Despre gradinarit (3)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Hally hallo,

am venit si eu prin grädinile voastre...

Hai sä vä iau pe rind......


Otilia,

sperietoarea aia cu ochi...si cu pisicä......o stiu de mult!!...si mie mi-a pläcut ideea, dar parcä era pt. päsäri!!...eventual si pentru soricei, dacä le mai este cumva fricä de pisicä!!...s-au emancipat si ei acum!!...sau invers, poate cä nici nu o mai cunosc!!...eu am väzut pe bune, un motan, care s-a speriat asa de tare de un soarece, cä nu stia unde sä fugä!!
Era unul de apartament, care nu a väzut säracul niciodatä un soarece...soricelul säracul fugea ingrozit sä intre inapoi in gaurica lui, care era in directia motanului, iar blegul a crezut cä il atacä!!!

Petra,

ai fäcut bine cä ti-ai mai läsat "intärituri" si prin räsadnite, cä nu se stie cu vremea asta!!! ...la mine a dat azi cu grindinä!!!...dar de-aia bine crescutä!!...oi vedea eu ce mai rämine pinä la urmä.
Eu vroiam sä-ti propun sä crosetezi mänusi de-älea cu degete, dar am väzut cä "ti-a venit" primävara..
Cit despre buruiana aia, care cicä ar fi o floare.......hehehe...si cu "picioare" lungi...nu cred cä scapi!!!...aratä-i lu´veveritza locul!!!...ästa este sfatul meu prietenesc!!

Cleo si Anto...

am descoperit si eu de vreo 2 ani frumusetea deosebitä a orhideelor...dar pinä acum am numai 2 pe care le am in dormitor la fereasträ.
Una este albä cu flori mari ( a avut si 2 lästari deodatä!!!), iar alta lila cu niste flori mai rahitice ( si asta a mai avut un lästar, iar acum este altul in crestere!!)
Cum am inceput eu cu orhideele...am avut acum vreo 2 ani o perioadä mai grea d.p.d.v. sentimental si am citit...cred cä prin feng shui, cä ar fi ziua potrivitä sä-mi iau o floare de apartament, care ar fi ca un "indicator" al relatiei de cuplu...nu am crezut, dar am zis sä incerc, cä deh, incercarea moarte n-are!!...in cel mai räu caz, dacä nu funcitona barometrul meu, aveam o floare in plus!!
Am cumpärat-o pe aia albä, care era bineinteles infloritä...vin cu ea acasä si ce credeti cä mi se intimplä???...o pun pe masa de lucru din bucätärie ( mä refer la "biroul" de tocat legume!!! ), dau s-o iau si s-o pun intr-un ghiveci mai frumos si cind o ridic, se loveste virful cu boboci de dulapul de sus, care era prins de perete si se rupe lästarul!!!...imi mai rämäseserä numai 2 flori care erau deja cam de mult inflorite!!!
Primul meu gind a fost: " asta da barometru!!!"....cam asa era si relatia noasträ...ruptä!!!
Au trecut citeva luni, dupä care s-au cristalizat anumite chestii intre noi...se cristalizaserä chiar bine de tot!...si ii dau 2 lästari deodatä...nu mi-a venit sä cred!!...atunci incepusem sä träiesc a 2-a dragoste cu sotul meu...si era asa de frumos!!
Pinä acum a functionat bine "indicatorul" meu...
Eu nu le-am dat vreo hranä specialä, ci numai apä, dar o datä pe säptäminä si chiar stau in soare deplin...fereastra este mare de tot si dä spre räsärit...pe mine mä "mingiie" soarele cind räsare!!
Florile mele au tinut ca 3 luni...adicä a lui orhideea...si incä ceva...eu nu am täiat lästarul pe care au fost florile, ci l-am läsat...am sperat cä poate mai iese ceva...si asa a fost!!!
Dintr-un nodulet de mai jos, i-a dat alt lästar de floare!!!
Chestia este cä le-au dat atitia lästari, care au crescut din tulpina comunä, imediat dupä rädäcinä si m-am gindit sä le separ, dar nu am inceput, pt cä ar insemna sä le despart cu cutitul!!...mai binele las cu puiutii lor impreunä.

Si acum sä mä mai laud....

