Despre gradinarit

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Andreutza, chiar azi am comandat bulbi de margaritar!!! Of, Doamne, sper sa-mi infloreasca, ca am dat o gramada de bani pe ele! Sa-mi zici daca e vreo smecherie buna de stiut. La noi este o traditie, de 1 mai se ofera margaritare la toate fetele...
Si am mai comandat si fasole de Spania "Painted Lady", care face flori bicolore rosu cu alb, cica ar fi o veritabila planta de ornament.
Cami, eu sunt o tinara speranta in ale gradinaritului, bat si eu de zor la portile afirmarii... doar-doar mi-o raspunde cineva!
Imi pare rau pentru durerile tale post-operatorii, sper ca acum esti mai bine si nu mai dispari!
Petra, bine ca mi-ai zis! Eu eram gata sa m-apuc sa sap peste tot...
Elena, da, sa nu uit de cerfeuil... De ce nu ne povestesti mai multe despre gradina ta?
louisea, imi pare rau, habar n-am sa-ti raspund la intrebarea despre cactus, am avut si eu unii si au murit, dar poate ca o sa-ti raspunda careva ceva mai priceput...
Corina, bine ai venit in clubul gradinareselor! Si sa-mi zici si mie cum ai plantat hreanul ala... Ce ai cumparat cum ai facut?

Va pup!

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Lorelei, am postat amindoua odata!
Hai ca mi-ai facut si mie pofta de castraveciori... Daca se inmultesc asa repede poate o sa pun si eu!
Ce bine ca ai brad! Asta-mi zice si sotul sa punem, ca sa-l impodobim de Craciun direct in gradina! Doar ca n-am vazut brazi de vinzare pentru gradina, deocamdata. Nu stiu cum sa fac sa plantez un bradut...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Ce faceti fetelor? Harnicutze furnicutze?
Mei Cami, mei..., eu stiam, ca si Petra, ca la papadie se spune "fundu' gainii"...da' termenul mai popular :-)). Sa stii ca si mie-mi placea sa merg la cules ciuperci. Odata m-am ferit ca de naiba sa ating unele care lasau un suc portocaliu...am zis c-or fi ceva otravitor....ca sa aflu ca erau rashcovi-ciuperci calitate superioara. Cica pe la noi numai 2 plante lasa suc portocaliu: ciuperca asta si rostopasca. Da' ma bucur sincer ca te-am facut sa razi...ca-mi pare tare rau de maselele tale. Multa sanatate!
Andreutza, si mie-mi plac lacramioarele. Sunt asa fine!!!
Otilia, sa stii ca mie-mi place sa am flori sa-mi incante ochiul, zarzavaturi si legume pentru o supa originala si plante medicinale pentru sanatate. Nu-ti bate capul cu patlagina. Asa cum a spus si Andreutza, nu este o planta decorativa. Mie imi place sa am o tufitza fiindca face adevarate minuni daca te zgarii, julesti...e bun cicatrizant.
Louisea, verifica radacina. Sa nu-l fi udat prea mult.
Petra, ai gasit copacei?
Aaaaaa....sa va zic ce-i cu leurda. Este o planta a primaverii :-)), care creste in padure, are frunzele ca si lacramioarele si miros si gust de usturoi. Asa-i ca sunteti pe spate? Curata f. bine organismul de toxine. De altfel eu va recomand cartea Mariei Treben -Sanatate din farmacia Domnului.
Pupici la toate fetele.
anto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Buna Gradinareselor,

FAin subiectul acesta ! Si-mi place de numai pot, dar hai sa va mai spun si eu cate una alta:
HREANUL - atentie la el (!), este o planta care se intinde foarte repede si greu se scpa de el. Se poate planta efectiv ingropand o radacina de hrean in pamant si gata te-ai pricopsit cu hrean. Stiu ca in Ro. mama mea ducea o adevrata campanie contra hreanului pentru ca invadase toata gradina. Singura solutie este sa fie smult indata ce apare in alt loc decat cel plantat.
despre LEURDA, am mai auzit dar nu stiu practic cum arata,ai descris-o Anto draga, dar nu mi- pot inchipui care este.
LACRAMIOARELE (sau margaritarele) se inmultesc si ele de la sine, tot de la an la an, spre bucuria celor care le iubesc. Nu necesita prea multa ingrijire si ofera atata gingasie. O sa caut si eu pe aici sa-mi pun pe langa casa.Ca o paranteza, mama mea are multe lacramioare si odata un coleg de al meu de liceu mi-a cerut sa-i dau un fir cu tot cu bulb si radacina. Sunt de atunci multi ani, si anul trecut cand am fost in Ro. trecand intamplator pe langa casa lui parinteasca, am vazut un lan de lacramioare efectiv! Ce mi-au plac

