Despre gradinarit

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns SMART spune:

Buna sa va fie inima fetelor, m-am distrat citind mesajele despre gradinarit mai mult decit orice altceva, nu sunt ironica ci sunt cu adevarat incintata . Ridichile, lacramioarele si toate celelalte plante care ne dau atita bataie de cap si atite bucurie in celasi timp... Astazi au iesit doua brinduse /brebenei si m-am linistit fiindca patisem ca in povestea cu trandafitul fermecat, eram atit de invidioasa pe florile vecinului ca nu puteam sa ma linistesc. De ce la el brindusele au iesit de mult si ale mele nu vor? acum ies si ma mai calmez si am aflat ca asat se intimpla de obicei in primul an dupa plantare, cesul lor biologic este putin derutat.Ghioceii inca nu au iesit dar mai vedem noi...
babele sa treaca si ne apucam din nou de treaba.


v-am



FELICIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Asta astept si eu sa treaba babele astea sa ma apuc de treaba!

Andreutza,
Sa-ti traiasca nazdravanul, si sa t-i se usuce calculatorul! Important este ca masajul de la tine a ajuns la noi. Te asteptam !

Dar unde o fii Otilia, ca nu a raspuns" Prezent!"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Scumpelor gradinarese, nu v-am parasit!
Tot va mai citesc printre picaturi...
Dar pe linga faptul ca netul imi merge prost, am mult mult mult de lucru pina vineri (ceva important :))), toate astea + bebe + sotul care trage si el de mine sa-i fac o brosura pe calculator + vremea rece...
Vesti nu prea am... doar ca mi-am pus lavanda in pamint (in casa) si... cu ridichile astept vremea buna sa le plantez afara... Numai ca... Azi Adelita mi-a mers prin ridichi!!!
Le pusesem pe jos ca nu mai aveam loc si ea a gasit de cuviinta sa mearga prin ele sa joace tontoroiu'!!!
Am tras un tipat disperat cind am vazut-o de sotul era sa faca atac de cord... Crezuse ca i s-a intimplat ei ceva de tip asa de ingrozita! I-am zis ca si ridichile sunt bebei-ridiche... Si ca sunt tot ai mei, ca eu le-am dat viata... Asta e, dupa ce i-a trecut durerea de inima a inceput sa rida de ridichile mele si de fata lui cea dansatoare pe ridichi...
Cam atit... Sper totusi sa mai scot ceva din ele...
Of, grea e viata de ridiche!
Va pup mult, mai apar vineri cu sau fara vesti!
Ah, si bun-venit la subiect SMART! Mai bine mai tirziu decit niciodata...


Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Grädinäresele mele,

am apärut din nou!!...cu vesti!!
Si eu mi-am cumpärat 3 trandafiri cätärätori ( rosu, roz si galben ) pentru Balconia!!
Cit de curind o sä-i scot pe balcon, cä unde i-am "parcat" eu, la loc intunecos si räcoros, tot le cresc lästarele!!
Ieri noapte au fost -8 grade afarä, dar tre sä risc...infig din nou crengile de brad, de jur imprejur si asa sper sä-i ocrotesc destul de bine, plus cä pun ghiveciul lingä peretele interior de la sufragerie, unde este mai cald.
Chiar acum am väzut la TV un documentar despre BONSAI!!
Hai sä vä spun ce am retinut...printre discutiile cu sotul...
Tipul zicea cä tre´sä stea pe pervaz, unde au luminä destulä, dar färä calorifer sub el...Se udä cu o stropitoare specialä pt. bonsai...aratä ca o bäsicä de cauciuc, care are la capät o teavä micä cu un cap de stropitoare...se udä si coroana, si rädäcinile, si pämintul, dar nu prea mult!!
Nu trebuie sä stea apa in farfurioara de sub ghiveci, cä rädäcinile sint fff sensibile...deci atentie!! Nu tebuie sä fie nici prea ud, dar nici prea uscat...deci, atentie!!....se udä in mod constant.
Din cauzä cä vasul in care sint plantati este f mic, nu au hranä destulä...asa cä trebuie cumpärat ingräsämint pt bonsai...tipul spunea cä se poate folosi si un ingräsämint pt flori/plante, dar care se reduce cu 20%, deoarece este prea tare pt piticii de bonsai!!
Boaaaah...tipul avea acolo o camerä plinä de bonsai!!...aräta asa de misto, cä imi venea sä mä duc acolo si sä nu mai plec!!...la fel zic si cind intru intr-o florärie!!
A mai explicat el ceva...cum poti creste tu bonsai...mai stiam eu cite ceva ( din filme!!...hehehe...) si o sä incerc si eu...sä väd dacä reusesc.
Erau unii crescuti pe o "stincä"...se vedea asa de frumos!!...dar asta dureazä cam 2 ani!!!...mai sint si alte chichitze...in principiu poti sä faci bonsai din aproape toti pomii/ plantele, dar tre´sä stii ce si cum...aici mi s-a pärut mai complicat!!...eu vreau sä incerc cu un ficus benjamini...este ieftin si mai usor de intretinut.
Cu täiatul...se face in functie de perioadele respective ale diferitilor copaci...dacä iei unul gata format nu sint aceste probleme...dar dacä vrei sä cresti tu unul atunci il tai de la inceput si incepi sä il formezi cu sirme de aluminiu, care se indoaie usor!! Ficusul benjamini pe care l-a arätat el, era stufos jos...avea multe crengute mici care ieseau din pämint...aici nu prea am inteles eu cum se face, dar in final l-a arätat pe äla gata format si crengutele erau adunate ca un fel de tulpinä, dar nu se vedea cä sint impletite!!!....aici trebuie sä mä mai gindesc la fata locului!!
Sper cä v-am ajutat cit de cit.