Mie mi-au räsärit semintele de albästrele albe, albastre, roz si lila, zorelele, niste margarete galbene, cräite si....acum cu voi, mi-am adus aminte cä am furat din Ro seminte de flori de nisip, sau de piaträ, cum le zice, dar ale mele au niste culori träznet si sint bätute...la petale, nu in cap!!!...o sä le plantez si pe älea.
Am avut o calä roz, care avea tare multe flori...le-am läsat sä se usuce bine si am luat semintele, iar acum am dat de ele...le-am plantat si pe älea, dar nu mi-au iesit pinä acum!!!...poate astept pinä se coace!!...vä tin la corent...
Cú ce sä mä mai laud???...ahaaa....clematisul meu se dä vioi!!...i-au mai crescut vreo 200 de frunze, dar cam anemice!!....chiar m-ati crezut???...sint numai 2 la numär!!!...in plus, bineinteles!!
Trifoiasul a inflorit deja!!...tra la la...
Pe lingä päianjenii äia mici si grasi, mai am un inamic pe balcon!!!...un motan mare si negru, cu 4 labe albe si un dinte rupt!!...ästa este Pussy, motanul meu, cäruia i-am spart dantura cind i-am "tras" un croseu de dreapta!!!...l-am prins in flagrant!!...zgirma de zor in cutia mea cu flori, vrind sä-si ascundä rusinea!!!...pfui!!!...asta este o obräznicie, care trebuie pedepsitä pe loc!!!
He he he ...acum mi-a venit altä idee!!!...il mai las pe acolo, poate se suie päianjenii äia pe el si scap de ei!!!

Vä pup cu drag, Cami.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:


quote:
Originally posted by petra

Pe unde or fii celelate fete de pe aici?
Ia sa fac prezenta: Otilia! - absent, Anto!- abesnt, Camelia! - absent, Andreutza! - absent! ......

Nici eu nu-s absent, sunt aici, la datorie!
Dar nu prea mai am cu ce sa ma laud... Am fost cam lenesa.
Am pus azi busuiocul si atit. Mai am o gramada de pus, flori si legume... Am si seminte de vinete, dar nu stiu daca merita sa ma aventurez... Ah, si mi-a zis mama ca-mi trimite seminte de leustean, sic!
Anto, m-ai facut sa rid cu sperietoarele mele frumoase! Uite ca la asta nu ma gindisem! Mey, si cum ramine cu traducerea aia, ca n-am inteles nimic acolo pe pagina 3!...
Cami, iar m-ai facut sa mor de ris! Hahaha, Petra, auzi, arata-i veveritei locul!!!
Dar chiar, ce buruiana e aia? M-am saturat si eu de cite buruieni de-alea cu flori galbene culeg (ochiul boului sau basina porcului, cum se cheama...) si cu radacini ingrozitor de mari, lungi si groase, de nici nu le pot smulge decit cu sapa! Si tot nu reusesc sa scot radacinile de tot!
Da, e draguta sperietoarea mea de pisica cu ochi albastri (bile de sticla), sigur ca e pentru pasari... Hmmm, soricei n-am vazut... inca!

Va , frumoaselor, spor la gradinarit!

Ah, pusesem eu ceva pe linga leandru in gradina (dar nu stiu ce, ori trandafiri japonezi ori... begonii, oricum niste flori de le-am tinut un an in apa sa faca radacini!) si... a fost nitel viscol afara si le-am gasit cu frunzele albite! Le-am scos din pamint (operatie care le-a rupt radacinile) le-am rupt frunzele vestejite si albite si le-am repus intr-un ghiveci in casa, sa vad daca-si revin!