Cat despre copaceii mei, nu am gasit inca nimic. Mi-a dat Otilia niste site-uri, de m-a rupt la inima , dar ce folos ca din Franta pana in USA sa-mi trimita un copacut cred ca mi-ar lua o avere daca nu cumva ar fii imposibil, la cat se tem americanii sa intre in tara "produse vii". O sa mai caut pe la serele de pe aici care vand si copaci, poate o sa am noroc.Dar deocamdata stau cuminte pentru ca iarna isi arata inca coltii si nici o sera sau un magazin specializat nu au scos la vanzare rasaduri si chestii de astea.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

antoioana
cred ca ai dreptate ..
ce pot sa-i fac?? sa-l schimb din ghiveci?? pamantul..
mersi mult!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Draga Petra,

Tu nu primesti publicitate in cutia de scrisori? Poti sa te uiti si in cartea de telefon, pagini aurii, sau sa cauti pe net magazine de gradinarit (pe linga tine sau care vind la distanta).
Pe Google este un repertoriu, poti cauta la "comert/gradina"
Eu am gasit de exemplu:
http://doityourself.com/vegetables/
si apoi dai click pe "Go Shopping" (Shop For Garden)
sau:
http://www.gonegardening.com/gg_shop/
Sunt doar doua exemple date la intimplare (eu nu stiu engleza), dar tu poti cauta mai bine, eventual inainte sa cumperi sa te interesezi putin daca sunt seriosi (trebuie sa existe si site-uri comparatoare de calitate, pentru consumatori) si sa citesti cu atentie conditiile lor de vinzare (ce garantie ai, in cit timp te livreaza etc.)
Le poti cere mai intii sa-ti trimita un catalog.
Ai grija daca platesti cu card pe net sa fie securizat, adica sa ai un lacatel care iti apare pe bara de jos, iar pe bara de adrese adresa sa inceapa cu: https.
Ah, incearca si aici:
http://shop.bizrate.com/
Eu am cautat asa:
I'm shopping for Cherry Tree in Home & Garden --- Find It!
Am avut 38 de raspunsuri in 4 magazine (Stores Gurney's Seed and Nursery (31), LandscapeUSA.com (1), Henry Field's Seed and Nursery (2), Jackson & Perkins (4))
http://shop.bizrate.com/buy/productscat_id--13010400,keyword--cherry%20tree.html
Succese nebanuite si spor la cumparaturi!

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina spune:

Otilia,cu hreanul nu-i mare lucru,cred ca e planta care creste oriunde si oricum.Am avut din Romania niste radacina,si am pus in pamint o bucatica ,din partea de sus a radacinii.Imediat a facut frunze,acum are deja doi ani si pot sa spun ca am si scos de citeva ori,dar de fiecare data cind scot o radacina,tai partea de sus si o pun inapoi in pamint.Asa se tot inmulteste,in plus radacina de hrean nu iese niciodata intreaga,iar bucatile care ramin se dezvolta in continuare.
Pupici

Corina si Anna nazdravana!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Fetelor, sunt tare fericita!!!
Azi de dimineata am constatat ca ridichile pe care le-am pus in pamint acum citeva zile au incoltit, au aparut o gramada de frunzulite mici de tot, asa fragile, de un verde crud!!!
Nu-mi vine sa cred! Am stat toata ziulica sa le admir si sa le mingii! Si daca dau nitel pamintul la o parte descopar si mai multe!!!
Hahaha, am reusit!!! Dupa cit timp va trebui sa le plantez in gradina? Probabil cam in 3 saptamini, nu?
Corina, merci pentru sfaturi! Am vazut ca in franceza la hrean ii spune raifort, o sa caut prin cataloage sa vad daca exista de vinzare. Daca nu, nu-i bai, ca mie nu-mi place deloc (lui barbatu-meu ii place). Sau poate imi dai tu o bucatica de radacina...
Va pup!

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreutza spune:

Louisea, imi pare rau dar nu cred ca mai poate fi salvat cactusul tau.Cactusii in general traiesc in clima arida si sunt f sensibili la umiditate.
Am inteles in sfarsit care este leurda dar nu stiam ca asa ii zice.
Pupici!


