cum invata copilul o limba straina

cum invata copilul o limba straina | Autor: cami_alex

Link direct la acest mesaj

Mamici si tatici cum ati procedat si cum procedati cu copiii pt a invata o limba straina.Problema aceasta o simt mai mult cei cu domiciliul in strainatete asa cum suntem si noi.
Bebicul meu e mic inca , 5luni jumate, dar ma intreb deja cum o sa invete el germana, de cand sa incep sa ii spun si cuvinte in germana.Eu si sotul vorbim intre noi numai romana.
Inainte sa se nasca bebe faceam planuri , sotul sa vorbeasca engleza cu bebe, eu germana si impreuna romana.

Teorie am citit in legatura cu acest subiect, as vrea sa vad cum se aplica in practica si cu ce rezultate.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

La noi acasa (eu locuiesc cu sotul, cei doi baieti si parintii mei) se vorbeste mai mult romaneste. Engleza vorbesc doar cu sotul care nu stie romaneste. Cei mici vorbesc amindoua (engleza si romana) fara sa incurce.

Cind de mici aud doua limbi in acelasi timp, copilul nu este confuz. Ei invata aproape instintiv (nu ca noi cu buchiseala) si este un lucru normal.

Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/alex2.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/nick2.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

na ca te-am gasit si aici:) Eu am mers la Spielgruppe = grupa de joc. Am gasit-o in ziarele de cartier, alea gratuite. Sunt oragnizate de catre gradinite, biserici... si or mai fi. Acolo am invatat amandoua germana. Acuma andra are 2 ani si un pic si ma uimeste cat de multe intelege in germana(in conditiile in care noi nu virbim deloc in casa, ca suntem amandoi romani), stie si cantecele, intr-ozi mi-a aratat unde e "popo", a retinut de la un cantec de care eu uitasem complet! am ramas masca amandoi. Am mers de pe cand grupa se numea Krabbelgruppe, avea nici 8 luni. Cam atata din experienta noastra:)

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Din cauza bilingvismului poate sa para o intarziere in limbajul oral. Copilul asimileaza informatii verbale de 2 ori ca volum comparativ cu un copil care i se vorbeste doar o limba. De aceea procesarea si redarea de catre creier a acestor informatii va fi mai intarziata. Nu va speriati.

Carmen si bb Calin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sigrid26 spune:

Ah,vb lui Tina ce m-ati lovit,suntem de 5 luni aici si nu stim germana nici eu nici sotul, traiesc cu speranta ca copilul are sa invete la gradinita si noi de pe unde apucam, e greu.Adela e foarte comunicativa si merge in parc si cand vede ca ceilalti nu o inteleg asa se supara,dar sper sa mearga in toamna la gradi chiar daca nu are 3 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bychi spune:

Draga cami_alex, sper sa ti se para interesant si sa-ti fie de folos urmatorul articol
http://desprecopii.com/info.asp?ID=266
Noi il punem in practica, desi bb are doar 9 luni.
Toate bune!

bychi si bb Tiberiu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:

Noi vorbim cu Teodora doar romaneste.Am considerat ca e mai bine pt ea sa invete germana de la nativi, care, spre deosebire de noi, vorbesc perfect si fara acccent.Acesta a fost si sfatul pediatrei.
Totusi, am ramas surprinsa de cate cuvinte nemtesti stie!A invatat de la TV, de la desene animate sau de la joaca.De multe ori ma uimeste cu noile achizitii de vocabular.Cand primeste ceva, ea spune "danke schön".Zilele trecute cand i-am dat ceva mi-a zis "vielen, vielen Dank, mama!" Am ramas afis si eu si taica-sau.Habar n-avem unde-a mai auzit-o si pe asta.Sau alta faza.Vine si-mi zice "Banana este die Banane.Stii,mama?" Mai amesteca ea limbile (de exemplu zice "da-mi, mama, Taschele!" ).Dar asta nu e o problema.
Eu una nu-mi fac griji!Sunt convinsa ca o sa invete germana mult mai repede si mai usor decat mine!

Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana_ spune:

[quote]Originally posted by ocebine

Cind de mici aud doua limbi in acelasi timp, copilul nu este confuz. Ei invata aproape instintiv (nu ca noi cu buchiseala) si este un lucru normal.


Corect


Sotul meu e maghiar, dar vb numai romaneste acasa, eu nu stiu ungureste. Iar daca nu aude conversatie...degeaba. Socrii maghiari sunt plecati din tara, iar rudele in alt oras, singura varianta ar fi sa invat rapid maghiara, dar incerc de 3 ani si nu prea pot

Dana&bb Andy(1 an si 2 luni)
http://community.webshots.com/user/danaiakob

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Freia spune:

desi nu stau intr-o tzara straina... eu vorbesc cu Alexa si in engleza... nu vreau sa treaca prin calvarul invatzarii unui limbi straine la scoala... am luat catziva de 5 in clasa a cincea pana m-am prins care e chestia cu alte limbi decat romana.... dar apoi mi-a fost foarte usor. M-au ajutat cartile cu poze (erau niste carti galbene, dac ale mai tineti minte cu poze si dedesupt cum se numea obiectul). Alea m-au scos din impas si muzica.

Freia si bebe Alexa

http://community.webshots.com/user/freia_ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Noi vorbim acasa numai romana cu copilul (are 1 an si 5 luni). Ne-am gandit si la alternativa ca unul din noi sa-i vorbeasca de la bun inceput in germana si celalalt in romana ca in familiile mixte unde parintiii vorbesc limbi diferite, dar ni s-a parut nefiresc, asa ca am ramas numai cu romana.
Acum am o problema. Cand merg la Spielgruppe normal ca trebuie sa vorbesc germana cu celelalte mame. Cu copilul insa vorbesc acolo tot romaneste pentru ca altfel ar fi dezorientat si nu m-ar intelege. Oare gresesc? Daca se schimba contextul ar trebui sa schimb si eu limba? Sa fie romana limba de acasa si germana cea de afara chiar daca deocamdata si acasa si in afara casei de la mine le-ar auzi pe amandoua? Cand va merge la gradinita va fi altceva, acolo va intra in contact cu educatoarele si cu copiii si atunci va face clar distinctia intre limba familiala si limba sociala, exterioara, dar acum? Cand duceti copiii la grupa de joaca vorbiti cu ei tot romaneste sau cealalta limba (asta in conditiile in care acasa vorbiti numai romaneste)?

Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamicaluitheo spune:

quote:
Originally posted by ocebine

Cind de mici aud doua limbi in acelasi timp, copilul nu este confuz. Ei invata aproape instintiv (nu ca noi cu buchiseala) si este un lucru normal.





are dreptate ocebine este chiar f. indicat.

andreea mami de theo si de florin

Mergi la inceput