~Otilia&LaAdelita~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Prezent! Hai Petra ca ne-ai speriat pe toate cu facutul prezentzei! Am tresarit ca-n clasa a 12-a...faina senzatia...Lasa, nu fi suparata pe ger, parca vad o minune de gradina langa casa ta! Sa faci poze!
Pai cum sa-mi mai vina sa scriu daca la noi iar au fost azi -22 grade? Citesc si eu ce faceti voi prin gradini, mi s-a parut mie sau cineva a si cules rosii? Ale mele sunt de 1 cm :((...
Otilia, ia sa vad ce-i pe pagina a 3-a...aha...deci niste fete se plangeau de anumiti dusmani (afide?) prezenti prin gradini si tu vroiai sa-ti iei niste masuri de precautie. Eu spuneam ca sunt plante (insectary plants) care atrag insecte bune (beneficial insects) de natura sa le dea in cap la cele rele (pests). :)) Asta in cazul in care sunteti dispuse sa depuneti mai mult efort pt. o gradina absolut organica! :))Asa ca va fac un rezumat la ce v-am pus acolo in engleza:
Coriandrul este no.1 in topul acestor plante, apoi: chimenul, mararul, leusteanul, patrunjelul, dintre flori:Corn cockle (Agrostemma), cosmos, marigold, sunflower, sweet alyssum si tithonia. Plante perene care merg ca borduri: Agastache,coneflower, coreopsis, golden marguerite, goldenrod, scabiosa si yarrow. Puteti face ingrasamant din clover si vetch (le plantati intre straturi de legume, spre ex. si apoi le intoarceti...sub brazda).
Cami, haioasa povestea ta! Biata orhidee, ce sa patzeasca ea...da' bine ca tu si sotzul v-ati indragostit iar unul de altul. Ca doar vorba aia. DRAGOSTEA e cea mai frumoasa floare. Fetelor, sa nu uitati de ea. Puneti pe unde apucati! Daca o udati cum trebuie, devine perena
Gabbriela, tu cand pui... apai pui, nu glumesti...la o recolta buna!
Adi2003, deci n-a ramas pacaleala recolta ta de pe 1 aprilie :)).
Andreutza, esti cam tacuta. Sper ca Octaveazta iti lasa calculatorul in pace :)). Spune-mi te rog, ce stii tu de cicoare? Ma refer la proprietati ca...beau cam multa in ultimul timp (in loc de cafea) si eu inca mai alaptez pe bb.
Va pup pe toate.
Numai bine.
anto




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Aha!!!
Va temeti fetelor de absente nemotivate!!!Suntei de nota 10 toata pentru ca repejor a-ti raspuns!

Camelia,
M=ai inveselit de tot. Inainte de a intra pe net, m-a sunat o asa zisa prietena si m-a facut un pachet de nervisori. Dar am gasit aici prietene adevarate care m-au facut sa am o stare buna.
Ideea ta cu manusile este buna si nu prea ,pentru ca exact varfurile degetelor trebuie protejate, adica unghiile! Dar ideea o pun la catastif, acolo, la idei ingenioase.
Cat despre veverita am si aici o problema, nu o mai gasesc pe aia care a scurmat bulbisorul de zambila! si cred ca numai aia facea treaba buna !!!!!!

Fetelor, saptamana asta eu nu mai fac nimic prin gradina pentru ca este Saptamana Mare . Abia dupa Paste in colo o sa mai semn niste floricele, dar o sa mai urmaresc pe aici prezenta!
Va doresc flori frumoase ca voi si sufeletele voastre!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Buna fetele!

Hai sa ma bag si io in seama pe la voi,sa va spun k simbata,io am pus mazare,usturoi,ceapa.Rasadurile mele de rosii au cam 10cm,ardeii si vinete sunt mai micute,dar cresc ele.Leusteanul are frunze mari,deja l-am folosit la ciorba

Mi-au inflorit toate zambilele,narcisele,ghioceii galbeni,floarea pastelui,liliacul are frunzulite cam de 3cm.Abia astept sa infloreasca si el!Trandafirii mai am de asteptat!

Mai spuneti-mi si mie ce sa-i fac begoniei mele,k nu mai are decit citeva frunze,nici nu a mai inflorit de 2 ani?

Valentina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanak spune:

Poate unele dintre voi isi mai aduc aminte ca pe la inceputul lunii martie imi propusesem sa ma apuc si eu de gradinarit (pentru prima data in viata mea). Ei bine, AM REUSIT si sunt foarte mandra de mine. Sambata a fost ziua cea mare ptr. mine si dupa o munca care nu se mai termina mi-am vazut rezultatele cu ochii.
Daca sunteti curioase va invit sa vedeti pozele pe:
http://www.sterox.de/martie04.htm

Va povesteam atunci ca vreau sa decorez niste cosuri din nuiele. Le-am tapisat cu o folie (ptr. iazuri) si am plantat Gheranii atarnatoare (parca msucate le spune), pe care le-am pus in coltul cu soare. Am mai paltat panselute, petunii, si alte cateva floricele dragute. Pe straturile mele umbroase am pus intr-o parte edera (sper sa creasca repede ca sa-i dau o forma), cateva garoafe micute (care dupa instructiuni suporta foarte bine umbra - vom vedea), margarete, lalele, narcise. Ei bine acuma sunt curioasa care flori se vor simti mai bine, pentru ca problema soare-umbra e tare ciudata. Mai degraba e un fel de semiumbra si asta ma cam ingrijoreaza, dar daca dau semne de neadaptare le mut intr-un ghiveci la soare.
Acum vreo luna am pus bulbi de begonii in ghiveci si din noua bucati s-au prins sase. Mai astept un pic sa se inzraveneasca si o sa scot si begoniile afara.