Andreea & Octaveatza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Fetelor,

vreau sä vä spun cä am scäpat de dureri!!!....am o gaurä in plus, dar s-a meritat!!!
Louisea...eu zic sä nu-l abandonezi pe bietul cactus!!...dacä tot zici cä moare, incearcä mäcar tot ce se poate incerca!!
Eu nu am aruncat niciodatä vreo floare, sau plantä, chiar dacä mi s-a pärut färä sperante...printr-o minune, si-au revenit!!
Ce propun eu este sä-l replantezi intr-un amestec de pämint cu nisip, dar sä fie cam 3 sferturi nisip...cactusul creste doar in nisip...eu il ud pe-al meu cind imi aduc aminte...este intr-un loc unde nu poate ataca pe nimeni si mai uit de el...cind imi aduc aminte am remuscäri si cind colo, ce sä vezi??...i-au dat incä 2 ramuri, care au crescut ca din "apä"!!!
Ghiveciul sä nu fie prea mare, cä asa il invitä sä-si dezvolte mai intii rädäcinile, dupä care, cind nu mai au loc in ghiveci, incepe in final sä creascä si planta in sine!!
Revenim la cactus..."doamna doctorä" zice in felul urmätor: dupä ce ai fäcut faza cu schimbatul ghiveciului si a "pämintului", incearcä sä-i indepärtezi partea neagrä, care zici tu...o sä "plingä" un pic, deoarece este o plantä suculentä, dar eu fac in felul urmätor: pun pämint in locul cu pricina, ca un fel de pflasture...pämintul se imbibä cu sucul respectiv, dupä care inceteazä sä mai curgä...cind se usucä pämintul, se cicatrizeazä si "rana". Sint sanse sä se vindece si chiar sä-i dea lästari de sus ....acum nu stiu ce fel de cactus este si cit e de gras , dar eu zic sä incerci....cä vorba aia, "incercarea moarte n-are!!"
Si nu-l uda des!!...cactusul isi face rezerve de apä, la fel ca si cämila si rezistä si citeva luni ( sigur...poate si mai mult!!) färä apä.
Otilia... cind ies aproape toate, atunci sä le räresti...lasi firisoarele ceva mai degajate, sä nu fie inghesuite pe mm pätrat...asa se dezvoltä mai puternice...cind sint destul de puternice ( adicä, sä nu se rupä tulpina cind se smulgi din pämint - este bine sä räminä si pämint in rädäcini cind le replantezi )si clima färä inghet, atunci le poti planta afarä...distanta o apreciezi si tu in functie de märimea ridichiilor pe care le ai.
Antonoaia...este foarte posibil sä-i zicä curu´gäinii, dar eu sint sigurä cu bäsina porcului!!..si este tot expresie popularä!!...l-am intrebat si pe sotul meu si m-a aprobat...dar nici cä-si permitea sä mä contrazicä!!!
Cit despre leurdä, eu ii ziceam läcrämioarä sälbaticä...dacä cumva este aceeasi floare la care te referi tu...are frunzele cam ca märgäritarul, dar sint mai mici si mai multe, insirate pe tulpinitä si are si niste flori mici si albe care atirnä ca märgäritarul...sau, mai e una, care eu ii ziceam ceapa ciorii...are niste flori albe si deosebite...mie imi plac tare mult!!!....dar ce flori nu-mi plac mie!!!...pinä si märäcinele il gäsesc frumos!!!
Loreley...dacä ai avut asa o recoltä, inseamnä cä ai minä bunä!!!...asa se spune!!...si mie mi-au spus multe persoane...dar eu cred cä este mai mult dragostea si grija pe care le transmit telepatic cätre pläntutele si florile mele!!...si ele, imi multumesc in felul lor, alintindu-mä cu frunze noi, lästari si floricele!!
Bradul nu päteste nimic dacä ii tai crengile...eu am experientä!!!...am furat atitea crengi din brazii äia uriasi ca sä-mi improvizez si eu unul de cräciun!!...si nu li s-a intimplat nimic "donatorilor" care erau vizavi de curtea mea!!...aici este o problemä de cosmeticä...sä nu arate urit dacä ii täiati prea multe crengi!!

Vreau sä vä spun, cä si eu sint innebunitä dupä märgäritare!! Parfumul meu preferat este cel care miroase a märgäritare!!
Dar am un secret, pe care pot sä vi-l destäinui...am gäsit lingä Berlin o pädure, care este asa de plinä de märgäritare, cä nici nu poti sä calci printre ele!!!...este un vis al meu, care a devenit realitate!!...de-abia astept sä vinä luna mai, sä vin acasä cu bratul plin de märgäritare!!!...imi umplu casa cu ele!!

Si acum vä pup si-mi pling in pumni, cä nu am si eu grädinä!!!...mi-ati fäcut poftä!!
Cami.

Mergi la inceput