Despre gradinarit (4)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maria m m spune:

Eu nu prea ma integrez aici deoarece nu-s asa de experimentata ca voi la gradinarit.

De aceea va intreb:care e cea mai buna perioada pentru a planta gazonul?
E adevarat ca muscatele trebuie udate seara ca sa nu le arda soarele?
Iarnha,jardinierele cu muscate se aduc in casa?

Multumesc anticipat



miru&nana=>fetele mele frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maggda spune:

Buna fetelor, citesc de ceva vreme ce scrieti voi si bineinteles am bagat la "gamalie" cate ceva.
Maria oricum nici o floare nu se uda cand bate soarele.Nu sunt f experimentata dar balconul mi-e plin de flori, le ador.Florile se uda dimineata pe racoare sau seara.
Anul acesta am niste muscate curgatoare superbe, sunt pline de flori.Secretul?Le-am tuns in toamna si in iarna.Iarna trecuta nu le-am tuns si sa sti ca nu au inflorit chiar cum trebuiau.In toamna am rupt toate crengutele (care au fost prea lungi le-am scurtat) si le-am pus in cutii de iaurt de 400g in pamant(cate 2 intr-o cutie).S-au prins toate.Iarna eu tin muscatele in balcon(e inchis) unde cel mai frig au fost 5 grade(am termometru)dar muscatelor nu le place caldura asa ca le-a mers bine inclusiv muscatelor fixe.In iarna am mai rupt din crengutele care au crescut prea mari.Din februarie nu am mai rupt, le-am lasat sa creasca.Acum sunt pline de flori(ma invidiaza vecina) si cu cele din paharele de iaurt am mai facut 2 jardiniere.
Atat din experienta mea
Abia astept in toamna sa ma mut la casa caci acolo imi fac si o gradinuta.Anul trecut am 60 de fire de rosii(Aurora) si am avut o recolta super, m-au invatat colegele de servici care se pricep.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreutza spune:

Bine te-am regasit Petra!
Adevarat ca florile se uda numai dimineata si seara, nu atunci cand bate soarele. Gazonul se seamana primavara si toamna. Cat despre muscate, ele nu trebuie lasate afara pe timpul iernii pentru ca ingheata. Se tin foarte bine pe balcon daca este inchis si nu scade temperatura sub punctul de inghet, sau chiar in beci. Nu le place caldura defel. Primavara se tund si, din lastarii rezultati la taiere se fac butasi care se pun in apa sau nisip la prins.
Impotriva melcilor este foarte ieftin si eficace sa dai cu cenusa in jurul plantelor, pentru ca ei cand trec lasa un lichid care transforma cenusa in soda si ii arde.
Va pup! Cu drag,


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Bine ai revenit, Andreutza!
La multi ani baietelului tau, ce mare s-a facut!!! Sa-ti traiasca, sa fie sanatos si norocos in viata!
Imi pare rau de ce ti s-a intimplat la serviciu... Nu stiu cum sunt legile acolo, dar nu cred ca avea dreptul sa faca asa ceva. Sfatul meu e sa nu te lasi, sa-l faci sa plateasca pentru asta. Aici orice patron care face asa ceva stie ca plateste pentru fapta lui, asa ca se gindeste de mai multe ori inainte... Si nu numai o amenda la stat, dar o despagubeste si pe salariata cu virf si indesat! Daca toate femeile care au avut de suferit ar face ceva contra acestor patroni fara suflet, cred ca nu si-ar mai permite sa se comporte asa.
De altfel de aceea poate aici femeile sunt oarecum discriminate inca de la angajare, nimeni nu prea vrea sa angajeze o femeie tinara... Bleah!
Te mult, curaj!
Ah, si o intrebare: e normal ca anemonele mele nu au iesit inca din pamint? Am facut eu ceva "sapaturi" si am descoperit una, incoltita si care se pare ca avea de gind sa iasa, dar... suntem deja in luna mai, mai au timp sa infloreasca?...

PS: Alba, draguto, bine ai venit aici in gradina noastra! Pai din asa familie de gradinari si tu nu ziceai nimic? De aia vroiam noi sa schimbam titlul, vezi? Inducem lumea in eroare... Poate vii si tu cu idei!

~Otilia&LaAdelita~ www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria m m spune:

Multumesc de raspunsuri!Muscatele mele stau in jardiniere(stau la casa) si arata foarte bine acuma.Mi-am pus problema dac atunci cand ploua(la noi ploua aproape zilnic in ultima vreme),ploaia nu uda florile?Daca ele sunt udate de ploaie si le mai ud si eu.....nu se inneaca?
Si inca ceva:cu ce sa le ud:cu un pulverizator sau cu o sticla?