Pupici de la Cami.

P.S. Cicä existä la chinezi / japonezi bonsai bätrini de pinä la 1.000 de ani!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanak spune:

Nu am disparut, dar ma tot uit la demintele si bulbii mei dar se misca cam greu. Din seminte au iesit vreo cateva firicele de floricele, firave el, si mi-e tare ca nu vor rezista. Ori e prea cald, ori am pus prea multa apa, ca lumina au destula, dar arata ca si cum ar fi arse firicelele. Din bulbisorii mei de begonii inca nu a iesit nimic (au trecut doua saptamani de cand i-am pus in pamant). In rest nimic nou. M-am gandit si eu la trandafiri cataratori, dar de atat elan, deja imi trebuie o gradina mai mare.

Deocamdata atat, sper sa revin si cu vesti mai bune sau macar hazlii.
Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreutza spune:

Fetele, cred ca la noi vine iarna din nou asa ca stam pe langa calorifere si ne uitam la flori cum le cad frunzele saracutele, ca e o caldura...risipa curata, zau.
Multumesc mult petra! Sa dea Dumnezeu la toata lumea.
In sfarsit isi ia cineva trandafiri cataratori!!!!!Acum sunt multumita!
Bonsaii sa stiti ca daca sunt ingrijiti "ca la carte" traiesc cat rudele lor mai mari. Asa ca...vedeti ce cumparati ca poate il lasati mostenire la nepoti!
Ma chinuie calculatorul asta dar am sa revin ca ma descurc si fara mouse de nevoie(de cand cu voi fetelor, manifest o atractie fata de calculator....mama....).

