Chiar nu aveam dreptul la acele concedii? Si daca nu, ce-i de facut?
Apoi, cum ramane cu acel concediu de risc maternal pt. alaptare, din moment ce patronul nu a chemat nici un medic de medicina muncii in termen de 10 zile si nu mi-a dat nici mie nici un raspuns?
Ce-mi ramane de facut, avand in vedere ca din cauza tergiversarii semnarii contractului de munca nu am cele 10 luni de cotizare anterior datei nasterii copilului si evident nici dreptul la concediul pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani, fiind pusa acum in situatia de a-mi intarca in curand cam fortat copilul si de a-l da la cresa? Cine e raspunzator pentru faptul ca eu, obisnuita cu peste 300$/luna mi-am crescut pana acum copilul cu nimic, avand in vedere ca nici macar banii pe post-natal, amaratii aia de 85% din 2.800.000 nu i-am vazut? Cine imi va opera incheierea cartii de munca, cu ce data, avand in vedere ca patronul nu a luat masurile pentru a mi se trece pe ea numele de dupa casatorie si nici salariul minim de 2.800.000 incepand cu 1 ianuarie 2004?
Va rog mult, stiu ca am scris mult (scuze!) si ca pare foarte incurcat, dati-mi un sfat, o directie: cui sa ma adresez si cu ce rezolvare?
Va multumesc mult pentru un sfat care ar duce la pacea mea si, implicit a bebetzelului Luca Raman.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Scrii multe amanunte care nu au sens.
Spune concret cum apari de la 07.10.2003 pana la 07.01.2004. In concediu medical sau in conc fara plata?

* uite o lamurire:
Intrucat esti angajata la 01.06.2003 (nu ai specificat ca ai fi mai lucrat anterior)poti beneficia de indemnizatie de conc medical daca ai un stagiu de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni. In cazul tau,beneficiai de indemnizatie abia dupa 01.12.2003(pt ca atunci realizai cele 6 luni.
Insa, puteai sa beneficiezi de indemnizatie, fara conditia realizarii celor 6 luni, in cazul accidentelor de munca, boli prtofesionale,urgente chirurgicale,tuberculoza, boli infectocontagioase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zahanio spune:

Scuze, cool!
Sunt suparata pe mine ca am ajuns intr-o astfel de situatie si sunt cam incoerenta.
Din octombrie 2003 pana in decembrie am fost in concediu medical (cel putin asa credeam eu!), iar din decembrie in pre-natal.
Te intreb, cum poate cineva sa ma acuze pe mine, care eram cu probleme la pat, ca nu m-am informat, ca nu am citit legi ca sa stiu ce am dreptul si ce nu, din moment ce angajatorul mi-a primit actele medicale si eu figuram ca fiind in concediu medical? Nu era de datoria lui sa stie ce face sau a juristului firmei sau a contabilului sa stie pe ce-mi da banii? Pentru ca angajatorul, la 7 ianuarie mi-a dat ceva bani pe acele concedii! De unde mi-a dat el banii aia si pe ce motiv, daca la 9 luni de la eveniment se trezeste ca nu aveam dreptul la concediu medical? Era e datoria mea sa stiu ca nu am dreptul sau de a lui sa verifice atunci cand, se presupune ca mi-a depus actele la casa de pensii?
Apoi eu nu am primit nici un raspuns la cererea de concediu de risc maternal pt. alaptare, cerere depusa la 26 martie. Acum am citit si eu Hotararea cea noua si vad ca angajatorul trebuia sa faca un raport si sa-l inainteze la medicul de medicina muncii, sa se ia o decizie si sa fiu si eu anuntata. Dar nici gand de asa ceva! O sa fiu anuntata dupa alte 9 luni ca nu aveam dreptul nici la un astfel de concediu? Ce pot sa fac in situatia asta?
Mai mult: nu mi-a operat in cartea de munca schimbarea numelui dupa casatorie nici acum! Eu ii duc acte peste acte pe numele actual si el cere drepturi pt. o persoana care, metaforic vorbind, nu mai exista de 1 an? Iar de trecerea la cei minim 2.800.000 lei nici nu se pune problema!
Eu vreau sa ma reangajez. Cu ce data se va face data transferului in aceste conditii?
Multumesc mult, cool, pentru rabdare si intelegere.
Sincer, marturisesc ca sper mult intr-o clarificare, deoarece sunt foarte stresata.
Inca o data, multumesc de intelegere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Draga Zahanio,
Situatia ta e destul de incurcata. In locul tau as merge la Inspectoratul Teritorial de Munca (vis a vis de maternitatea Giulesti), m-as interesa cine e inspectorul care se ocupa de firma cu care ai contractul de munca, i-as "inainta" un buchet de flori sau o ciocolata si l-as ruga s ma ajute la "descalcit". Acolo poti verifica situatia contractului tau de munca, evidentele salariilor primite (firma are obligatia sa depuna copii dupa statele lunare de plata), poti sesiza toate aspectele de care vorbesti (au si competente pe linia protectiei maternitatii), inclusiv despre inscrierile in cartea de munca.
Tu oricum nu ai nici o vina pentru modul in care firma a aplicat (sau nu) prevederile legale. Pentru asta, sunt pasibili de amenzi.
In cazul in care vrei sa pleci de la firma, te poate sfatui cum s-o faci ca sa nu ai probleme. Oricum, nu-ti poti lua inapoi carnetul de munca decat dupa ce ITM certifica inscrierile facute (deci vei fi in regula cu cartea de munca).
Atentie ca acest demers poate declansa un control la firma, discuta cu inspectorul daca doresti sau nu acest lucru (discutie amicala, nu oficiala).
Succes si, daca mai ai putere, povesteste-ne cum ai rezolvat.

"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"

Mergi la inceput