Otilia-din pacate nu stiu mai nimic despre gradinarit de aceea v-a cerutr ajutorul.Poate te auta altcineva......


miru&nana=>fetele mele frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreutza spune:

Bine te-am gasit draguta de Otilia!
Iti multumesc mult pentru incurajari!
Draga mea, anemonele tale mai au timp sa creasca pentru ca odata ce au scos capul din pamant ritmul de crestere este accelerat, iar ele infloresc abia la vara. Daca le-ai si verificat si nu au putrezit poti sta linistita.
Maria, muscatele nu au nevoie de exces de umiditate asa ca urmareste-le atunci cand le uzi sa nu aibe deja pamantul umed. Daca a plouat pe ele nu le mai uda. Poti sa le uzi cu sticla pentru ca ele au puf pe frunze si nu le prea place apa.
Cu drag,


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Andreutza,

bine ai revenit printre noi!!
La multi ani pt Octavian, sä-ti träiascä si sä-ti aducä numai bucurii!!
Cit despre servici, imi pare nespus de räu pt. tine...si eu am fost un an somerä si-mi venea sä mä urc pe pereti, cä mä luase nebunia!!!....copiii mei erau deja mari, asa cä nu prea mai aveau nevoie de mama, ca al täu...ai mei se bucurä cind nu e mama acasä!!
Dar acum, am 2 servicii si treabä pinä peste cap!!...viata merge mai departe, nu dispera!!!
Dar, pe de altä parte, eu nu l-as läsa pe fostul sef sä se bucure in liniste de fapta mirsavä pe care a fäcut-o!!!
Nici eu nu sint la zi cu legile din Ro, dar gäsesc de cuviintä sä te fi instiintat cu citva timp inainte ca are de gind sä te punä "pe liber"!!...dacä stiai din timp asta, aveai si tu posibilitatea sä-ti cauti de lucru in altä parte!!
Eu l-as da in judecatä pt lipsa de salariu de la data reinceperii muncii!!...mi se pare logic.
Dacä te anunta din timp, sä zicem cu 1-2 luni inainte, si tu nu-ti gäseai servici in altä parte, atunci nu aveai nici tu motiv sä dai vina pe el!!...nu-i asa??...dar in cazul ästa, in care ai fost "säpatä" pe la spate, eu gäsesc cä vina este la el si ar fi cazul sä te pläteascä pinä iti vei gäsi servici din nou!!...eu asa i-as face. Parcä ai träi in tara lui Papurä Vodä, unde fiecare face legea cum ii place!!! Cä doar ai lucrat la firma aia pinä ai rämas gravidä si ai fost fidelä patronului...nu ai fost vreo angajatä nouä, care mai era in probä, ca sä-si permitä sä te arunce asa cum vor muschii lui!!...mamä ce m-am enervat!!...nedreptatea mä enerveazä cel mai tare!!
Dar cum ti-am zis, nu te innebuni prea tare cu tema asta, cä viata merge inainte si bucurä-te de Octavian...el are nevoie de tine, nu este ca ai mei!
Ieri a fost ziua mamei pe aici...m-am sculat de dimineatä cä nu am mai putut sä dorm ...obisnuinta!!...apare fata mea, imi zice La multi ani, mä pupä si gata!!!...eu o intreb: " heiii, unde e cadoul meu?"...la care ea, ridicä miinile lateral si zice: " aici!"...prezentindu-se pe ea insäsi ...bineinteles cä eu, zglobie cum sint, mi-a venit ideea spontanä si i-am zis: " päi atunci, sä- incep sä-l despachetez!!"...si a luat-o la fugä!!
Cit despre faza cu melcii, eu ii propusesem lui Otilia sä punä berea la vecinul in grädinä, ca sä scape de ei!!
Dar faza cu cenusa mi-a pläcut!!...am citit-o si m-am ofticat cä nu mi-a venit mie ideea asta, cä doar melcii sint cleiosi si asa se lipeste cenusa aia de ei...am zis: " cum domle´ vine asta, eu cel mai tare fost general de osti, sä nu-mi vinä mie o idee tacticä asa de strälucitä, in lupta impotriva melcilor?!"
M-am gindit dupä aia, cä bineinteles, melcii fiind plini de cenusä, se retrag ( dacä mai pot!!!...cä "senilele" sint incärcate), ca sä-si facä toaleta si sä se pregäteascä din nou de atac...dacä mai pot si nu mor de foame intre timp!!...faza cu soda n-o stiam, vezi?