Cam atat momentan.

Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Wow, Roxana, tare fain!!! Dar ai cumparat rasaduri de-a gata, nu? Sau ai pus tu seminte si bulbisori??? Felicitari, sunt tare frumoase cosuletele alea!!! E o idee grozava! Te descurci foarte bine pentru o incepatoare!!! Ai talent de gradinareasa si de decoratoare!
Anto draga, merci de traducere! Pai eu stau bine, leustean, marar, patrunjel o sa am... mai ramine coriandru. Si ce frumos le zici, dragostea cea mai frumoasa ... Mmmmmmmm.... Asta ar trebui sa fie deviza noastra!
Petra scumpo, ma bucur ca te veselim aici! Bine ca mi-ai zis de ce trebuie sa ma odihnesc saptamina asta! Pai fac si eu o pauza, atunci, chit ca mai am o gramada de pus in gradina!

Va , floricelelor!

~Otilia&LaAdelita~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

quote:
Originally posted by valentinag

Buna fetele!

Hai sa ma bag si io in seama pe la voi,sa va spun k simbata,io am pus mazare,usturoi,ceapa.Rasadurile mele de rosii au cam 10cm,ardeii si vinete sunt mai micute,dar cresc ele.Leusteanul are frunze mari,deja l-am folosit la ciorba...
Valentina




Valentina, imi pare rau, dar nu ma pricep la begonii. :((. Daca dau peste ceva util in sensul asta, iti spun imediat. Oricum, vreau sa-ti spun ca-mi vine sa-ti fur gradina cu rosiisi leustean si tot si sa o bag in casa ...la mine...ca afara e frig.

quote:

Originally posted by roxanak

Poate unele dintre voi isi mai aduc aminte ca pe la inceputul lunii martie imi propusesem sa ma apuc si eu de gradinarit (pentru prima data in viata mea). ...



Roxana, cum sa nu-mi amintesc? Ai venit cu ideea aia faina cu cosurile si pe urma ai disparut , dar acum vad si eu de ce. Foarte frumoase rezultate. Dintre toate florile, cel mai mult mi-a placut fetita ta. Sa-ti traiasca!

quote:

Originally posted by petra

Fetelor, saptamana asta eu nu mai fac nimic prin gradina pentru ca este Saptamana Mare . Abia dupa Paste in colo o sa mai semn niste floricele, dar o sa mai urmaresc pe aici prezenta!



Ai mare dreptate Petra! Nici eu n-o sa mai trebaluiesc in saptamana mare. Ba ma gandesc sa mai citesc cate o rugaciune si sa ma impartasesc.

Numai bine la toate fetele! Ce temperaturi mai sunt pe la voi?
anto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanak spune:

Va multumesc mult pentru aprecieri, m-am inrosit toata, pentru ca nu ma asteptam nici eu sa iasa asa de frumos.
Majoritatea floricelelor le-am cumparat ca rasaduri, doar panselutele au iesit din seminte (le am de anul trecut cand sotul meu a plantat cateva si am recoltat o gramada de seminte), margaretele le-am cumparat acum cateva saptamani si erau destul de mici - aratau ca niste tufe prapadite. Le-am tinut in geam pana sambata si eu sper sa reziste.
Am si eu o problema si anume, noaptea sunt cam 10 grade, iar ziua si 16 si-mi fac griji pentru floricele. Voi ce ziceti, trebuie sa le acopar sau rezista si asa??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

quote:
Originally posted by roxanak


Am si eu o problema si anume, noaptea sunt cam 10 grade, iar ziua si 16 si-mi fac griji pentru floricele. Voi ce ziceti, trebuie sa le acopar sau rezista si asa??

Nu cred ca trebuie sa-ti faci griji. E foarte bine, zic eu!
Oricum eu stiu ca florilor nu le priesc schimbarile bruste de temperatura, de aceea nu prea e bine sa le muti din casa-afara si invers. La 10°C noaptea sunt departe de a ingheta...
Si am uitat sa te felicit (uf, cind ti-am vazut gradina m-au apucat emotiile!) pentru cea mai frumoasa din gradina (ca bine a zis Anto!), fetita ta! Sa-ti traiasca printesa mica!



~Otilia&LaAdelita~

Mergi la inceput