Pupici,



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Buna fetelor! Fie ce-o fie: haine claie gramada pe-aici prin casa, dar eu trebuie sa vorbesc nitzel cu voi !
Otilia, eu n-am sa te mai pot uita cu odiseea asta a ridichilor! Belea, eu una astept continuarea! Cred ca ti-am zis: cica lavanda creste bine langa trandafiri si invers. Cat despre baut, cum sa nu? Cat si ce vreti... numai sa veniti!
Petra, m-ai terminat cu ce ai facut pe-acolo pe la tine! Super! Si-ai fost asa marinimoasa la povestit ca am citit mesajul tau de pagina 8 sau 9 (ca eu sunt in urma, nu gluma )ca pe o poveste frumoasa!
Cami, eu tare ma tem ca daca intrai la tipul cu bonasaii, ii luai pe toti acasa! Vis-a vis de ce ai spus tu, asa am citit si eu pe internet: bonsaiul nu trebuie udat de jos in sus, ci de sus... si pe pamant si pe coroana! Da culmea! Pe eticheta celui cumparat de la magazin scria taman pe dos! Cred ca de aia a si murit bietul de el. N-a fost ingrijit corect.
Felicia, bine te-am gasit si noi!
Andreutza, haios bbul tau! Nu te supara, dar eu am ras! Ca doar nu era calculatorul meu. Hi-hi...Numai sa nu-l strice de tot ca tu esti. dr.-ul nostru!
Roxanak, m-ai lasat in aer cu cosurile alea! Ma tot gandesc cum sa fac :-).
Va pup pe toate. Numai bine!
anto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Salut, fetelor!
Am facut o perioada pauza- deh, jobul, dar revin in fortza. Ultimele noutati: mi-am luat si eu un trandafir agatator galben pe care am de gand sa-l pun in ghiveci (unul dintr-ala mare) langa casa, in asha fel incat sa se catzere pe casa. Mai am o arcada de trandafiri roshii, care s-au lungit de mama-mama, ca ash mai face un puiutz din el daca as sti cum. Si are un miroooooos- de innebunesti, nu alta! tare-s frumosi. Insa toata vara trecuta m-am luptat cu o ciuperca, nu sti ce anume e, se pateaza frunzele (pe din dos) cu pete ruginii si se usuca si cad. Le-am cules intr-o veselie pe alea atinse, le-am ars ca cica ciuperca aia se transmite si prin pamant, le-am stropit de le-am innebunit, dar tot n-am scapat de ciuperca. Sper ca anul asta sa fie mai bine. Mai am un trandarir (de fapt 2) mari, galbeni, dintr-aia batutzi, care sunt pur si simplu superbi. Sunt sanatosi si viguroshi si au niste tulpini groase. Mai am si unul corai, care s-a inaltat cat mine de inalt- eu una nici n-am mai auzit asha ceva.
Acu mai am o problema: anul trecut- si acu 2 ani, am semanat multi ghiocei, toata gradina. Anul trecut n-au iesit, si mi-am spus ca am gresit pe undeva. Anul asta tot asha- vreo 4-5 fire din cei cred ca vreo 30-40 cati am semanat. Aveti vreo idee de ce? in schimb imi ies florile de primavara, manca-le-ar mama: brandusele isi ridica ushor tulpinele timid spre soare, apoi mai am niste flori ca ciorchinele roz si mov care miroase foarte puternic, si culmea culmilor- ciubotica cucului pe care am luat-o din padure si am plantat-o in gradina. da cei cu ghioceii? am respectat intocmai instructiunile de pe cutie, dar degeaba. aveti vreo idee?
Pupici si o primavara minunata!

Lorelei & Family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Asa da activitate , fetelor!
Bine a-ti revenit!
Atatea a-ti povestit despre trandafirii agatatori incat ma faceti sa ma duc sa-mi iau si eu! Nu stiu cati, este in functie de ce culori gasesc.
Eu mi-am luat bujori si o floare care se agata numita "Clematis" . Face flori de la alb la mov inchis, toate nunatele posibile. Eu am una roz cu stiatii movulii si florile ceva mai mici si mai dese!si tot agatatoare este.Vreau sa o pun intr-o parte a scarilor de la usa principala. Dar cu trandafirii astia agatatori m-ati innebunit de cap si parca mi-as schimba planurile! In rest plantulelor mele le merge bine, si astepata si ele , ca si mine!, sa le scot afara, dar pana nu trec babele astea nebune, nu le scot.

Otilia, fetita ta a vrut sa testeze vigurozitatea ridichilor tale!! Mare buclul ai tu cu ridichele tale!

Va pup pe toate si spor la treaba!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreutza spune:

Petra, si clematitele sunt superbe. Si sa stii ca nu sunt mofturoase si cresc f repede. Cred ca pentru intrare merge mai bine clematita. Trandafirii urcatori merg tare bine pe pergole mai ales din lemn care sa fie situate fie pe o alee care duce intr-un loc din gradina pe care il frecventezi des, sau chiar spre intrarea in casa(pana sa ajungi la scari). Am uitat sa va spun ca de obicei miros divin si atrag rau albinele.
Cum va place mai mult sa va aranjati gradinile? Cu modele geometrice si multa verdeata(ex cu garduri verzi taiate in forme exacte, mult gazon, ronduri de flori geometrice, borduri de buxus tunse, aliniamente, alei din dale) sau mai natural, peisager, cu aspect putin "ravasit"(cu amestecuri de specii de flori de diverse culori, ronduri de flori cu aspect neregulat ca niste pete, cateva flori printre legume, un colt cu 3-4 arbori de specii cu texturi diferite, cu aleiute din pietre dispuse la intamplare). Eu, cand voi avea o gradina o voi proiecta in stil peisager, asa cum arata plantele in natura. Si am sa-mi pun sigur mesteceni si salcii plangatoare ca eu sunt mai sentimentala.
Cu drag,



Mergi la inceput