Alba liebling...bine ai venit!!!
Dar tu pe unde ai umblat??...nu stiai cä aici se discutä treburi serioase??...ce dacä nu avem grädinä...avem balcon!!!
Auzi tu!!...are atitea afilieri cu grädina si florile si nu ne bagä in seamä pinä acum!!...ne lasä sä ne spargem capul de unele singure aici, cä stäm sä citim cärti de specialitate pinä in zorii zilei ca sä ne luminäm un pic la " gämälie" cum zicea Magda.
Hai spune-ne tot acum: ce ai, ce n-ai, ce stii si ce nu stii!!
In legäturä cu amenda aia...stii tu...dacä o primesti, sä mä anunti din timp ca sä mä mut!!...dar sä stii cä dacä e invers, ii trimit la tine!!
Si lu´motanu´nu-i cumpär Katzengras cä e plin de iarbä pe afarä!!...ce?..am innebunit??...cu banii äia imi cumpär mai bine incä o floare!!
Am noroc cä este un patruped inteligent...i-am dat prima lectie pe balcon, i-am arätat verdeata lui si a functionat!!...sä vezi fazä...cum iese pe balcon, se duce la iarba lui, roade citeva frunze, dupä care inspecteazä terenul, färä sä se mai ia de florile mele!!

Petra,

eu astept sä infloreascä floarea mea ...a pasiunii, bineinteles!!...dupä care rup una si-l hipnotizez pe seful asa de tare, ca sä nu stie decit una o perioadä de timp!!...cä am cam dus lipsä in ultimul timp!!...si nici nu cred cä a fost vre-un post in ultima perioadä!!
Sintem amindoi stresati si am cam uitat de lucrurile frumoase, ca de exemplu: floarea pasiunii!!...noroc cä mi-am cumpärat-o!!
Dacä nu functioneazä asa cum am zis, o pun sub pat, sau la capul lui, dar dupä ce-i explic ce rol are biata floare!!
Vä pup pe toate si...hai, la muncä!!!...nu mai stati la computer!!!...asta e puturosenie pe fatä!!!
Cami.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariailin spune:

Petra, scumpa de tine. Multumesc pentru promptitudine si am sa fac cum mi-ai spus tu. Vorba ta, n-am nimic de pierdut.
Eu am pus acum o saptamana zece petunii in jardiniere la geamul copilului. Sunt tare frumoase si au flori in permanenta. Problema e ca fiind in plin soare pamantul se usuca f. repede si eu mai uit sa le ud (din experienta anului trecut). Cum sa fac un sistem de irigare care sa functioneze singur?

Aaaaaa si mai am o floare in ghiveci care se cheama Anthurium (cred, are frunze verzi lucioase si face flori rosii) care tine un bobocel de vreo luna si nu mai misca, adica sta in codita unei frunze si asteapta ceva. Ce?

Pupici,
Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina spune:

Otilia, mie mi-au inflorit amenonele in aprilie. Acum s-au ofilit. Oare sun bianuale, sa ma astept sa mai infloreasca o data anul asta?

Maria, uite cum faci: tai sticle din plastic (de 1,5 l) pe jumatate sau 3/4 si ingropi gatul sticlei bine, bine in pamantul din ghiveci. Pui apa in sticla si florile isi iau singure cat au nevoie. In acest fel nici nu le ineci, nici nu sufera de sete. Eu asa fac in perioada concediului. Cand observi ca s-a terminat apa (dureaza cateva zile), pui alta.

Ce vorbiti voi aici de cornflower? Pai sunt chiar minunatele albastrele din lanurile noastre de grau (bune pritene cu macii).

Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

quote:
Originally posted by Cristina

Otilia, mie mi-au inflorit amenonele in aprilie. Acum s-au ofilit. Oare sun bianuale, sa ma astept sa mai infloreasca o data anul asta?
Cristina, uite ce scrie in fisa mea:
Infloresc din aprilie in iulie, dupa data plantarii. Se planteaza intre februarie si mai. Eu le-am plantat prin martie daca nu ma insel... Oricum azi am observat ca sunt mai multe frunzulite care au rasarit din pamint (sper sa fie anemonele, nu altceva), deci poate am totusi noroc, pina-n iulie mai e vreme! Eu stiu ca sunt flori vivace (persistente) dar nu cred ca pot inflori de doua ori pe an. Probabil ca tu le-ai plantet mai devreme (in februarie?)
Andreutza, multam pentru raspuns!
Andiaroro, si tie iti multumesc pentru trucurile contra limacelor. O stiam si eu pe aia cu cenusa, pe aia cu cojile de oua si chiar cu zatul de cafea... De altfel de o vreme pun toate cojile de la oua deoparte si zatul de la cafeaua lui barbatu-meu (eu nu beau cafea, beurk!) Dar sa stii ca faza cu mierea contra furnicilor nu mi-a mers! Au venit toate, mi-au mincat mierea si dupa aia au plecat cu burta plina!!! Citeva se lipisera, dar au disparut si alea pin' la urma, nu stiu unde... daca s-au dezlipit sau au fost papate de celelalte fomiste (nu forumiste )
Cami draga, ce hotomanca esti!!! Ai grija!
Maria, multumesc de raspuns! ;)
Va , frumoaselor, pe curind!

~Otilia&LaAdelita~ www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput