Alaptatul - Help Line-

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Buna ideea...dar SFATURILE??? Eu personal astept sfaturi precise si la subiect despre ce ar trebui sa fac in problema mea... si sunt convinsa ca nu numai eu.
Multumiri.

Saphir si Amos Daniel (26.02.04)
http://community.webshots.com/user/ClimAmos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

1. pt rani la san, eu am folosit lanolina 100% pura, nu stiu fetelor daca voi gasiti dar de exemplu Lasinosh se numeste o astfel de crema. Am folosit mulsul cand chiar nu puteam. Bebe trebuie sa ia toata (sau cat mai mult) din suprafata areolei (zona pigmentata din jurul sfarcului) in gurita deci trebuie cu rabdare facut sa apuce cat mai mult. Daca nu apuca cum trebuie, ii bagati gentil un deget in gurita sa intrerupeti suptul si incepeti poztionarea din nou. Una dintre cele mai confortabile pozitii pt mama si bebe este mama culcata si bebe langa culcat si el (la mine asta a fost singura care a mers in momente de criza....), imediat dupa cezariana merge o pozitie "football hold" adica bebe e tinut dintr-o parte cu o mana pe sub el si pozitionat astfel ca sa fie cu fata inspre san.
Trebuie si multa rabdare si un pic de scrasnit din dinti pana se vindeca ranile respective, dar e absolut necesar ca bebe sa nu suga numai din sfarc ci sa cuprinda toata zona areolei, asta il face sa suga si mai mult, mai repede deci mai eficient!
Pompatul de aceea ajuta pt ca actioneaza pe zona respectiva nu numai pe sfarc deci simuleaza o pozitionare corecta.
Sanii se lasa cat mai mult la aer daca asta e posibil si neaparat lasa laptele dupa supt sa se uste pe ei (e ca o crema naturala si protejeaza si de infectii). Nu te spala niciodata cu sapun pe sani, nu pune spirt sau altceva ce usuca pe ei, umbla numai cu mainile spalate cu ei ca sa eviti infectii, foloseste tampoane de sani sterile in sutien, nu folosi sutien o vreme si cand folosesti alege unul largut si f comod de bumbac.

2. uff! ce ma enerveaza cand la o mamica i se recomanda suplimentarea cu lapte praf din motive de greutate! aceasta este nenecesara cata vreme bebe face mult pisu (uda cateva scutece pe zi, urina e clara) si face ca si nou nascut cateva scaune pe zi galben mustar. Nu conteaza atat de mult cat ia in greutate cata vreme ia si este sanatos.
La un bebe mai mare un scaun la 2 zile e normal cata vreme nu e tare si deci nu e constipat.
Copii alaptati sunt lunguti si slabuti fata de cei care mananca lapte praf. Nu e o regula, dar asa este in general, deci nu e cazul sa suplimentam numai pt ca bebelusul nu e gras. O sa va trec eu valorile normale pt copii alaptati pt greutate si lungime! si o sa fiti f uimite!
Suplimentarea cu lapte praf prea timpuriu introdusa duce la confuzia sfarcului cu biberonul si bebe de cele mai multe ori prefera O VREME biberonul, pana ce realizeaza care e diferenta si ca laptele de mami e mai dulce deci mai bun si ca merita efortul de a suge...
Eu m-am chinuit f mult cu Alex, caci fiind in spital i-a dat sotul o suplimentare cu lapte praf si l-a dezorientat cu asta pe o perioada de 2 luni si ceva... si mie atuncea imi si scazuse productia de lapte, i-am dat sa suga noaptea ca atuncea accepta ca era adormit si ziua ma mulgeam cat puteam de mult si cand nu ajungea ii dadeam lapte praf dar numai cat sa nu urle de foame asa ca nu era satul si accepta in final si sanul dupa multe crize....si incercam sa-l pun intotdeauna la san cand era flamand...A si ca sa fie ademenit trebuie exprimat un pic de lapte sa-i simta gustul si mirosul.
Numai cu mare rabdare si incercand sa nu ii maresti doza de lapte praf sub nici o forma poti sa reusesti! apoi la un moment dat va accepta amandoua modalitatile de alimentat, preferand culmea sanul!
Prin muls iti vei stimula lactatia si tot e mai bine sa-i dai lapte de mama cu biberonul decat deloc cel putin o vreme pana se remediaza situatia...
Si daca poti scoate-i laptele praf cand dupa pompat ti se echilibreaza lactatia si copilul devine experimentat.
Nu te da batuta daca la primele mulgeri ti se pare ca ai f putin lapte, nu e asa! continua sa-l alaptezi cat poti de mult si sa te si mulgi!

3. cand laptele venea la mine prea tare bebelusul meu urla innebunit si refuza sanul desi lihnit de foame...si mie mi s-a recomandat s aincerc sa il alaptez eu stand pe spate si el pe mine, eu personal nu am reusit sa fac asta decat odata si atunci a trebuit sa mulg atat cat sa curga rezonabil si abia atuncea sa-l pun la san. In timp insa s-a obisnuit el si cu asta si acuma si daca am debit prea mare nu=l mai deranjeaza... Deci iarasi pompat si rabdareeee.....asta a functionat in cazul meu.

ma scuzati daca nu am fost clara in explicatii si sper sa reusiti! va doresc rabdare si putere sa treceti de aceste perioade grele ale alaptatului si apoi va veti bucura cu adevarat de el!

va pup,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

SAPHIR draga uite ce iti recomand eu, sper sa te ajute cat mai multe mamici cu sugestii si cat mai bune!

1. in timpul noptii pune-l la san
2. nu te da batuta cand respinge sanul ziua si hop cu biberonul incearca cat te tin nervii sa-l faci sa suga, de foame instinctul il va face sa accepte ce ii oferi daca nu primeste ce doreste....
3. neaparat mulge-te f des, tot la o ora max 2 si da-i laptele ce il scoti oricat de putin ar parea (cea mai buna ar fi o pompa electrica -eu prefer Medela, insa e f scumpa-, insa si pompa de la Aventis e f eficace). Mulsul e poate singurul si cel mai rapid si eficace mod de a-ti spori productia lactata.
4. ceaiurile ajuta dar in mica masura (anason, fenicul, chimen) si ajuta si la colici la bebe
5. eu stiu ca metroclopramidul stimuleaza productia lactata
6. ar trebui stimulata endocrin secretia de prolactina (un mod este administrarea de pitocina -oxitocina-, lauzei mai ales mamicii cu cezariana care nu a trecut prin travaliu)...
7. alcoolul in cantitati f mici cum e un pahar mic de bere produce relaxarea canalelor lactofore si creste un pic productia de lapte (nerecomandat caci alcoolul trece in lapte)
8. bea lichide cat mai multe!
9. incearca sa reduci alimentarea cu lapte praf la minimum!

te pup si succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

DOINA-SANDA, occitocina (pitocina -oxitocina) inseamna acelasi lucru! aha! deci da se fac injectii cu asta si la cerere! -mie mi-au pus dupa ce am nascut in perfuzie dar aicea asa fac oricum la toate femeile, pt ca uterul sa-si revina la normal si ca sa se stimuleze secretia lactata! SUPER! bine ai facut ca ne-ai impartasit experienta ta si a mamei tale! iti multumesc!

fetelor va rog sa nu va suparati pe mine daca mai intarziu sa postez si sa vad ce ati mai scris nu am eu timp mereu si voi avea din ce in ce mai putin ca ma reintorc la munca si studii, nu ma angajasem ca eu sa rezolv problemele tuturor, avusesem doar o initiativa ca si alte mamice sa ajute asa cum au si facut! bineinteles ca tot ce stiu va spun cu mare drag!

pupici,



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andruska spune:

Si Matei se inneca cu laptic si ca sa evit acest lucru ma mulgeam putin - cam 30 ml de la fiecare san- si dupa aceea puiul manca linistit.

Acum in timpul zilei nu ma mai mulg deloc, doar dimineata sau noaptea, depinde la ce ora se culca el.

Paste fericit !!!

Andra mamica lui Matei (6.02.2004) si Andrei (18.09.1999)

Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Nu va descurajati! Va spune o mamica ce a
trecut prin chinurile infernului cu alaptatul.
Asa ca...sfaturi:
Lasati copilul la san cat vrea.E prematur la 2 saptamani sa spui ca nu s-a saturat, asta se vede doiar la cresterea in greutate, care trebuie sa fie de 500 de grame in prima luna, calculate de la scaderea ponderala fiziologica din primele zile.
Mulgeti-va putin ca sa nu vina laptele in jet.Asta ajuta si la rani( eu am avut rani 2 luni), curge putin mai usor laptele.
Adina Iulia, nici eu n-am reusit sa alptez cu a zis Ana Culcer, dar ea a fost alaturi de mine cand Sofia nu a luat o sapt in greutate, si m-a incurajat sa alptez.La mine era problema de pozitie, si aveam psihoza, adica cand sa vina copilul la san, eu ma trageam de frica sa nu ma doara.mama denaturata, nu-i asa? Pana la urma am strans din dinti si am trecut peste frica, si o alptez si acum( 19 luni...).De fapt, ne luptam cu intarcarea.
Nu stiu daca mai tineti minte, eu am deschis un subiect asemenator in luna august si m-am rugat de moderatori sa-l faca sticky.Nici macar nu a fost trecut la lista de la Parintii intreaba....Sper ca macar asta sa nu moara, e extrem de importanta alaptarea.
Daca eu cu nebunie si depresie am reusit, trebuie sa puteti si voi!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Ma inscriu si eu cu sfaturi de mamica patita cu alaptatul.

Saphir... e normal ca puiul sa maraie la san. De la biberon trage mult prea usor. In plus a invatat ca-l lasi sa se chinuie la san nitel, el urla si pana la urma ajunge la fluviul numit biberon care curge "para malaiata in gura lui natafleata" fara efort.
Deci ideea este sa lasi completarea de o parte si pentru mesele pe care vrei sa i le dai tu sa nu completezi nimic. Pur si simplu intr-un interval de doua-trei ore jurul orei in care vrei sa-l alaptezi, ii dai numai de la tine. Se supara si urla..il repui la san. Un pui mic suge mult uneori si pana 45 de minute... deci trebuie insistat.
De asemenea un dus cald inainte de a alapta, incearca sa fii odihnita macar 15 minute de relaxare inainte de a alapta. Realmente cu cat bebe bea mai mult cu atat produci mai mult cu conditia sa fii linistita hidratata inainte si dupa alaptat si sa mananci echilibrat. Hidratat bine: macar 0.5 l lichid, de preferinta un lichid cald inainte de alaptare gen supa, lapte cald....


De asemenea cum a zis si Allya nu-i scoate masa de noapte daca ai probleme cu laptele. Nivelul prolactinei noaptea este mult mai ridicat si ca atare un supt de noapte stimuleaza mult productia lactata.

Altfel spre deosebire de Allya eu nu-s de acord cu pompatul. Nu folosi pompa decat in caz de nevoie. Bebe e cea mai buna pompita. Si un san care alapteaza nu se videaza. Mereu mai curge o picatura.
Deci solicitat sanul va produce, dar cele mai multe mamici cedeaza nervos cand puiul plange intrucat nu-i convine debitul. Si daca-l repui la san si esti calma si tu nu te stresezi vei vedea ca pe alaptare poti avea doua-trei-patru momente de variatie brusca de debit ... americanii ii zic let-down reflex... si sa vezi cum bebe plangacios mai se si inneaca cu laptic prea mult.

Sfaturi generale pentru cresterea productiei de lapte:
1. Dati puiului sa suga de la ambii sani la fiecare masa.
2. Lasati bebe-ul sa suga de la primul san atata vreme cat suge activ (i.e. se vede prin miscarea pronunata de sub barbie si de langa urechiuse cum inghite ceea ce suge)
3. Oferiti al doilea san cand bebe-ul isi incetineste ritmul de supt sau se opreste. Un debit mai pronuntat de lapte il stimuleaza, dar nu scimbati sanul inainte. Ideea de a termina de supt marea parte a rezervelor de lapte acumulate in primul san il ajuta pe bebe sa ajunga la laptele äscuns"cel care curge la urma si este mai gras si tine de foame, nu doar de sete.

4. Bebe-ul trebuie sa termine suptul nu mama. Sugarul o face adormind sau desprinzandu-se calm de la san dupa 10 pana 30 de minute de supt si inghitit activ. Nou nascutii pot suge si 45 de minute.

5. Mamici fiti sigure ca bebe-ul este pozitionat corect pentru supt, adica cu toata aureola sanului in gura, nu dar cu sfarcul.

6. Un bee care adoarme repede la san inainte de a suge bine, beneficiaza din schimbatul frecvent al sanilor (doua-trei ori pentru un alaptat). Se schimba imediat ce-si incetineste ritmul de supt sau inghitit. De asemenea ajuta sa fie imbracat lejer bebe-ul, chiar sa-i fie usor frig. De la 21-22 de grade putand fii lasat doar in scutecel, daca e lipit de mama care poarta in sus doar sutienul si acoperit de bratele ei. (asta pt pui care nu vor sa se trezeasca sa suga)

7. Un sugar are instinctul de a suge strict corelat cu hrana, deci tot ce suge trebuie sa fie la san. Limitati folosirea suzetei si daca suplimentati folositi in principiu orice altceva decat un biberon (lingurita, cana... la mine a mers si cu Anvent biberoane)


Sfaturile sunt in principal cele de la Leche League care-i THE organizatia internationala care ajuta mamicile in alaptatat:
http://www.lalecheleague.org/FAQ/increase.html
in rest sunt sfaturile primite de mine tot de la ei dar personal. Puiutza mea a fost tare micutza si slabutza, nu se scula sa pape deci lactatia mea era stimulata cand se nimerea. Ba mai si sugea total neregulat golindu-mi sanii prost. Dar cu sfaturile lor am scapat de ceea ce putea sa devina o mastita recurenta dupa doua mastite. In plus la trei luni ale ei am avut o criza de rinichi si scos o pietricica-pietroi si am putut relua cu succes alaptatul dupa o saptamana de suplimentat exclusiv, din caza calmantelor foarte puternice.



Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Claudelu,

in primele saptamani majoritatea mamicilor ne-experimentate se aleg cu rani sau doar varfurile supersensibile. Eu eram cu sutienul de alptat cu varfurile la aer prin casa. Ma dureau asa de tare ca nu mai suportam nimic si cand incepea puiul sa suga simteam ca musc pe cineva de durere.

Am incercat doar cu lanolina dar nu a mers. Bepanthenul m-a ajutat. Trebuie dat putin si trebuie sters inainte de urmatoarea alaptare. Dar nu te spala cu sapun. Sterge intai cu ocrema hidratanta si apoi cu apa simpla. In general nu te spala cu sapun pentru ca usuca si mai rau varfurile dureroase. Imediat ce rana nu mai e deschisa si Bepanthenul te-a ajutat sa-ti revii putin, dupa ce ai terminat de alaptat clatestete cu putina apa/ser fiziologic/ceai de sunatoare si apoi stoarce doua picaturi de lapte pe care le intinzi pe sfarc si aureola. Lasa sanii la aer cat mai mult. Contactul cu aerul e minunat. Fereste-te de umezeala varfurilor. In State sunt niste rotunduri mici si absorbante care se pun in sutien tocmai pentru a mentine varfurile uscate Avent-ul produce asemenea absorbante. Exista si suporturi de plastic cu gaurele de pentru ventilatie care se pun pe sani pentru a-i mentine uscati si nefrecati de imbracaminte.

Cauza acestor rani este considerata ca fiind o sensibilitate a sfarcurilor, dar mai ales o proasta pozitionare la san a bebe-ului. De cele mai multe ori bebe-ul nu ia in gura toata aureola ci doar sfarcul pe care-l face praf intre mandibulele lui... In plus sanul trebuie usor sustinut ca sa nu apese pe pui si implicit sa-l puna sa ia in gura prost sanul. E util sa pui la san bebe-ul pe o perna mai mare si astfel sa poti folosi o mana la pozitonarea bebe-ului si una la susatinerea sanului sau pozitionarea lui corecta in gura inamicului cel mic si moc. In unele tari exista un fel de colacel de alaptat care simplifica mult echilibristica cu un pui neastamparat. De asemenea daca nu mai stii ce sa faci cu manile sanul se poate sustine usor pri folosirea unui prosop rulat la baza lui.
Mai multe sfaturi si poze cu pozitii la http://lalecheleague.org/FAQ/positioning.html.




Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Pt. Adina Iulia

Si eu am avut probleme de acelasi fel, in spital ca sa scape de intrebarile mele mi-au zis sa-i dau lapte praf. Asistenta care mi-a venit acasa m-a invatat sa-i dau culcata, ca sa se incetineasca fluxul. Tu te intinzi pe o parte, dreapta sa zic, si ii dai sa suga din sanul drept. Nu-i complicat, eu am facut asa decand avea bebeul 3 zile si a fost foarte bine.

Success!


Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Claudelu,

am tras cu ochiul pe lista de mamici Recunosc!

Daca ai sanii prea plini.... saracul bebe nu poate trage imediat prea simplu pentru ca nu poate sa ia tot mamelonul direct. Incearca sa masezi usor sanul inainte de a alapta puiul. Putin, doar cat sa inceapa sa curga usor laptele. Poti pune si o compresa calduta pe san. Poti face un dus caldut si masa sub apa, poti pune doar sanii intr-un lighean cu apa calduta si vor incepe sa curga singuri. Nu folosi pompa... iti va stimula si mai mult lactatia.




Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput